صنایع نظامیصنایع هوایی

جنگنده‌های نسل هفتم چه ویژگی‌هایی خواهند داشت؟

اگرچه هنوز با جنگنده‌های نسل ششم و هفتم فاصله نسبتاً زیادی داریم اما در این مقاله جذاب می‌خواهیم به انتظارات خود از آن‌ها بپردازیم.


اگرچه در حال حاضر استفاده از کلاس‌بندی “نسل” برای جت‌های جنگنده امری عادی به شمار می‌رود اما تا قبل از تولید F-35، کشورها یا شرکت‌های سازنده خیلی از این نوع عبارت استفاده نمی‌کردند. در واقع این لاکهید مارتین بود که از واژه نسل برای توصیف ویژگی‌های یک جنگنده استفاده کرد و این ترفند بازاریابی کاملاً جواب داد و در بین عموم مردم و کارشناسان پذیرفته شد. در حال حاضر اکثر جنگنده‌ها در دسته‌بندی رسمی یاد شده قرار می‌گیرند و مدرن‌ترین و پیشرفته‌ترین نمونه‌های حاضر همچون F-22 رپتور و F-35 لایتنینگ II بخشی از جنگنده‌های نسل پنجم هستند و انتظار می‌رود جنگنده‌های نسل ششم نیز اواخر دهه جاری میلادی پدیدار شوند.

با این تفاسیر به نظر می‌رسد چندین دهه تا توسعه جنگنده‌های نسل هفتم فاصله داشته باشیم. البته این به معنی عدم فکر کردن شرکت‌های سازنده و مهندسان به تولید چنین محصولاتی نیست. در حقیقت هرگز برای گمانه‌زنی درباره یک تکنولوژی جدید دیر نیست. بنا به گفته گرت جنینگز، نویسنده صنعت هوانوردی در جینز، ما می‌توانیم به پیشرفت نسل‌های پیشین جنگنده‌ها نگاه کرده و آینده را پیش‌بینی کنیم. بی‌شک یک جنگنده نسل هفتمی بسیار پیشرفته‌تر از رپتور یا لایتنینگ II خواهد بود و این امر می‌تواند به معنی توانایی‌های پنهان‌کاری بهتر، قابلیت‌های مانور بیشتر و هدآپ دیسپلی پیشرفته‌تر باشد.

بیایید با یکدیگر تصور کنیم جنگنده‌های نسل هفتم می‌توانند چه ویژگی‌هایی داشته باشند. خلبان‌های F-35 از کلاه‌های مخصوص و منحصربه‌فرد برای ارتقای توانایی‌های رزمی استفاده می‌کنند. احتمالاً این تکنولوژی در همه جت‌های آتی وجود خواهد داشت. همچنین این جنگنده‌ها می‌توانند ساختار فیزیکی بهتری داشته باشند تا وزن کمتر، سرعت بالاتر و قابلیت مانور بهتر را ارائه کنند. تمامی داده‌ها نیز احتمالاً از طریق کلاه خلبان به او منتقل خواهد شد. به نظر می‌رسد هوس مصنوعی در جنگنده‌های نسل هفتم به یک ویژگی کلیدی بدل شود و شاید حتی قبلاً نیز از آن استفاده شده است.

در حال حاضر یکی از احساس‌برانگیزترین ویژگی‌های جنگنده‌های نسل پنجم را می‌توان سطح مقطع راداری کوچک، سنسورهای متنوع و توانایی حفظ سرعت مافوق صوت بدون استفاده از پس‌سوز دانست. جنگنده‌های نسل ششم این ویژگی‌ها را به سطح بالاتری خواهند رساند و انواع نسل هفتم می‌توانند حتی بهتر هم باشند. از طرفی احتمال دارد جنگنده‌های نسل هفتم نیازی به خلبان نداشته باشند و قبلاً نیز پروژه‌هایی همچون CCA با هدف تولید پهپاد کاملاً خودکار که توانایی پرواز در کنار جنگنده‌های سرنشین دار را دارد به راه افتاده‌اند.

شرکت جنرال اتمیکس برای طراحی این پروژه انتخاب شده است. تا زمان آماده‌سازی جنگنده‌های نسل هفتم، احتمال دارد یک جت خودران مجهز به هوش مصنوعی مأموریت‌های رزمی عادی را انجام دهد و دیگر هیچ نیازی به خلبان نباشد؛ اما هزینه چنین طرح‌هایی چقدر خواهد بود؟ برنامه F-35 ثابت کرده که توسعه یک جنگنده پیشرفته چقدر می‌تواند هزینه‌بر باشد و میزان سرمایه‌گذاری در آن به میلیاردها دلار برسد؛ بنابراین جنگنده‌های نسل هفتم صرف‌نظر از خودران بودن یا نبودن می‌توانند هزینه تولید بالاتری داشته باشند. البته این تصور نیز وجود دارد که ساخت جنگنده‌های پیشرفته‌تر با اتخاذ برخی تدابیر هزینه کمتری خواهند داشت. سال قبل اعلام شد کشورهای بریتانیا، ژاپن و ایتالیا به منظور توسعه مشترک نسل بعدی جنگنده‌ها با یکدیگر به توافق رسیده‌اند. وزیر دفاع بریتانیا به رویترز گفته است:

هیچ کشوری نمی‌تواند به تنهایی این کار را با این سطح از تخصص و به همراه مهارت‌ها، تجهیزات و طراحی ما انجام دهد

نه تنها همکاری کشورهای مختلف با یکدیگر بر سر چنین پروژه‌ای باعث کاهش هزینه‌ها می‌شود بلکه پروژه‌های مشترک باعث توسعه جنگنده‌های نسل‌های بعد موجب گردهم آمدن متخصصان حوزه نظامی و دفاعی خواهد شد. واضح است که کارشناسان و متخصصان در زمان توسعه جنگنده‌های نسل هفتم باید نقاط قوت و ضعف جنگنده‌های نسل پنجم و ششم را بررسی کنند. البته نگرانی‌های امنیتی نیز وجود دارد و برای مثال آمریکا از صادرات F-22 خودداری کرده تا جزئیات آن افشا نشوند. از طرف دیگر اگرچه در حال حاضر برخی کشورها متحد هم محسوب می‌شوند اما شاید پس از برخی مشکلات و تغییر و تحولات جهانی، روابط نزدیک آن‌ها با یکدیگر تغییر کند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۶ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۱ دیدگاه‌ها

  1. شهروند ایرانی

    ۸ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (84 ديدگاه)

    چیزی که هست احتمالا پهپاد ها جای جنگنده ها بگیرند و استفاده از جنگنده به شدت محدود بش مگر هواپیمای بزرگ اتمی مثل توپولف ۹۹ و b52 که دیگه خیلی حساس هستن

    موافقم 5
    مخالفم 17
    1. جرمی کلارکسون

      ۸ مهر ۱۴۰۳
      سوابق: (1030 ديدگاه)

      منظورت از توپولوف ۹۹ پاک داس؟

      1. شهروند ایرانی

        ۹ مهر ۱۴۰۳
        سوابق: (84 ديدگاه)

        منظورم tu95 اما تایپ گوشی خودش یه چیز دیگه نوشت برای تولید یه پهباد هم قیمت ارزونتر هم تعداد خیلی بالاتر اگر به فرض سرنگون بش خیلی مهم نیس همین جنگ اوکراین نشون داد یه هلی کوپتر ۵۰ میلیون دلار یه کواد چند هزار دلاری به راحتی شکار میکنه یا یه پهباد کوچیک به دلیل پرواز تو ارتفاع خیلی پایین میتونه رادار گریز باش حالا اگه سرعت حرکت همین پهباد بالابر و برسه به سطح جنگنده انواع خیلی راحت میکنن جای جنگنده بگیرن

  2. F-4E

    ۸ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    فقط گریپن ساخت ساب کشور سوئد🤩.

    موافقم 7
    مخالفم 5
  3. محمدهادی

    ۸ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (2476 ديدگاه)

    نسسل هففتم😄😄😄
    لنتیا
    بذارید حداقل نسل شش تمام بشه بیاد بیرون ببینیم اصن چیه
    بعدش به نسل هفتم فککنید
    دیگه داره دنیا تخیلاتی میشه😄

    موافقم 7
    مخالفم 1
    1. amirkhanzadeh

      ۸ مهر ۱۴۰۳
      سوابق: (1032 ديدگاه)

      ای کاش فکری برای ریشه کردن فقر و قحطی می کردند تا فکر در مورد بمباران کردند انسان های بی‌گناه

      موافقم 18
      مخالفم 1
  4. Carbonado Aventador

    ۸ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (4505 ديدگاه)

    امریکا پروژه نسل ۶ رو به حالت نیمه تعلیق در اورده بخاطر هزینه های سرسام اور..
    قرار شده F22 رپتور‌ رو اپدیت کنن..

    هنوز نسل ۶ رو نداده دنبال نسل هفتن!!

    موافقم 6
    مخالفم 5
    1. محمدهادی

      ۸ مهر ۱۴۰۳
      سوابق: (2476 ديدگاه)

      من اصلن دوس دارم بدونم نسل هشت چه ویژگی هایی باید داشته باشه🤣😁

  5. Galant.VR4(JDM)

    ۸ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (1275 ديدگاه)

    بزارین 6 بیاد به تکامل برسه یه چندتا فایتر میان نسلی بدین بعد برین سراغ هفت
    انگار کنسول گیمه هنوز دوتا گیم‌نتونستن درخور نسل 9 بدن رفتن سراغ 10

    موافقم 3
    مخالفم 1
  6. حامد

    ۸ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (25 ديدگاه)

    تا جایی که من مطالعه داشتم بیشتر از نوع جنگنده هواپیما های بدون سرنشین کنار هواپیما اصلی هدف هست. فرض کنید یک هواپیما جنگنده در کنار چند هواپیما با هوش مصنوعی که از جنگنده اصلی دستور میگیرن و در صورت نیاز برای جنگنده اصلی که سرنشین انسان دارد فدا میشود . کلا هوش مصنوعی چیز جدید و ترسناکی هست . روزی میرسه که به این نتیجه میرسه که مشکل زمین انسان هست

  7. همایون

    ۱۰ مهر ۱۴۰۳
    سوابق: (805 ديدگاه)

    دقیقا همونطور که تو کامنت اول دوستمون گفت جنگنده های نسل هفت احتمالا پهباد خواهند بود چون تو تعریف نسل شش اومده که بدون خلبان هم بتونه پرواز کنه و تو یه پروسه زمانی آمریکا گفت اگه هزینه توسعه بالا بره حتی شاید خلبان رو از نسل شش حذف کنیم ولی بعدا پشیمون شدن و گفتن جور دیگه ای هزینه هارو کم میکنیم ولی دیگه تو نسل هفت خبری از خلبان نخواهد بود و احتمالا در آینده شغلی به نام خلبان جنگنده نخواهیم داشت همونطورکه شغل اپراتور بوم سوخترسان هم به زودی حذف خواهد شد در گذشته هم این اتفاق افتاده و قبلا تو بمب افکنها چند توپچی داشتیم کم‌کم محدود شد به یک توپچی توی دم بمب افکن بعدشم کلا جاشو به رادار داد و بعد اومدن موشک کلا توپ از رو بمب افکن برداشته شد جالب اینه b52 تمام این تغییرات رو به خودش دیده و احتمالا هم بال نسل شش و هفت هم پرواز خواهد کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا