صنایع هوایی

اِجلی اوپتیکا، هواپیمای عجیبی که قصد داشت جایگزینی برای هلیکوپتر باشد

اجلی اوپتیکا هواپیمای عجیبی بود که قصد داشت در مأموریت‌های گشت زنی سرعت پایین، جایگزین ارزان‌قیمتی برای هلیکوپترها باشد.

از اولین روزهای ورود بشر به آسمان، طراحان هواپیما طرح‌ها و ویژگی‌های متعددی را امتحان کرده‌اند و تاریخچهٔ صنعت هوانوردی مملو از انواع هواپیماهای غیرعادی از هیوز H4 هرکولس گرفته تا اسنکما کولئوپتر است. بسیاری از این هواپیماهای عجیب برای پر کردن خلأ بین هواپیما و هلیکوپتر طراحی شدند ولی در اکثر موارد ناموفق بودند. یکی از عجیب‌ترین هواپیماهایی که با این هدف ساخته شد، اجلی اوپتیکا (Edgley Optica) بود. این یک هواپیمای بریتانیایی بود که به‌طور خاص برای پرواز با سرعت پایین طراحی شد. هدف اوپتیکا ساخت جایگزینی ارزان‌قیمت برای هلیکوپتر بود و شکلی کاملاً متمایز داشت.

ویژگی منحصربه‌فرد این هواپیما، ترکیب غیرمعمول آن بود که باعث شد شبیه هیچ هواپیمای دیگری نباشد. ازآنجایی‌که هلیکوپترها وسایل نقلیه‌ای پیچیده و با هزینه‌های عملیاتی بالا هستند، طراحان اجلی قصد ساخت جایگزینی ارزان‌تر برای هلیکوپتر را داشتند. اوپتیکا در حالت ایده‌آل می‌تواند برای مدتی طولانی به‌منظور انجام مأموریت‌های دیده‌بانی در یک منطقه باقی بماند. اجلی از این لحاظ موفق عمل کرد ولی نهایتاً به دلیل مشکلات مالی تنها ۲۲ فروند از آن ساخته شد.

اوپتیکا در ظاهر به نظر می‌رسد از جوش دادن چند هواپیما به یکدیگر شکل گرفته است تا هواگردی متفاوت خلق شود. کابین هواپیما که کاملاً به سمت جلو کشیده و شبیه هلیکوپتر طراحی شده، دید پانورامای ۲۷۰ درجه را فراهم می‌کند و می‌توان یک خلبان و دو مسافر را در خود جای دهد. در انتهای هواپیما هم دِمی متفاوت را با دو سکان عمودی می‌بینیم. درست پشت کابین هم یک فن بزرگ تعبیه شده است که باعث می‌شود هواپیما بسیار بی‌صدا پرواز کند. برای این هواپیما سه چرخ ثابت در نظر گرفته شده و کل بدنه از فلز با پوستهٔ آلومینیومی ساخته شده است.

برای نیرو بخشیدن به اوپتیکا، از یک پیشرانهٔ شش سیلندر تخت هوا خنک ساخت تکسترون استفاده شده است که ۲۶۰ اسب بخار قدرت دارد و امکان دستیابی به حداکثر سرعت ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت را فراهم می‌کند هرچند که سرعت کروز هواپیما تنها ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت است. البته اوپتیکا نیازی به سرعت بالا ندارد زیرا هدف اصلی آن گشت زنی و رصد یک منطقه است و برای این کار از نیروی کافی برخوردار است.

حداکثر ارتفاع پروازی اوپتیکا حدود ۴۳۰۰ متر است و می‌تواند با هر بار سوخت‌گیری (۲۵۰ لیتر) حدود ۱۰۵۰ کیلومتر را طی کند. این اعداد مطمئناً برای هدف اجلی کافی بودند. علاوه بر این، اوپتیکا زمان تولید در سال ۱۹۸۳ تنها ۶۵ هزار دلار معادل ۲۰۰ هزار دلار امروز قیمت داشت. اجلی در ابتدا قصد داشت ۲۰۰ فروند از این هواپیما تولید کند ولی با کمبود سرمایه مواجه شد و نهایتاً فقط ۲۲ فروند از آن ساخته شد. این نمونه‌ها کاملاً قابلیت پرواز دارند و کارایی هلیکوپتر را با حدود یک‌سوم هزینه ارائه می‌کنند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۲ رای

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۵ دیدگاه‌ها

  1. حسین دهمرد

    ۲۰ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (2701 ديدگاه)

    یعنی چی کارایی هلیکوپتر؟ سرعت کروز ۱۷۵ کیلومتر چیش به هلیکوپتر میخوره؟ برای هدفی که اینا داشتن جایروپلن هست. که میتونه سرعت کروز ۱۰۰ کیلومتری هم داشته باشه اندازه سرعت بزرگراهی یه ماشین اکونومی. پیچیدگیش هم احتمالا کمتر از این هواپیمای عجیب و غریبه.

    موافقم 5
    مخالفم 4
  2. جرمی کلارکسون

    ۲۰ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (1056 ديدگاه)

    جای هلیکوپتر؟
    تا وقتی V22 و V280 هستن با ۴ برابر سرعت این بیا👍👍

    موافقم 5
    مخالفم 5
  3. حسین دهمرد

    ۲۰ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (2701 ديدگاه)

    بزرگوار اینجا اولین اولویت کم کردن هزینه و پیچیدگی هلیکوپتر بوده.
    منطقی نیس واسه خریدن دو کیلو پیاز و سیب زمینی از لافراری استفاده کرد

    موافقم 9
    مخالفم 2
  4. علی منصوری

    ۲۵ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (464 ديدگاه)

    ایده جالبی بود، ممنون از مقالتون

  5. Javad

    ۲۸ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    دمتون گرم عجب مسخره باحالیه اگه اون موتور پشت سر خراب شه یا نقص فنی پیدا کنه خلبان به فنا رفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا