صنایع هوایی

F22 رپتور در برابر چنگدو J20، کدام جنگنده در پنهان‌کاری بهتر است؟

F22 ساخت آمریکا و J20 ساخت چین هردو از معدود جنگنده‌های رادار گریز عملیاتی هستند اما کدام‌یک در پنهان‌کاری عملکرد بهتری دارد؟

هدف جدیدترین نسل از جنگنده‌های برتری هوایی، برتری بر دشمن نه از طریق قدرت آتش زیاد بلکه از طریق سرعت و پنهان‌کاری است. در حال حاضر دو جنگندهٔ مافوق صوت برتری هوایی در حال خدمت هستند که هردو از مشخصات منحصربه‌فرد، ویژگی‌های پیشرفته و مهم‌تر از همه، تکنولوژی رادار گریز برخوردار هستند. یکی از این جنگنده‌ها، لاکهید مارتین F22 رپتور است، یک جنگندهٔ رادار گریز مافوق صوت که اولین بار در سال ۲۰۰۵ وارد خدمت در نیروی هوایی ایالات‌متحده شد. مجموعاً تنها ۱۹۵ فروند رپتور ساخته شد و خط تولید این هواپیما در سال ۲۰۱۱ جمع شد زیرا وزارت دفاع آمریکا تمرکز خود را روی جنگندهٔ چندمنظورهٔ F35 لایتنینگ گذاشت. از بین معدود جگنده‌های برتری هوایی که پتانسیل رقابت با رپتور را دارند، چنگدو J20 نیروی هوایی ارتش چین از برجسته‌ترین‌ها است. تکنولوژی‌های رادار گریز ارتقاءیافتهٔ این جنگندهٔ چینی آن را به تهدیدی بزرگ تبدیل کرده است. در این مطلب به بررسی جزئیات بیشتر در مورد توانایی‌های پنهان‌کاری و عملیاتی چنگدو J20 خواهیم پرداخت.

بررسی رادار گریزی F22

پیش از مقایسهٔ تکنولوژی‌های پنهان‌کاری دو هواپیما، بهتر است ابتدا نگاهی عمیق‌تر به پیشینه و توسعهٔ هرکدام داشته باشیم. F22 و J20 از لحاظ طراحی تقریباً یکسان هستند اما ازآنجایی‌که رپتور زوتر معرفی شده است، بررسی را با آن آغاز می‌کنیم. هرچند F22 در اصل برای جایگزینی کامل با جنگندهٔ برتری هوایی سابق نیروی هوایی آمریکا یعنی F15 طراحی شده بود اما هیچ‌گاه در تعداد زیادی تولید نشد. بااین‌حال، پیشرفت‌های تکنولوژیکی که در این هواپیما صورت گرفت، آن را به یکی از توانمندترین و مهلک‌ترین جنگنده‌های تاریخ تبدیل کرد. ویژگی اصلی که رپتور را به چنین جنگندهٔ مرگباری تبدیل کرده، قابلیت‌های رادار گریزی باورنکردنی آن است. به گفتهٔ نیروی هوایی آمریکا، این هواپیما زمانی که در حالت حداکثر پنهان‌کاری قرار داشته باشد، سطح مقطع راداری به‌اندازهٔ یک تیله خواهد داشت که باعث می‌شود حتی برای پیشرفته‌ترین رادارهای نظامی هم تقریباً نامرئی باشد.

سیستم‌های اویونیک و تسلیحات پیشرفتهٔ رپتور امکان درگیری با اهدافی بسیار فراتر از برد بصری را فراهم کرده که این در کنار چابکی چشمگیر به لطف نسبت رانش به وزن بی‌نظیر بیش از یک‌به‌یک، F22 را به کابوس هر دشمنی تبدیل کرده است. این هواپیما ترکیب بی‌نظیری از پنهان‌کاری، تکنولوژی پیشرفته، قابلیت مانور و قدرت را ارائه می‌کند. بااین‌حال، پنهان‌کاری رپتور یک نقطه‌ضعف کلیدی دارد که البته این مشکل در همهٔ جنگنده‌های رادار گریز به چشم می‌خورد. هنگام باز شدن درهای محفظه‌های داخلی برای شلیک موشک، سطح مقطع راداری هواپیما بشدت افزایش پیدا می‌کند که می‌تواند موقعیت آن را برای دشمن آشکار کند. بااین‌حال، در این هنگام برای هر جنگنده‌ای که بخواهد با رپتور درگیر شود خیلی دیر شده است.

بررسی رادار گریزی J20

J20 که پیشرفته‌ترین جنگندهٔ رادار گریز برتری هوایی چین است، برای به حداقل رساندن سطح مقطع راداری، چندین تکنیک و ویژگی طراحی را باهم ترکیب کرده است. هرچند بدنهٔ J20 چند تفاوت کلیدی مثل کاناردهای جلویی با رپتور دارد اما به‌طورکلی، جنگندهٔ چنگدو بسیار شبیه به همتای آمریکایی خود به نظر می‌رسد. ازجملهٔ شباهت‌های J20 به F22 می‌توان به رادار گنبدی دماغه و کاناپی کابین از جنس رسانای الکتریکی برای کاهش امضای راداری (کاناپی شفاف معمولی سطح مقطع راداری هواپیما را افزایش می‌دهد که به آن امضای راداری گفته می‌شود) اشاره کرد.

در این هواپیمای چینی همچنین ورودی‌های موتورها بشدت از رادار پنهان هستند و برای افزایش پنهان‌کاری از محفظه‌های داخلی سلاح و پوشش‌های جاذب رادار استفاده شده است. J20 همچنین از نازل‌های دندانه‌دار موتور، قطعاتی که با فلزات سبک‌تر و مواد جاذب رادار طراحی شده‌اند و بازتابندهٔ راداری قابل جابجایی بهره می‌برد که به بیشتر پنهان کردن جنگنده از رادارهای دشمن کمک می‌کند. به گفتهٔ تحلیلگران نظامی، قابلیت‌های رادار گریزی J20 فراتر از جنگندهٔ روسی سوخوی SU57 است.

مقایسه

وقتی F22 و J20 را در کنار هم قرار دهیم، تشخیص تفاوت‌های بزرگی که بتواند انتخاب هواپیمای برتر از لحاظ پنهان‌کاری را ممکن کند بسیار دشوار خواهد بود. علاوه بر این، دو جت هنوز باهم درگیر نشده‌اند و شاید یک جنگ نزدیک بین آن‌ها تنها راه برای تعیین جنگندهٔ برتر در قابلیت‌های رادار گریزی باشد. بااین‌حال، تاکنون چندین بار پنهان‌کاری J20 زیر سؤال رفته است خصوصاً در ماه می ۲۰۱۸ زمانی که یکی از فرماندهان نیروی هوایی هند ادعا کرد جنگنده‌های کشورش توانسته‌اند جت چینی را ببینند. وی در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت که جنگنده‌های هندی SU30 MKI می‌توانند J20 را از چندین کیلومتر دورتر شناسایی کنند.

علاوه بر این، به عقیدهٔ تحلیلگران نظامی، کاناردهای J20 هم روی رادار گریزی آن تأثیر منفی می‌گذارد. به گفتهٔ آن‌ها، چنین سطوحی باعث افزایش سطح مقطع راداری هواپیما می‌شود درحالی‌که F22 این کاناردها را ندارد. شاید به همین دلیل است که چین یک ارتقاء ۸ میلیارد دلاری را برای جنگندهٔ نسل پنجمی خود در نظر گرفته است که قابلیت رادار گریزی آن را بهبود خواهد بخشید. بااین‌وجود، تحلیلگران نظامی معتقدند که F22 رپتور در جنگ‌های نزدیک می‌تواند نسبت به همتای چینی خود برتری داشته باشد زیرا موشک‌های هوا به هوای بیشتری حمل می‌کند و قدرت مانور بالایی دارد. علاوه بر این، جنگندهٔ آمریکایی از یک توپ داخلی برای درگیرهای کوتاه برد مجهز است که J20 فاقد آن است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵۷ رای
منبع
SimpleFlying

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۵۵ دیدگاه‌ها

  1. ممد ژانگولر

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (4275 ديدگاه)

    قطر سولاخ اگزوزهای جنگنده چینی تقریبا نصف مال آمریکاییهاست .فکر کنم مصرف سوختش کمتر باشه .

    موافقم 4
    مخالفم 16
    1. مهراد

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (898 ديدگاه)

      درود بر تو ممد ژانگولر

      اتفاقا به اصلی ترین نکته اشاره کردی ، چیزی که ۹۹ درصد مردم عوام و کم اطلاع در مورد این جنگنده ها نمیدونن (( قطر سولاخ اگزوز ))

      اصلی ترین مورد در یک جنگنده پنهانکار قطر سولاخ اگزوزه ، که البته در این مورد بر خلاف اگروز ماشین هرچقدر قطر سولاخ اگزوز جنگنده کمتر باشه بهتره و اون جنگنده قابل اطمینان تره ( مثل انسان )

      و چین در این مورد حاکم بلامنازع تکنولوژی سولاخ موتوره

      موافقم 18
      مخالفم 7
      1. ممد ژانگولر

        ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (4275 ديدگاه)

        نظر لطفته داداش ولی تعریف از خود نباشه من تجربه و اطلاعاتی بالایی از محصولات هوا فضا دارم.اگر اشتباه نکنم بیش از دوبار تو نمایشگاهای محصولات هوا فضایی شرکت کردم . ضمنا هر چیزی که در دنیا فعاله و زندست باید یک خروجی داشته باشه و این مسئله خیلی مهمیه داداش که همه باید بهش توجه ویژه داشته باشن .همه بیشتر به ورودی اهمیت میدن ولی اگه خروجی نباشه یا از بین میره یا هیچ فایده ایی نداره.

        موافقم 2
        مخالفم 12
        1. محمود

          ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (3 ديدگاه)

          از سولاخ( سوراخ) نوشتن معلوم که شما دستی در طراحی هواپیماهای رادار گریز داری . از این بگذریم F22.r.p یک اثر هنریه٪

          موافقم 13
          مخالفم 5
  2. کیان

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (1502 ديدگاه)

    مقایسه ایفون در مقابل ایفون های کپی !!!!!!!!!!!

    اصلا مقایسه معنی نداره

    به ساندیس کسی فقط برنخوره

    موافقم 17
    مخالفم 10
    1. سامان

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (63 ديدگاه)

      مغز بعضی ها تو چند دهه ی قبل فریز شده

      موافقم 15
      مخالفم 7
    2. بنده خدا

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (51 ديدگاه)

      امریکا پرست یا چین پرست نباشید دوستان
      هردو کشور به وقتش دشمن درجه یک ما خواهند بود.

      موافقم 20
      مخالفم 2
  3. kawaki

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (95 ديدگاه)

    این کجا
    اون کجا
    عجییبه

    موافقم 17
    مخالفم 2
    1. سامان

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (63 ديدگاه)

      تو اصلا این و اون میشناسی که نظر میدی؟

      موافقم 11
      مخالفم 10
      1. kawaki

        ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (95 ديدگاه)

        حتما خوندیم زیاد دربارشون که نظر میدی
        ایرانی بازی درنیار

        موافقم 9
        مخالفم 3
        1. S

          ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (161 ديدگاه)

          داداش همه میتونن برن تو اینترنت بخونن

    2. froG-driVer

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (1054 ديدگاه)

      اتفاقا با اینکه خودم دوست ندارم اینو بگم چین تو حوزه نظامی از خیلیا بالاتره و ادواتش تکنولوژی های خیلی عجیب و ترسناک دارن اما یه حسی بهم میگه همشون مثل ماشیناشون پلاستیکی و تو خالی ان و هیچوقت نمیتونن به اون قلچماقی و ابهت آمریکایی های قدرتمند نمیرسن.

      موافقم 16
      مخالفم 8
      1. بنده خدا

        ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (51 ديدگاه)

        اینکه اینو میگی یعنی واقعیتو میدونی
        وراجب حست اینکه در دل ما ایرانی ها ضد چین وروسیه بودن خاصی هست
        بعضی ها همین حسو راجب اروپا وامریکا دارن

        موافقم 11
        مخالفم 4
  4. محمدرضا

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (1051 ديدگاه)

    مقایسه ۱۵۰۰توربو با
    ۷لیتری ۸سیلندر تنفس طبیعی🤣

    موافقم 14
    مخالفم 4
  5. اشکان

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (415 ديدگاه)

    داداش جنگنده‌ی رنگ شده ایران و مقایسه میکردی با آمریکا ، تعاریف نکن خلاصه….🤣
    بودجه ای که آمریکا برای تکنولوژی در نظر میگیره یه طرف ، کل دنیا هم یه طرف….! کل دنیا دوست دارند به حال آمریکا برسند ، درحالیکه آمریکا بودجه شو صرف تکنولوژی های جدید میکنه! بخاطر همین همیشه جلو بوده و خواهد بود…

    موافقم 14
    مخالفم 8
    1. محسن

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (40 ديدگاه)

      “علاوه بر این، به عقیدهٔ تحلیلگران نظامی، کاناردهای J20 هم روی رادار گریزی آن تأثیر منفی می‌گذارد. به گفتهٔ آن‌ها، چنین سطوحی باعث افزایش سطح مقطع راداری هواپیما می‌شود درحالی‌که F22 این کاناردها را ندارد.” منبع این نوشتار رو لطفا ذکر کنید. (یالعجب! در حالی که f 22 کانارد ندارد؟ یعنی چی دقیقا؟ هواپیما یا کانارد داره یا horizontal tail (دم افقی) f22 با دم افقی کنترل میشه tail control اما j22 کانارد کنترل هست، اینها سطوح کنترلی هستند که هر دو دارن و تفاوت خاصی از این نظر نیست. البته قطعا f22 برتر از j20است. در تکنولوژی تجربه و سابقه کاری خیلی تاثیر داره و سابقه هوانوردی آمریکا کجا و چین کجا،

      موافقم 15
      مخالفم 5
      1. منصور

        ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (79 ديدگاه)

        کانارد و دم افقی هر دو یک وظیفه دارند اما تفاوت آنها در رادار گریزی هواپیما به این دلیل است که کانارد مستقیما در معرض تابش امواج راداری است و تغییر زاویه آن سطح مقطع راداری هواپیما را افزایش می دهد ،در حالی که بال هواپیما برای دم افقی مانند یک پوشش عمل کرده و جلو رسیدن امواجی که از روبرو می آیند را می گیرد (به فاصله کم بین دم افقی و بال F-22 نگاه کنید).

        موافقم 12
        مخالفم 3
        1. محسن

          ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (40 ديدگاه)

          با تشکر، با کمال احترام کاش در مورد مسائلی که نمی دانیم اظهار نظر نکنیم، منصور عزیز، ایستگاه های راداری روی زمین قرار دارند، یعنی امواج رادار از زیر به هواپیما برخورد میکنند، به نظر شما در چنین شرایطی بال برای دم افقی پوشش ایجاد میکنه؟ امواج به هر دو برخورد میکنه، از طرفی جمله داخل پرانتز که برای اثبات ادعا نوشتید باعث دیوانگی بنده گردید باز هم تشکر

          موافقم 7
          مخالفم 4
        2. منصور

          ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (79 ديدگاه)

          با درود به جناب محسن. آنچه نوشتم خلاصه ای بود از پذیرفته شده ترین پاسخ (از بین 11 پاسخ)در سایت Quora به این پرسش: “چرا هنگام پخش اولین تصاویر از چنگدو J-20، کاناردها از نظر مخفی کاری مضر تشخیص داده شدند؟”

          موافقم 5
          مخالفم 4
      2. احمد

        ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (10 ديدگاه)

        همه جنگنده ها کانادا ورود هوا دارند برای انجین جنگنده که یا توربوفن یا توربوجت یا اقسام دیگه من متن مقاله را نخوندم و گرنه تذکر میدادم تصحیحش کنن هیچ وسیله پرنده ای بدون کانادا ورود هوا نیست و گرنه موتور خفه میکنه

        1. Biotechnologist

          ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
          سوابق: (17 ديدگاه)

          منم قاطی کردم کانارد تو ایران کاربردش زیاده اما همون‌طور که گفتم باله‌های جلویی هستن canard که هم مثل دم حالت آیرودینامیکی هواپیما رو کنترل می‌کنن هم میتونن جریان هوا به کانال موتور رو دست کاری کنن دوتا کاربرد دارن. در ضمن دوستان b21 lancer مثل پدر b2 با سرعت بالایی که داره نه کانارد و نه دم عمودی داره بلکه با همون سیستم مرکز ثقل چرخشی تو سرعت خیلی بیشتر کار می‌کنه و با اینکه کوچکتره اما سرعت فراصوت داره و هزینه کمر شکن هر سورتی پرواز رو دیگه نداره و می‌تونه سریعا دوباره بلند شه و مثل اسپریت به سرویس دو روزه چند ده هزار دلاری هم نیاز نداره.و شروع به جایگزین شدن میکنه

      3. Biotechnologist

        ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
        سوابق: (17 ديدگاه)

        B2 اسپریت و b21 لنسر؟

        1. Biotechnologist

          ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
          سوابق: (17 ديدگاه)

          منظورم b21 raider بود دوستان عذرخواهی میکنم تو پست هام کلا اشتباه نوشتم اسم بی ۲۱ رو رِیدر هستش لنسر اسم بی۱ بود عذرخواهم

    2. ساتیار

      ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
      سوابق: (1 ديدگاه)

      و در کسری از ثانیه نیروی پدافند هوایی ایران با تکنولوژی بومی و پیشرفته خودش ( سامانه پدافندی سوم خرداد و باور ۳۷۳) پیشرفته ترین و گران قیمت ترین تکنولوژی رادار گریزی آمریکا را که به قول شما کل دنیا آرزوی رسیدن به این جایگاه را دارند ، را ساقط میکنه و دنیا را حیران و انگشت به دهان میکنه . پس شما اشتباه می کنی ، بلکه دنیا آرزوی رسیدن به جایگاهی را داره که تکنولوژی به قول شما پیشرفته آمریکا را به چالش کشیده و نابود میکنه ، یعنی پهپادهای فوق پیشرفته ، پنهان کار و گران قیمت آمریکا که توسط ایران شکار شدند .
      آمریکا اگر راست میگه و می خواد در شرایط واقعی F22 و F35 را تست کند برای انجام مانور یا هر غلط دیگه ای آنها را اطراف یا بر فراز سرزمین ایران آزمایش کنه .
      نمی خواد یا تحلیل های سنگین به خودتون و مغزتون فشار بیارید ، فقط به اتفاقات و مواردی که پیش آمده نگاهی بیندازید .
      😉😉😉

      موافقم 1
      مخالفم 3
      1. Biotechnologist

        ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
        سوابق: (17 ديدگاه)

        اون RQ بود نه MQ اگه MQ4 بود با سیستم جنگالی که داشت کل سیستم پدافند رو از کار می‌نداخت.شما نمی‌خواد گلوبال مستر بزنی عزیز همین اف ۳۵ حامل موشک ASM رو که است ۳۰۰ پایگاه شکاری رو زدن میزدی

        موافقم 1
        مخالفم 1
  6. Reza Waffen SS

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (5341 ديدگاه)

    به هیچ عنوان قابل قیاس نیستن با اینکه چنگدو زیادی خشن و خوشگله ولی کانارد های بغلش باعث انعکاس امواج راداری شده و سطح مقطع راداریش رو بیشتر میکنه که این باعث میشه قابلیت رادار گریزیش نقض بشه

    موافقم 9
    مخالفم 5
    1. محسن

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (40 ديدگاه)

      با تشکر، لطفا سند یا مدرکی دال بر این ادعا که کانارد رادار گریزی رو افزایش میده نمایش دهید؟؟! این صحبت بر چه اساسی هست؟

      موافقم 4
      مخالفم 8
      1. Reza Waffen SS

        ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (5341 ديدگاه)

        مگه من گفتم افزایش میده ؟

        موافقم 3
        مخالفم 1
    2. 720s

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (30 ديدگاه)

      جنگنده جی 20 بر اساس جنگنده میگ 1.44 توسعه پیدا کرده و از آنجا که اولویت شوروی در جنگنده‌های نسل پنج خودش برخلاف آمریکا چالاکی بوده نه رادار گریزی و خب کانارد هم بخاطر چالاکی بهتر استفاده شده

      موافقم 8
      مخالفم 2
      1. احمد

        ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (12 ديدگاه)

        خود اف بیست و دو هم کانارد داره این چرت و پرت چیه میگید لعنتی ها تا اون جایی که من میدونم و اطلاع دارم فوزیژل انجین یا همون کانارد تمام جنگنده ها و همه ی وسایل پرنده دارند مگه میشه بدون اکسیژن انجین جنگنده کار بکنه این چرت و پرت ها چیه میگید پس موتور جنگنده از کجا هوا میکشه اون موتور به اون بزرگی که اندازه طول چهار

        موافقم 1
        مخالفم 1
        1. Biotechnologist

          ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
          سوابق: (17 ديدگاه)

          منظورشون بالچه‌های جلویی هستش 😂 شما ببخش اینا نمی‌دونن تو ساختمان‌ها هم کانارد داره که لوله‌های هموا و یا کانال کولر از اونجا رد شده می‌خوان پیشرفته صحبت کنند همون رو ساده نمیگن

    3. محمدهادی

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (2488 ديدگاه)

      صد در صد رپتور استااااد پنهانکارانه
      چنگدو بسیار طراحی پیش پا افتاده و بی نظمی داره
      تمام زوایاش فاقد رعایت اصول پنهانکاریست
      صرفا یک تلاش و یک تقلید از بزرگان بوده
      همینکه میتونه بپره و سقوط نمیکنه و با امنیت پرواز میکنه خودش بسیار عالیه
      شما فقط به یکپارچگی پیکر اف ۲۲ نگاه بکنید
      از آن طرف شما فقط به اگزوز های عادی و بیروز زده ی چنگدو توجه بکنید
      همه چیز کاملا مشخصه

      موافقم 5
      مخالفم 1
  7. Ferrari

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (1964 ديدگاه)

    چینی ها j20 رو با دزدیدن اسنادی که مربوط به جنگنده f35 بوده ساختن. شاگرد متقلب معمولا استاد نمیشه.
    ضمنا امریکاییها سابقه حدودا ۴۰ ساله در ساخت انواع جنگ افزارهای رادار گریز مثل b1 لنسر، b2 اسپریت، f117 نایت هاوک، f22 ، f35 و اخیرا B21 دارن.
    من فکر میکنم سطع مقطع راداری j20 درحد f18 سوپر هورنت بلاک III هستش.

    موافقم 12
    مخالفم 4
    1. Dan

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (688 ديدگاه)

      B1 لنسر رادار گریز نبود دوست عزیز

      موافقم 3
      مخالفم 5
      1. Ferrari

        ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (1964 ديدگاه)

        B1 لنسر قابلیت های رادار ریزی داره دوست عزیز هرچند بحاطر ابعاد بدنه و نوع طراحی، این رادارگریزی کمتره ولی با نصب نسخه بزرگتر رادار f35, حالا بیش از پیش توانایی رادارگریزی پیدا کرده.

        موافقم 1
        مخالفم 1
    2. Biotechnologist

      ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
      سوابق: (17 ديدگاه)

      هر دو نقشه رپتور و لایتنینگ رو داشتن و از روشون ساختن اما بازم از سوخو ۵۷ بهتره رادارگریزیش مشکل اصلی خروجیش هستش البته نسل ۵ حساب میشه j20 بازم اما سوخو نه. جالب این جاست آمریکا اف۳۵ رو ساخت تا اف۲۲ رو نفروشه و اف ۳۵ که تازه اونایی که به اسرائیل هم فروخت داون گرید شده هستش تو جنگنده‌ها رتبه بعدی رو داره بعد همین j20 هستش تنها جنگنده‌های نسل ۵ با اختلاف زیاد از هم وقتی میگی می‌گن خلبان فلان و بیسار در صورتی که شما از خلبان جنگنده بپرسی میگه تو نسل ۵ داگ فایت نداریم وقتی از صد کیلومتر اونورتر روت قفل می‌کنه و شلیک می‌کنه کارت تمومه حتی تو نسل ۴++ هم داگ فایت خاصی نداریم یک مدل دادن تو ایران و حتی نگفتن کانسپت هستش فاتح ۳۱۳ بود چی بود الان هم میگن کوثر نسل ۴+ در صورتی که هواپیما تایگر یا فانتوم بود با اویونیک نسل ۴ این هواپیما موتورش توربوجته نمی‌دونن واسه نسل باید موتورت توربوفن باشه

  8. امین

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (691 ديدگاه)

    این دست مقاله ها قابل اعتنا نیستند چون هیچ کدام از هواگردها تا حال تست عملیاتی نداشتند که آیا واقعا میتونن پنهانکار باشند یا خیر؟ وشاید هیچ وقت در عمل مشخص نشود.
    نکته دیگه اینکه ،برای مقایسه پنهان‌کاری یک معیار عددی بعنوان سطح مقطع راداری وجود دارد که در مقاله اصلا ذکر نشده و با عنوان عجیب و غیر حرفه ای [ سطح مقطع راداری به‌اندازهٔ یک سنگ مرمر] مطرح شده؟!!!!!!
    لطفا بررسی و اصلاح کنید. “” اندازه سنگ مرمر!!!!! “”

    موافقم 8
    مخالفم 5
    1. بهزاد

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (2570 ديدگاه)

      دوست گرامی این جنگنده ها خودرو نیستند که در اختیار مجلات قرار بگیره تا اونها تست و بررسی کنند!
      خریدار که ارتش آمریکاست و سازنده هم لاکهید و بوئینگ اومدن در مناقصه ای برنده شدن و این جنگنده توسط ارتش بررسی شده و با رادارهایی که در اختیار داشتند و همینطور رهگیری توسط جنگنده های نسل قبل میزان رادار گریزشون بررسی شده.
      اگر هم معیار کارایی در شرایط واقعی باشه، متاسفانه یا خوشبختانه شرایط جنگی بین قدرت های بزرگ ایجاد نشده که ببینیم حرفشون درسته یا خیر.
      در آخر میشه عنوان کرد توان رزمی و تسلیحاتی آمریکا غیر قابل قیاس با کشورهای دیگر یا رقبا هست و ده ها سال از هر نظر جلوتره.

      موافقم 12
      مخالفم 2
      1. Biotechnologist

        ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
        سوابق: (17 ديدگاه)

        دوست عزیز رپتور برای هر سورت پرواز عملیاتی باید رنگ چندصد هزار دلاری بزنه متوجه نیستن وقتی بودجه نظامی کشورها رو مقایسه کنند از قدرت ارتش اون کشور مطلع می‌شی. وقتی دومین قدرت هوایی جهان از نظر تعداد و کیفیت ادوات هوایی بخش هوایی نیروی دریایی آمریکاست با اختلاف نمی‌دونم چرا عاشق بستن چشماشون هستن بعضی دوستان

  9. datsun

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (3954 ديدگاه)

    همینای هم که میگن رادار گریز یا سابقه عملیاتی نداشتن یا تو آسمون بی پدافند یه حرکتی زدن یا یه کشور با پدافند داغون تا حالا دیدید تو یه کشور با پدافند قوی عملیات انجام داده باشن ما که ندیدیم، درکل همه کشورها در مورد قدرت نظامیشون پروپاگاندا زیاد دارن،

    موافقم 9
    مخالفم 3
  10. رهام

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (35 ديدگاه)

    قطعا f22 بهتره ولی نمیدونم چرا از رخ J20 خوشم اومده

    موافقم 3
    مخالفم 3
  11. Anti Tesla

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (1348 ديدگاه)

    مقاله ی مزخرف!
    F22 و J20 از لحاظ طراحی تقریباً یکسان هستند !!!
    J20 براساس میگ ۱/۴۴ روسی ساخته شده و طراحی شرقی دارد آن وقت شما چطور می گویید طراحی یکسان دارند؟
    اصلا فلسفه طراحی شرق با غرب خیلی فرق داره‌.
    نیروی هوایی هند یک عده رو خر فرض کرده.
    دقیقا مثل سپاه که نشون می داد F-35 از قطر بلند میشه رو می تونه ببینه. بله درسته به شرطی شرایط عادی باشه و خودشون رو تو این شرایط نشون می دن تا برخورد با هواگرد های دیگه نداشته باشند.
    در هر صورت اگر جنگی بشه تو اون منطقه J-20 توانایی های تهاجمی زیادی داره(اصلاً بعضی از کارشناسان اون رو یک هواگرد تهاجمی می دونند نه یک جنگنده) و به راحتی ژاپن،کره،تایوان،فیلیپین،سنگاپور،تایلند که متحد آمریکا هستند رو مورد تهاجم سنگین قرار می ده‌‌.
    و اینکه آیا توسط F-22 رهگیری بشوند یا نه منوط به این هست که در رادار دیده بشوند و روی اونها قفل راداری انجام بشه و اگر هم موفق بشوند در اینجا وارد مرحله بعدی می شوند و باید با سامانه جنگال این هواگرد مقابله کنند.
    البته بگم که اف ۲۲ هم توانایی های تهاجمی داره‌ ولی نه به اندازه جی ۲۰.

    موافقم 3
    مخالفم 12
    1. Ferrari

      ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (1964 ديدگاه)

      حاجی شما اول باید منظورت از تهاجم رو بیان کنی.
      منظورت چیه که f22 هم توانایی تهاجمی داره؟

      موافقم 4
      مخالفم 2
      1. Anti Tesla

        ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
        سوابق: (1348 ديدگاه)

        هواگرد ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند.
        شکاری رهگیری:F-14Tomcat،میگ ۳۱،..
        شکاری برتری هوایی:F-22،اف ۱۵ ایگل،su-27 ،…
        شکاری برتری هوایی نقطه ای:MIG-29
        جنگنده تهاجمی:su-24،su-34،تورنادو، اف ۱۵ استرایک ایگل ،… که برای انهدام اهداف زمینی دشمن و زدن مراکز کاربرد داره.
        و کلی دیگه که لازم به ذکر نیست‌.
        اما اف ۲۲ برای نبرد هوا به سطح می تو دو عدد بمب ۴۰۰ کیلو گرمی ماهواره ای و یا ۸ بمب ۱۰۰ کیلو گرمی نقطه زن بسیار دقیق، دو موشک آمرام و دو موشک ساید واندر برای Ground Attack دارد.
        همچنین خارج از دهلیز های داخلی هم می تواند سلاح حمل کند.
        پس در نتیجه توانایی تهاجم هوا به سطح رو هم دارد.
        ولی J-20 توانایی تهاجمی بیشتری داره.

        موافقم 4
        مخالفم 1
        1. Ferrari

          ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (1964 ديدگاه)

          توضیحات شما جالب بود اما امروزه دیگه جنگنده ها اینطور طبقه بندی نمیشن. کلا سه دسته شدن
          جنگندهای پشتیبانی برای نیروهای زمینی، مثل سوخوی ۲۵ و A10
          جنگندهای شکاری و برتری هوایی مثل f22
          و جنگمدهای چندمنظوره یا مولتی رول مثل f16, f15 و f35.
          کلا کشچرهای دیگه هم دنبال دسته سوم میرن و تمایلی ندارین که دو نوع جنگنده با کارایی مختلف داشته باشن. ارتش امریکا هم به همین دلیل از رپتور کمتر از ۲۰۰ فروند تولید کرد ولی حدودا بین ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ فروند f35 سفارش دادن

        2. Anti Tesla

          ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
          سوابق: (1348 ديدگاه)

          عزیزم اینگونه که شما می گویید هم هست.
          این دسته بندی شما مال دهه ۵۰ میلادی هست‌ که اینقدر‌ هواگرد های نظامی توسعه نیافته بودند.

  12. بابک

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (84 ديدگاه)

    آدم لذت می برد که هموطن هایمان ، اینقدر اطلاعات درباره همه چیز ،خودرو همه مدل ، هواپیما همه مدل، موتور سیکلت ، همه مدل و….همه موارد را هم با قاطعیت ، اظهار نظر می کنند…
    تنها رقیب F22 رپتور ، در دنیا ، البته با فاصله زیاد ، سوخو ۵۷ است ، آن هم فقط در ضمینه قدرت مانور بالای سوخو۵۷ است….در اکثر موارد F22 سر آمد در مخفی کاری و رادار گریزی و حتی جنگ هوایی است…
    در حال حاضر تنها هواپیمای آمریکا است که هیچ کشوری …حتی اسرائیل …هم یک نسخه از F22 را ندارند
    در بیش از ۹۸ درصد ماموریت‌های جنگی که به F22 در سراسر دنیا سپرده شده است ، F22 موفق و بدون رهگیری بوده است.
    ترکیب آلیاژهای بدنه و موتور و ریزه کاری های بسیار پیچیده در طراحی بدنه F22 آن را تا الان بی نظیر ترین تجهیز نظامی دنیا کرده است…تکنولوژی آن حتی از تکنولوژی استفاده شده در زیردریایی های اتمی آمریکا و روسیه بالاتر است

    1. امیر علی

      ۲۹ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (43 ديدگاه)

      بابک جان ماشالا اطلاعات خودت هم خوبه تو هر زمینه ای ها 😅

  13. احمد

    ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (92 ديدگاه)

    قطعا اف بیست و دو یک شاهکار هوایی هست شکی درش نیست اونوقت که شماها داشتید توپ بازی می‌گردید من در دهه نود میلادی پرواز این جنگنده زیبا را تماشا میکردم ولی امروز دنیا دیگه مثل سابق نیست و قطعا جی بیست یک رقیب جدی هستش و از اون آلیاژ و رنگ رادار گریز که بعصی دوستان گفتند و بریدگی های خروجی موتور تمام اون موارد به دقت رعایت کرده و حتی پوشش ضد حرارت خروجی موتور هم که سوخو 57 نداره اونو هم جی بیست داره از لحاط رادار گریز خیلی بالاتر از روس ها هست از لحاظ انجین هم همین طور توان تسلیحات بالاتر داره نسبت به روس

  14. امیر علی

    ۲۹ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (43 ديدگاه)

    نه
    قشنگ بود
    این همه تحلیل گر جنگنده داریم همه هم با ۵۰ سال تجربه به بالا 😅😅😅

  15. همایون

    ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
    سوابق: (860 ديدگاه)

    اف۳۵ هم تو تنگه تایوان j20 رو از فاصله دور بدون اینکه خودش کشف بشه توسط سامانه تصویرساز فروسرخ از راه دور کشف کرد و تصویر فروسرخشو تهیه کرد یعنی همون لحظه میشد با یه آمرام کارشو تموم کنه.ولی j20 نسبت به سوخو خیلی بهتره

    1. رایان حصاری

      ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
      سوابق: (1 ديدگاه)

      بدون شک اف 22 رپتور جنگنده پیشرفته نسل پنجم وهیچ جنگنده ایی از هر لحاظ فعلا قابل رقابت با این غول استراتیژیک نیست مگر پروژه سوخو 75 که اونهم فعلا مفهومی ودر حال بررسی
      (رایان)

    2. Biotechnologist

      ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
      سوابق: (17 ديدگاه)

      اینجور شرایط رو نباید در نظر گرفت و الا تو سوریه هم سوخو۳۵ با دوربین مادون قرمز گرفت از اف ۲۲ شرایط جنگی فرق می‌ کنه. معمولاً هم با همین مادون قرمز رصد میشن اتفاقی نه رادار مثلاً سطح مقطع راداری یک سانتیمتری اصلا نمیشه وقتی فول رادارگریزیشون رو اعمال کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا