حسین بزرگ منش: همواره بین دوستداران جنگندههای آمریکایی و روسی در مورد کیفیت و برتری جنگندههای ساخت این دو کشور در فضای مجازی بحثهای داغی جریان داشته است، در این مقاله قصد دارم فارغ از تعصب و با نگاهی واقعبینانه به مقایسه محصولات ساخت دو سازنده بزرگ هواپیماهای جنگنده بپردازم.
به اعتقاد من فاکتورهای زیر در برتری یک جنگنده مهم هستند:
آئرودینامیک: انتخاب من در این قسمت با جنگندههای روسی است، زیرا روسها ثابت نمودهاند میتوانند جنگندههایی بسازند که دشوارترین مانورها را انجام دهند اعم از مانورهای کبرا، کولبیت، هربست، این ویژگی باعث شده است که جنگندههای روسی در نبردهای نزدیک هوایی (داگ فایت) برتری فوقالعادهای داشته باشند و به اعتقاد نگارنده در یک نبرد تنبهتن هوایی شانس جنگندههای روسی برای پیروزی بیشتر است.
تسلیحات: اما در مورد سلاح باید گفت آمریکاییها درزمینهٔ تسلیحات هوا به زمین برتری مطلق دارند، یکی از دلایل ضعف روسها در این زمینه تأکید بر حجم آتش بوده است.
همچنین درزمینهٔ تسلیحات هوا به هوا آمریکاییها همواره برتری نسبی داشتهاند، زیرا روسها سعی نمودهاند به سرعت نقاط ضعفشان را برطرف کنند.
رادار گریز بودن: درزمینهٔ استفاده از فنّاوری رادار گزیر بودن جنگندهها، گرچه نمیتوان این فنّاوری را صرفاً آمریکایی دانست زیرا دانشمندان آلمانی، اسکاتلندی و روسی هم در این زمینه مطالعات و اختراعات فراوانی داشتهاند، ولی این آمریکا بود که فرمول رادار گریز بودن را در جنگندههای خود پیادهسازی کرد، از دهه هشتاد میلادی تا به امروز آمریکا حداقل چهار جنگنده رادار گریز را تولید و عملیاتی نموده است، اعم از f-117، b-2،f-35 و f-22 درحالیکه روسها فقط جنگنده سوخو-۵۷ را تولید نمودهاند، به نظر من تجربه عملیات آمریکا درزمینهٔ فنّاوری رادار گریز بودن از روسها خیلی بیشتر است، در این زمینه انتخاب من با جنگندههای آمریکایی است.
قیمت: بدون تردید جنگندههای روسی بهمراتب ارزانتر از جنگندههای آمریکایی میباشند، واقعیت این است که قیمت جنگندهها در کنار قطعات یدکی و خدمات پشتیبانی فوقالعاده بالا است و برای بسیاری از کشورها، فاکتور قیمت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، در این زمینه برتری با روسها است.
خلبان: تجربه ثابت نموده است که آمریکاییها درزمینهٔ آموزش خلبانان بسیار قویتر از روسها بودهاند و درزمینهٔ آموزش برنامه جامعی دارند اعم از آموزش مکرر در سیمولاتورهای پروازی یا تمرین با اسکادرانهای حریف (اسکادرانی است که آموزش دیده است تا در تمرینات بهعنوان نیروی متجاوز دشمن نقش ایفا کند، سطح این تمرینات بسیار سطح بالا است).
برای مثال یکی از عوامل برتری نیروی هوایی ایران در جنگ تحمیلی، سطح بالای آموزش خلبانان ایرانی بود که دورههای آموزشی را در آمریکا گذرانده بودند، درحالیکه خلبانان عراقی عمدتاً با سیستم روسی آموزش دیده و مهارتهای پایینتری نسبت به ایرانیها داشتند.
سامانههای الکترونیکی: آمریکاییها همواره درزمینهٔ ساخت ادوات الکترونیکی پیشتاز بودهاند، شکی نیست که آمریکاییها درزمینهٔ ساخت آلات دقیق پرواز، رادار جنگنده و ادوات جنگ الکترونیک بر روسها همواره برتری داشتهاند. در این زمینه من جنگندههای آمریکایی را انتخاب میکنم.
موتور: یکی از مشکلات جنگندههای روسی در قیاس با رقبای آمریکایی، زمان تعمیر اساسی موتور و همچنین میزان مصرف سوخت آن است. گرچه موتورهای روسی بسیار قدرتمند هستند، من انتخابم با محصولات آمریکایی است.
خدمات پس از فروش: یکی از فاکتورهای بسیار مهم در خرید جنگنده از هر کشوری خدمات پس از فروش است، یعنی آموزش خلبانان و تکنسینها، ارائه دفترچههای پشتیبانی فنی، تحویل قطعات یدکی، ارائه تسلیحات و … آمریکاییها ثابت نمودهاند در این حوزه از روسها بسیار قویتر هستند. اما نباید فراموش شود، خرید اسلحه و خدمات پس از فروش همواره جنبه سیاسی هم داشته است، اگر آمریکا با کشوری مشکل سیاسی پیدا کند بهراحتی از ارائه پشتیبانی فنی و ارائه قطعات یدکی خودداری میکند، نمونه بارز این قضیه کشور خودمان ایران است، فکر نمیکنم نیازی به توضیح بیشتر باشد، اما روسها هم بنا بر مسائل سیاسی خودشان یا فشار کشورهای ثالث میتوانند از ارائه پشتیبانی خودداری کنند، برای مثال روسها سالها از دادن خدمات پشتیبانی به جنگندههای میگ ۲۹ و سوخو ۲۴ ایران خودداری میکردند.
این مسئله فقط مربوط به ایران نیست، آمریکا در پی اختلاف با ژنرال سیسی در مصر از ارائه کمکهای فنی به جنگندههای اف ۱۶ مصری خودداری نمود و از بحث پشتیبانی بهعنوان اهرم فشار بر علیه مصریها استفاده کرد، این رفتار آمریکا باعث شد مصر به خرید جنگنده از روسیه و فرانسه روی بیاورد، هندوستان هم به خاطر تجربه رفتار مشابه از سوی آمریکا، تصمیم گرفت جنگنده فرانسوی رافائل را خریداری کند. در شرایط عادی انتخاب من با آمریکاییها است، اما اگر ملاحظات سیاسی را در نظر بگیریم، هیچکدام از این دو کشور گزینه قابل اعتماد برای من نیستند، زیرا ثابت نمودهاند که در صورت تیرگی روابط با لابی کشور ثالث، بهراحتی از اجرای تعهداتشان سر باز میزنند.
نتیجهگیری: با توجه عوامل مطرح شده میتوان گفت جنگندههای روسی و آمریکایی هر کدام مزیتها و مشکلات خاص خودشان را دارند، هر کشوری با توجه به میزان تهدیدات، وسعت سرزمین، منابع مالی و دهها فاکتور دیگر باید تصمیم بگیرد که محصولات روسی یا آمریکایی را تهیه کند. نکتهای که نباید فراموش شود گسترش فزاینده استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین در سطح جهان است، در سالهای آینده پیشرفت پهپادها میتواند به چالشی برای محصولات آمریکایی و روسی تبدیل شود، و بازار را از حالت تقریباً انحصاری که در اختیار چند کشور محدود است، خارج کند. بخصوص توسعه پهپادهای رزمی و بمبافکن میتواند استفاده از جنگندههای بسیار گرانقیمت را غیرمنطقی جلوه دهد.
ALIREZA
۲۲ بهمن ۱۴۰۰پدال جان میشه در مورد سرمایه گذاری ۱ میلیارد دلاری اینتل روی شرکتهای توسعه دهنده risc-v هم مطلب بزارین شنیدم از نظر مصرف بصرفه تر از آرم هست ( البته باتوجه به نوع عملیات شرکت توسعه دهنده میتونه متفاوت باشه شاید مصرفش بیشتر هم بشه )
چون هرچی بهتون گفتم در مورد موتور omega1 مطلب بزارین هیچ اهمیتی ندادین حداقل تو حوزه ی تکنولوژی معماری مطلب کار کنید😂😂😂😂😂😂🤩🤩🤩🤩🤩🤩
اسمعیل
۲۳ بهمن ۱۴۰۰چطور؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!
پدال بسیار واقع بینانه و دقیق نوشته. خود من هم از طرفداران سرسخت سلاح روسی هستم. دست کم به ارزان بودن و قابلیت دسترسی بیشتر(به دلیل نیاز روسها برای جمع آوری اَرز). برای هرکشوری فرصت خوبیست که از روسها هواپیمای جنگی بخرد و خودش تجهیزات و امکاناتشو توسعه بده.
Muty
۲۲ بهمن ۱۴۰۰آیا با کسی که منطق و تفکرش اینه :
“” قطعا ایران هم چیز هایی رو برای رو کردن داره که تا الان عامل بازدارندگی امریکا برای جنگ بوده ! “”
میشه بحث کرد ؟
میشه حرف زد ؟
میشه منطقی بود ؟
آرمان
۲۳ بهمن ۱۴۰۰قطعا . مزیت ایران موشک های بالستیک نقطه زن هستند. و تا حدودی پهپادها . ایران تونسته با ظرافت خاصی موشک بالستیک که یک سلاح استراتژیکی بوده رو تبدیل به یک سلاح تاکتیکی کنه و نداشتن جنگنده های به روز رو تا حدود زیادی باهاش جبران کنه. در جنگ ها همیشه تکنولوژی حرف اول و آخر رو نمیزنه و بعضی وقتها با کاربرد یک تکنولوژی متوسط یا تا حدود پیشرفته ولی منطبق با خواست و نیازها و هدفت و اتخاذ یک تاکتیک بسیاری ساده ولی کاربردی و بسیار کم هزینه تر میتونی بازدارندگی ایجاد کنید. نمونه این در تاریخ زیاد هست از نادرشاه افشار گرفته تا ناپلئون بناپارت و امروزه هم در یمن در مقابل عربستان سعودی و متحدینش ۸ سال یمنی ها مقاومت کردند .
خان داداش
۲۳ بهمن ۱۴۰۰احسنت
کاملادرسته
همانطور ک نویسنده محترم درپایان مقاله ب خوبی اشاره کرده، دوره جنگهای هوایی ب نفع پهپادهای درحال تغییره
بعلاوه
فرمانده سنتکام بارها و بارها اذهان داشته ک
با توجه ب پیشرفتهای ایران (در پهپاد و انواع موشک) دیگه آمریکا دارای برتری هوایی نیست و این برتری در دست ایرانه
امین
۲۳ بهمن ۱۴۰۰خان داداش سطر های آخرت پوکیدم از خنده🤣
abdi_mahdi
۲۳ بهمن ۱۴۰۰خان داداش جوک خوبی گفتی پهباد هیچوقت جاگزین هواپیما نمیشه یکمک مطالعه داشته باشید میفهمید
مرد حق
۴ اردیبهشت ۱۴۰۱مجیدجان دلبندم اون که مد نظرت هست اذعان هست به معنی اقرار و تایید ضمنی . اونی هم که جنابعالی نوشتی میشه افکار ، خیالات ، ذهنیت ها… ( اذهان جمع ذهن هست!!! ) اوکی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Ali
۲۵ اسفند ۱۴۰۱What????????😯😯😯😯😯😂😂😂👍
حامد
۲۳ بهمن ۱۴۰۰دوست عزیز
از قیمت هر موشک بالستیک خبر داری؟
ایران هشت سال جنگ کرد و از سیصد چهارصد تا جنگندش حدود نصف هواپیماهاش هنوزم دارن فعالیت می کنن، بگذریم که خیلیاشونم بعد جنگ از دست رفتن اون جنگ حدود هزار میلیار دلار خسارت داشت
اگر همچین جنگیرو بخوای با موشک سپری کنی هزینت چقدر میشه؟
اصلا چندتا موشک میتونه جای هزاران هزار پرواز رو که هر کدومم میتونستن چندتا هدف رو تو هر عملیات منهدم کنن بگیره
اصلا منابع لازم رو برای تولید و نگهداری اون همه موشک داریم؟
اینجوری نیست که موشک رو تولید کنی بعدم انبار کنی ، اینها نیاز به سرویس و بروز رسانی دارن و تاریخ مصرف دارن
مثلا موشکای فونیکس باقی مونده دیگه قابل مصرف نبودن چون باطری هاشون فاسد شده بود و ما هم تکنولوژی ساخت اون باطری هارو نداشتیم
و این موشکها هم همونطوری هستن و باید نگهداری و سرویس بشن
امین
۲۳ بهمن ۱۴۰۰آرمان عزیز هدف اگر فتح یمن بود سال اول کار تمام بود هدف فتح نیست وضع موجود است و موفق شده اند التماس تفکر
مردیم از خوشی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰چرا به ایران حمله کنه ؟!
وضع الآن ایران دوتا فایده برا آمریکا داره !!!!
۱_ ترساندن دیگر کشور ها با قوی جلو دادن ایران و فروش اسلحه به اون ها
۲ _ یکی از کشور های که پتانسیل ابر قدرت شدن داره را مهار کرده (نفت دوم دنیا ، گاز سوم دنیا ، معادن ایران ، جاذبه های توریستی و…..)
آمریکا بخواد به ایران حمله کنه که جز برای تجزیه این کار را نمیکنه !!! برای کاهش هزینه ها با کل اتحادیه اروپا حمله میکنه !
درسته خودمون را نباید دست کم بگیریم ولی حقیقت اینه ما هیچی نیستیم در برابر ابر قدرت های نظامی
سیدبهرؤزنؤرالهی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰یا واقعأ درموردیه جنگ مثل آمریکا با ایران خیلی سطحی نگری بااینکه جنگ بین آمریکا و انقلاب اسلامی ایران رو باجنگ آمریکا و روسیه یاچین قیاس کردی؟ حتئ اگر ایران انقلابی در شرایط دوران دفاع مقدس هم بود آمریکا بازبه این راحتیها باایران واردجنگ تمام عیارنمیشد،همانطورکه دردوران دفاع مقدس ازایران سیلی خورد وحتئ سال67درحین دردگیری باارتنواچهنواشکن وناوچه های ارتش بااینکه دست بالارو داشتن باردیدن قایقهای تندروسپاه به سمت پایگاههاشون درکشورهای حوزه خلیج فارس،برگشتنددلیلش هم کاملأواضحه وروشن است،وحدت بین تمام اقوام خصوصأ موقع خطر واسه هرنقطعه ای ازایران،وضعیت جغرافیایی و پهناور بودن ایران اماالان که دیگه به هیچ وجه باایران واردجنگ نمیشه چون اگردر30یا35سال پیش ایران 10درصدبه منافع آمریکا و اقتصاد دنیا ضربه وارد میکرد الان درکوتاه ترین زمان ممکن حتئ چنددقیقه از50تا70درصدبه اقتصاد جهان ومنافع آمریکا ضربه ای واردمیکنه که اگر بگم سالها وقت میبره که درست بشه گزاف نگفتم،حالا فکرشوبکنیدکه خدای ناکرده اگریک جنگ یکهفته ای بینشون رخ بده چی میشه ؟! اصلأهمپیمانان فرامنطقهای حتئ بیشترمنطقعه ایش باهاش همراهی نمیکنندانصارالله تاحدممکن ایران بهش کمک میکنه وباوضع موجودشون مستشاران نظامی ایران بهشون مشاوره میدن که حدود7ساله درباتلاقی اونهم بااعتلاف چندکشورثروتمندفرورفتندهیچراه آبرومندانهای واسشون نیست که ازش خلاص شوند!.
مردیم از خوشی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰منفی های فیک فیک فیک که به من داده شده
هر کسی تو سایت عضو بوده باشه میدونه که این همه موافق افکار شما تو سایت وجود ندارد که امثال من اینطوری منفی بخورند اونم در عرض یک شب تا صبح !!! پس اول خجالت بکشید ای مد.عیان عدا.لت علی (ع.) که نیستید جز …
و بریم سر بحث ، من ساده نگرم یا شما ؟ با انصارلله میخواید جلوی آمریکا و اروپا بجنگید 🤣
۱_فکر میکنی وضعتون نسبت به ۴۰ سال پیش بهتر شده ؟ اگه شما ۳۰ درصد نظامی قوی شدید آمریکا ۱۰۰ درصد قوی تر شده
۲_درضمن اون موقع مردم دین دار بودند عاشق وطن جانشون را میذاشتند کف دستشون ولی الان شما با ملت کاری کردید که دیگه اون اعتقاد پاک را ندارند
۳_اتحاد بین مردم ؟ ایران در بد ترین شرایط خودشونه از نظر اتحاد !!! اعراب (خوزستانی ها به شدت معترض هستند وحق هم دارند همون خوزستانی که برای وطن در جنگ هشت ساله غرق در خون شدند )
از وضعیت ترک ها هم که خبر دارید !
این امثال شما هستید سادنگر و کاملا دیدگاه های جاهلانه
میدونی چه کشوری به ما حمله کرد ۴۰ سال پیش ؟ امریکا ؟ نه ، عراق
میدونی هشتمین ارتش قوی دنیا !!!!! خیلی بالاتر از بعضی اروپای ها مال کیه ؟ مال ترکیه
همین بیخ گوش ما
میدون کنار دستمون کیه ؟ طالبان به قدرت رسیده
میدونی بالا سرمون کیه؟ روسیه خائن که تجهیزات جنگی هشت سال جنگ را برا عراق فراهم میکرد
بیا پایین و کم تر توهم بزن دیدن واقعیت باعث واکنش بهتر میشه نه ایجاد توهم برای خوب جلو دادن خودتون بازم میگم امثال شما جز …. نیستید
جناب ایکس
۲۳ بهمن ۱۴۰۰مردیم از خوشی جان، اصلانم اینطور نیست، چرا نگیم مثبت های شما فیکه؟؟؟؟؟
کن خودملا کامنت سید بهروز موافقم و افراد زیاد دیگه ای هم دیدم تو سایت که نظرشون با نظر تو مخالفه، شاید ابراز نکنند و کامنت کمی بذارند یا اصلا نذارند ولی هستند، تهمت زدن سریع ترین و راحت ترین راه برای رفع مشکلاته که خیلی هم کوتاه مدته و هیچ پشتوانه ای نداره و همش با حدسگمانه، بی پشتوانه تهمت نزن لطفا.
مردیم از خوشی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰چرت نگو جناب ایکس واقعا جای تأسف است اگه کسی با سابقه شما ندونه تو سایت چه خبر شایدم دوست داری سرت را بکنی تو برف اینا هم یه کبک
جناب ایکس
۲۳ بهمن ۱۴۰۰خودت چرت نگو، فقط میگی متوهم یا چرت نگو و غیره و خیلی جو گیرانه بقیه رو جو گیر میکنی بدون اینکه دلیل درستی بیاری. شما به جای اینکه از خوشی بمیری داری از فشار توهین ها بی دلیلت میمیری، زورت میگیره چرا توهین میکنی؟
وطن
۲۳ بهمن ۱۴۰۰اگر جنگنده های آمریکایی خوب نبودن 8سال جنگ رو چطور پدر نیرو هوایی عراق بعثی رو در آوردیم
همیشه اگر بخواهیم چیزی بخریم باید بهترین رو بخریم تا در موقع نیاز دست برتری را داشته باشیم
کیا
۲۳ بهمن ۱۴۰۰اگر آمریکا با ایران وارد جنگ بزرگ بشه در مدت کوتاهی سه شاهراه بزرگ نفتی بسته میشن که باعث میشه اروپا عملا نابود شه،، همچنین فشار بسیار زیادی به اقتصاد آمریکا وارد میشه،، در کنار اینها احتمال نابودی اسرائیل هست و ایران هم با نشون دادن قدرتش که سالهاست سانسور شده وجهه خوبی در سطح بینالمللی کسب میکنه
راینهارد هایدریش
۲۳ بهمن ۱۴۰۰عزیز به نظر من کشور هایی که به ظاهر دوست ایران هستند نزدیک ترین کشور ها به اسرائیل هستند حتی از آمریکا نزدیک تر همین چند وقت پیش سفیر روسیه در اسرائیل در یک محاصبه با یک رسانه اسقاطیلی گفت در جنگ احتمالی بین ایران و اسرائیل روسیه سمت اسرائیل رو خواهد گرفت چون تعداد بسیاری از شهروندان روسیه در اسرائیل ساکن هستند و خوبه این رو هم بدونی مشاور پوتین خاخام یهودی به نام برل لازار هست و اینکه چین همواره به دنبال سود و طمع خودش هست حتی در این داستان اوکراین کوچک ترین حمایتی از روسیه نکرد تا به صادراتش لطمه وارد نشه و اینکه چین بزرگ ترین تأمین کننده بازار اسرائیل هست و میتونید با ارزش تبادلات بین این دو کشور به این موضوع پی ببرید و من نمیدونم چطوری به کشوری که ایران رو تکه تکه کرد و از عاملان مرگ ۱۰ میلیون ایرانی در جنگ جهانی اول بود بگیم دوست من نمیگم ولی شما میگید
به یادتم
۲۳ بهمن ۱۴۰۰ماهیچی نیستیم،روصبرت کارکن،این حقیقتی که شما میفرمایی برای شمامیتونه حقیقت باشه،اونروزی که برای ماهیچ گزینه ای باقی نمونه به جز جنگ قدرت واقعی رو حتما میبینی،اینوبعنوان کسی بهت نمیگم که از روی تخیلاتش حرف میزنه،آره ایران ممکنه جنگ روببازه که بعید میدونم ولی قیمت برنده شدن مقابل ایران قابل پرداخت نیست،هیتلرهم باخت آلمان هم ویران شدولی هزینه ای که به دنیاتحمیل کرد رو هم دیدی.
راینهارد هایدریش
۲۳ بهمن ۱۴۰۰آلمان ناسیونال سوسیالیستی بهانه های زیادی برای باخت داشت میدونی چرا چون همین فردی که یه عمر هست بهش میگن نژاد پرست اولین رهبر اروپا بود که باغ وحش های انسانی رو منحل کرد اگر هم یه زحمت بکشید و چند تا سرچی هم بکنید ممنون میشم و نکته دیگه اینکه آلمان ۳ سال قبل از آمریکا تونست بمب اتم رو بسازه دارم میگم تونست بسازه توجه کن این هم تو کتاب خاطرات اتو اسکورتسنی بهترین و ماهر ترین کماندو اس اس گفته گفته وقتی که هیتلر حالش خوب نبود و در بیمارستان بستری بود به دیدارش رفتم و بهش گفتم که ما تونستیم سلاحی با توانایی نابودی بسیار به اندازه یک شهر بسازیم و در مقابل هیتلر میگوید این سلاح باعث انقراض نسل بشریت میشود و باید سریعا پروژه متوقف شود و نکته دیگر هم اینکه آلمان دارای ۳۰ هزار تن از پیشرفته ترین سلاح های شیمیایی بود که مارک وبر تاریخدان انگلیسی این رو میگه و اینکه آلمانی ها هم در تولید تسلیحات شیمیایی حرف اول رو میزدن و دیدیم در جنگ ایران و عراق آلمان غربی چقدر از اون هارو به عراق فروخت و نکته جالب اینجاست که در نبرد نرماندی که باعث عقب نشینی آلمان از جبهه غرب شد نیرو های متفقین حتی یک عدد ماسک گاز هم نداشتند و اینکه در کل هیتلر هیچگاه از سلاح ها نامتعارف در جنگ استفاده نکرد و اینکه دیدگاه اشتباه دیگه این هست که هیتلر آلمان رو نابود کرد آیا شما از معجزه اقتصادی هیتلر چیزی میدونید الان بهتون میگم فرص کنید اوضاع ایران الان صد برابر بدتر بطوری که هر قرص نان در آلمان بعد از جنگ جهانی اول یک میلیارد مارک آلمان بود و آلمان حق داشتن نیرو نظامی بیشتر از صد هزار نفر نداشت و ملزم به پرداخت پول های سنگین به انگلیس و فرانسه شده بود و بعد از اینکه هیتلر اومد در عرض کمتر از دوسال آلمان تبدیل به ابر قدرت جهان میشه بیکاری به صفر میرسه همه اینها هم نتیجه سیاست های هیتلر بود
عباس
۲۳ بهمن ۱۴۰۰مااگر به فرمایش شما هیچی نبودیم خیلی وقت ها پیش به مانند عراق و افغانستان تحت اشغال بودیم پس الحمدلله یک چیزی هستیم..
امین
۲۳ بهمن ۱۴۰۰آقا عباس شرایطمون چندان فرقی با عراق نداره پس الحمدالله معلومه چیزی هستیم یا نه شرایط مردم رو ببینی میفهمی
مهدی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰مطلب پایین جایی برای پاسخ به مطلب شما نبود ناچار اومدم مطلب بالاتر… متأسفانه چند وقته مخاطبین به سادگی جرأت نمی کنند اظهار نظر کنند چون تا مخالف نظر پیامی ارسال کنند با واکنشهای بعضأ تندی مواجه میشوند.تیتر پایین شما هم از این دست واکنشها هستش..به نظر من کشورمون جدا از مسائل اقتصادی و اجتماعی و بی عدالتی همه دولتها از نظر نظامی خیلی پیشرفت داشته و اصلأ قابل مقایسه با حتی ده سال گذشته نیست و حتی همین مردمی که از نظر اقتصادی و عدالت اجتماعی از دولتها ضربات زیادی خوردند بازهم مانند جنگهای عراق و سوریه به همه سر میزنند تا مسیری برای کمک به جنگ پیدا کنند.
عاشق پدال
۲۳ بهمن ۱۴۰۰ببین امریکا حمله کرد من حاظرم ***
دکترین کنترل رو بخون
به طور خلاصه میگه هدف اول باید بازیچه کردن طرف باشه. نابودیش به خاطر ژئوپلیتیک و عاملهای انسانی غیر قابل پیش بینیه اصلا نیمشه .
تمام کشورای دنیا دنبال اینن که نه نابود بشن نه بازیچه.
ایران برعکسه. اگه یه کشور دیگه بود نابودی رو ترجیح میداد. چون بقای سیستم و کشوری رو به دنبال داره.
فقط ببین حتی روسیه ما رو کارت بازی کرده .
اذربایجان فسقلی با فخت و خاری باهامون رفتار میکنه. ۲ کیلومتر جاده چی بود اخه؟
Muty
۲۵ بهمن ۱۴۰۰عاغا من به خودم قول داده بودم با امثالهم بحث نکنم !
اما نمیزاری که داداش
نقطه زن ؟!!!!!
اینا هر جا را خواستن بزنن نه چندین متر !!!! چندین کیلومتر خطا داشتن تو زدن شون
تو چی را میخوای ماله بکشی ؟!
من موندم دور از جون، شماها واقعا خ… هستین یا خودتون را به خ… میزنین!!!!
در یک کلام دوست احتمالا کم سن و سال ( لااقل از نظر بینشی و فکری و عقلی)
” کشورهای جهان سوم و علی الخصوص کشورهای ثروتمند خاورمیانه منابع خوبی هستن برای قدرتهای جهانی، حالا هر کشوری به نوعی
عربستان گاو شیره ی امریکا هست برای خرید تسلیحات و…
ایران هم یه مدل دیگه ای شیری به مراتب بیشتر و البته پر چرب تر برای قدرتهای جهانی داره وگرنه در چپه کردنش یک لحظه هم درنگ نمیکردن. “
ارسلان
۲۳ بهمن ۱۴۰۰رُک بگم : بیسوادی + چاشنی تعصب در کامنتها جولان میده
در ضمن مقاله هم خیلی آب دو خیاری بودش !! چرا ؟؟ در ادامه خواهم گفت
اینکه در مقاله گفته شده که رادارگریزی صرفا امریکایی نیست یعنی خواسته بگه در انحصار امریکا نیست و کشورای نام برده هم توانایی دارن در این زمینه
در جواب باید بگم که اولا که فناوری رادار گریزی اصلا امریکایی نیس بلکه فناوری سرقت شده از المان نازی بدست امریکا هست
فناوری رادارگریزی همچون فناوری موتورجت توسط آلمان اختراع شد و در هواپیمای Horten Ho 229 بکار گرفته شد که امریکایی ها از این هواپیما و فناوریش کپی برداری کردن در قالب هواپیمایی به نام B2 و F-117
وقتی آلمان سقوط کرد شوروی و امریکا المان رو با یه دیوار به دو قسمت تقسیم کردن به نام دیوار برلین و هر کدون مشغول غارت فناوری های نازی ها شدن / فناوری موشکی بدست شوروی افتاد برای همین اولین ماهواره ی دنیا برای روس ها بود و اولین شخصی که توانست به فضا هم برود روسی بود همچنین شوروی اولین موشک بالستیک دنیا که توسط نازی ها اختراع شد رو با کمترین تغییر ممکن به خدمت گرفتن در قالب موشک معروف اسکاد و فناوری های اساسی ساخت هواپیما و رادارگریزی هم بدست امریکا افتاد البته روسیه هم علاوه بر فناوری موشکی المان تونست همچون امریکا فناوری های اولین هواپیمای جت دنیا یعنی مسر اشمیت 262 رو هم بدست بیاره که پایه ای شد برای شرکتهای میگ و سوخو جهت توسعه ی فناوری جنگنده / اینکه دنیا در تولید جنگنده دو قطبی شده دلیلش هم اینه /
و اما در مورد فناوری رادار گریزی
اول اینکه ما هیچ رادارگریز کاملی نداریم و هر هواپیمای به اصطلاح رادارگریز فقط میتونه از دید یک نوع خاصی از رادارها مخفی بشه ما کلا دو نوع رادار داریم یکی رادار موج کوتاه یکی هم رادار موج بلند / چونکه رادارهای کنترل آتش اکثرا از نوع موج کوتاه هستن فناوری رادارگریزی برای مخفی موندن از امواج این نوع رادار توسعه پیدا کردن و تمام رادارگیزهای دنیا به راحتی توسط رادارهای موج بلند کشف میشن مثله افتضاح اف 35 در نمایشگاه هوایی المان که توسط رادارهای قدیمی موج بلند به راحتی قابل رویت بودن پارسال یا پیرارسال بود اگه اشتباه نکنم جدا از رادارها سیستم های الکترو اپتیکی هم به راحتی هر جنگنده ی رادارگیز رو کشف میکنن تمام جنگنده های روسی هم سیستم الکترواپتیکی روی دماغه شون دارن که شبیه یه دوربین مدار بسته ی گرد هست که رادارگریز چینی جی20 توسط سوخو 30 هند با همین سیستم به راحتی کشف و رهگیری شد
یه سری کامنتای اب دو خیاری خنده دار هم هست که من به یکی شون میپردازم طرف نوشته میگ 25 بعد از بررسی هواپیما دیدن جوش ها با دست و نامنظم زده شده !! یعنی چی؟؟ یعنی جوشهای هواپیمای امریکایی مرتب و اصولی زده شده 😂😂
جدا از میگ 25 , طرف هنوز نمیدونه بدنه ی هواپیماها از الومینیوم هست که قابل جوشکاری نیست و پرچ کاری میشه بدنه ی میگ 25 از نیکل و فولاد ساخته شده بود برای همین قابل جوشکاری بود اینجوری که این کاربر درباره ی جوشکاری میگ 25 نوشته من خیال کردم این هواپیما 100 کیلومتر در ساعت بیشتر بره بدنه ش دچار واپاشی میشه بماند که تا 3.2 ماخ سرعت داشت (هر ماخ = 333 متر بر ثانیه)
یا نوشته
کامپیوتر سادش که اوج فناوری الکترونیک شوروی بود با الکل خنک میشد با یه مانور نه چندان پیچیده هدف قدرت محاسبه درگیریش با هدف رو از دست میداد
راحت باش یدفعه بگو با کلاشینکف از زمین به اسمون شلیک کنیم بیشتر کارایی داره تا میگ 25 😂
ناگفته نمونه همین میگ 25 که میگی با یه مانور نه چندان پیچیده هدف قدرت محاسبه درگیریش با هدف رو از دست میداد شکار F18 سوپرهورنت رو توی کارنامش داره یعنی برتر ظاهر شدن از تکنولوژی 13 سال جلوتر از خودش اونم از نوع امریکاییش
تحلیل امریکایی ها بعد بررسی میگ 25 این بود (تحلیلهای بعدی یک طراحی ساده ولی کارا با سیستمهای الکترونیکی تیوب خلاء) الکل رو اخه از کجات در اوردی 😂
روسیه و امریکا هر کدوم یه دوره ای بهترین و پیشرفته ترین هواپیماها رو داشتن مثلا وقتی میگ 25 اومد بهترش نبود تا وقتی اف 14 اومد بعدش میگ 31 اومد که باز قوی ترین رادار جهان رو داشت که بهش لقب مینی آواکس رو دادن و همینطور بهترین ها جابجا شدن و به قوله معروف دست بالای دست بسیار است
تفاوتی که امریکا با روسیه داره اینه که فناوری روسی توسط روس ها اختراع میشه و توسعه پیدا میکنه ولی فناوری امریکایی برجسب امریکا خورده و توسعه دهندگانش از ملیت های گوناگون هستن که قابل توجه هست
محمد
۲۳ بهمن ۱۴۰۰میگ 25 هیچوقت سوپرهورنت رو شکار نکرده
اونیکه شکار کرده هورنت بوده نه سوپرهورنت
مابقی صحبتات هم آبدوغ خیاری بود
اینکه فک کنی میگ 31 بهتر از f15 که ده سال قبل از اون معرفی شده دیگه از عجایبه
خود روس ها هم ادعا نمیکنن میگ 31 حتی از f14 هم برتر نبود
الان هم بعد از 20 سال از ورود به خدمت f22، روس ها نتونستن جنگنده رقیبی رو واسش معرفی کنن. سوخو 57 هم تو خیلی زمینه ها ضعیف تر از f22 هست هنوزم به صورت کامل وارد خدمت نشده
امین
۲۳ بهمن ۱۴۰۰اف ۳۵ تو اون همایش رادار گریزیش رو غیرفعال کرده بود چون شرایط جنگ و آماده باش و… نبود پس سطر اول کامنتت بیشتر به خودت میخوره سطر اول کامنتت رو خودت بخون واسه خودته
abdi_mahdi
۲۳ بهمن ۱۴۰۰خود امریکا از ملیت های مختلفغ تشکیل شده پیشرفته بودنش تو هر زمینه ای تعجب نداره
محمد
۲۳ بهمن ۱۴۰۰پدال لینکی که گذاشتم برات رو پاک کرد هم کامپیوتر اون هواپیما با الکل خنک میشد هم جوش اون هواپیما با دست بود هیچوقت هم تو حالت عادی بالای ۲٫۵ ماخ نمیرفت چون باید موتورش تعویض و بدنه تعمیر اساسی میشد اون سرعت حد نهاییش بود تا جایی هم که ما میدونیم رادار اف ۱۴ با دید ۷۵ درجه زمین رو میدید و بهش مینی آواکس میگفتن عمده دلیل انتخابش هم توسط ایران همین مورد بود منبع حرفام هم سایت های نظامیه میتونی تو سایت های فارسی برای مثال جنگاوران مقاله بررسی میگ ۲۵ یا فرار میگ به ژاپن رو بخونی لطفا قبل از شروع خوشمزه بازی و سخره گرفتن دیگران از صحت اون حرف مطمئن شو بعد یک صفحه کامنت بنویس
Muty
۲۵ بهمن ۱۴۰۰“” وقتی آلمان سقوط کرد شوروی و امریکا المان رو با یه دیوار به دو قسمت تقسیم کردن به نام دیوار برلین و هر کدون مشغول غارت فناوری های نازی ها شدن / (((فناوری موشکی بدست شوروی افتاد))) “”
“” تفاوتی که امریکا با روسیه داره اینه که (((فناوری روسی توسط روس ها اختراع میشه و توسعه پیدا میکنه))) ولی فناوری امریکایی برجسب امریکا خورده و توسعه دهندگانش از ملیت های گوناگون هستن “”
دو برش بالا تکه های تامل برانگیز از کامنت یه شخص معلوم الحال است.
تِمام
Avan
۲۳ بهمن ۱۴۰۰مسلما جنگنده های آمریکایی برتری قاطع در برابر روس دارند.اصولا با توجه به تسلیحات جدید نبردهای نزدیک کمتر روی میده و آیرودینامیک برتر روس ها هم کارایی ندارد چون موشک های هوا به هوا از کیلومترها دورتر شلیک شدند.
خودم
۲۳ بهمن ۱۴۰۰تیتر مقاله که خنده دار بود
انگار بگیم برتری سرعت با کدوم پراید یا فراری
خود روسها هم ادعای برتری از امریکا ندارن
و مدعی هستند ما از امریکا کمتر نیستیم
معمولا امریکا پیشتازه و نوآور
روس و چین دنباله رو و کپی کار
فرق است ببن طراحی و ابداع یک توانایی جدید و عملی کردنش که تا حالا نبوده
یا پیدا کردن راه حل ساخت چیزی که میدونی ساخته شده و عملی هست
سلمان امیرخانی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰با سلام ،،
چرا واقعیت قبول ندارین ،،روسیه به یک صدم آمریکا هم نمیرسه ،،،امریکا درسته با ما. دشمنی داره ،ولی تجهیزات آمریکای اگر در جنگ نبود ایران با خاک یکسان میشد ،،روسیه یک کشور متقلبی هست ،که ،برادری هم نداره
،،تمام ،بزرگای ما در آمریکا درس خواندن ،،،،
راستگو
۲۳ بهمن ۱۴۰۰از کی کازشناس نظامی شده اید .وقتی میگند غربگرا یی بد است چرا ناراحت میشوید .اصلا تحت تاثیر غربگدایان همین نا امیدی را در شما زنده میکند درست است یه عده در داخل از اموال مردوم را با رانت به سرقت برده وچهره نظام را خدشه دار کرده اند و در جهت منافع غرب اقدام کرده اند این بدان معنا نیست که ایران از نظر بنیه دفاعی کم آورده باشد .چرا غربیها کم آورده وبا توسل به تحریم میخواهند مردوم را به شورش در مقابل نظام تشویق کنند چون نیروی مقاومت وباز دارندگی آنرا لمس کرده اند تاسف به ایده شما که در خواب خر گوشی بسر میبرید.
مردیم از خوشی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰راستگو ؟ بیش تر یک متوهمی که از سیاست های خارجی هیچی سرت نمیشه ولی میخوای اظهار نظر کنی
جناب ایکس
۲۳ بهمن ۱۴۰۰بهتر بگم شما یه بی ادبی که تا یه نفر یه چیزی ضد عقایدت میگه شروع به توهین میکنی به جای اینکه با منطق حرف بزنی. همیشه توهین مال کسیه که کم آورده
مصطفی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰هرکسی با شما مخالفه هیچی سرش نمیشه
این شماییذ که هیچی سرتون نمیشه چون اصلا نمیتونید یه درصد تصور کنید که شاید اشتباه میکنید
onegold
۱۲ اسفند ۱۴۰۰یه عده غربگرا یه عده مثل شما کومونیستگرا.این وسط هم مملکت همچنان رو به زوال.خداوند این سرزمین را از ظلم و ستم و جهل و فریبکاری و خرافات نجات دهد
کافر مقدس
۲۳ بهمن ۱۴۰۰یکی از عوامل برتری نیروی هوایی ایران در جنگ تحمیلی، سطح بالای آموزش خلبانان ایرانی بود که دورههای آموزشی را در آمریکا گذرانده بودند، درحالیکه خلبانان عراقی عمدتاً با سیستم روسی آموزش دیده و مهارتهای پایینتری نسبت به ایرانیها داشتند.
نیروی هواییی و هواپیما های خرید زمان شاه نبود جنگ با عراق قطعا وا میدادیم
بابک
۲۳ بهمن ۱۴۰۰روسها زمخت سازن.نمیشه به چیزهایی که میسازن اعتماد کرد.
bbx
۲۳ بهمن ۱۴۰۰بزرگوار همچین نوشتی خارج از تعصب فکر میکنیم ما خودمون جنگنده میسازیم
اون دوتا کشوری که داری در موردشون بحث میکنی توی ی مورد جزئی و اولیه به نتیجه رسیدن اونم ارزش جون انسان و انسانست
شما تو کشور عزیزت هنوز خودروهات اینقد کیفیت نداره که جون ی انسان رو حفظ کن پس بهتر وارد این بحثا نشی فعلا جیب و منافع شخصی تو اولویت
بعدشم خدمت اون عزیزی که دم از قدرت موشکی میزن باید عرض کنم این قدرت رسانست ن موشک اون چیزاییم که شما فکردی خودتون ساختین کار چینیای کمونیست یادتون نره چینیا بودن که واسی اولین بار وسایل آتیش بازی رو ساختن مثل موشک و ترقه و غیره
پس ساختن موشکم واسشون جالب
مشتریشم که پای کار
میثم
۲۳ بهمن ۱۴۰۰مقایسه جنگنده نسل 5 اونم احتمالا بهترینش با جنگنده نسل 4.5 درسته؟
مازیار
۲۳ بهمن ۱۴۰۰امیدوارم روزی فرا برسه که آمریکا روسیه رو فتح کنه.
سعیدرحیمی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰آفرین…
کافر مقدس
۲۳ بهمن ۱۴۰۰الان چین داره برای عربستان موشک میسازه
ولی نظامی ها میگن امیدی به محصولات چینی و روسی نیست . حتی انگلیس هواپیما بهتری از روسیه میسازه . انگلیس هم از قدیمی های ساخت هواپیماست اللخصوص رولزرویس . آلمان هم دیگه خودش نمیسازه و بیشتر خریداری میکنه از آمریکا
قول میدم بهتون دنیا با ابر قدرتی روسیه به گند کشیده میشد تا الان . همین که آمریکا شد ابر قدرت رو باید فال نیک گرفت ناچارا . روسیه میشد الان کل دنیا لادا سوار میشدن واقعا از کمونیست زندگی نرمال در نمیاد اینایی یک کینه عمیقی هم از آمریکا دارن چون چشم به سرقت علمی از آمریکا هم دوختن
سعیدرحیمی
۲۳ بهمن ۱۴۰۰این چ کاریه اف ۲۲ با سوخو! اونم ۳۵!! درسته اکثر مردم بی اطلاع هستیم ولی از اول آمریکا با اف۴ فانتوم و۵ و۱۴ تامکت و ۱۵ ایگل و ۱۶ و ۱۸ سوپرهورنت و ۲۲ رِپتور و ۳۵ برتری هوایی داشته مخصوصن اینکه تعداد جنگنده بمب افکن های آماده ب عملیاتش از روسیه با۲۵۰۰ فروند، ۱۰۰۰۰ بیشتره!! میفهمید؟! ( لااقل با سوخو ۵۷ مقایسه میکردی) ضمنن دریک حادثه بمب افکن مخوف توپولف تی یو ۱۶۰ دریک گشت هوایی در منطقه آلاسکا اشتباهی وارد حریم آمریکا شد که ۲فروند اف۲۲ برخاسته برای اختار و برگرداندن آن، خلبان توپولف بارادارش متوجه حضور ۲۲ها نشدند! ناگذیر ۲۲ها خود را از نزدیک کردند تا خ توپولف از پنجره کاکپین آنهارا ببیند و با حرکت دست متوجه اشتباه خودشود!! ( کانال یوتویوب من وتو، اززبان خودخلبان اف۲۲ بشنوید)
sirvan
۲۳ بهمن ۱۴۰۰پدال جان مقاله خوبی بود ومقایسه ای در مواردمختلف بدون هیچگونه جانبداری بود درجواب اون دوست عزیزمون هم بایدبگم این مقاله مقایسه کلی بین جنگنده های امریکایی وروسی بود نه مقایسه f22وsu-35 ولی کاش نویسنده مقاله از عکس f22 و su-T50 برای اول مقاله استفاده میکرد که بجاتر بود
با تشکر از پدال
سید جواد
۲۳ بهمن ۱۴۰۰با سلام خدمت همه که از هر طرف و هر نگاه نظراتی گاها متضاد داشتند. بر اساس مستندات امروز تکنولوژی ضامن پیروزی هیچ جبهه ای نیست. امروز به اذعان دارنگان بهترین تکنولوژی های نظامی جهان انچه که یمن را به یک چالش برای غرب تبدیل کرده مولفه ای است که در بیشتر تحلیل ها اشاره به ان نمیشود. باور و ایمان در جنگ فاکتور تعیین کننده ایست که حتی تکنولوژی هم نمیتواند جایگزین ان شود. جنگنده های اف ۱۴ در زمان جنگ به لطف باور و ایمان خلبانان معجزه میکردند.
در ضمن انچه که واضح است دنیا در حال تغییر اساسی در قطب های قدرت نظامی اقتصادی و سیاسی است. چین بزودی در قدرت اقتصادی جای امریکا را میگیرد و به همراه روسیه و ایران قدرت چانه زنی سیاسی را نیز به سمت شرق متعادل خواهند کرد هر چند وابستگی شدید کشورهای بزرگی چون ژاپن المان و کره سرعت این تغییر رو کم میکنه.
امین
۲۳ بهمن ۱۴۰۰سید خودتم میدونی چرا یمن فتح نمیشه چون عربستان قصد فتح نداره در مورد برادر خوانی روسیه و چین نسبت به ایران و اینجور که شما عاشق روسیه و چین و برادر میدونید اونارو سطح علم سیاسی شما قابل درک و تاسفه احتمالا نمایش پرچم چین در برج آزادی هم کار شما بوده😂 تاسف تاسف
ایرج
۲۳ بهمن ۱۴۰۰این مقایسه های دوستان قابل احترام ،هرچند گاهی متعصبانه به نفع یک سو بوده ،اما مقایسه واقعی باید در میدان های جنگ باشد یعنی جایی که ترکیه جنگنده روس را سرنگون کرد .یا در جنگ هوایی اخیر هند وپاکستان یک جنگتده پاکستان ۲جنگنده میگ هندی را سرنگون کرد .
امید
۲۳ بهمن ۱۴۰۰من نظرم با نویسنده یکی یه…که میگه توزمینه خدمات ولوازم یدکی نه به آمریکا اعتماده نه روسیه…بنظرم موشک های دور برد ونقطه زن با برد چند هزار کیلومتر چاره واقعی ماهستند…وهمینطور پرنده های بدون سرنشین…
سعید
۲۳ بهمن ۱۴۰۰سلام.خیلی معذرتمیخام دوستان،از نظره بندهء ناقابل،این مقایسه از بنیاد اشتباهه و مثل اینه که پیکان رو با بی ام و M5 مقایسه بکنیم.ببخشید قربان لطفا حالاکه زحمتمیکشید لااقل مطالب منطقی تری تهیه و منتشر بکنید چون امروزه واقعا سطح آگاهیه عمومی،خیلی بیشتراز اینها شده و کم سوادترین افرادهم میدونند فن آوری و دانش آمریکا لااقل تو بخش تسلیحات به اندازه 30 سال از روسیه جلوتر و پیشرفته تره.تسلیحات روسی در برابره تسلیحات آمریکایی فقط یک مشت آهن پاره محسوب میشه که فقط بهتراز دست خالی بودنه وگرنه هیچ حرفی برای گفتن ندارند.خواهشا شما منطقی و عادلانه سوخو57 روسی را با اف 18 از رده خارج آمریکا مقایسه بکنید تا به حرف بنده برسیند.ممنون که نظره بنده را خوندین
مجید
۲۳ بهمن ۱۴۰۰مقایسه این دوران با دوران دهه شصت یک مقایسه مع الفارق میباشد با وجود فقر در جامعه اداراتی که ساختمانهای آنچنانی برای خودمیسازند اگر با پول خود میسازند که اسراف به تمام معنا است سوره آل عمران اگر با پول مردم میسازند ظلم به تمام معنا است سوره انعام پس دم از حمایت مردم نزنید که مردم دیگر مردم دهه شصت نیستند که هیچ چیز را نفهمند اگر خادم ملت هستید به مردم خدمت کنید نه به خود
فرزاد
۲۳ بهمن ۱۴۰۰فعلا کشوری که صنعت خودروسازی واقعی نداره یکی از برندگان نبرد هوشمند هوایی در منطقه است و نمونه کارش ساقط کردن پرنده دویست میلیون دلاری بدون داشتن حتی یک هواپیمای مدرن و پیشرفتهست، ایشالله با عدم حمایت کورکورانه از دو غول داخلی باعث پیشرفت صنعت خودروی داخلی بشه
کافر مقدس
۲۴ بهمن ۱۴۰۰به نظر من تکنولوژی مستعان نشون میده که آمریکا رو به افول است
علی
۲۶ بهمن ۱۴۰۰روسی
هادی
۳ آبان ۱۴۰۲سلام،به نظر من توانایی و عملکرد دو تکنولوژی بزرگ دنیا و نحوه مقایسه این دو گذشته از برتری در زمینه های الکترونیک و رادار مقایسه نابجایی از هردو رقیب چه به صورت مقایسه فناوری الکترونیکی و چه مقیاس رادارها در برتری هوایی نوعی برتری تکنولوژی رقیب را به رخ میکشد که ناچار از پذیرفتن برتری های آنها نسبت به نمونه های مشابه در زمینه های فناوری و پیشرفت الکترونیکی تجهیزات به کار رفته در هر دو نوع از نمونه های مذکور چیزی فراتر از مطالب و عناوین هست.