صنایع هوایی

جنگنده روسی یا آمریکایی؟

برتری در آسمان از آنِ شرق است یا غرب؟

حسین بزرگ منش: همواره بین دوستداران جنگنده‌های آمریکایی و روسی در مورد کیفیت و برتری جنگنده‌های ساخت این دو کشور در فضای مجازی بحث‌های داغی جریان داشته است، در این مقاله قصد دارم فارغ از تعصب و با نگاهی واقع‌بینانه به مقایسه محصولات ساخت دو سازنده بزرگ هواپیما‌های جنگنده بپردازم.

به اعتقاد من فاکتورهای زیر در برتری یک جنگنده مهم هستند:

آئرودینامیک: انتخاب من در این قسمت با جنگنده‌های روسی است، زیرا روس‌ها ثابت نموده‌اند می‌توانند جنگنده‌هایی بسازند که دشوارترین مانورها را انجام دهند اعم از مانور‌های کبرا، کولبیت، هربست، این ویژگی باعث شده است که جنگنده‌های روسی در نبردهای نزدیک هوایی (داگ فایت) برتری فوق‌العاده‌ای داشته باشند و به اعتقاد نگارنده در یک نبرد تن‌به‌تن هوایی شانس جنگنده‌های روسی برای پیروزی بیشتر است.

تسلیحات: اما در مورد سلاح باید گفت آمریکایی‌ها درزمینهٔ تسلیحات هوا به زمین برتری مطلق دارند، یکی از دلایل ضعف روس‌ها در این زمینه تأکید بر حجم آتش بوده است.

همچنین درزمینهٔ تسلیحات هوا به هوا آمریکایی‌ها همواره برتری نسبی داشته‌اند، زیرا روس‌ها سعی نموده‌اند به سرعت نقاط ضعفشان را برطرف کنند.

رادار گریز بودن: درزمینهٔ استفاده از فنّاوری رادار گزیر بودن جنگنده‌ها، گرچه نمی‌توان این فنّاوری را صرفاً آمریکایی دانست زیرا دانشمندان آلمانی، اسکاتلندی و روسی هم در این زمینه مطالعات و اختراعات فراوانی داشته‌اند، ولی این آمریکا بود که فرمول رادار گریز بودن را در جنگنده‌های خود پیاده‌سازی کرد، از دهه هشتاد میلادی تا به امروز آمریکا حداقل چهار جنگنده رادار گریز را تولید و عملیاتی نموده است، اعم از f-117، b-2،f-35 و f-22 درحالی‌که روس‌ها فقط جنگنده سوخو-۵۷ را تولید نموده‌اند، به نظر من تجربه عملیات آمریکا درزمینهٔ فنّاوری رادار گریز بودن از روس‌ها خیلی بیشتر است، در این زمینه انتخاب من با جنگنده‌های آمریکایی است.

قیمت: بدون تردید جنگنده‌های روسی به‌مراتب ارزان‌تر از جنگنده‌های آمریکایی می‌باشند، واقعیت این است که قیمت جنگنده‌ها در کنار قطعات یدکی و خدمات پشتیبانی فوق‌العاده بالا است و برای بسیاری از کشورها، فاکتور قیمت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، در این زمینه برتری با روس‌ها است.

خلبان: تجربه ثابت نموده است که آمریکایی‌ها درزمینهٔ آموزش خلبانان بسیار قوی‌تر از روس‌ها بوده‌اند و درزمینهٔ آموزش برنامه جامعی دارند اعم از آموزش مکرر در سیمولاتورهای پروازی یا تمرین با اسکادران‌های حریف (اسکادرانی است که آموزش دیده است تا در تمرینات به‌عنوان نیروی متجاوز دشمن نقش ایفا کند، سطح این تمرینات بسیار سطح بالا است).

خلبان جنگنده

برای مثال یکی از عوامل برتری نیروی هوایی ایران در جنگ تحمیلی، سطح بالای آموزش خلبانان ایرانی بود که دوره‌های آموزشی را در آمریکا گذرانده بودند، درحالی‌که خلبانان عراقی عمدتاً با سیستم روسی آموزش دیده و مهارت‌های پایین‌تری نسبت به ایرانی‌ها داشتند.

سامانه‌های الکترونیکی: آمریکایی‌ها همواره درزمینهٔ ساخت ادوات الکترونیکی پیشتاز بوده‌اند، شکی نیست که آمریکایی‌ها درزمینهٔ ساخت آلات دقیق پرواز، رادار جنگنده و ادوات جنگ الکترونیک بر روس‌ها همواره برتری داشته‌اند. در این زمینه من جنگنده‌های آمریکایی را انتخاب می‌کنم.

موتور: یکی از مشکلات جنگنده‌های روسی در قیاس با رقبای آمریکایی، زمان تعمیر اساسی موتور و همچنین میزان مصرف سوخت آن است. گرچه موتورهای روسی بسیار قدرتمند هستند، من انتخابم با محصولات آمریکایی است.

خدمات پس از فروش: یکی از فاکتورهای بسیار مهم در خرید جنگنده از هر کشوری خدمات پس از فروش است، یعنی آموزش خلبانان و تکنسین‌ها، ارائه دفترچه‌های پشتیبانی فنی، تحویل قطعات یدکی، ارائه تسلیحات و … آمریکایی‌ها ثابت نموده‌اند در این حوزه از روس‌ها بسیار قوی‌تر هستند. اما نباید فراموش شود، خرید اسلحه و خدمات پس از فروش همواره جنبه سیاسی هم داشته است، اگر آمریکا با کشوری مشکل سیاسی پیدا کند به‌راحتی از ارائه پشتیبانی فنی و ارائه قطعات یدکی خودداری می‌کند، نمونه بارز این قضیه کشور خودمان ایران است، فکر نمی‌کنم نیازی به توضیح بیشتر باشد، اما روس‌ها هم بنا بر مسائل سیاسی خودشان یا فشار کشورهای ثالث می‌توانند از ارائه پشتیبانی خودداری کنند، برای مثال روس‌ها سال‌ها از دادن خدمات پشتیبانی به جنگنده‌‌های میگ ۲۹ و سوخو ۲۴ ایران خودداری می‌کردند.

این مسئله فقط مربوط به ایران نیست، آمریکا در پی اختلاف با ژنرال سیسی در مصر از ارائه کمک‌های فنی به جنگنده‌های اف ۱۶ مصری خودداری نمود و از بحث پشتیبانی به‌عنوان اهرم فشار بر علیه مصری‌ها استفاده کرد، این رفتار آمریکا باعث شد مصر به خرید جنگنده از روسیه و فرانسه روی بیاورد، هندوستان هم به خاطر تجربه رفتار مشابه از سوی آمریکا، تصمیم گرفت جنگنده فرانسوی رافائل را خریداری کند. در شرایط عادی انتخاب من با آمریکایی‌ها است، اما اگر ملاحظات سیاسی را در نظر بگیریم، هیچ‌کدام از این دو کشور گزینه قابل اعتماد برای من نیستند، زیرا ثابت نموده‌اند که در صورت تیرگی روابط با لابی کشور ثالث، به‌راحتی از اجرای تعهداتشان سر باز می‌زنند.

نتیجه‌گیری: با توجه عوامل مطرح شده می‌توان گفت جنگنده‌های روسی و آمریکایی هر کدام مزیت‌ها و مشکلات خاص خودشان را دارند، هر کشوری با توجه به میزان تهدیدات، وسعت سرزمین، منابع مالی و ده‌ها فاکتور دیگر باید تصمیم بگیرد که محصولات روسی یا آمریکایی را تهیه کند. نکته‌ای که نباید فراموش شود گسترش فزاینده استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین در سطح جهان است، در سال‌های آینده پیشرفت پهپادها می‌تواند به چالشی برای محصولات آمریکایی و روسی تبدیل شود، و بازار را از حالت تقریباً انحصاری که در اختیار چند کشور محدود است، خارج کند. بخصوص توسعه پهپادهای رزمی و بمب‌افکن می‌تواند استفاده از جنگنده‌های بسیار گران‌قیمت را غیرمنطقی جلوه دهد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۰ رای

مطالب مشابه

‫۱۳۵ دیدگاه‌ها

  1. مازیار

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (3301 ديدگاه)

    بعد از نیروی هوایی امریکا، دومین نیروی هوایی قدرتمند دنیا نیروی دریایی آمریکاست (یعنی هواپیماهای نیروی دریایی) و این به تنهایی تکلیف آسمون رو روشن می کنه

    آقای پدال صنعت هوایی هم اونقدر جذابیت داره که گاه و بی گاه بهش بپردازید

    موافقم 87
    مخالفم 14
    1. B.A.E Systems

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (1088 ديدگاه)

      بله سپاه تفنگداران دریایی و نیروی دریایی آمریکا با ۱۱ ناو هواپیما بر و ۹ ناو هلیکوپتر بر بعد از نیروی هوایی آمریکا قوی ترین نیروی هوایی هست
      نیروی هوایی آمریکا با ۲۵۰۰ فروندf35
      و 200 فروند f22 با اختلاف بسیار فاحشی بزرگترین ناوگان جنگنده های نسل ۵ رو داره
      نیروی هوایی آمریکا تنها کشوری هست که بمب افکن پنهان کار داره
      تازه این اول کار هست
      شرکت بوئینگ تمام آزمایشات جنگنده نسل ۶ خودش رو در شبیه ساز انجام داده
      یه نکته جالب دیکه این هست که ناو هواپیمابر کلاس فورد می تونه تا 300 فروند هواپیمای جنگنده‌ جا بده تقریبا ۴۰ تا بیشتر از دو برابر کل جنگده های ایران

      موافقم 38
      مخالفم 5
      1. ناشناس

        ۱۶ اسفند ۱۴۰۰
        سوابق: (1 ديدگاه)

        سلام اولا که کل نیروی هوایی ایران ۵۱۲ جنگنده است
        ناو جرالد فورد 90 جنگنده بیشتر حمل نمیکنه تازه کل اف ۲۲ ها ۱۴۰ تا هست و ناونشین هم نیست شما خواب میبینی این اطلاعات را میدی مگه نه

  2. Farzad

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (2561 ديدگاه)

    معلومه که آمریکا ، بودجه نظامی آمریکا نزدیک به ۸۰۰ میلیارد دلار هست که به تنهایی از بودجه نظامی تمام ابر قدرت های جهان بیشتره .

    موافقم 83
    مخالفم 15
    1. shirko

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (125 ديدگاه)

      یه مقاله ی جذاب ، لطفا درباره ی هواپیمای جنگنده ومقایسه کشنده ها هم مطلب بزارید . با تشکر

      موافقم 31
      مخالفم 1
  3. ناشناس

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (200 ديدگاه)

    وقتی میشه گفت که کدوم از اینها برتری دارن که در جنگ واقعی با هم رودر رو بشن. البته اون موقع هم شرایط منطقه جنگی خیلی تاثیر گذار خواهد بود.

    موافقم 35
    مخالفم 4
    1. بهروز کیان

      ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (1 ديدگاه)

      مهم اینه کهآمریکا با تمام قدرتشون اگر وارد یک جنگ زمانب شوند نابود میشوند درطول ۲۰۰سال گزشته تمام جنگهایی که شروعکردند با جنگ ضربتی پیروز شدند تنها در یک جنگ باویتنام بهقول خودشان در باتلاق ویتنام فرو رفتند مثلا با ایران هیچ موقع وارد جنگ نمیشوند چون نه از روی ترس بلکه وارد جنگ فرسایشی وپر هزینه میشوندکه راههای کم هزینه تری راهم بلدند.

      موافقم 2
      مخالفم 1
  4. شاهرخ

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (337 ديدگاه)

    وایسین جنگ شه میفهمیم غیر از این ذره ای هم فکر کردن در موردشون ارزش نداره

    موافقم 23
    مخالفم 10
  5. Elmiraj

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (3188 ديدگاه)

    SU-57 که معلوم نیست اصلا تولید بشه در مقابل F-22 حرفی واسه گفتن نداره گذاشتن….
    اونوقت SU-35 را مقابل F-22….!!!!

    در نبرد هوایی ابتدا پنهان کار بودن ، سپس جنگ الکترونیک و در اولویت سوم بُرد و توان تسلیحات جنگنده تعیین کننده هست که از ابتدای این صنعت برتری مطلق همیشه با آمریکایی ها بوده و خواهدم بود…
    شما وقتی از قبل شناسایی شدی و موشک به سمت شلیک شده دیگر مانور پذیر بدرد لای جرز دیوار میخوره که روس انگار با کل کل خیابونی ماشین ها اشتباه گرفتنش…!!!

    موافقم 66
    مخالفم 14
    1. TOM KRISTENSEN

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (161 ديدگاه)

      خلاصه:آمریکا در هر زمینه ای از همه بهتره.

      موافقم 58
      مخالفم 23
      1. راستگو

        ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (4 ديدگاه)

        بله سلاح برتر بهتر است گیرم که با سلاح برتر مناطق حیاتی یک کشوری را در نبرد هوایی ساقط کنی بعدش باید برای تسخیر آن سرزمین سرباز پیاده نظام وارد کنی خوب من که تا کنون شاهد بودم آمریکا هر جا پا گذاشته با شکست همراه بوده افغانستان عراق ویتنام مثال خوبی هستند ولی هز گز ملت ایران اجازه ورود چکمه سزباز امزیکا را به ایران نخواهد داد اگه آمریکایی ها یک زره دل وجربزه ایرانی ها را داشتند الان دچار مشکل نمی شدند چیزی که هست مردان با ایمان همیشه در تاریخهای گذشته توانسته اند سر زمین خود را خوب حفظ نمایند اما امریکا از این دارائی های معنوی تهی هستند. دیگر امریکا نمی تواند مثل گذشته از ایران شیتیل بگیرد چون از ملا جماعت نمی شود شیتیل گرفت حالا هی بگوئید وسایل وتجهیزات قوی دارند. الان ایران تواندی جنگ تمام اعیار را در دست دارد وتمام غربیها به وای چکار کنیم افتاده اند آخرین حربه شان تحریم است تا ببینند غرب گدایان داخلی هر چه در توان دارند مردوم را آماده شورش بر علیه نظام نمایند زهی خیال باطل نظام ایران انچنان افسار غربی ها را در این منطقه حساس خاور میانه بدست گرفته که خوف جنگ جهانی سوم آنان را آشفته ساخته . این دیگر مظمون کورش آسوده بخواب که ما بیداریم نیست بلکه یک حقیت است.

        موافقم 15
        مخالفم 27
      2. جناب وی

        ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (1010 ديدگاه)

        توی هوایی شاید آمریکا بهتر باشه ولی توی هر زمینه ای فکر نمی‌کنم.

        موافقم 9
        مخالفم 9
        1. جناب ایکس

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (1458 ديدگاه)

          مبالغه هست دیگه، ولی در هر صنعتی آمریکا جز ۱۰ تا یا حتی ۵تای برتر هست و تو خیلیاشم اوله

          موافقم 6
          مخالفم 2
  6. MAHDI

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (5357 ديدگاه)

    سال گذشته شاید بدترین سال در نیروی هوایی و دریایی ارتش آمریکا بود چون 10 جنگنده شامل F15 و F16 و F18 و F22 و F35 سقوط داشتن که 5 فروند اونا F22 و F35 بودن

    موافقم 37
    مخالفم 26
  7. زیزیگولو

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (6010 ديدگاه)

    مطمئناً جنگنده های آمریکایی یه سر و گردن بالاترن

    موافقم 47
    مخالفم 17
  8. محمد

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (1476 ديدگاه)

    تو همه درگیری ها و جنگ ها از جنگ کره و ویتنام تا جنگ ایران و عراق و جنگ های خلیج فارس برتری صنایع هوایی آمریکا کاملا اثبات شد جالبه بدونید خلبان روسی که با میگ ۲۵ که بهترین جنگنده اون موقع شوروی بود به ژاپن قرار کرده بود تو سال ۱۹۷۶ بعد از بررسی هواپیما دیدن جوش ها با دست و نامنظم زده شده یا کامپیوتر سادش که اوج فناوری الکترونیک شوروی بود با الکل خنک میشد با یه مانور نه چندان پیچیده هدف قدرت محاسبه درگیریش با هدف رو از دست میداد جالبه همون زمان وقتی همون خلبان که اسمش هم بیلینکو بود برای آموزش تاکتیک خلبان های روسی تو کابین آف ۱۶ نشست از دیدن نمایشگر های رنگی و بعضاً کنترل های لمسی تعجب کرده بود و می‌گفت ما تو شوروی تو خونه هامون تلویزیون رنگی نداریم چه برسه به تلویزیونی که بشه تو کابین هواپیما بذاریم و رنگی باشه!!! کلا روس ها بخوان هم نمیتونن تو دنیای فناوری قد علم کنند چون نه ثروتش رو دارند (کل اقتصاد روسیه کوچکتر از نیویورک هست) نه دانشگاه و آموزشگاه درست حسابی تو آینده احتمالا فقط اتحادیه اروپا و چین رقیب امریکان روسیه یه خرس در انتظار مرگه که گاهی یه غرش می‌کنه که بگه منم اینجام

    موافقم 75
    مخالفم 12
    1. Mahmoud

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (5 ديدگاه)

      تو خدمت سربازی که تجربه از نزدیک دیدن و نشستن تو تانک های روسی و انگلیسی و نفربرهای امریکایی رو داشتم صندلی راننده و توپچی انگلیسی ،امریکایی خیلی خیلی راحت تر از صندلی خشک و ناراحت و کم جای روسی ها بود با اینکه اونا مال قبل از ۱۹۷۹ بود و روسی ها جدیدتر.هواپیما رو نمی دونم 😅

      موافقم 21
      مخالفم 6
  9. Scuderia Ferrari

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (4065 ديدگاه)

    آیا ایران میتونه در عملیات های واقعی از پس جنگنده های رادارگریز و فوق سریع آمریکایی بر بیاد و اونها رو رهگیری و منهدم کنه ؟؟
    فرماندهان ایرانی خیلی مطمئن و با صراحت از انهدام هرگونه جنبنده متجاوز به آسمان ایران بارها سخن گفتن !!

    اگه اینطور باشه این همه هزینه نظامی آمریکا برای چیه ؟؟
    هیچ کشوری نسبت به دیگری برتری نداره
    نظر دوستان چیه ؟؟

    موافقم 44
    مخالفم 17
    1. Carbonado Aventador

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (4496 ديدگاه)

      من کار ندارم با بلُف هایی که یه سری افراد چه داخلی چه خارجی میزنن..
      .
      ولی ایران هم اونقدرا دستو پا بسته نیست..
      وگرنه تا الان امریکا و اروپا صد بار حمله کرده بودن..
      .
      قطعا ایران هم چیز هایی رو برای رو کردن داره که تا الان عامل بازدارندگی امریکا برای جنگ بوده!

      موافقم 39
      مخالفم 88
      1. slatanat JDM

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (750 ديدگاه)

        اگه ایران بتونه جلوی یکی از ابر جنگنده های آمریکایی رو بگیره با هر چقدر جنگنده های ماقبل تاریخ خودش من فن پراید میشم

        موافقم 73
        مخالفم 21
        1. ... love The DEMON }} To turn over a new start }}

          ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (11 ديدگاه)

          نمیدونم میدونین یا نه ، حداقل تو داستانا و مستند ها احتمالا باهاش برخورد کردید…
          خر.س با همه عظمت و قدرت و ابهتش ، حیو.ونیه که شیر هم به راحتی حریفش نمیشه …بهتر بگم تقریبا حیو.ونی پیدا نمیشه که بخواد و بتونه باهاش سر شاخ بشه ؛ ولی بزرگترین مشکلش زنبوره !! کابوسش زنبوره !! جالبه پوستش نسبت به این موضوع خیلی آسیب نمیبینه ، حیاتی ترین جاش صورت و دماغشه !! بنظرم همین یه جمله مفهوم کلام رو رسونده باشه ، بقیشم جاش تو سایت خودرو نیست …

          در کنار این جناب عزیز
          خیلی وقته باید فن پراید میشدی، بنظرم هر چند وقت یه بار باید یه تکونی به خودتون بدید، بیشترتعصب پرایدو بکشید … یا اینکه عینکتونو عوض کنین …
          عذر میخوام تند شد ..

          لطفا منتشر بشه نمیدونم چرا رفت تو صف تایید🙏

          موافقم 18
          مخالفم 54
        2. slatanat JDM

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (750 ديدگاه)

          سه نفر براش مثبت زدن هر سه نفر کره ای فن😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          جوابتونو توی دایرکت دادم نیازی نیس بقیه ببینن

          موافقم 6
          مخالفم 11
      2. پویا

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (490 ديدگاه)

        حمله کنن که چی بشه؟
        همین خیلی راحت سران اول مملکت رو جلو چش آدم میزنن خوش کافیه

        موافقم 13
        مخالفم 7
        1. راستگو

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (4 ديدگاه)

          بله سلاح برتر بهتر است گیرم که با سلاح برتر مناطق حیاتی یک کشوری را در نبرد هوایی ساقط کنی بعدش باید برای تسخیر آن سرزمین سرباز پیاده نظام وارد کنی خوب من که تا کنون شاهد بودم آمریکا هر جا پا گذاشته با شکست همراه بوده افغانستان عراق ویتنام مثال خوبی هستند ولی هز گز ملت ایران اجازه ورود چکمه سزباز امزیکا را به ایران نخواهد داد اگه آمریکایی ها یک زره دل وجربزه ایرانی ها را داشتند الان دچار مشکل نمی شدند چیزی که هست مردان با ایمان همیشه در تاریخهای گذشته توانسته اند سر زمین خود را خوب حفظ نمایند اما امریکا از این دارائی های معنوی تهی هستند. دیگر امریکا نمی تواند مثل گذشته از ایران شیتیل بگیرد چون از ملا جماعت نمی شود شیتیل گرفت حالا هی بگوئید وسایل وتجهیزات قوی دارند. الان ایران تواندی جنگ تمام اعیار را در دست دارد وتمام غربیها به وای چکار کنیم افتاده اند آخرین حربه شان تحریم است تا ببینند غرب گدایان داخلی هر چه در توان دارند مردوم را آماده شورش بر علیه نظام نمایند زهی خیال باطل نظام ایران انچنان افسار غربی ها را در این منطقه حساس خاور میانه بدست گرفته که خوف جنگ جهانی سوم آنان را آشفته ساخته . این دیگر مظمون کورش آسوده بخواب که ما بیداریم نیست بلکه یک حقیت است.

          موافقم 8
          مخالفم 16
      3. Elmiraj

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (3188 ديدگاه)

        آمریکا و اروپا احمق نیست برای سرنگونی اینا تریلیون ها دلار هزینه کنند….در حالی که همینا سالانه صد ها میلیارد دلار درآمد فروش سلاح براشون به بار میارن…!!!
        .
        چی بهتر از وضعیت فعلی…. هم سلاح می‌فروشن هم از پیشرفت ایران جلوگیری شده…

        موافقم 87
        مخالفم 13
        1. slatanat JDM

          ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (750 ديدگاه)

          شما انگاری وطنتو زیاد دوس نداری ن؟

          خیلی با خوشحالی گفتی از پیشرفت ایران جلوگیری میکنن

          والا شما تو ایرانی و آمریکا رو میپرستی من تو آمریکا 8 سال پیش بودم ولی ایرانم رو دوست دارم

          دلیل نمیشه چون صنعت خودرو سازی یه کشوری بده دوسش نداشته باشی اینطوری جینیا باید بن بمیرن پس

          موافقم 21
          مخالفم 38
        2. mohamadreza83

          ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (465 ديدگاه)

          میلیارد ها مرتبه باهات موافقم .
          متأسفانه خیلی ها این مسئله رو متوجه نیستن ….

          موافقم 15
          مخالفم 4
        3. ایران

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (2 ديدگاه)

          از کدوم پیشرفت ایران جلوگیری شده؟؟

          موافقم 4
          مخالفم 11
      4. AMIR / ARMI

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (1285 ديدگاه)

        عامل اینکه جنگی رخ نداده قدرت ایران نیست
        کندن علف هرز با دست از تو باغچه باعث نمیشه دوباره اونجا رشد نکنن
        واسه جلوگیری از رشد علف هرز باید مدام سم پاشی کرد
        باید مدام تحریم گذاشت باید سیستم ناکارامد رو روی کار اورد
        40 سال توی کدوم بخش تونستیم به یه جایی برسیم الان داریم از نظر زاد و ولد و رشد جمعیت به صفر میرسیم
        و در 30 سال اینده با جمعیت پیر طرفیم که خود به خود شکست خورده هستش اونم بدون اینکه جنگی رخ داده باشه و امریکا هزینه ای کرده باشه
        قدرت بازدارنگی ایران یه دروغ که متاسفانه خیلی ها مثل شما باورش کردن
        درصورتی که جنگی رخ بده هیچ منابعی برای ادامه جنگ چه انسانی چه تسلیحاتی چه مالی نداریم
        کل کشور درحالت بخور نمیر قرار داره

        موافقم 83
        مخالفم 22
        1. slatanat JDM

          ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (750 ديدگاه)

          به نظرم کلا ما ایرانیا بیا فن امریکا نباشیم

          تهش انقراض با بمب اتمه

          و هیچ آریایی دیگری نمیمونه که بیاد و ایران جدیدی بساز

          موافقم 11
          مخالفم 20
        2. ایران

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (2 ديدگاه)

          از لحاظ پزشکی کشاورزی تولید علم ثبت اختراعات صنعت و خودکفایی در خیلی از جهات استقلال سیاسی و… تنها جبهه ای که فعلا تضعیف شدیم اقتصادیه

          موافقم 6
          مخالفم 22
      5. mohamadreza83

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (465 ديدگاه)

        داداش یک سوال
        بنظرت یک عقل سالم ؛ چیزی رو که نتیجه هزاران اتاق فکر ؛ برنامه ؛ نقشه و دسیسه های خودش هست رو به قصد نابودی اش بهش حمله میکنه ؟!
        مثل این میمونه که تو یه دیوار رو با صرف کلی فکر و هزینه و وقت بسازی ؛ بعد هم تریلیون ها دلار صرف نابودی اش کنی !
        عاقلانه هس بنظرت ؟!

        موافقم 17
        مخالفم 5
      6. Joseph

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (133 ديدگاه)

        شما بهتره یک آماری بگیری پول های که از ایران بیرون رفته کجا میره ، بقیش خودت میفهمی!

        موافقم 30
        مخالفم 5
      7. M

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (1 ديدگاه)

        دوست من , در بعضی موارد حمله نکردن میتونه سود بیشتری داشته باشه تا حمله . اگه یکم تحقیق کنی میتونی متوجه بشی این حرفمو . با تشکر

        موافقم 22
        مخالفم 3
      8. Avan

        ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (114 ديدگاه)

        اول باید دید آیا رفتار ایران در این چند دهه به نفع آمریکا و اسرائیل بوده یا نه ؟ که آمریکا بخواهد به فکر حمله نظامی باشد. دوما که ورود به جنگ حتی با حریف ضعیف هزینه های دارد که عقل سلیم از اون دوری می کند.نمونه اش تجربه افغانستان و عراق حتی یمن

        موافقم 10
        مخالفم 2
      9. Clean energy (بر باعث بانیش...)

        ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (1328 ديدگاه)

        اتفاقا
        جنگ کلا خرج داره
        پس برای جنگ با ایران هم بودجه فراااااواااان نیازه
        که واقعا الان به نفعشون نیست بیان با یه کشوری مثل ایران . بجنگن
        آخه چی داره ایران؟
        دلیلی برای حمله نیست
        شاید اگه ترامپ دیوانه بود حمله می کردن اما الان نه
        یقینا نه مگر اینکه واقعا ایران…

        موافقم 8
        مخالفم 3
        1. جناب ایکس

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (1458 ديدگاه)

          نننننفففتتتتت داره
          از عربستان که فقط نفت داره خیلی چیزای بیشتری داره، معادن گردشگری، تنگه هرمز و………..

    2. R@m!n

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (2236 ديدگاه)

      متاسفانه ما تو جنگ هوایی بسیار عقب مونده هستیم و اگر همون خریدهای زمان شاه نبود الان موشک سوتی هم نداشتیم. انتظار داری بگن ما هیچی برای عرضه نداریم و چند تا موشک کوتاه برد بیشتر نداریم. یگان های زرهی زمینی و دریایی هم همینطوره.

      F14 تام کت شاهکار بی نظیر و خارق العاده صنعته هوایی آمریکا که بیشتر از ۲۰ سال با افتخار در خدمت نیروی آمریکا و ایران بود و در حال حاضر تنها دسته نیروهای نظامی ماست (این شاهکار دهه ۷۰ ساخته شد) و از دلایل اصلی برتری های هوایی ایران در جنگ هشت ساله بود. قدرت مانور ورای تصور که خیلی از جنگنده های امروزی هم ندارن و خلبان های الیت ایرانی با این جنگنده به راحتی جنگنده های میگ و میراژ رو نابود می کردن. اسناده جنگی اون زمان رو بخونی زمانی که یه F14 بلند می شد نیروی هوایی عراق به سرعت فرار می کردن، بعضا با سه یا چهارتا جنگنده دنباله F14 می کردن و تو خیلی موارد هم شکست می خوردن، اما این جنگنده نسل ۴ هست و خیلی خیلی پیر شده.
      نمی دونم چرا داداش چین و روسیه حتی یه موشک کاغذی هم بهشون نمی دن.

      موافقم 23
      مخالفم 6
    3. TOM KRISTENSEN

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (161 ديدگاه)

      تا سلطان قاهر ۳۱۳ رو دارم هیچ غمی نداریم

      موافقم 37
      مخالفم 12
      1. slatanat JDM

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (750 ديدگاه)

        باید اخته و تست و تولید انبوه بشه تا جنگنده حسابش کرد یه سری از برنامه نویسی رادار هاش رو شرکت ما انام داده که بنده بشخصه سرپرست برنامه نویسی رادار و طراحی موتور بودم

        موافقم 12
        مخالفم 13
    4. mohamadreza83

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (465 ديدگاه)

      جناب اسکودریا فراری
      مشکل از اینجاست که بعضیا نمیدونن چیزی به اسم « جنگنده ایرانی » وجود خارجی نداره !
      امان از توهم !
      پسماندهای تیرکمون شاهی داداشامون چی.ن و رو.سیه متأسفانه باعث بروز توهم خودبزرگ بینی شده …

      موافقم 19
      مخالفم 5
    5. mohsen

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (48 ديدگاه)

      بستگی به سطح جنگ داره
      مطمعنا در جنگ واقعی جنگنده ها تنها نیستن و اقدامات جنگ الکترونیک صورت میگیره که از بعضی از جهات میشه گفت از خود جنگنده این اقدامات خطرناک ترن چون که باعث کشندگی بسیار بالا تر جنگنده ها میشه
      ایران وضعیت نیور هوییش اضلا خوب نیست کما اینکه خداروشکر در بحث پدافند وضعیت خوبه اما به این نکته باید دقت بشه که پدافند هر چقدر قوی باشه بدون پشتیبانی و نیرو هوایی مناسب محکوم به شکسته
      (تجربه عراق)
      ولی در جنگ باز هم چیز های مهم تر هست که بازدارندگی میاره
      مثل پیشگیری بهتر از درمان است
      که باز دارندگی به واسطه موشک های مختلف مناسبه اما باز هم کافی نیست و حداقل نیاز به کلاهک های هسته ای یا سلاح شیمیایی و میکروبی به قطع برای باز دارندگی کامل هست که امیدوارم در داخل کشور کسی بهه فکر بوده باشه
      هسته ای رو که واقعا نمیدونم چون یه عده هستن که طرفدارن و یه عده هم هستن که به هر دلیلی دوست ندارن ما هسته ای بشیم (از عوامل داخلی!!!) و اینها روی نظر و فتوای رهبر تاثیر گذاشته

      موافقم 6
      مخالفم 16
  10. slatanat JDM

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (750 ديدگاه)

    سخته ک بگیم روسی مانور پذیری بالا تر آمریکایی سرعت و درصد موفقیت بیشتر در داگ فایت

    موافقم 13
    مخالفم 10
  11. Amard

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (841 ديدگاه)

    قطعا داشتن پهباد و موشک های نقطه زن میتونه ضعف کشور پوشش بده چون عامل انسانی مستقیم دخیل نیست هزینه ساختش کم و میشه تعداد زیاد ازش ساخت

    موافقم 16
    مخالفم 17
  12. Mad.z.Max

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (1856 ديدگاه)

    جنگنده F22 Raptor یه جنگنده ی بسیار پیشرفته و برتری هوایی هست که با مچ شدن با خلبان زبده، ترکیب مخوف و کشنده ای رو بوجود میاره. F35 Lightening هم جنگنده خیلی خوبی هست و نمونه های نیرو دریاییش عمود پرواز هستن، اما بازم اف ۲۲ یه چیز دیگست.
    من بینهایت درمورد انواع جنگنده ها از خیلی سال پیش مطالعه میکردم مثل خیلی از شما رفقا، و با اطمینان و به دور از ذره ای تعصب میگم برتری هوایی از هر نظر با تولیدات آمریکایی هست

    موافقم 45
    مخالفم 8
    1. slatanat JDM

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (750 ديدگاه)

      صدر درصد همینطوره

      موافقم 18
      مخالفم 10
  13. HR3

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (239 ديدگاه)

    الان دیگه عصر پهباده این حرف ژنرال مارتین دمپسی بود
    یه پهباد 10 هزار دلاری کاری می کنه که یه جنگنده ی 220 میلیون دلاری نمی تونه تازه اگه مورد هدف هم قرار بگیره کسی توش نیست که کشته بشه
    یمنی ها آرامکو رو با پهبادهایی زدن که هر کدومش 3 هزار دلار هزینه ساختش بود و اکثر ادواتشم از علی بابا و آمازون قابل تهیه است 😂

    موافقم 28
    مخالفم 14
  14. ممد ژانگولر

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (4196 ديدگاه)

    سوخو قیمتش یک چهارم لاکهید مارتینه

    پس به این نتیجه میرسیم یکی بخر چهارتا ببر 😎

    موافقم 3
    مخالفم 11
  15. sound of silence

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (6 ديدگاه)

    پدال یه مدل جدید از برانکو رونمایی شده خبرشو بزار

    موافقم 6
    مخالفم 6
  16. mohamadreza83

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (465 ديدگاه)

    توی دو تا موضوع هیچ کشوری به گرد پای آمریکا ن قبلا رسیده بود ؛ ن الان میرسه و ن در آینده خواهد رسید :
    ۱.نیرو و بودجه ای که به بخش نظامی اختصاص داده میشه .
    ۲.تحقیقات و دانش فضایی که بخش عمده اش بر عهده سازمان ناسا هست .

    موافقم 14
    مخالفم 4
  17. حسن

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (19 ديدگاه)

    ممنون از مقاله
    به نظرم اینجور مشخص نمیشه کدوم بهترن تا زمانی که بندازیمشون جون هم دیگه ببینم نتیجه اش چه میشه

    موافقم 8
    مخالفم 8
    1. شاعر

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (231 ديدگاه)

      مگه خروسه؟

      موافقم 8
      مخالفم 4
      1. حسن

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (19 ديدگاه)

        😂

        موافقم 6
        مخالفم 2
  18. رضا

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (29 ديدگاه)

    استفاده از جنگنده ها تو نبردها خیلی هزینه بره ، قدرت های نظامی دنیا دارن به سمت پهپاد های نیمه سنگین و سنگین میرن که برد بلندی رو هم داره درسته مانور و قدرت جنگنده رو نداره اما ریسک هزینه بری رو بشدت پایین میاره

    موافقم 16
    مخالفم 2
  19. Joseph

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (133 ديدگاه)

    من از نویسنده یک سوال دارم آیا شما نباید یکسری اعداد تو این مقاله استفاده میکردی ،قیمت جنگنده ، هزینه تعمیر ، موشک هایی که میشه نسب کرد قدرت موتور ، سرعت، مقدار ساعت کاری موتور برای تعمیر اساسی و …..
    من از وقتی خدمت بودم تا الان حداقل ۱۰ سال گذشته هنوز نتونستن این جنگنده رو از روسا بخرن ، هر روز میومدن میگفتن ما در حال تستیم ، عمرا بفروشه مگر اینکه تجهیزات الکترونیکی که ماله اسرائیله رو از روش بردارن

    موافقم 16
  20. ALIREZA

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (227 ديدگاه)

    دوستان سلام ببخشید سوالی ازتون داشتم آیا با فراگیر شدن پردازنده ها و محاسبات کوانتومی تا چند سال آینده شرکت‌ها برای تولید این پردازنده ها نیازی به پرینترهای ASML دارن ؟ ممنون میشم اگر اطلاع دارین پاسخ بدین

    موافقم 2
    مخالفم 3
    1. Joseph

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (133 ديدگاه)

      دوست عزیز دستگاه مد نظر شما ماشین لیتوگرافی هستش با پرینتر خیلی فرق میکنه واین شرکت تونسته به دقت ۱.۸ نانومتر برسه که از ۵ و ۳ نانومتری tsmc بالاتره
      لیتوگرافی یکی از مراحل ساخت ترانزیستور هستش و قسمت بسیار مهم کار برای اینکه الگو مد نظر در هر زیر لایه قرار بگیره از لیتوگرافی استفاده میشه
      کامپیوترهای کوانتومی با همین ترانزیستور ها ولی طراحی ترانزیستور بصورت نوری می باشد
      و با برنامه های T-cad شبیه سازی میشه انجام داد

      موافقم 6
      مخالفم 2
      1. محمد

        ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (1476 ديدگاه)

        البته داداش همون دستگاه های tsmc هم ساخت asml هست یعنی در واقع همه دستگاه های ساخت این مدل پردازنده ها ساخت این شرکته tsmc یه پیمانکار خیلی بزرگه نه سازنده اصلی

        موافقم 1
        مخالفم 1
        1. Joseph

          ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
          سوابق: (133 ديدگاه)

          نسل های جدیدش asml میزنه ولی شرکت های دیگه ای هم هستند:
          ASML (Netherland), Canon (Japan), Nikon (Japan), NuFlare Technology (Japan), Onto Innovations (US), Veeco Instrument (US), SUSS Microtek (Germany), NXQ (US), EV Group (US).

          موافقم 2
          مخالفم 1
      2. ALIREZA

        ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (227 ديدگاه)

        ممنون از شما

    2. تحت پیگرد

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (358 ديدگاه)

      مطمئن باش اگر فناوری جدیدی هم بیاد asml زودتر از بقیه بهش میرسه چون asml فراتر از مرز تکنولوژی حرکت میکنه صنعت الکترونیک تا سالهای سال به asml وابسته خواهد ماند

      موافقم 1
      مخالفم 1
      1. ALIREZA

        ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
        سوابق: (227 ديدگاه)

        بله سطح تکنولوژی ASML بالاس اما امیدوارم انحصارشون هرچه سریعتر شکسته بشه چون انحصار تو هیچ حوزه ای خوب نیست

        موافقم 2
        مخالفم 2
  21. net

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (3474 ديدگاه)

    معلومه امریکا

    موافقم 4
    مخالفم 3
  22. فرشید

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (279 ديدگاه)

    حاضرم دو سال زندگی کنم ولی توی آمریکا به جای صد سال زندگی توی روسیه
    خدایا خودت توفیق مهاجرت را به ما اعطای عاجل فرما
    الهی آمین

    موافقم 18
    مخالفم 7
    1. مردیم از خوشی

      ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (1460 ديدگاه)

      مهم نیست تو امریکا زندگی کنی یا روسیه ، پولدار که باشی همه جا برات خوبه حاضرم تو روسیه زندگی کنم ولی پولدار باشم تا تو آمریکا وضعم بد باشه

      موافقم 18
      مخالفم 1
  23. مردیم از خوشی

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (1460 ديدگاه)

    یک جنگنده خیلی مهم نیست ، تعدادشون مهمه ! دیگر جنگنده ها ! بالگرد ها ! دیگر صنایع هوایی

    تو جنگ که فقط جنگنده ها حضور ندارند !

    موافقم 6
    مخالفم 10
  24. Khosrow

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (2289 ديدگاه)

    این جنگنده ها رو بدین دست خلبان های ایرانی / نشونتون میدن کت تن کیه ..

    موافقم 8
    مخالفم 13
  25. بردیا

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (141 ديدگاه)

    من نمیدونم چرا خیلی از دوستان بحث هارو سیاسی میکنن
    درباره ی توانایی های هواپیما ها صحبت کنید نه کشور ها و دولت ها !!

    موافقم 6
    مخالفم 4
  26. شاهین

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (1174 ديدگاه)

    نزدیک یه جنگ سرد دیگه هستیم و شاید شاهد رقابت این دو کشور بشیم
    درگیری روسیه با اوکراین و ناتو داره داغ میشه
    امریکا از شهروندانش خواسته اوکراین رو ترک کنن چون تب روسیه زده بالا و میخواد یه حرکتی بزنه
    امریکا و اروپا هم برای روسیه شاخ و شونه میکشن …
    خدا بخیر بگذرونه. جنگ خوب نیست. جوگیرانه نگاه نکنید به این موضوع. بازی نیست که بمیریم دوباره ری اسپاون بشیم

    موافقم 11
    مخالفم 2
  27. samurai

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (598 ديدگاه)

    یاد اون عکسه افتادم گودزیلا با کینگ کنگ داره میجنگه بعد عکس بعدی سگه با چوب میفته دنبال دوتاشون :))))))))))) پس با این حساب کوثر از این دو تا بهتره فقط اگه از روی باند بتونه بلند شه :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    موافقم 14
    مخالفم 8
  28. فرشاد

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (46 ديدگاه)

    شما فقط اینو درنظر بگیرید که روسیه سیستم دفاع موشکی s300 رو به ایران نداد،فقط در قبال اینکه امریکا یه سری اطلاعات مربوط به ساخت و طراحی پهپاد رو بهشون بده
    درضمن افسانه شکست ناپذیری موشکهای ایران و سیستم دفاع هوایی ما بشدت زیر سواله
    بهرحال کشوری که ۸۰۰میلیارد دلار در سال خرج نیروهای نظامیش میکنه و از الان بفکر تجهیزات صد سال دیگه ش هست،با کشوری که مونده مرغ رو کوپنی کنه یا تخم مرغ،غیر قابل مقایسه است.
    متاسفانه واقعیت اینه که همون‌طور که یکی از دوستان گفت،با از بیا رفتن فرهنگ،محیط زیست و جمعیت دیگه نیازی به حنگ با ایران نیست چون خودبخود درحال نابودی هستیم
    بچه هایی که الان بدنیا میان در ایران،هیچ اینده ای نخواهند داشت و این واقعیتیه که همه کسایی که یفکر فرزنداوری هستن باید قبول کنن وگرنه باید با شرایط غیرقابل تحمل بچه هاشون تو ۲۰سال آینده روبرو بشن
    متاسفانه ویران شدیم و تمام…

    موافقم 18
    مخالفم 6
    1. جناب وی

      ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (1010 ديدگاه)

      حالا نه که آمریکا خیلی وضعش خوبه و…تو آمریکا هم کف خیابون مدفوع هست.کلی فقیر و بیخانمان هست که با کوپن غذا میگیرند.تو جایی که پوستان زندگی میکردند لوله فاضلاب ترکید نیومدن درستش کنند،بوی بد اونجارو ورداشت.اقتصادشونم که داغونه.

      موافقم 6
      مخالفم 5
    2. میهمان

      ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
      سوابق: (3 ديدگاه)

      با سلام
      باید دید بودجه چندصدمیلیاردی آمریکا چه دستاوردی براش داشته وگرنه صرف هزینه کردن، چیزی رو ثابت نمیکنه.
      آمریکا تقریبا در هیچ جنگ تمام عیاری مستقیما درگیر نشده. واقعی ترین جنگ آمریکا، جنگ ویتنام بود که شکست آمریکا رو در پی داشت و آبروریزی نظامی و فجایع انسانی اون تا امروز هم از یادها نرفته. طبق برخی آمارها آمریکا طی حدود 11 سال بیش از 1700 هواپیما در این جنگ از دست داد و در کل بیش از 3700 هواپیما و بیش از 10,000 هواگرد آمریکایی در جنگ ویتنام از دست رفت.

      درهم آمیختن موضوعاتی مثل مرغ و تخم مرغ با مسائل نظامی، فرافکنیه و بحث رو از چارچوب منطقی خارج میکنه؛ بماند که نابرابری اقتصادی و شکاف طبقاتی و افزایش بی خانمانی در آمریکا چنان در دنیا عیانه که نیازی به توضیح و تکرار نداره و تکرار این مسائل در کشورهای دیگه هم حاصل همون نظام سرمایه داریه که سردمدارش آمریکاست.

      موافقم 3
      مخالفم 5
  29. بی نام

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (2870 ديدگاه)

    همین که تیتر رو دیدم رفتم تخمه گرفتم بشینم پای کامنتا D:
    متاسفانه هنوز فرصت نکردم جنگنده های روسیه و امریکا رو برونم تا در موردشون نظر بدم D: ولی طبق داده های موجود عمر تجزیهات مهم و حیاتی جنگنده های امریکایی مثل موتور و اسکلت جنگنده عمر طولانی تر و تعمیرات کوتاه مدت تر داره که در صورت فرسایشی شدن جنگها بسیار حیاتی هست.

    موافقم 8
    مخالفم 2
  30. net

    ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
    سوابق: (3474 ديدگاه)

    قیمت یک ناو امریکا برابر است با کل بودجه نظامی روسیه

    موافقم 13
    مخالفم 7

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا