صنایع نظامیصنایع هوایی

دلیل استفاده از طرح کوسه روی برخی هواپیماهای نظامی چیست؟

با دقت روی بدنه برخی هواپیماهای نظامی می‌توانیم طرح کوسه متمایزی را روی آن‌ها تشخیص دهیم اما آیا علت استفاده از چنین طرحی را می‌دانید؟
طرح کوسه روی هواپیماهای نظامی

جنگ روانی یکی از ابزارهای کشورهای مختلف برای ارعاب دشمنان است. سابقه استفاده از چنین روشی به دوران روم باستان بازمی‌گردد یعنی زمانی که اعضای لژیون، دشمنان خود را با ضربه‌های مکرر شمشیرها به سپرها می‌ترساندند. در قرن بیستم میلادی نیز گروهی با نام ببرهای پرنده وجود داشتند که بخش جلوی جنگنده‌های جنگ جهانی دوم را به گونه‌ای رنگ‌آمیزی کردند که شبیه کوسه‌ای با دهان باز به نظر برسند. با وجود دندان‌های تیز و چشمان ترسناک، این جنگنده‌ها ظاهری خشن و مهاجم به خود می‌گرفتند تا دشمن را بترسانند.

همچنین بخوانید:

با اینکه وقوع جنگ جهانی دوم باعث شد فرایند پیشرفت تکنولوژی کامپیوتری تسریع شود اما گاهی اوقات روش‌های ساده‌تر و قدیمی‌تر برای ترساندن دشمنان بکار گرفته می‌شد که از جمله آن‌ها می‌توان به همین رنگ‌آمیزی بدنه تجهیزات نظامی اشاره کرد. با اینکه ببرهای پرنده رابطه بسیار نزدیکی با طرح دماغه کوسه جنگنده‌ها دارند اما اولین گروهی نبوده‌اند که چنین طرحی را روی هواپیماهای خود پیاده کرده‌اند. در واقع ریشه استفاده از طرح ترسناک چشم و دندان تیز به جنگ جهانی اول بازمی‌گردد یعنی زمانی که برخی بمب‌افکن‌های آلمانی دارای طرح کوسه بوده‌اند. قبل از ورود آمریکا به جنگ جهانی دوم، گروهی از خلبان‌های نیروی هوایی، ارتش و تفنگداران این کشور گروهی داوطلبانه را در تابستان سال ۱۹۴۱ تشکیل دادند. هدف آن‌ها کمک به کشور چین بود چراکه مورد هجوم ژاپن قرار گرفته بود. خلبان‌های یاد شده هدایت جنگنده‌های P-40 را بر عهده داشتند و به دلیل طرح مشهور کوسه ببری روی دماغه جت‌ها با نام ببرهای پرنده شناخته می‌شدند. البته ریشه این نام مستعار به نشان رسمی آن‌ها که یک ببر بود نیز مربوط می‌شود. از طرف دیگر نشان ملی کشور چین هم ببر است که همه این‌ها در استفاده از عبارت ببرهای پرنده تأثیرگذار بوده‌اند.

ببرهای پرنده تا ۲۰ دسامبر ۱۹۴۱ وارد نبرد هوایی نشده بودند و در تابستان ۱۹۴۲ منحل شدند اما با اینکه به مدت کوتاهی در جنگ جهانی دوم حضور داشتند اما توانستند ۲۹۶ هواپیمای ژاپنی را در برمه و چین سرنگون کنند. در مقابل نیز تنها ۴ فروند جنگنده این گروه از بین رفت. رسانه‌های آمریکایی نیز داستان‌های زیادی درباره ببرهای پرنده منتشر می‌کردند و به همین خاطر محبوبیت آن‌ها افزایش یافت. در سال ۱۹۴۱، نیروهای ژاپنی دست برتر را در مقایسه با چینی‌ها داشتند و شکست‌ناپذیر به نظر می‌رسیدند. به همین خاطر زمانی که کهنه خلبان‌های داوطلب آمریکایی گروه ببرهای پرنده را تشکیل داده و از روش‌های نبرد غیرمرسوم استفاده کردند، سریعاً توانستند به خطری جدی برای ژاپنی‌ها بدل شوند. جدای از تجربه بالای خلبان‌ها، تعداد کم آن‌ها باعث تحرک سریع می‌شد و به همین خاطر ببرهای پرنده از مزیت حمله سریع به مواضع زمینی و هوایی آن‌ها استفاده می‌کردند.

پیروزی‌های ببرهای پرنده باعث ایجاد امیدواری در دورانی شد که همه جهان پیروزی جناح مقابل را پیش‌بینی می‌کرد مخصوصاً اینکه حمله مشهور پرل هاربر نیز رخ داده بود. دیوید لی هیل، یکی از اعضای گروه ببرهای پرنده در سال ۱۹۹۱ با لس‌آنجلس تایمز مصاحبه کرده و گفته بود:

ما رکوردی داشتیم که شکسته نشد. هیچ‌کسی نمی‌تواند آن را بشکند. ما ۲۹۶ هواپیمای ژاپن را سرنگون کردیم درحالی‌که فقط ۴ هواپیما را از دست دادیم.

این آمار و ارقام در حالی رقم خوردند که هواپیماهای P-40 ببرهای پرنده در مقایسه با جنگنده‌های ژاپنی از جمله میتسوبیشی A6M زیرو قدیمی‌تر بودند؛ اما با اینکه ببرهای پرنده یکی از مشهورترین گروه‌هایی بودند که از طرح کوسه روی هواپیماهای نظامی استفاده می‌کردند، اما این طرح در جنگ‌های مختلفی دیده شده است. از جمله اولین هواپیماهای نظامی که طرح کوسه را روی دماغه خود بکار گرفته می‌توان به هواپیماهای رولند C.II آلمان در سال ۱۹۱۶ اشاره کرد. همچنین نیروی هوایی بریتانیا نیز در انتخابی جنگ جهانی اول از همین طرح روی هواپیماهای خود استفاده کرد.

در جنگ جهانی دوم، هواپیماهای BF 110 و ME-110 نیز از این طرح نمادین استفاده کردند. پس از آن هم نیروی هوایی بریتانیا از طرح موردبحث روی جنگنده‌های خود در آفریقای شمالی سود برد و سپس در جنگ‌هایی همچون جنگ کره هم طرح کوسه پدیدار شد. چندین نمونه از هواپیماهای نظامی F-4E و C-130 نیز در جنگ ویتنام از چنین طرحی روی بدنه خود استفاده نمودند. جنگنده‌های نیروی هوایی آمریکا از جمله F-15 ایگل هم در هجوم به افغانستان از طرح کوسه روی بدنه برخوردار بوده‌اند. در حال حاضر هم برخی نمونه‌های A-10 توندربولت II متعلق به اسکادران‌های هفتاد و چهارم تا هفتاد و ششم نیروی هوایی آمریکا به یاد ببرهای پرنده دارای طرح کوسه روی بدنه خود هستند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۱۴ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۶ دیدگاه‌ها

  1. nissan skyline

    ۲۹ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (64 ديدگاه)

    فانتوم های پایگاه بوشهر هم همچین طرح هایی رو دارن کاش چنتا عکس ازشون میزاشتین

    موافقم 88
    مخالفم 13
    1. مصطفی

      ۲۹ دی ۱۴۰۳
      سوابق: (1 ديدگاه)

      احتمالا همون ها هستن که شاه برای کمک به آمریکا در ویتنام فرستاد.

      موافقم 67
      مخالفم 27
      1. رضا

        ۲۹ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (1 ديدگاه)

        اونا F4D بودن که الان هم در چابهار مستقرند

        موافقم 32
        مخالفم 8
      2. حاج علی

        ۲۹ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (5 ديدگاه)

        مرغی که انجیر میخوره نوکش کجه !یه چیزی شنیدی ولی فاصله ت زیاد بوده درست نشنیدی !کدوم هواپیمای ایران میتونه بره سوریه رو بمباران کنه ! بعدم اولین بمب به سوریه یعنی فتح تهران به دست تحریر الشام .همان گروهی که ایران و روسیه رو یه هفته ای از سوریه فراری داد .

        موافقم 14
        مخالفم 80
      3. بیدار

        ۳۰ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (1 ديدگاه)

        از اسمی که روت گذاشته شده شرم کن. همکاری با اسرائیل خودش یعنی بزرگترین شر ها. اصلا اگه اسرائیلی نبود تو سوریه همچین اتفاقی نمیوفتاد. اسرائیلی که طبق جنازه های کشف شده سربازاش به صورت هدفمند سر جوانان و بعضا کودکان رو هدف میگرفتن

        موافقم 10
        مخالفم 7
      4. هادی

        ۱ بهمن ۱۴۰۳
        سوابق: (1 ديدگاه)

        شاه نفرستاد خودشون اومدن بر داشتن و رفتن به شاهم اطلاع ندادن

        موافقم 15
        مخالفم 11
  2. BlackWing

    ۲۹ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (1405 ديدگاه)

    زمان هخامنشیان ، سربازان ایرانی روی سپرهای خودشون عکس گربه رو کشیده بودن و موقع درگیری با لشگر مصر با تلفات خیلی کمتری پیروز شدن چون مصر باستان به گربه ها احترام خیلی زیادی میذاشتن و از ترس خدایان خودشون کمتر درگیر میشدن !!

    موافقم 143
    مخالفم 16
  3. Mohammad hasan

    ۲۹ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (173 ديدگاه)

    فقط اون اف چهار ائی فانتوم نیرو هوایی ارتش

    موافقم 33
    مخالفم 5
  4. مهران 1490

    ۲۹ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (2 ديدگاه)

    به صورت پیشفرض هر چه آمریکایی ها بیان می کنند مطلقا دروغ است مگر خلافش ثابت شود

    موافقم 50
    مخالفم 66
    1. فضول‌خان

      ۳۰ دی ۱۴۰۳
      سوابق: (3 ديدگاه)

      بعله روسوفیل عزیز، و در عوض هرچه روس‌ها و متحدان این جناح میگویند کاملاً صادقانه و صحیح است
      دروغگویی ورذالت قبل تخم روس افسانه بود!!!

      موافقم 45
      مخالفم 14
  5. T.y.t

    ۳۰ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    جنگ با هر وسیله ای انجام شود فرقی ندارد . نشان از دد منشی بشر را نشان می دهد این موجود دو پا از چهار پایان وحشی هم دد منشی تر است چون هیچ حیوان وحشی هم نوع خود را نمی کشد . شیر وحشی بعد از شکار هر حیوانی پس از سیر شدن بقیه لاشه شکار را برای حیوانات دیگر رها می کنند ولی این حیوان دو پا هرچقدر دزدی کند … اختلاس کند…زمین خواری کند … و…… سیر نمی شود و می خواهد تمام دنیا را به روی آدمهای دیگر ببندد

    موافقم 34
    مخالفم 3
  6. Moro

    ۳۰ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (79 ديدگاه)

    خوشحالم که برخی اظهار نظر ها رو حذف کردید

    موافقم 4
    مخالفم 3
  7. شاهین

    ۱ بهمن ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    هر دشمنی خودرو آردی منو ببینه جفت میکنه چه برسه به این نقشا😂🤣😅

    موافقم 14
    مخالفم 1
  8. شیخ جاسم عبود نبود

    ۲ بهمن ۱۴۰۳
    سوابق: (3 ديدگاه)

    هخامنش واقعا یه دوره فاسد و پلیدی بود که خدارو شکر زیاد هم دووم نیاورد

    موافقم 2
    مخالفم 8
    1. محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال

      ۲ بهمن ۱۴۰۳
      سوابق: (3126 ديدگاه)

      علاوه‌بر مزخرف‌گویی، می‌شه از اینترنت برای افزایش دانش هم استفاده کرد

      شاهنشاهی هخامنشی یا نخستین امپراتوری پارس، یک پادشاهی باستانی ایرانی در غرب آسیا بود که توسط کوروش در سال ۵۵۰ پیش از میلاد بنیان‌گذاری شد و حدود ۲۲۰ سال، دوام‌ داشت. در دوران خشایار یکم به بزرگ‌ترین گسترهٔ خود رسید که از شبه‌جزیره کریمه و بالکان و اروپای شرقی تا هند امتداد داشت. این شاهنشاهی بزرگ‌ترین امپراتوری جهان تا بدان روز بود و در مجموع ۵٫۵ میلیون کیلومتر مربع گستره داشت. حکومت هخامنشی نخستین ابرقدرت جهان بود.

      موافقم 13

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا