فیات

داستان بزرگ‌ترین پیشرانهٔ خودروی تاریخ، چهار سیلندر 28 لیتری!

فیات برای شکستن رکورد سرعت زمینی، خودرویی با نام S76 و موتور ۲۸.۵ لیتری تولید کرد که در سال ۱۹۱۳ به سرعت ۲۱۳ کیلومتر بر ساعت دست یافت.

در سال ۱۹۰۹، فیات که تنها یک دهه از آغاز فعالیتش در خودروسازی می‌گذشت، تصمیم به ساخت خودرویی گرفت که رکورد سرعت زمینی را بشکند و بتواند رکود دار آن زمان یعنی بلیتزن بنز را مغلوب کند. بدین ترتیب، مهندسان فیات تمام تلاش خود را به کار گرفتند و خودرویی را ساختند که هرچند رسماً S76 نام داشت ولی به هیولای تورین شهرت یافت. فیات برای اینکه مچ بنز را بخواباند، بزرگ‌ترین پیشرانه‌ای را ساخت که تاکنون روی یک خودرو نصب شده است.

رکورد بلیتزن بنز

این داستان در سال نوامبر ۱۹۰۹ آغاز شد یعنی زمانی که «ویکتور همری» فرانسوی با دست‌یابی به سرعت ۲۰۲ کیلومتر بر ساعت با خودروی بلیتزن بنز در پیست بروکلندز انگلستان، رکورد سرعت زمینی را شکست. بلیتزن بنز از یک پیشرانهٔ عظیم ۲۱.۵ لیتری چهار سیلندر استفاده می‌کرد که ۲۰۰ اسب بخار قدرت و نزدیک به ۹۰۰ نیوتن متر گشتاور داشت و می‌توانست به حداکثر دور تنها ۱,۶۵۰ rpm برسد. پمپ بنزین این پیشرانه به‌صورت دستی و توسط سرنشین کار می‌کرد. با توجه به اینکه در آن سال‌ها تمرکز خودروهای مسابقه‌ای بجای لپ تایم در پیست روی رکورد سرعت بود، ایتالیایی‌ها تصمیم به ساخت خودرویی گرفتند که بتواند بنز را مغلوب کند. بدین منظور، درحالی‌که بنز از موتور عظیم ۲۱.۵ لیتری استفاده می‌کرد، فیات تصمیم به ساخت پیشرانه‌ای حتی بزرگ‌تر با حجم ۲۸.۵ لیتر گرفت که ۱۰۰ اسب بخار قدرت بیشتری را نسبت به رقیب آلمانی برای شکستن رکورد سرعت به ارمغان آورد.

بزرگ‌تر و سریع‌تر

مهندسان فیات قبل از این، خودروی گرند پری S74 را با پیشرانهٔ چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ ۱۴.۲ لیتری و ۱۸۰ اسب بخار قدرت ساخته بودند که به موفقیت‌هایی رسیده بود و در مسابقهٔ سال ۱۹۰۵ دوم شد. بااین‌حال، برای شکستن رکورد ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت بنز، ۱۸۰ اسب بخار قدرت کافی نبود؛ بنابراین، مهندسان فیات از همان معماری اولیهٔ موتور S74 بهره بردند و اندازهٔ تمام قطعات را دو برابر کردند. نتیجه یک نیروگاه عظیم ۲۷.۴ لیتری چهار سیلندر بود که ۳۰۰ اسب بخار قدرت تولید می‌کرد یعنی رقمی که ۱۰۰ اسب بخار از بنز بیشتر بود. این پیشرانه گشتاور خیره‌کنندهٔ ۲۷۰۰ نیوتن متری داشت و در هر صد کیلومتر نزدیک به ۶۰ لیتر بنزین مصرف می‌کرد! از S76 با این موتور دو دستگاه ساخته شد و همه‌چیز برای شکستن رکورد سرعت آماده به نظر می‌رسید.

بااین‌حال، مانع بزرگی بر سر این کار قرار داشت. فیات نتوانست راننده‌ای آن‌قدر شجاع را پیدا کند که پشت فرمان S76 بنشیند زیرا این ماشین اساساً یک موتور فوق‌العاده بزرگ بود که به یک فرمان و چهار چرخ با لاستیک‌های باریک متصل شده بود و هندلینگ مطمئنی نداشت. رانندهٔ آزمایشی فیات نیز که از ابتدا روی این پروژه کار می‌کرد، پس از یک‌بار رانندگی با S76، از راندن مجدد آن امتناع کرد؛ بنابراین، فیات رانندهٔ مسابقهٔ ایتالیایی «پیترو بوردینو» را برای این کار به خدمت گرفت. در آن زمان، از پیست ۴.۵ کیلومتری بروکلندز انگلستان برای شکستن رکوردهای سرعت استفاده می‌شد اما هرچند بوردینو تردیدی در مورد ایمنی S76 نداشت، به دلیل شرایط نامساعد پیست نتوانست از سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت فراتر برود.

سفر جاده‌ای

پس از عدم موفقیت در پیست بروکلندز، فیات تصمیم گرفت S76 را به شهر ساحلی سالتبرن بریتانیا ببرد یعنی جایی که مسیر ماسه‌ای مناسبی برای شکستن رکورد سرعت داشت. جالب اینکه بوردینو مسافت ۴۰۰ کیلومتری بین لندن و سالتبرن را با خود S76 رانندگی کرد. این یعنی خودرو باید با قوانین جاده‌ای مطابقت داده می‌شد و به همین دلیل، به سرعت‌سنج و راهنما مجهز شد. بوردینو بعداً به رسانه‌ها گفت در یک جادهٔ عمومی توانسته به سرعت ۱۹۵ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند درحالی‌که رکورد جهانی ۲۰۲ کیلومتر بر ساعت بود! در طول این سفر، S76 که فاقد اگزوز بود، صدایی رعدآسا ایجاد می‌کرد که از کیلومترها دورتر شنیده می‌شد. پس‌ازاینکه خودرو به سالتبرن رسید، توانست در ساحل به سرعت ۱۸۷ کیلومتر بر ساعت برسد ولی بازهم موفق به شکستن رکورد بنز نشد. هیولای تورین به‌وضوح توان شکستن این رکورد را داشت ولی مکان مناسبی برای این کار پیدا نمی‌شد.

همکاری روس‌ها با آمریکایی‌ها

«بوریس سوکانوف» یک شاهزادهٔ روسی که به خودرو علاقه‌مند بود، یکی از دو نمونهٔ فیات S76 را خرید. تنها تغییری که وی در این خودرو ایجاد کرد، تجهیز موتور به سیستم اگزوز جاده‌ای بود. سوکانوف پس‌ازاینکه از S76 برای شرکت در یکی دو مسابقهٔ محلی استفاده کرد، یک رانندهٔ مسابقهٔ مشهور آمریکایی بنام «آرتور دورای» که در مسابقات اتومبیلرانی در سراسر اروپا شرکت می‌کرد را به خدمت گرفت تا سرانجام رکورد سرعت را با این فیات پرماجرا بشکند. در دسامبر ۱۹۱۳، سوکانوف و دورای راهی بلژیک شدند و پس از شش هفته و تلاش‌های مکرر، نهایتاً توانستند به سرعت ۲۱۳ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کنند. این سرعت اما فقط در یک جهت ثبت شد و سوکانوف و دورای به دلیل عدم همکاری مقامات محلی، نتوانستند رکوردشکنی را در مسیر برگشت هم انجام دهند. به همین دلیل، این رکورد رسماً تأیید نشد ولی به‌طور غیررسمی، S76 سریع‌ترین خودروی جهان لقب گرفت.

سرنوشت هیولای تورین

در پایان سال ۱۹۱۹، فیات یکی از دو نمونهٔ S76 را اوراق کرد و دومی همچنان در روسیه ماند ولی پیشرانهٔ آن برداشته شده بود. این نمونه بعدها به استرالیا برده و به موتور شرکت آمریکایی استاتز مجهز شد. بدین ترتیب، داستان هیولای تورین پایان‌یافته به نظر می‌رسید اما چند دهه بعد، یک علاقه‌مند به خودرو و کلکسیونر بریتانیایی بنام «دانکن پیتاوی» عکس فیات S76 را در کتابی دید و شیفتهٔ آن شد. وی در سال ۲۰۰۳ شاسی، سیستم تعلیق و دیگر قطعات اصلی یکی از دو نمونهٔ S76 را پیدا کرد و خرید. سپس پیتاوی موفق شد فیات را برای فروش پیشرانهٔ اصلی هیولای تورین متقاعد کند. سپس وی با استفاده از طرح‌ها، عکس‌ها و اطلاعات کارخانه، ۱۵ سال را با دقت و ظرافت صرف بازگرداندن فیات S76 به روز اولش کرد. سرانجام، در نوامبر ۲۰۱۴ نیروگاه ۲۸.۴ لیتری پس از صد سال دوباره روشن شد و در سال ۲۰۱۵ نیز هیولای تورین با حضور در فستیوال سرعت گودوود، جمعیت را با صدا و سرعت خود مسحور کرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۰ رای
منبع
CarBuzz

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۴ دیدگاه‌ها

  1. NAVID@@98

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (1250 ديدگاه)

    اینا خوب هستن
    ولی بازم من همون مزدا میاتا ۱.۵ لیتر ۴ سیلندر دوست دارم

    موافقم 23
    مخالفم 12
  2. محمد

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (309 ديدگاه)

    سرعتی که صدسال پیش آروزی پیشرفته ترین ماشین های صنعت خودرو بوده رو الان ماشین های اقتصادی خانوادگی هم میتونن تجربه کنن

    موافقم 14
    مخالفم 12
  3. nima.jdm

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (1128 ديدگاه)

    مصرف سوختش خدا میدونه چقدره

    موافقم 10
    مخالفم 5
    1. سهیل

      ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (303 ديدگاه)

      نوشته دیگه. ۶۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
      اینجاست که باید گفت مهندسی المانی یه چیز دیگست.

      موافقم 9
      مخالفم 14
      1. صامورایی

        ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
        سوابق: (443 ديدگاه)

        ژاپن چی میساخته اون سالا؟

        موافقم 13
        مخالفم 10
        1. آرین

          ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
          سوابق: (518 ديدگاه)

          کره اون موقع جز امپراتوری ژاپن بوده

          موافقم 19
          مخالفم 5
  4. یانکی من هم فرزند کسی هستم

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (486 ديدگاه)

    اینجا لازم می‌دونم از تمام انسانهایی که در صنعت خودرو زحمت کشیدن تا این ماشینها رو الان راحت برونیم تشکر کنم.می ایستم و کلاه از سر بر میدارم به احترام تمام خودرو سازان تاریخ که کوچکترین خدمت رو کردند.🫡🫡🫡🫡🫡

    موافقم 35
  5. Hf

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (73 ديدگاه)

    عجب ماشین جذابی.
    28 و نیم لیتر چهار سیلندر تنفس طبیعی.
    واقعا زیبا و جذاب هستش.
    قلب ادم رو به تپش میندازه مخصوصا تصور صدای اگزوزش.
    واقعا چرا ما امروز نمیتونیم همچین چیزایی بسازیم.
    قیافش به صد تا کوییکو ساینا می ارزه

    موافقم 19
    مخالفم 2
    1. مصطفی

      ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (98 ديدگاه)

      ص تراکتوری پرده گوشتو پاره میکنه داش

  6. BlackWing

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (1456 ديدگاه)

    ۲۸ لیتر و فقط ۳۰۰ اسب !! جالبه الان مرسدس از موتور ۲ لیتری ۴۴۰ اسب میکشه بیرون !

    موافقم 4
    مخالفم 10
    1. nima.jdm

      ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (1128 ديدگاه)

      میتسوبیشی خیلی قبل تر از مرسدس از موتور ۲ لیتری ۴۰۰ اسب کشید بیرون

      موافقم 5
      مخالفم 2
    2. amirboss

      ۲۵ اسفند ۱۴۰۳
      سوابق: (1013 ديدگاه)

      داداش تو اون سالها پرقدرت ترین تولیدات بنز از ۳۰ اسب بخار فراتر نمیرفت

      موافقم 7
      مخالفم 1
  7. صامورایی

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (443 ديدگاه)

    داریم راجع به بیش از ۱۰۰ سال پیش صحبت میکنیم. معلومه که خودروسازی کاملا نوپا بوده. این مشخصات انجین که نوشته بیشتر به درد کشنده و کامیون میخوره. ردلاین ۱۶۵۰، انجین ۴ سیلندر ۲۸ لیتری، کوهی از گشتاور… نیم متر فقط کورس پیستونه احتمالا😂

    موافقم 18
    مخالفم 1
  8. amirboss

    ۲۴ اسفند ۱۴۰۳
    سوابق: (1013 ديدگاه)

    واقعا باید دست مهندسینی که تو اون شرایط و اون امکانات و صد البته تجهیزات ابتدایی و با آزمون و خطا اینچنین اعجوبه هایی رو خلق میکردند باید بوسه زد🙌

    موافقم 12
    مخالفم 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا