متفرقه

مدیرعامل CATL: باتری‌های حالت‌جامد غیرکاربردی و ناایمن هستند!

شرکت CATL به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده باتری دنیا می‌گوید باتری‌های حالت‌جامد ایمن نیستند.

بسیاری از کارشناسان تکنولوژی باتری حالت‌جامد را یک پیشرفت مهم درباره خودروهای برقی می‌دانند چراکه این باتری‌ها باعث کاهش وزن خودرو، افزایش تراکم انرژی و صرفه‌جویی در هزینه‌های تولید می‌شوند و نتیجه نهایی نیز تولید محصولاتی با شعاع حرکتی بیشتر، زمان شارژ کمتر و همچنین ایمنی بالاتر است؛ اما مؤسس و مدیرعامل بزرگ‌ترین تولید کننده باتری دنیا یعنی شرکت CATL اظهاراتی مهم درباره این تکنولوژی داشته و گفته که باتری‌های حالت‌جامد غیرکاربردی و ناایمن هستند!

CATL که مخفف عبارت Contemporary Amperex Technology Company Limited شرکتی چینی است که در زمینه تأمین باتری خودروهای برقی کمپانی‌هایی همچون بی ام و، تسلا، هیوندای، پورشه و فورد فعالیت می‌کند. در حقیقت CATL هم‌اکنون حدود ۳۶ درصد از کل باتری خودروهای برقی دنیا را تأمین می‌کند و سهم آن از بازار بیش از دو برابر نزدیک‌ترین رقیبش یعنی بی وای دی (سهم ۱۵.۸ درصد) است. دکتر روبین زنگ مدیرعامل CATL که به عنوان پادشاه باتری دنیا شناخته می‌شود هشدار داده تکنولوژی باتری حالت‌جامد به اندازه‌ای که گفته می‌شود قابل‌اعتنا نیست. زنگ در مصاحبه با فاینشنال تایمز می‌گوید CATL ده سال روی باتری‌های حالت‌جامد سرمایه‌گذاری کرده و علیرغم این موضوع هنوز هم شاهد تجاری‌سازی آن نیست. او می‌گوید:

من هر ماه فعالیت شرکت‌های مختلف روی این تکنولوژی را می‌بینم و می‌دانم که از نظر پیشرفت در چه مرحله‌ای هستند و باید بگویم چنین چیزهایی هنوز هم یک نمایش به نظر می‌رسند.

مشکل بزرگ باتری‌های حالت‌جامد از نظر مدیرعامل CATL نیاز به نوع کاملاً جدیدی از مواد شیمیایی است، موادی که از فلز لیتیوم خالص برای الکترود آند استفاده می‌کند؛ اما این موضوع مشکلات بیشتری را در پی دارد زیرا چنین موادی باید تحت‌فشار بالا باشند که خطر انفجار باتری در زمان شارژ را در پی دارد. همچنین لیتیوم این باتری‌ها درصورتی‌که قاب آن در تصادف سوراخ شود با اکسیژن واکنش خواهد داد و شاید باعث آزاد شدن لیتیوم هیدروکسید شود که سمی است و می‌تواند باعث آسیب دیدن افراد شود. زنگ می‌گوید به دلیل مشکلات ناشی از فشار بالای باتری نمی‌توان سیکل‌های شارژ و دشارژ زیادی را برای باتری‌های حالت‌جامد متصور بود. او می‌پرسد:

با این تفاسیر شما چگونه می‌خواهید این تکنولوژی را به‌صورت تجاری تولید کنید؟

اما این سخنان به معنی ضدیت زنگ با باتری‌های حالت‌جامد نیست بلکه برعکس او کاملاً از این تکنولوژی حمایت می‌کند اما درعین‌حال هشدار می‌دهد که نباید خیلی روی تجاری‌سازی باتری‌های حالت‌جامد حساب باز کرد. مدیرعامل CATL تنها فردی نیست که چنین تفکراتی دارد زیرا متخصصان شرکت استوردات نیز قبلاً گفته‌اند هنوز چندین سال با پیشرفت و تجاری‌سازی این تکنولوژی فاصله داریم.

زنگ معتقد است بجای توسعه باتری حالت‌جامد می‌توانیم قدم بزرگ بعدی را با باتری سدیم یون برداریم. این باتری‌ها که با تکنولوژی نیمه جامد شناخته می‌شوند توسط CATL نیز توسعه یافته‌اند. او می‌گوید مواد شیمیایی این باتری‌ها می‌تواند شعاع حرکتی را دو برابر کند و درعین‌حال هزینه‌های تولید کمتری داشته باشد و مشکلات باتری‌های حالت‌جامد را مرتفع نماید. این اولین باری نیست که تکنولوژی باتری نیمه جامد مطرح می‌شود زیرا استلانتیس نیز قبلاً به احتمال تولید چنین باتری‌هایی برای کاهش وزن و بهبود شعاع حرکتی محصولاتش اشاره کرده بود. هدف استلانتیس نصف کردن وزن باتری‌ها در مقایسه با تکنولوژی کنونی است که می‌تواند تأثیر زیادی روی خودروهایی همچون جیپ ریکان و واگونیر S بگذارد.

اما به نظر می‌رسد برخی برندهای مشهور نظراتی مخالف مدیرعامل CATL دارند. تویوتا که از نظر افراد زیادی دیر وارد عرصه رقابت خودروهای برقی شده بیش از یک دهه است پیشتاز توسعه باتری‌های حالت‌جامد به شمار می‌رود و بیش از ۱۳۰۰ اختراع مربوط به این تکنولوژی را در سال ۲۰۲۲ ثبت کرده است. تویوتا سال قبل اعلام کرد باتری‌های حالت‌جامد می‌توانند سال ۲۰۲۷ راهی بازار شوند. این باتری‌ها با یک‌بار شارژ شعاع حرکتی بیش از ۱۰۰۰ کیلومتری را فراهم خواهند ساخت و زمان شارژ ۱۰ دقیقه‌ای خواهند داشت؛ اما حتی تویوتا نیز هشدار می‌دهد که تیراژ تولید باتری‌های حالت‌جامد محدود خواهد بود و تولید انبوه آن شاید از سال ۲۰۳۰ شروع شود. از دیگر خودروسازانی که مشغول توسعه باتری حالت‌جامد هستند می‌توان به بی ام و، نیسان، هوندا، فولکس‌واگن و فورد اشاره کرد. اگرچه غیرممکن تا زمانی که محقق نشده غیرممکن به نظر می‌رسد اما دکتر زنگ چیزهایی را درباره باتری خودروهای برقی می‌داند که بسیاری از کارشناسان مطلع نیستند و گفته‌ها و عقاید او اعتبار زیادی بین فعالان دنیای خودرو دارد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۳ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۷ دیدگاه‌ها

  1. اشکان

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (274 ديدگاه)

    GDP per Capita:
    1983
    South Korea: 2,200$
    Iran: 3,560

    2023
    South Korea: 33,150
    Iran: 4,230

    موافقم 16
    مخالفم 2
    1. ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (3350 ديدگاه)

      ایران کشور باحالیه ولی کاش حقوق‌اش مثل کره جنوبی بود

      موافقم 2
      مخالفم 13
      1. اشکان

        ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (274 ديدگاه)

        داداش این تولید ناخالصی با توجه به جمعیته که ایران قبل از انقلاب ۱.۵ برابر کره جنوبی بوده ، بعد از انقلاب کره شده ۸ برابر ایران و مملکت رسماً نابود شده…..
        حقوق چیه ؟! ربطی به حقوق نداره ، سهم هر نفر از تولید ناخالصیه

        موافقم 11
        مخالفم 4
        1. ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (3350 ديدگاه)

          اینو که همه میدونن نابود شده

          موافقم 2
          مخالفم 5
        2. اشکان

          ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (274 ديدگاه)

          اینو global index گذاشته بود!! برام جالب بود که یه سایت خارجی ، ایران و با کره مقایسه کرده بود !! درحالی که خیلی از ایرانی ها فکر می‌کنند ما همیشه از کره بدتر بودیم و همچنین مقایسه ای به خودشون اجازه نمیدند بکنند !!

          موافقم 6
          مخالفم 4
  2. ارسلان

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (217 ديدگاه)

    وقتی کاری و بلد نیستی میشه غیر کاربردی ، اجازه بده یه باتری خوب و کاربردی معرفی بشه بعد شما کپی تو بزن!!! نظر نمیخوات بدی ، بزرگترین تولید کننده باتری….
    انگار تکنولوژی های قبلی و چین معرفی کرده که بخوات بعدی و معرفی کنه….🤣

    موافقم 12
    مخالفم 15
  3. پیام

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (1606 ديدگاه)

    به نظرم CATL ازین میترسه که با ورود باتری جامد به صورت انبوه، تو خطر قرار بگیره چرا؟! چون در حال حاضر چین به منابع کبالت که تو باتری لیتیومی استفاده میشه و تو کنگو و کشورهای در پیت و در حال توسعه هست دست درازی کرده و خیلی براش ارزون تموم میشه. اگه باتری جامد رو کار بیاد، رقابت براش خیلی سخت‌تر میشه چون هم باتری جامد تکنولوژی نیاز داره که آمریکا و انگلیس از مسش بر میان و چین نمیتونه رقابت کنه. هم کشورای دیگه مثل آمریکا به کبالت و مواد کمیاب دیگه که تو باتری لیتیومی استفاده میشه نیاز ندارن! چین هم خیلی به لحاظ قیمت نمیتونه رقابت کنه چون مواد کمیاب چندانی وجود نداره! دیگه بیشتر بحث تکنولوژی مطرح میشه!

    من خیلی دوست دارم هر چی سریع‌تر بازار وارد باتری جامد بشه.

    موافقم 10
    مخالفم 7
    1. ارسلان

      ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (217 ديدگاه)

      آمریکا کبالت داره ، کانادا و استرالیا و…همه کبالت دارند چیزی که چین نداره ، لیتیوم ام گویا آمریکا بزرگترین ذخایرش و پیدا کرده ، ولی وسط زمین های مقدس سرخپورستاست ، کانادا و آرژانتین و حتی اروپا هم لیتیوم دارند !! ایلان ماسک ام وعده سرمایه‌گذاری برای لیتیوم در آرژانتین و به رییس جمهور آرژانتین داد!! چند روز پیش دیدار داشتند!!
      به نظرم فقط بحث تکنولوژیه ، ربطی به دارایی چین نداره ، چون هرکس تکنولوژی جدید و بدرد بخوری معرفی کنه ، چینی ها و کشورهای دیگه باید از اون استفاده کنند…و شرکتی که معرفی میکنه پولدار میشه ، حتی اگر شرکت کوچکی باشه!!

      موافقم 8
      مخالفم 2
      1. پیام

        ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (1606 ديدگاه)

        داره ولی بحث ارزان بودن منبع و زیاد بودنشم هم هست! کشورایی مثل کنگو چوب حراج رو به منابعشون زدن. باید دید چه قدر میشه استخراج کرد! چین به منابع خیلی جاها با کمترین هزینه ها دست درازی کرده.

        موافقم 5
        مخالفم 4
      2. پیام

        ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (1606 ديدگاه)

        ارسلان چین کارگراش رو تو کشورای در حال توسعه برده و داره منابع باتری لیتیوم رو مفت استخراج میکنه. اگه دنیا بره سمت باتری جامد کارگراش تو این کشورا بیکار میشن. الان داره منابعشون رو استخراج میکنه، ازون ور هم جنس بنجل بهشون مینداره و جنسشم فروش میره! فقط تکنولوژی نیست! تکنولوژی یکیشه.

        موافقم 2
        مخالفم 6
  4. زیزیگولو

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (5009 ديدگاه)

    اینجور که پیداست در حال حاضر بزرگترین ریسک خودروهای برقی آتشسوزی هستش و فرقی هم نمیکنه کدوم برند باشه

    موافقم 12
    مخالفم 1
    1. عجب

      ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (91 ديدگاه)

      کره مرباها بیشتر آتش میگیرند و سپس مالکان نگون بختشان از دور به سوختن خودروی خود نگاه کرده و می‌گویند : ((مربا بده بابا))

      موافقم 11
      مخالفم 7
  5. پویان

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (755 ديدگاه)

    باطری سدیمی خیلی خوبه مخصصوا توی بحث ذخیره انرژی. یه سوال چرا باطری هسته ای فراگیر نمیشه؟

    موافقم 1
    مخالفم 7
    1. مازیار

      ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (2524 ديدگاه)

      بچه های ۱۵ ساله دارن تو زیرزمین های خونشون می سازن
      بزودی فراگیر میشه

      موافقم 12
      مخالفم 1
    2. جمشید

      ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (392 ديدگاه)

      باتریهای هسته ای که مصرف عمومی در سطح جهانی داشته باشن خطرشون ناکه

      موافقم 4
      مخالفم 3
  6. Car love

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (550 ديدگاه)

    مدیرعامل catl بد کابوسی شده واس جاپونیا 😂😂

    موافقم 7
    مخالفم 13
  7. Dark Knight

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (456 ديدگاه)

    دوست من نا ایمن و غیر کاربردی نیست بلکه شما دانش و تکنولوژیش رو نداری 😂 و گرنه همه میدونن که از نظر تراکم قدرت ، شعاع حرکتی ، سبک وزن بودن ، احتمال آتش سوزی و عمر مفید خیلی باتری های حالت جامد بهتر از لیتیومی ها الان هستن ، احتمال اولین شرکتی که تولید انبوه میکنه همون تویوتا هست

    موافقم 7
    مخالفم 12

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا