خودروهای چینی

سهم 76 درصدی چینی‌ها از فروش جهانی خودروهای برقی

خودروسازان چینی موفق شده‌اند از کل فروش خودروهای الکتریکی در سراسر جهان در سال ۲۰۲۴، سهمی ۷۶ درصدی را به خود اختصاص دهند.

میدانیم که خودروسازان چینی در بخش خودروهای الکتریکی بسیار پیشرفت کرده‌اند. بااین‌حال، موضوع شگفت‌انگیز اینکه چینی‌ها بدون حضور در آمریکا یعنی دومین بازار بزرگ خودروی جهان، توانسته‌اند سهم بزرگی از کل فروش خودروهای الکتریکی جهان را به خود اختصاص دهند. طبق مطالعات و بررسی‌ها، برندهای چینی به لطف گسترش حضور خود در بازارهای جدید، در حال حاضر سهم فوق‌العادهٔ ۷۶ درصدی از بازار جهانی خودروهای الکتریکی و پلاگین‌هیبریدی را در اختیار گرفته‌اند. البته در اروپا هنوز سهم این شرکت‌ها از بازار جزئی است ولی در بازارهای کمتر توسعه‌یافته در سراسر جهان دستاوردهای قابل‌توجهی داشته‌اند.

در آلمان که بزرگ‌ترین بازار خودروی اروپا است، چینی‌ها حدود ۴ درصد از کل فروش ۵۷۸ هزار دستگاهی خودروهای الکتریکی در سال گذشته را به خود اختصاص داده‌اند. این عدد در بریتانیا و فرانسه کمی بیشتر و به ترتیب برابر با ۷ درصد و ۵ درصد است. در هلند، سوئد و بلژیک هم سهم خودروسازان چینی از فروش خودروهای الکتریکی به ترتیب ۶ درصد، ۵ درصد، ۸ درصد و ۳ درصد بوده است درحالی‌که در اسپانیا و اتریش با سهم ۱۰ و ۱۱ درصدی، حضور پررنگ‌تری داشته‌اند.

در خارج از اروپا اما موفقیت چینی‌ها چشمگیرتر است. در برزیل، ۸۲ درصد از کل خودروهای الکتریکی و پلاگین‌هیبریدی که در سال ۲۰۲۴ فروخته شده چینی بوده است. این خودروسازان همچنین ۷۷ درصد از بازار تایلند و ۷۰ درصد از بازار مکزیک را هم تصاحب کرده‌اند. سهم خودروسازان چینی از فروش کل خودروهای الکتریکی و پلاگین‌هیبریدی اندونزی، مالزی، نپال و اسرائیل هم به ترتیب ۷۵ درصد، ۵۲ درصد، ۷۴ درصد و ۶۴ درصد بوده است. چینی‌ها همچنین با سهم ۲۶ درصدی در استرالیا و ۱۵ درصدی در نیوزلند هم عملکرد خوبی داشته‌اند.

یکی از دلایل موفقیت چینی‌ها در این کشورها، عدم وجود صنعت خودروسازی بومی قدرتمند در مناطق مذکور است که باعث شده خودروسازان چینی آسان‌تر بتوانند بر بازار سلطه پیدا کنند. علاوه بر این، صنعت خودروهای الکتریکی چین از سال ۲۰۰۹ تا پایان ۲۰۲۳ حداقل از ۲۳۱ میلیارد دلار یارانهٔ دولتی بهره‌مند شده است. این حمایت مالی بزرگ باعث شده چینی‌ها بتوانند خودروهای الکتریکی و پلاگین‌هیبریدی را با قیمتی ارزان‌تر از محصولات برندهای معتبر عرضه کنند و از این طریق مزیتی رقابتی داشته باشند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۵ رای

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۰ دیدگاه‌ها

  1. OM.01

    ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (641 ديدگاه)

    همونطور که در بسیاری از صنایع گرفته تا لباس چین تو دنیا حضور داره و دومین اقتصاد برتر دنیا هست و صنعت خودروش هم اگه باشه چیز عجیبی نیست
    منم جای ترامپ بودم قطعا تعرفه رو دو برابر میکردم و هواوی رو تحریم میکردم…

    بالای 70 درصد بازار خودروهای برقی و پلاگین هایبرید دستت باشه اصلا شوخی نیست و یه تهدید محسوب میشه شاید 5 درصد سهم آلمان و 7 درصد بریتانیا و 5 درصد فرانسه و 11 درصد اسپانیا چشمگیر نباشه اما وقتی میبینم حدود 2 سال حضور دارن و نمایندگی آنچنانی هم ندارن می‌فهمیم عدد جالبی هست…

    آیا صنعت خودروی چین تا سال 2030 دنیا رو میبلعه؟ تنها گذر زمان پاسخ خواهد داد

    موافقم 28
    مخالفم 7
    1. پویان

      ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (823 ديدگاه)

      در بحث برقی و هیبریدی از همه نظر الان چینی ها بهتر از اروپاییها هستن. حتی هندی ها هم تا چند سال اینده بهتر از اروپاییها هستن.

      موافقم 10
      مخالفم 22
      1. Titanium

        ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
        سوابق: (331 ديدگاه)

        پویان حالت خوبه؟

        موافقم 5
        مخالفم 6
      2. Benyamin BE

        ۲۶ اسفند ۱۴۰۳
        سوابق: (52 ديدگاه)

        وقتی مدیران فورد خودرو برقی چینی رو بهتر از آمریکایی ها و اروپایی‌ها میدوند
        و خودرو شیائومی سوار میشن پس قطعا اینطوریه

    2. Cehx

      ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (385 ديدگاه)

      احتمالش بالاست
      تو یک اپیزود تاپ گیر جرمی و می رفتند چین و فک کنم jac j6 با یک سدان دیگه رو بررسی کردند و بنظرشون جالب نیومد ولی رفتند یک خودرو که مال 10 سال پیش بود رو سوار شدن (سه چرخه بود) و دیدن تو ده سال چین چنین پیشرفتی کرده ده سال بعدی چی میشه
      و واقعا هم پیشرفت کرد اون زمان واردات اصلا نداشت و فقط داخلی ولی الان واردات بسیار زیادی داره

      موافقم 12
      مخالفم 3
    3. Titanium

      ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (331 ديدگاه)

      چقدر این کاربر OM.01 خوبه لعنتی

      موافقم 9
      مخالفم 5
    4. پیام

      ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (2265 ديدگاه)

      قطعا نمیتونه. فعلا تکنولوژی برتر مونده بیاد! چین خودش رو پاره کرد تا با مواد کمیابی که تو کنگو و … غارت کرد بیشتر بفروشه اما با اومدن باتری جامد، اوضاعش خراب میشه

      موافقم 2
      مخالفم 16
    5. سوشیانت

      ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (3984 ديدگاه)

      فروش به معنای بلعیدن نیست شاید برای کمپانی سود داشته باشه ولی به معنای تکنولوژی و توانایی نیست

      موافقم 3
      مخالفم 7
    6. محمد

      ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (1575 ديدگاه)

      هواوی خیلی وقته تحریمه.

  2. javad-bmw

    ۱۱ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (273 ديدگاه)

    خودروهای الکتریکی چین حداقل از ۲۳۱ میلیارد دلار یارانهٔ دولتی بهره‌مند شده اند.
    اگر همچین یارانه ای رو شرکت هایی مثل بنز و شورولت و ب ام و یا هندا و تویوتا داشتن ، دنیا رو پاره کرده بودن ، با وجود این یارانه ها بنظرم چینی ها خیلی هم کار خفنی نکردن ، اگر در شرایط نرمال و بدون این یارانه ها تونستن رشد و پیشرفت کنن و بازار برندهای بزرگ رو ازشون بگیرن ، میشه ازشون تقدیر کرد

    موافقم 15
    مخالفم 8

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا