صنایع هوایی

نگاهی به جنگنده چند منظورهٔ اف 18 سوپرهورنت؛ ستاره فیلم تاپ گان

به بهانهٔ اکران فیلم تاپ گان نگاهی می‌اندازیم به ستاره و نقش اصلی این فیلم (البته از نظر ما)؛ جنگندهٔ چند منظورهٔ اف ۱۸ سوپرهورنت

تام کروز تاپ گان

ماجرای تولد سوپرهورنت به سالهای آخر دههٔ ۱۹۸۰ باز می‌گردد. زمانی که ناوگان جنگنده‌های A-6 و A-7 نیروی دریایی ایالات‌متحده که از دههٔ ۱۹۶۰ در خدمت بودند  به پایان عمر عملیاتی خود و  مرزعقب ماندگی تکنولوژیک نزدیک شدند. این پلتفرم‌ها قدیمی و فاقد ظرفیت ارتقای بیشتر بودند از این رو نیاز فوری به یک جایگزین قابل اعتماد حس می‌شد.

هواپیمای A-7 در حال سوخت رسانی به A-6
هواپیمای A-7 در حال سوخت رسانی به A-6

گزینه‌های مختلفی پیش روی کنگرهٔ امریکا گذاشته شد. ازجمله جنگندهٔ تهاجمی و رادار گریز A-12 اونجر که دارای طرحی بسیار فراتر از زمان خود بود. مضاف بر تأخیرهای مکرر و فراوان، هزینهٔ طراحی و توسعهٔ A-12 درنهایت به‌قدری بالا رفت که وزارت دفاع این پروژه را تعطیل و شرکت‌های مسئول را ملزم به پرداخت ۲ میلیارد دلار هزینهٔ صرف شده کرد.

جنگندهٔ A-12 اونجر
جنگندهٔ A-12 اونجر

یک نسخهٔ ناونشین از اف ۲۲ رپتور هم پیشنهاد شده بود که با مخالفت کنگره کنار گذاشته شد.

نسخهٔ ناونشین اف 22 رپتور
نسخهٔ ناونشین اف ۲۲ رپتور

تنها دو طرح باقی مانده بودند یکی جنگندهٔ چندمنظورهٔ نسل ۵ بود که هنوز در مراحل اولیهٔ توسعه قرار داشت و دیگری یک ارتقای سنگین بر روی جنگندهٔ اف ۱۸ هورنت که هورنت ۲ لقب گرفت.

هورنت و کوروت! (ZR1)
هورنت و کوروت! (ZR1)

برای عملیاتی شدن طرح اول، یعنی جنگندهٔ نسل ۵ سال‌ها زمان نیاز بود (این طرح همان اف ۳۵ است که در سال ۲۰۱۷ عملیاتی شد) و نیروی دریایی نمی‌توانست برای جایگزینی ناوگان جنگنده‌های از رده خارج خود روی آن حساب کند؛ بنابراین فقط یک گزینه باقی مانده بود: هورنت ۲

با دستور دولت ایالات‌متحده ۵ پیش نمونه از هورنت ۲ ساخته شد و بعد سوپرهونت نام گرفت.

سوپرهورنت

اولین پرواز در سال ۱۹۹۵ انجام شد. جنگندهٔ جدید نسبت به هورنت ۲۰ درصد بزرگتر بود و زیر هر بال یک آویزگاه بیشتر برای حمل تسلیحات داشت (در مجموع ۱۱ در برابر ۹ جایگاه). با استفاده از موتور جنرال الکتریک جی ۴۱۴ قدرت موتور سوپرهورنت ۳۵% نسبت به هورنت افزایش یافته بود و سطح مقطع راداری نیز با استفاده از مواد جاذب امواج رادار در برخی نقاط بدنه و همچنین ایجاد تغییرات در شکل ورودی هوا و بازطراحی پره‌های موتور برای کاهش انعکاس امواج ۹۰ درصد کاهش یافته بود (از ۵ متر به ۰.۵ متر).

شعاع عملیاتی و برد سوپرهورنت نسبت به هورنت، ۴۰ درصد افزایش یافته، هزینهٔ نگهداری و تعمیرات تقریباً نصف شده و میزان سوخت قابل حمل ۳۰ درصد بیشتر شده بود.

۵ سال بعد به شکل رسمی سوپر هورنت وارد خدمت شد. نیروی دریایی ۲۲۲ فروند از آن را برای سری اول سفارش داد تا بین سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۶ تحویل داده شود که البته تا سال ۲۰۰۴ تمام آن‌ها را تحویل گرفت.

ارتقا رادار و الکترونیک در بلاک ۲ انجام گرفت. بسیاری از این فناوری‌ها برای جنگندهٔ نسل پنجم بوئینگ ایکس-۳۲ (که در سال ۲۰۰۱ از ایکس-۳۵ شرکت لاکهید مارتین شکست خورد) توسعه داده شده بودند و اکنون تمام آن در اختیار تیم ارتقا دهندهٔ سوپرهورنت بود.

ازجمله سامانه جلونگر فروسرخ AN/ASQ-228 که به‌اختصار AFTLIR (Advanced Targeting Forward Looking InfraRed) نامیده می‌شود. AFTLIR یک سامانه اپتیکی دید حرارتی با توان تصویربرداری رنگی و نشان‌گذاری لیزری است که جهت ناوبری شبانه و همچنین شناسایی نیز از آن استفاده می‌شود و بسیار برتر از سامانه مشابه خود در هورنت است.

در سال ۲۰۰۸ رادار ارائه فازی فعال AN/APG-79 بر روی سوپرهورنت نصب شد. این رادار دارای  برد کشف ۳۰۰ کیلومتر و توان درگیر با ۶ تا ۸ هدف به‌صورت هم‌زمان است و دارای  یک حالت روزنه ساختگی برای نقشه‌برداری سه‌بعدی از سطح زمین  بوده که در کشف و ره‌گیری  اهداف زمینی  و دریایی دقت و کارآمدی بسیار بالایی دارد. به‌طورکلی رادار آرایه فازی فعال برتری قابل‌توجهی به یک جنگنده می‌دهد که مهم‌ترین آن توان درگیری هم‌زمان با چندین هدف زمینی و هوایی به‌صورت هم‌زمان، رزولوشن بسیار بالاتر تصاویر درنتیجه توان نقشه‌برداری و ره‌گیری اهداف بسیار کوچک‌تر و برد بسیار بیشتر است. جنگندهٔ رافائل در حالت غیرمسلح دارای سطح مقطع راداری ۱ متر مربع است. رادار سوپرهورنت رافائل غیرمسلح را از فاصلهٔ ۱۲۵ کیلومتری کشف می‌کند. برد کشف این رادار در برابر جنگنده‌های پنهان‌کار نسل ۵ مثل اف ۳۵ (با سطح مقطع راداری یک‌هزارم متر مربع) ۲۵ کیلومتر است که زمان بسیار مناسبی برای درگیر و از میان برداشتن آن به سوپرهورنت می‌دهد.

از دیگر تجهیزات الکترونیکی سوپرهورنت نسل سوم سامانه‌های هشداردهنده رادار از نوع AN/ALR-67 V3 و همچنین سامانه ضد جنگ الکترونیک AN/ALQ-214 و سامانه جنگ الکترونیک و ایجاد پارازیت ALE-55 که با یک کابل فیبر نوری پشت سر هواپیما کشیده می‌شود و با ایجاد پارازیت برای جنگ الکترونیک به کار می‌رود. (towed decoy)

سامانه جنگ الکترونیک و ایجاد پارازیت ALE-55
سامانه جنگ الکترونیک و ایجاد پارازیت ALE-55

در راستای جنگ شبکه محور، سوپر هورنت توان به اشتراک گذاشتن تصاویر غلاف‌ها خود را با پست‌های فرمانده ای دارد.

سوپرهورنت با استفاده از موشک آمرام نسخهٔ D توان شکار دشمنان خود در فاصلهٔ ۱۶۰ کیلومتری را به دست آورده است که به نوعی یادآور تامکت و موشک افسانه‌ای فونیکس است و جایگزین مناسب و البته برتری برای آن به شمار می‌آید.

موشک AIM-9X از دیگر سلاح‌های بلاک ۲ سوپر هورنت است. این نسخه از موشک حرارت یاب Sidewinder توان درگیری در فراتر دید بصری حسگر موشک را دارد و می‌توان آن را قفل نشده به‌سوی هدف روانه کرد.

موشک آمرام (بالا) و موشک AIM-9X اسندوایندر (پایین)
موشک آمرام (بالا) و موشک AIM-9X اسندوایندر (پایین)

این نسخه از موشک سایندوایندر با کلاه پروازی خلبان هماهنگ است به این معنا که خلبان می‌تواند با نگاه کردن به مسیر حرکت جنگنده دشمن موشک را قفل نشده شلیک کند و موشک با یک چرخش خود را به سمت هواپیما دشمن رسانده و بر روی آن قفل می‌کند. این موشک دارای سامانه تصویرساز فروسرخ بوده و دارای زاویه جستجوی ۶۰ درجه و برد ۲۲ کیلومتر است و می‌توان آن را از روبرو به‌طرف هدف شلیک کرد.

سوپرهورنت دارای یک نسخهٔ مخصوص جنگ الکترونیک به نام گراولر است که جایگزین پراولر شد. در ۹۰% قطعات با سوپرهورنت اشتراک دارد بااین‌حال دارای سیستم‌های الکترونیکی تخصصی برای کشف محل رادارهای دشمن و هدف قرار دادن آن با موشک‌های ضدرادار و هم‌چنین توان بالای جنگ الکترونیک و سرکوب پدافند است. تاکنون ۱۵۰ فروند گراولر ساخته شده است.

گراولر، سیستم جنگ الکترونیک AN/ALQ-218 در نوک بال‌ها قابل مشاهده است
گراولر، سیستم جنگ الکترونیک AN/ALQ-218 در نوک بال‌ها قابل مشاهده است

جدیدترین نسخهٔ سوپرهورنت بلاک ۳ است که تحویل آن به نیروی دریایی از سپتامبر ۲۰۲۱ شروع شد و بنا بر تبدیل تمامی سوپرهورنت های بلاک ۲ به بلاک ۳ تا سال ۲۰۳۳ است. در بلاک ۳ شاهد افزایش برد تا ۴۷۰۰ کیلومتر به کمک مخازن سوخت تطبیقی در دو طرف بدنه همچنین سامانهٔ تصویرساز حرارتی برای کشف اهداف زمینی با رادار خاموش، سیستم ارتباط امن ماهواره‌ای و توانایی حمل بخشی از محمولهٔ سلاح درون بدنه برای کاهش هر چه بیشتر سطح مقطع راداری هستیم.

رقبای سوپرهورنت:

قدرتمندترین رقیب سوپرهورنت بدون شک جنگندهٔ فرانسوی رافائل است. موشک‌های Meteor و Mica ی رافائل نسبت به آمرام (حتی نسخهٔ D) و AIM-9X برتری قابل‌توجهی بر روی کاغذ دارند. موشک Meteor به نوعی بهترین موشک هدایت راداری جهان است. در مورد میکا و AIM-9X اختلاف چندانی وجود نداشته و هر دو از بهترین موشک‌های حرارت یاب هستند.

سوپرهورنت

نقطهٔ قوت سوپرهورنت نسبت به رافائل، رادار بسیار قدرتمندتر و الکترونیک پیشرفته‌تر آن است. برای مثال رادار سوپرهورنت ۶۰ درصد بزرگتر از رادار RBE2-AA رافائل است که تأثیر قابل‌توجهی بر افزایش توانایی رهگیری و برد شناسایی آن دارد.

 

مقایسهٔ رادار سوپرهورنت و رافائل
مقایسهٔ رادار سوپرهورنت و رافائل

موتور رافائل توانایی سوپرکروز (حرکت با سرعت فراصوت بدون استفاده از پس‌سوز) را دارد درحالی‌که سوپرهورنت فاقد این قابلیت است. سوپرهورنت مانورپذیری و کنترل‌پذیری بهتری نسبت به رافائل دارد و به گفتهٔ خلبانانی که تجربهٔ پرواز با آن را داشته‌اند یکی از خوش‌دست‌ترین جنگنده‌های جهان است.

کاکپیت سوپرهورنت (بالا) و رافائل (پایین)
کاکپیت سوپرهورنت (بالا) و رافائل (پایین)

مزیت دیگر سوپرهورنت برای خریدار خارجی طیف گسترده‌تر و قیمت مناسب‌تر سلاح‌های قابل استفاده برای سوپرهورنت است که هزینهٔ عملیاتی شدن آن را نسبت به رافائل بسیار کاهش می‌دهد، درحالی‌که رافائل صرفاً به تسلیحات گران‌قیمت و کمتر متنوع فرانسوی وابسته است.

در کنار سوپرهورنت و رافائل، آلمان و انگلستان به تایفون متکی هستند.

تایفون

نسل‌های مختلف تایفون تحت عنوان ترنچ (Tranche) شماره‌گذاری شده‌اند و هر ترنچ هم بلاک‌های مختلفی دارد. تایفون ابتدا به‌عنوان یک جنگندهٔ دفاع هوایی توسعه یافت ولی از ترنچ ۱ به‌تدریج با هر ارتقا توانایی‌های جدید تجهیزات پیشرفته‌تری به تایفون اضافه شده و درنهایت در ترنچ ۴، با یک جنگندهٔ همه‌کاره و همه‌فن‌حریف، مجهز به رادار آرایهٔ فازی فعال کپتور E، موتور قدرتمند با توانایی سوپرکروز و مانور پذیری عالی مواجه هستیم، تایفون ترنچ ۴ را می‌توان پیشرفته‌ترین جنگندهٔ اروپایی دانست. یک مزیت مهم تایفون نسبت به رافائل این است که موشک‌های آمریکایی آمرام و AIM-9X را در کنار موشک‌های اروپایی (Meteor و آسرام IRIS-T)، می‌توان روی آن نصب و شلیک کرد (تنوع تسلیحاتی بیشتر). تایفون برخلاف سوپرهورنت و رافائل نسخهٔ ناونشین به‌صورت عملیاتی ندارد.

تایفون نیز همانند رافائل بسیار گران‌قیمت و برای مشتری غیراروپایی بسیار پرهزینه خواهند بود. قیمت هر فروند تایفون ۱.۵ برابر سوپرهورنت است. این عدد در مورد رافائل ۲ برابر سوپرهورنت خواهد بود

از سایر رقبای سوپرهورنت می‌توان جنگندهٔ سوئدی گریپن، چنگدو جی ۱۰ و سوخو 30MKI را نام برد.

سوپرهورنت

سوپرهورنت در ابتدای ورود به خدمتش حتی از سوی خلبانان کهنه‌کار و تک‌خال امریکا به باد انتقاد گرفته شد و آن را طرحی اثبات نشده که برتری هوایی ایالات‌متحده را به‌شدت تضعیف خواهد کرد می‌دانستند؛ اما سوپرهورنت، امروز، یک جنگندهٔ همه‌کاره است و تمامی وظایفی که طی ۵۰ سال گذشته نزدیک به ۱۵ نوع جنگنده بر عهده داشتند را به‌تنهایی انجام می‌دهد. دست برتر سوپرهورنت در برابر رقبا مرهون رادار و الکترونیک بسیار پیشرفته و قدرتمند آن و توان حمل طیف گسترده‌ای از انواع بمب‌ها و موشک‌های هوشمند و هدایت‌شونده است. سوپرهورنت در میدان نبرد نیز به‌خوبی از پس حفاظت از خودش برمی‌آید و برای هدف قرار دادن آن نیاز به سیستم‌های راداری و ضدهوایی متعدد و متنوع و پرقدرت و یک نیروی هوایی مدرن و کارآزموده است.

نویسنده: بابک سزاوار کلاتی

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۰ رای
منبع
سایت وزین جنگاورانویکی‌پدیامجلهٔ درایو

مطالب مشابه

‫۶۳ دیدگاه‌ها

  1. javadhy

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (331 ديدگاه)

    مطلب کامل و دقیقی بود
    لذت بردیم
    به نظرم در سایت پدال هر از چند گاهی اگر به تاریخچه خودروها و حتی جنگنده ها و تکنولوژی های که تحول در صنعت خودرو ایجاد کردن پرداخته بشه، در کنار مطالب دیگه سایت چیز جالبی میشه
    (نظر شخصی)

    موافقم 116
    مخالفم 5
    1. ممد ژانگولر

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (4150 ديدگاه)

      جنگنده اول F35 بعد F117 بعدشم میراژ فرانسه

      هواپیماهای بارکش و لجستیکی هم فقط آلمانی لوفتا هرکول

      موافقم 8
      مخالفم 29
      1. javadhy

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (331 ديدگاه)

        F35 خیلی چیز حقیه و خودش یه مطلب مفصل میطلبه برای گفتن ولی شخصا از طراحی f117 خیلی خوشم میاد خیلی خاص و خفنه

        موافقم 12
        مخالفم 11
      2. پویا

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (487 ديدگاه)

        F117جنگنده نیست بمب افکنه که خیلی وقت هم هست بازنشسته شده درواقع اولین هواپیمای رادارگریز جهانه

        موافقم 20
        مخالفم 3
        1. ممد ژانگولر

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (4150 ديدگاه)

          اره داداش پویا ولی بعضی بازنشسته ها هیچ وقت تموم نمیشن خیلی عشقه

          موافقم 13
          مخالفم 3
        2. javadhy

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (331 ديدگاه)

          F117 جنگنده تک منظوره بود(بمب افکن هم نوعی جنگنده است) به جز اونم چند سال پیش یکی از خلبانان سابق جنگنده f117 در جنگ کویت اعلام کرده بود کهf117دارای قابلیت درگیری هوا به هوا هم بوده که تاره این چند سال ‌پیش مشخص شد و قبلش هیچکس نمیدونست بالاتر از همه اینا f117 موشک سایندواندر هم میتونست حمل کنه ولی خب هیچوقت اینکارو نکرد

          موافقم 6
          مخالفم 10
        3. javadhy

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (331 ديدگاه)

          رادار گریزی هم که گفتین کاملا درسته گفته میشه توی رادار ها به اندازه یه توپ فوتبال دیده میشه

          موافقم 1
          مخالفم 13
        4. دانیال

          ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲
          سوابق: (2 ديدگاه)

          کلاً 20 یا 30 فروند f117 بیشتر ساخته نشد
          به علت هزینه بالا و ناکارآمدی در جنگ هوایی ساختش به کل متوقف شد
          فقط در یک عملیات جنگ یوگوسلاوی شرکت داشت که همان روز اول هم 4 فروندش منهدم شد
          برای همین پروژه هواپیمای f117 به طور کامل شکست خورده اعلام شد

          موافقم 15
          مخالفم 3
      3. پویا

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (487 ديدگاه)

        تاحالا اسم همچین هواپیمای لجستیکی رو نشنیده بودم شاید منظورت هرکولسه که اونم آمریکایی اما در کل بهترین لجستیک مال امریکا و روسیه هستن مثل بوئینگ c17یا آنتونوف an124

        موافقم 3
        مخالفم 1
        1. ممد ژانگولر

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (4150 ديدگاه)

          نه منظورم ایرباس A-400 آلمان بود که رقیب هراکلس آمریکاست

          البته هراکلس خیلی معتبره ولی ایرباس هم ترکونده

          موافقم 5
          مخالفم 2
      4. Reza Waffen SS

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (5360 ديدگاه)

        میراژ که از رده خارجه

        موافقم 3
        مخالفم 6
    2. shirko

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (125 ديدگاه)

      واقعا کیف کردیم از این مطالب جالب و ب خصوص 👏👏👏

      موافقم 18
      مخالفم 2
    3. رسول

      ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (107 ديدگاه)

      دیروز دیدیم تو سینما فیلمش رو اما از اینکه به ایران حمله کردن حس خوبی نداشتم حالب بود که نشوت دادن ایران نسل ۵ داره و اینکه با یه اف ۱۴ تام کروز از ایران در رفت :)

      موافقم 4
      مخالفم 8
      1. عاشق پدال

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (259 ديدگاه)

        کدوم سینما؟
        فعلا که تو سینماهای خارج رو پرده هست. فروش سی دی و دی وی دیش هم قراره از ۲ و نیم ماه دیگه تازه شروع بشه.

      2. Arash 15

        ۱۴ تیر ۱۴۰۲
        سوابق: (5 ديدگاه)

        داداش چی میگی به روسیه حمله کردن 🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿🗿

        موافقم 4
        مخالفم 1
  2. Dian

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (684 ديدگاه)

    خدمتتون عرض شود که شاه حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ تا هورنت سفارش داده بود
    اگه اشتباه نکنم حدود ۱۶۰ تا هم اف۱۶ فایتینگ فالکن
    دوتا اف ۱۶ قبل انقلاب به ایران تحویل داده شده بود بعد اون ۲تا رو فکر کنم تو جریان ایران کنترا با قطعات اف۱۴ عوض کرده بودن

    موافقم 20
    مخالفم 3
  3. سهند

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (670 ديدگاه)

    مطلب خوبی بود.

  4. ارش

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1549 ديدگاه)

    از سال ۲۰۲۰ هم آمریکا مشغول ساخت و آزمایش نسل ششم جنگنده ها رو شروع کرده .

    موافقم 46
  5. علی جردن

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (417 ديدگاه)

    در آینده ایی که خودروهای امروزیمون مجهز به خودران و خودروی پرنده خواهند شد خواندن مطالب هوافضا لذت بخشه

    موافقم 26
    مخالفم 3
  6. بی نام

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (2876 ديدگاه)

    نیروی دریایی بیش از 550 عدد سوپر هورنت عملیاتی داره که این مورد باعث میشه نیروی دریایی آمریکا بعد از نیروی هوایی این کشور، دومین نیرو هوایی پرقدرت دنیا بشه.
    مورد دیگه اینکه تقریبا هر سلاحی که در خدمت تمامی جگنده ها و بمب افکن های نیروی هوایی امریکا هست، به علاوه تعداد زیادی موشک و سلاح های هواپرتاب ضد زیردریایی که فقط در اختیار نیروی دریایی هست، از سوپرهورنت قابل پرتابه. یعنی بیش از 40 نوع سلاح که مطلقا هیچ رقیبی نداره.
    گراولر هم به عنوان یکی از بهترین سکوهای جنگ الکترونیک در دنیا، هم در جنگ لیبی پدر پدافند لیبی رو درآورد و هم در جنگ اوکراین با جاسوسی الکترونیک مثل شنود ارتباطات رادیویی و کشف علائم سیگنالی و همینطور ایجاد اختلال و پارازیت روی تجهیزات روس ها ظاهرا مزاحمت زیادی رو برای روس ها ایجاد کردن.

    موافقم 53
    مخالفم 3
    1. پاسخ

      ۲۵ خرداد ۱۴۰۲
      سوابق: (7 ديدگاه)

      در یک جنگ احتمالی برتری فقط به آمار و ارقام نیست

  7. new reventon

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (453 ديدگاه)

    این جنگنده تقریبا میشه گفت نسل جدید جنگنده اف 5 هستش که توسط بویینگ ساخته شد. اگرم اف 18 رو با اف 5 مقایسه کنید شباهتشون میبینین.
    نسل جدید که به نوعی ارتقا رو اف 18 به بحساب میاد به نام advance super hornet پیشنهاد داده شده به کنگره. و به نوعی تقریبا پنهانکاره. چونکه اف 35 اونجور که انتظار میرفت نمیتونه جانگشین جنگندهای ای 10، اف 16،15 و 18 بشه
    بخاطر همین بوییگ اف 18 ادونس و اف 15 استیلثex رو پیشنهاد دادن. و واقعا هم جنگندها قابلی هستن و صد درصد از پکفا بهترن.
    جنگنده نسل 6 امریکام که به ارامی و بدون عجله داره ساخته میشه.چون بل واقع هنوز کشوری نتونسته به مشخصات اف 22 رسیدن که سهله حتی نزدیک بشه.

    موافقم 30
    مخالفم 7
    1. مصطفی

      ۱ خرداد ۱۴۰۲
      سوابق: (4 ديدگاه)

      حرفتون درست که این جنگنده فقط بروز رسانی f5 هستش
      فقط آخر کامنت تون که نوشتید از پکفای نسل پنجم بهتر هستش؟!!!
      رادار و سرعت و موتور f18 حتی به سوخو 35 هم نمی‌رسه آن وقت از Su-57 بهتر باشه؟!!!!

      موافقم 6
      مخالفم 1
  8. new reventon

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (453 ديدگاه)

    اف 35 قرار بود جانشین اغلب جنگندهای امریکایی بشه حتی جنگنده پشتیبانی نزدیک ای 10.ولی تواناییشو نداره.
    بخاطر همین همون جنگندها قبلی رو دارن هی آپدیت میکنن اف 16 ام آپدیت جدیدش بنام سوپر ویپر (بلاک70) اومده

    موافقم 13
    مخالفم 3
    1. محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (2865 ديدگاه)

      تولید اف ۳۵ بسیار پرهزینه و زمان بر هست، ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون دلار قیمت داره
      این مورد یکی از دلایلی هست که مثل F18 و F16 با تعداد بالا سفارش داده نشد

      موافقم 17
      مخالفم 2
      1. new reventon

        ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (453 ديدگاه)

        سلام. نه تا الانم نزدیک به 700 تا اف 35 ساخته شه و 2500 تا سفارش داره. و هر روزم به سفارش دهندهاش اضافه میشه. مثل سوییس که تازه سفارش داده.
        قیمتشم چون تعدادش رفته بالا خیلی اومده پایین به طوری که در نسخه A که مخصوص نیروهای هوایی ساخته شده(نسخه B و C هم داره که اولی عمود پروازه و دومی مخصوص ناوهای هواپیمابر) قیمتش به 65 میلیون دلار رسیده که عملا از رافائل که 70 تا 85 میلیون دلار قیمتشه کمتر شده.از دلایل عمده ایی که اف 35 نتونست رقابت کنه این بود که چالاکی کمی داره و میزان حمل سلاح کمی داره. به طوری که از با هر بار لود کمتر از نصف لود اف 15 توانایی حمل سلاح داره(البته فقط در محفضه های داخلی)
        اره هزینه های نگهداریش بالاس، به طوری که در هر ساعت پروازی 30 هزار دلار هزینه داره. دو نیم برابر اف 16
        ولی خب اینم میاد پایین.چون کاربراش داره هر روز زیاد میشه.
        در کل اف 35 خیلی جنگنده قابلیه وبعد از اف 22 قرار میگیره
        بقیه یه نسل پایین تر از این دو ان.
        در حالت کلی پروژه اف 35 یه جنگنده ساده تریه نسبت به اف 22 که آمریکا اینو ساخت تا به هم پیماناش بده. چون اف 22 رو به هیچ کسی نداد.

        موافقم 22
        مخالفم 2
        1. new reventon

          ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (453 ديدگاه)

          عذر میخام تا حالا 810 تا اف 35 ساخته شده و ایالات متحده فقط به تنهای خ 2500 تا اف 35 رو سفارش داده. بقیه کشورام هستن. مثلا نروژ فقط 52 اف 35 داره

        2. Cowboy

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (124 ديدگاه)

          F35 بیشتر حکم جت تجاری داره و برای اکثر کشور هایی که آمریکا داره بهشون میفروشه کافیه .هم قیمتش و هم قابلیت هاش و درسته که میگن در حد توقع نبود ولی در مقابل f22raptor دارن مقایسه میکنن.

        3. جناب ایکس

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (1467 ديدگاه)

          برام عجیبه که چرا قیمت دو تا خودروی فرمول یک به اندازه یک جنگنده هست! دلیلشو کسی میدونه؟

          موافقم 4
          مخالفم 1
  9. hummer

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (74 ديدگاه)

    عالی بود از هر دقیقه خوندنش لذت بردم عالی

    موافقم 17
  10. Dna

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (297 ديدگاه)

    اینا احتمالا پیشرفته ترین ماشین ها تعداد بالا باشن
    با مطلب 10 ساله شدن مدل اس تسلا و این مطلب فهمیدم تو ادعا خوبیم

    موافقم 6
    مخالفم 4
  11. محمد

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (164 ديدگاه)

    رافال

    موافقم 7
    مخالفم 11
  12. F

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (223 ديدگاه)

    خدای من عظمتت رو شکر.

    واقعا نمیتونم این حجم از تکنولوژی رو درک کنم😑
    یعنی اعداد و ارقام و وظایف هر تیکه شو که میخونم یه استوپ و بکس باد میکنه مغزم میرم بعدی😂

    البته حس میکنم یه جرقه ای تو قلبم خورد، خودم که عاشق صنعت فنی خودرو هستم، ولی این صنعت جنگ و هوافضا و دریانوردی واقعا انگار یه چیز دیگه ای هست.

    اگر سایت یا مقاله یا مستند های خاصی میشناسید برای شناخت بیشتر هوافضا و این مورد چیز ها ممنون میشم ریپلای کنید برام.🌺

    موافقم 19
    مخالفم 5
    1. امین

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (520 ديدگاه)

      معتبر ترینش کانال جنگاوران در تلگرام و سایت جنگاوران تو گوگل

      موافقم 7
      مخالفم 1
      1. Mosi

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (80 ديدگاه)

        جنگاوران بدرد نمیخوره
        ولی خوب برای این چیزای پایه خوبه
        الان گند خورده بهش
        اشاره نمیکنم چرا

        موافقم 2
        مخالفم 5
    2. Cowboy

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (124 ديدگاه)

      اگر پدال به صورت تخصصی بیشتر اینجور مقالات کار کنه خوبه
      واقعا یه نفس تازه ای به سایت میده و موضوع جدیدی هست.

      موافقم 11
      مخالفم 1
      1. Mosi

        ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (80 ديدگاه)

        پکفا بین نسل پنج ها به اون صورت چیز خاصی نیست چون مخصوصا نسبت به سلطان اف۲۲ فقط اسمش نسل پنجه
        اما اینکه بگیم اف ۱۵ ex یا اف ۱۸ ادونس ۱۰۰ درصد ازش بهترن این بی انصافیه

        موافقم 10
        مخالفم 1
    3. new reventon

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (453 ديدگاه)

      اگر یه نگاه دقیق داشته باشیم به صنعت نظامی ممیبینیم که صنعت نظامی صنعت پیشرو و های تک اون کشوره و همه تکنولوژی ها از این صنعت به جاهای دیگه انتقال پیدا میکنه.به شما پیشنهاد میکنم راجب سوپر جنگنده اف 22 این مقاله رو بخون تا ببینی کوه تکنولوژی یعنی چی. جنگنده ایی که سال 2006 عمیلیاتی شده. واقعا یه زمانی و همچین الان(کمتر شده) بزرگترین آرزوم این بود اف 22 رو از نزدیک ببینم.
      وقتی که اف 22 ساخته شد ایالات متحده اعلام کرد که اگر تکنولوژی ایالات متحده از الان متوقف شه. تا سال 2035 کشوری نمیتونه به تکنولوژی اف 22 برسه و این جنگنده برا اون زمانه.
      به قلم استاد حمید تارخ
      https://jangaavaran.ir/%D8%B4%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B1%D9%87%DA%AF%DB%8C%D8%B1-%D9%86%D8%B3%D9%84-%D9%BE%D9%86%D8%AC%D9%85-%D8%A7%D9%8122-%D8%B1%DB%8C%D9%BE%D8%AA%D9%88%D8%B1/

      موافقم 13
      مخالفم 1
    4. یانکی.من هم فرزند کسی هستم.آبان سرخ.

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (2353 ديدگاه)

      سایت جنگاوران برو لذت ببر.من خودم 52 ماه تو نیرو هوایی ارتش ملی خدمت کردم و مامور تو مهر آباد بودم از قصر فیروز مامور مهر آباد شدم.کلا هم با هواپیما مخصوصا جنگنده سر و کار داشتم.فقط همین بس که فرمانده من همیشه تاکید میکرد که هیچ وقت قطعه روسی رو تو جعبه آمریکایی نزارم که دیگه بهمون نمیدن.قطعه روسی رو تو جعبه دیت ساز خودم با تخته 3لایی و ابر میزاشتم ولی قطعه های آمریکایی جعبه مخصوص داشتن که در مقابل فشار ضربه حرارت رطوبت ووو مقاوم بود و جای شناسنامه پلمپ و همه چی رو داشت بسیار سبک هم بود.خودم عاشق اف4 بودم البته اف14 که رویام بود ولی تو مهر آباد نمیومد ولی بقیه جنگندها رو از نزدیک دیدم.سوخو 24 هم واقعا ترسناکه و صدای هولناک داره.

      موافقم 22
      مخالفم 3
  13. meysam

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (3633 ديدگاه)

    مطلب عالی بود
    حیف اون A-12 اونجر که تولید نشد
    انگار از یه سیاره دیگه اومده به زمین

    موافقم 20
    1. Cowboy

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (124 ديدگاه)

      به جاشB2 تولید شد که خیلی هم شبیه A-12 هستش.
      فیلم هایی که ازش دیدم اصن قابل باور نیستن.
      از سرعت بسیار کمش و صدای خیلی کم تا به سختی دیده شدن حتی وقتی خیلی نزدیکه
      در دوره جنگ سرد آمریکا سفارش ۱۳۰ عدد رو میده ولی بعد از جنگ به تعداد ۲۱ کاهش میده، و یکی از گرون ترین پروژه های نظامی آمریکا هستش.
      بعد از این هم هلیکوپتر های آسپری خیلی جالبن انگار از توی فیلم های تخیلی بیرون اومده

      موافقم 11
      1. meysam

        ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (3633 ديدگاه)

        B2 اگه اشتباه نکنم تو افغانستان استفاده شد
        ملقب بود به خفاش

        1. پویا

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (487 ديدگاه)

          خیر تاحالا جایی استفاده نشده

          تو افغانستان b52 استفاده شد

          موافقم 4
          مخالفم 1
        2. meysam

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (3633 ديدگاه)

          @پویا
          در افغانستان خیلی کوتاه و عراق هم استفاده شده
          در ویکیپدیا موجوده

          موافقم 2
          مخالفم 1
        3. Cowboy

          ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (124 ديدگاه)

          خیر استفاده نشده (حداقل برای بمب باران).اونی که شما میگید یه مدل دیگه هست که شبیه به این هستش.

          موافقم 4
          مخالفم 2
    2. Clean energy (سلام فرمانده)

      ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (1333 ديدگاه)

      واقعا برگام…
      اینا چی داشتن… من یادمه بچه بودم اف ۴ ارتش خودمونو میدیدم عین چی ذوق میکردم
      الان اینارو میبینم پشمام میریزه…
      واقعا عین این هواپیما های تو فیلماس:/
      چرا اینا انقد سریع پیشرفت کردن😐

      موافقم 8
      مخالفم 2
      1. جناب ایکس

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (1467 ديدگاه)

        من که اف ۱۸ رو میبینم احساس میکنم خیلی شبیه سفینه های اسکوادران جنگ ستارگانه‌…

        موافقم 6
        مخالفم 2
  14. Avan

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (121 ديدگاه)

    مطلب جالبی بود.تکنولوژی آمریکایی با اختلاف زیاد از دنیا جلوتره

    موافقم 27
    مخالفم 7
  15. ارین صاحب جمعی

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1104 ديدگاه)

    هروقت خواستید قدرت ارتش آمریکا رو بدونید فقط یک چیز کمک میکنه نیروی هوایی آمریکا از همه دنیا قویتره نیروی هوایی دریایی آمریکا منظور همون هواپیما های روی ناوهای هواپیمابر هم از همه قویتره

    موافقم 17
    مخالفم 9
  16. گلاب

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (186 ديدگاه)

    اگه این جور مقالات رو دوست دارید یه سری به سایت جنگاوران بزنید

    موافقم 9
    مخالفم 1
  17. امیرشایان فرازی

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (459 ديدگاه)

    اون هورنت و کوروت خیلی خوب بود

    موافقم 5
    مخالفم 1
  18. JDM lover

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (886 ديدگاه)

    بسیار بسیار عالی بود این مقاله تون
    واقعا یه مطلب کامل و عالی و تخصصی و رو کار کردید و بنظرم جز بهترین مقاله های اخیر پدال هست
    چقدر خوب میشه اگه پدال اینجور مقاله های مفید و تخصصی در انواع موضوع ها( خودرو،کشنده،موتور،هواپیما و جنگنده ) رو بیشتر کار کنه

  19. mahdi-es17

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (565 ديدگاه)

    پراید خودمون از اینا سریع تر پرواز میکنه😂

    موافقم 3
    مخالفم 17
  20. محمد

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (7 ديدگاه)

    ممنون از مطالب مفیدتون

  21. افشین

    ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1 ديدگاه)

    مطلب عالی بود فقط کاش از قیمت های روزشون هم میگفتن

  22. Jef osun

    ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (15 ديدگاه)

    ای بابا اونا واقعأ میسازند ما هم تعریف از خودمیکنیم که ساختیم بهتر از اونا
    البته به دروغ . . روس ها هم از زمانیکه دین را از سیاست جدا کردن به این پیشرفت رسیدن . والا اگر هنوز شوروی کمونیستی قدیم بودن الان هنوز تو ارتقاع میگ ۲۱ مانده بودند

    موافقم 6
    مخالفم 3
  23. Jef osun

    ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (15 ديدگاه)

    پدال نشریه مجازی نیست ! عشق بی تکبر ه
    تنها جایی که من نظراتم دیده میشه بی شیله و پیله ! بی توقع ! با همه دوست

    موافقم 5
    مخالفم 1
  24. رامتین

    ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (3257 ديدگاه)

    بسیار پیشرفته و جالبه. واقعا چه کشوری میتونه امریکا را تهدید کنه؟ با این وضعیت فعلی که دلار در یک ماه اینده درصورت عدم پیش زمینه ای از توافق به 40 تومن هم میرسه، چطور میخواهید زندگی کنید؟

    موافقم 8
    مخالفم 3
    1. F

      ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (223 ديدگاه)

      ببخشید شما مگه کدوم نقطه زندگی میکنید که دلار گران فقط برما اثر داره و شما محفوظید؟

      موافقم 4
      مخالفم 1
      1. رامتین

        ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (3257 ديدگاه)

        دوست عزیز من هم دارم دلسوزی میکنم که قراره چطور این شرایط وخیم را تحمل کنیم.

  25. علی

    ۱۸ دی ۱۴۰۱
    سوابق: (1 ديدگاه)

    در واقع جنگنده هایی مثل اف ۳۵ توانایی نبرد ندارن و فقط دکوری هستن و کاملا ثابت شده هست ولی جنگنده های مثل همین اف ۱۸ یا چنگدو جی20 و رافائل سوخو ۳۵ توانایی نبرد دارن… ایران هم تو این زمینه ها هم ورود کرده ولی به خاطر تحریم مجبور شده خودش از اول شروع کنه مثل درنا،تذرو،آذرخش هرچند این جنگنده ها به درد نمی خورن ولی به عنوان یه گام جهشی خوبن… از جایی میفهمیم که آمریکا در مورد جنگنده هاش بلوف میگه که وقتی ایران صاعقه رو ساخت خیلی از سایت های آگاه آمریکایی اونو با اف ۱۸ مقایسه کردن یعنی یه جنگنده ی ۷۰ درصد ارتقا داده شده ی اف ۵ در مقابل اف ۱۸ و همچنین ایران وقتی کوثر رو ساخت گفتن اگر از جنگ دور از اف ۳۵ اجتناب کنه و با اف ۳۵ وارد جنگ نزدیک بشه اف ۳۵ از بین میره و همین اف ۱۸ هم می خواست وارد حریم هوایی ایران بشه و نطنز رو بزنه ولی ایران درجا شناساییش کرد و تهدید کرد که اگر وارد حریم هوایی ایران بشه منهدم میشه

    موافقم 1
    مخالفم 4
  26. رضا

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۲
    سوابق: (131 ديدگاه)

    میدونستم این f18 زیاد کارایی نداره

    موافقم 1
    مخالفم 2
  27. ناشناس

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    کل فناوری آمریکا همین هستش؟
    این قوطی حلبی f18

    موافقم 4
    مخالفم 4

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا