جنرال موتورزهوندا

بررسی همکاری هوندا و جنرال موتورز در فناوری سلول سوخت هیدروژن

هوندا و جنرال موتورز در حال توسعه مشترک تکنولوژی سلول سوخت هیدروژن هستند اما این همکاری چه تأثیری روی کل صنعت خودرو خواهد گذاشت؟

هیدروژن سوختی است که اخیراً توجه زیادی را به خود جلب کرده و علیرغم وجود مشکلاتی همچون فقدان زیرساخت‌ها، عدم آگاهی مشتریان، محدودیت حمل و توزیع و کمبود فضای بار و کابین به دلیل استفاده از تانک‌های ذخیره سوخت، صنعت خودرو همچنان کم و بیش روی آن سرمایه‌گذاری می‌کند. اگرچه برندهای معدودی تلاش داشته‌اند تا از هیدروژن در پیشرانه‌های درون‌سوز استفاده کنند اما به نظر می‌رسد آینده واقعی کوچک‌ترین اتم در جدول تناوبی به تکنولوژی سلول سوختی ارتباط دارد که هیچ‌چیزی را نمی‌سوزاند.

هوندا و جنرال موتورز در این زمینه شرکت جدیدی را تأسیس کرده‌اند که ساخت سیستم سلول سوخت نام دارد و نامش نیز دقیقاً مأموریتش را نشان می‌دهد. این دو خودروساز معتقدند هیدروژن در آینده به حد کافی سودده خواهد بود تا بتواند سرمایه‌گذاری ۸۵ میلیون دلاری در کارخانه جدید حومه دیترویت را توجیه کند. این کارخانه قبلاً افتتاح شده و به ساخت سیستم‌های سلول سوخت هیدروژن می‌پردازد. پایان تدریجی دوران خودروهای بنزینی باعث می‌شود صنعت خودرو چشم‌انداز بسیار متفاوتی نسبت به دو دهه قبل داشته باشد هرچند در حال حاضر خودروهای درون‌سوز هنوز هم سهم بالایی از بازار را به خود اختصاص داده‌اند.

نکته جالب اینکه ظاهراً همکاری هوندا و جنرال موتورز روی خودروها تمرکز ندارد. درحالی‌که دو غول بزرگ خودروسازی قبلاً یک خودروی هیدروژنی مشترک با نام CR-V را توسعه داده‌اند اما بخش اعظم سرمایه‌گذاری‌ها به سمت سیستم‌های سلول سوخت هدایت خواهد شد. همچنین هیچ‌یک از این دو برند اشاره‌ای به تولید محصولات هیدروژنی جدید در آینده نکرده‌اند. از آنجایی که باتری‌ها و هیدروژن به آرامی در حال کنار زدن خودروهای درون‌سوز هستند بنابراین احتمال دارد قلب تپنده یک خودرو کمتر از قبل به عنوان ویژگی کلیدی آن شناخته شود. اگرچه تمامی پیشرانه‌های موجود ویژگی‌ها، صدا، شخصیت و منحنی گشتاور خاص خود را دارند اما سیستم‌های سلول سوختی شباهت‌های زیادی به یکدیگر خواهند داشت.

به عبارت دیگر، منبع قدرت خودرو شاید بجای اسب بخار با نوع شلنگ‌های مورد استفاده برای اتصال واترپمپ به رادیاتور تعریف شود. در واقع موتور خودروهای برقی اهمیتی نمی‌دهد که قدرت تولیدی از سلول‌های سوخت به دست آید یا از باتری. زمانی که الکتریسیته وارد سیستم برق خودرو شود دیگر غیر قابل تشخیص خواهد بود. با توسعه خودروهای برقی (خواه قدرت آن از سلول‌های سوخت تأمین شود یا باتری‌ها)، انرژی و حرکت وسیله نقلیه بجای یک منبع از دو منبع جداگانه تأمین خواهد شد.

دور از ذهن نیست اگر تصور کنیم با افزایش استفاده از هیدروژن دیگر برندها دیگر زحمت توسعه سیستم سلول سوخت را به خود ندهند چراکه در حال حاضر هم هیچ خودروسازی باتری محصولاتش را خودش نمی‌سازد. اگرچه برخی برندها امکان دارد موتورهای برقی و دیگر قطعات را با ویژگی‌های خاص خود بسازند اما تفاوت ویژه‌ای بین حس سواری خودروهایی با سیستم‌های سلول سوخت متفاوت وجود ندارد. به همین خاطر شاید شرکت‌های دیگر به دنبال خرید سلول‌های سوخت هوندا و جنرال موتورز باشند.

البته باید دانست شرکت ساخت سیستم سلول سوخت یاد شده اولین شرکتی نیست که چنین همکاری خاصی را رقم می‌زند. معمولاً خودروسازان با یکدیگر رقابت می‌کنند اما صنعت خودرو شاهد همکاری‌های بی‌شماری بین رقبای ظاهری بوده است. یکی از پربازده‌ترین همکاری‌ها بین برندهای ژاپنی و آمریکایی به Geo مربوط می‌شود که برند جنرال موتورز برای عرضه محصولات ریبج شده تویوتا، ایسوزو و سوزوکی بود. واردات خودروهای ژاپنی به جنرال موتورز اجازه می‌دهد محصولاتی کوچک و قابل‌اعتماد را بدون صرف هزینه‌های توسعه زیاد بفروشد. در طرف دیگر خودروسازان ژاپنی می‌توانستند از شهرت تمام آمریکایی جنرال موتورز برای فروش خودرو به طیف وسیع مشتریان در این کشور استفاده کنند. همچنین جنرال موتورز تنها برندی نبود که با خودروسازان ژاپنی همکاری داشت. کرایسلر و میتسوبیشی نیز اتحادی کوتاه‌مدت با نام دایموند استار موتورز را تشکیل دادند که برخی از محصولات آن‌ها در خاطرات ماندگار شد. فورد و نیسان هم مینی ون مشترکی را تولید کردند که با نام‌های مرکوری ویلاگر و نیسان کوئست عرضه شد. این دو ون حتی از خط تولید مشترکی بهره می‌بردند. اگرچه افراد معدودی با دیدن چنین خودروهایی هیجان‌زده می‌شدند اما ون فورد و نیسان در بین خانواده‌های پرجمعیت طرفداران زیادی داشت.

اما به بحث خودمان بپردازیم. هیدروژن شاید خیلی مناسب خودروهای سواری نباشد اما گزینه مطلوبی برای سایر کاربری‌هاست. حتی با وجود سرمایه‌گذاری جنرال موتورز و هوندا در این زمینه، بسیاری از افراد درباره آینده هیدروژن شک دارند؛ اما علیرغم اینکه خودروهای هیدروژنی بازار بسیار محدودی دارند اما سلول سوخت هیدروژن می‌تواند گزینه‌ای ایده آل برای سایر بخش‌ها باشد. نکته مهم اینکه این سیستم‌ها نیازی به برق برای شارژ مجدد ندارند. همچنین تانک هیدروژن در واقع یک فضای ذخیره انرژی است. همان‌طور که می‌دانید استارت زدن خودرویی که به مدت زیادی خاموش بوده کار سخت‌تری خواهد بود زیرا الکتریسیته داخل باتری از بین می‌رود؛ اما تانک هیدروژن صرف‌نظر از مدت‌زمان ذخیره چنین افت انرژی‌ای ندارد.

بخش‌های دیگر حمل‌ونقل و صنعت، از چمن‌زن‌ها گفته تا تجهیزات راه و ساختمان می‌تواند در آینده نزدیک از سیستم سلول سوخت هیدروژن استفاده کند. با اینکه باتری‌های لیتیوم یون در سال‌های اخیر شهرت زیادی پیدا کرده‌اند اما تأمین لیتیوم یک مشکل مهم به شمار می‌رود. کارشناسان قبلاً نگرانی‌های خود درباره استخراج لیتیوم و محدودیت منابع آن را ابراز کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند با اتمام منابع لیتیوم و افزایش هزینه‌های استخراج آن مشخص نیست از چه مواد دیگری در باتری وسایلی همچون لپ‌تاپ‌ها و خودروهای برقی استفاده خواهد شد.

به دلیل اینکه سلول‌های سوخت هیدروژن نیازی به تجهیزات شارژ مشابه خودروهای برقی ندارند بنابراین انتخابی طبیعی برای ژنراتورها به شمار می‌روند. در حال حاضر تأسیساتی همچون بیمارستان‌ها و مراکز داده که نیازمند برق دائمی هستند از ژنراتورهای دیزلی به عنوان پشتیبان استفاده می‌کنند اما شاید در آینده این مأموریت به سلول‌های سوخت هیدروژن واگذار شود. گاز هیدروژن همانند دیزل یا گازوئیل حتی در صورت ذخیره درازمدت هم پایدار می‌ماند. سلول‌های سوخت هیدروژن همچنین این مزیت را دارند که نیازمند دردسرهای نگهداری پرهزینه پیشرانه دیزلی نیستند. البته این به معنی عدم نگهداری از آن‌ها نیست بلکه هزینه‌های سرویس و نگهداری آن‌ها بسیار کمتر خواهد بود.

هوندا قبلاً قدم‌های مهمی در استفاده از سلول‌های سوخت هیدروژن به عنوان پشتیبان اضطراری مرکز داده خود در کالیفرنیا برداشته است. اگرچه نمایش پیشرفت یک تکنولوژی در آزمایشگاه احساس‌برانگیز است اما بهترین حالت زمانی خواهد بود که یک شرکت واقعاً از آن استفاده کند. هوندا تصمیم گرفته تا از سیستم سلول سوخت در جایی که استفاده کند که اهمیت زیادی دارد. با آماده شدن تدریجی صنعت خودرو برای استفاده از هیدروژن، سخن گفتن درباره بنزین و مزیت‌های آن راحت خواهد بود. اگرچه سوخت‌های معدودی به اندازه بنزین می‌توانند منعطف باشند اما این به معنی خاتمه دوران پیشرانه‌های درون‌سوز نخواهد بود. در واقع سوخت‌های متفاوتی با کاربری‌های گوناگون جایگزین بنزین خواهند شد. با اینکه اکثر خودروسازان پیشرانه‌هایی خارج از دنیای خودرو و موتورسیکلت نیز تولید می‌کنند اما به نظر می‌رسد هوندا توجه ویژه‌ای به عرضه پیشرانه‌هایی کاملاً غیر مرتبط با دنیای خودرو و حمل‌ونقل دارد. این امر باعث شده ژاپنی‌ها راحت‌تر بتوانند سلول‌های سوخت هیدروژن را به دیگران بفروشند.

شاید خودروسازان دیگر هم روش هوندا و جنرال موتورز را دنبال کرده و شروع به فروش سلول‌های سوخت کنند. شاید هم برندهای رقیب شروع به خرید این محصولات از دو برند یاد شده نمایند. با این حال باید گفت هیدروژن علیرغم داشتن مزیت‌های زیاد از نقاط ضعف گوناگونی رنج می‌برد که شامل شبکه توزیع محدود، هزینه‌بر بودن تولید هیدروژن و… است. البته تاکنون هیچ سوخت جادویی‌ای برای آینده تولید نشده و اگر هیدروژن قابلیت‌های خود را نشان نمی‌داد هیچ شرکتی به سمت آن نمی‌رفت. دنیای سوخت‌های بکار رفته در خودروها در حال تغییر است و شاید دوستداران پیشرانه‌های ۸ سیلندر از این موضوع متنفر باشند اما هیدروژن اینجاست و می‌ماند…

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۳ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۴ دیدگاه‌ها

  1. Taha Ayoobi

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (4321 ديدگاه)

    (هیدروژن اینجاست و می‌ماند…)

    طرفداران موتور های V8 متنفر می‌مانند..

    موافقم 10
    مخالفم 3
  2. Taha Ayoobi

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (4321 ديدگاه)

    درباره مبحث عوض شدن سوخت خودرو از بنزین به چیز های دیگه مثل همین هیدروژن و برق و…
    به نظرم باید اول ماشین های ساختمان سازی، حفاری معدن، اتوبوس ها، مینی بوس ها، دستگاه های چمن زنی و چیز های کوچیک مثل اون برقی یا هیدروژنی کرد.
    هم اینکه به نظرم بازده بیشتری برای حفظ محیط زیست داره و اینکه مثلا هیچ کس توی لیفتراک یا ماشین های صنعتی دنبال لذت رانندگی و صدای پیشرانه و… اینا نیست.
    ماشینی های شهری بای و اولویت آخر باشه.

    موافقم 7
    مخالفم 2
    1. پیام

      ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
      سوابق: (2139 ديدگاه)

      اینقدر اوضاع محیط زیست کره زمین خراب هست که الان خیلی چیزا باید برقی بشن. فرصت زیادی نداریم. حتی تعداد زیادی از کارخانه‌ها نی‌تونن به جای گاز و … از پنل خورشیدی و برق استفاده کنن.

      موافقم 4
      مخالفم 9
  3. Elmiraj

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (3188 ديدگاه)

    Shell همین دو روز پیش هر ۶ جایگاه هیدروژنی که در آمریکا داشت را برای همیشه تعطیل کرد .

    چون هیچ توجیهی برای ادامه کارشون نبود

    موافقم 7
    مخالفم 18
  4. (Ali(chevynova

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (7375 ديدگاه)

    اتحاد خوبیه

    موافقم 12
    مخالفم 2
  5. جومونگ

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (223 ديدگاه)

    شرکت های پیشرو و بزرگ صنعت خودرو ، حتی از الان به فکر جایگزین برق و باتری هم هستند .
    اگه همون حمایتی که دولت ها از برقی کردن از هیدروژن صورت میگرفت ، الان این صنعت یک دهه جلو بود .
    به امید موفقیت استاد بزرگ انجین سازی دنیا ، هوندا ‌.

    موافقم 17
    مخالفم 5
  6. corvette

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (370 ديدگاه)

    هوندا و جنرال موتورز اتحادی خوب رقم زدن
    امیدوارم موفق باشن

    موافقم 10
    مخالفم 1
  7. Dark Knight

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (580 ديدگاه)

    امیدوارم هیدروژن به یه جایی برسه که حداقل در آینده همه ماشینا یک دست برقی نباشن و یه تنوعی به وجود بیارن ( چون خیلی مزخرفه همه ماشینا تو دنیا فقط برقی باشن )

  8. Khashayar

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (106 ديدگاه)

    بعید به نظر میرسه موفق بشه. بخصوص اگه یه طرفش جنرال موتور باشه.

    موافقم 2
    مخالفم 3
  9. JaMsHiD

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (2759 ديدگاه)

    موقعی دو غول بزرگ خودرو سازی که کل کره جلوشون خم و راست میشن میان سراغ هیدروژن تا تهش برید !

  10. H2

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (382 ديدگاه)

    بزودی هیدروژن تمام دنیا رو فرا میگیره و به منبع اصلی تامین انرژی دنیا تبدیل میشه
    این به معنای مرگ باتریها نیست اما باتری میشه یه شاخه بسیار کوچک انتقال انرژی در مقیاسهای بسیار کوچک مثلا خودروهای کوچک شهری که برق مورد نیاز همونا هم از هیدروژن تامین میشه

    موافقم 7
    مخالفم 2
  11. پیام۲

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (278 ديدگاه)

    یه سوال خترج از این مقاله
    چرا همه به نوید دیسلایک میدن؟

  12. A.Az

    ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
    سوابق: (142 ديدگاه)

    از قضا بهترین گزینه برای خودرو همینه
    هم تولیدش هم در دسترس بودنش و کلی مزیت دیگه
    فقط مشکل اینه که چون به اندازه کافی تکنولوژی پیچیده و سختی نداره شرکتای بزرگ انرژی نمیتونن انحصاریش بکنن وگرنه خیلی وقت بود راه افتاذه بود قضیه ماشین هیدروژنی
    ینی شما کافیه یه سلول خورشیدی بزاری سقف خونت و مستقیم با برق تولیدیش آب رو تجزیه کنی به هیدروژن و اکسیژن به همین راحتی ولی اینطوری به غولای انرژی سودی نمیرسه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا