جی ام سی

یادی از آخرین پیشرانه V12 جنرال موتورز، نیروگاهی برای کامیون‌ها

درحالی‌که موتورهای V12 را بیشتر در سوپراسپرت‌ها دیده‌ایم، در سال ۱۹۶۰ جنرال موتور یک موتور دوازده سیلندر برای کامیون‌ها تولید کرد.

در جهان خودرو، پیشرانه‌های V12 را عمدتاً با سوپراسپرت‌ها و کوپه‌های لوکس می‌شناسیم و در حال حاضر این موتورها صرفاً زیر کاپوت خودروهای معدودی مثل فراری دودیچی چیلندری، لامبورگینی روئلتو و مرسدس میباخ S680 دیده می‌شوند. بااین‌حال، چند دهه پیش جنرال موتورز پیشرانۀ دوازده سیلندری را برای کاربردی کاملاً متفاوت ساخت. این پیشرانه که توئین سیکس نام دارد و آخرین موتور V12 جنرال موتورز بود، برای کامیون‌های متوسط و سنگین جی‌ام‌سی طراحی شده بود.

توئین سیکس یکی از محدود موتورهای V12 پس از جنگ جهانی دوم بود که زندگی لوکس و مجللی نداشت. این موتور از همان ابتدا برای کارگری ساخته شده بود. پیشرانهٔ موردبحث اساساً از اتصال دو موتور V6 جی‌ام‌سی ساخته شده بود که بشدت اصلاح شده بودند. این پیشرانه در طول عمر کوتاه پنج‌سالهٔ خود در کنار موتورهای دیگری مثل V6 دیزلی و V8 برای کامیون‌ها ارائه شد. ایدهٔ ساخت پیشرانهٔ V12 برای کامیون‌ها در اواخر دههٔ ۵۰ مطرح شد. جنرال موتورز ساخت پیشرانه‌ای بنزینی را در نظر داشت که بتواند با موتورهای دیزلی رقابت کند زیرا در آن زمان کامیون‌های متوسط و سنگین دیزلی رفته‌رفته نشان دادند که قابل‌اعتمادتر و قوی‌تر از خودروهای سنگین بنزینی هستند. درنتیجه، موتور توئین سیکس در سال ۱۹۶۰ معرفی شد تا نیروگاه‌های دیزلی را تهدید کند.

همان‌طور که گفتیم، موتور توئین سیکس بر پایهٔ پیشرانهٔ ۵.۷ لیتری V6 جی‌ام‌سی ساخته شده بود که در آن زمان در کامیون‌ها و پیکاپ‌های متوسط و سنگین استفاده می‌شد. البته موتور توئین سیکس بلوک اختصاصی خود را داشت و از چهار منیفولد اگزوز، دو کاربراتور، دو دلکو و دو منیفولد هوا بهره می‌برد. این نیروگاه عظیم ۱۱.۵ لیتر حجم داشت و با نسبت تراکم ۷.۵ به یک، ۲۷۵ اسب بخار قدرت و ۸۵۵ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کرد. موتور توئین سیکس به دلیل اندازهٔ بزرگش، به ۱۵ لیتر روغن نیاز داشت و اویل پمپ آن می‌توانست تا ۶۴ لیتر روغن را در هر دقیقه به چرخش درآورد. علاوه بر این ظرفیت بالای روغن، ظرفیت مایع خنک‌کنندهٔ موتور هم ۶۸ لیتر بود. این یعنی حدود ۹۰ کیلوگرم از وزن عظیم ۶۴۰ کیلوگرمی این موتور فقط به مایعات اختصاص داشت.

ازآنجایی‌که موتور توئین سیکس حداکثر گشتاور خود را از دور تنها ۱,۶۰۰ rpm ارائه می‌کرد، برای کامیون‌های متوسط و سنگین که وظیفهٔ یدک کشی بارهای سنگین یا حمل محموله‌های بزرگ را داشتند عالی بود. درمجموع، جی‌ام‌سی شش کامیون مختلف شامل سری ۷۰۰۰، سری ۹۰۰۰، سری B، سری BW، سری L و سری LW را با این موتور عرضه کرد.

پیشرانهٔ توئین سیکس با وجودی که در زمان خود بیشترین گشتاور را در بین پیشرانه‌های تراک‌ها تولید می‌کرد، به چند دلیل عمر کوتاهی داشت. اولین و اصلی‌ترین دلیل، هزینه بود. تولید پیشرانهٔ توئین سیکس برای جی‌ام‌سی بسیار گران تمام می‌شد و این هزینه با سود حاصل از فروش کامیون‌ها جبران نمی‌شد. یکی دیگر از مشکلات این پیشرانه، مسئلهٔ جانمایی بود. موتور عظیم توئین سیکس به‌سختی در سینهٔ کامیون‌های متوسط و سنگین جی‌ام‌سی جای می‌گرفت زیرا این کامیون‌ها برای نصب پیشرانه‌های V6 و V8 طراحی شده بودند نه یک نیروگاه عظیم V12 که حدود ۱۳۰ سانتی‌متر طول داشت. درنتیجه، نصب موتور توئین سیکس روی کامیون‌های جی‌ام‌سی دشوار بود.

به این دلایل، پس از تنها پنج سال، موتور جذاب توئین سیکس کنار گذاشته شد. البته جی‌ام‌سی این موتور را با یک نیروگاه غول‌پیکر دیگر جایگزین کرد اما این موتور جدید V8 بود که بر اساس توئین سیکس ساخته شده بود ولی حجم کمتری برابر با ۱۰.۴ لیتر داشت.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۶ رای
منبع
CarBuzz

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۰ دیدگاه‌ها

  1. (Ali(chevynova

    ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (7630 ديدگاه)

    هیولای جی ام عزیز
    اون دورانی که جی ام عزیز از اینجور شاهکارها میساخت خیلی هاوجود نداشتن

    بابا مرحبا ۴۵۴
    بابا مرحبا پاور گلاید
    بابا مرحبا تمپست ۶۷

    موافقم 28
    مخالفم 23
    1. ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (6063 ديدگاه)

      اره ولی منو تو هم اونموقع وجود نداشتیم

      موافقم 12
      مخالفم 9
    2. ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (6063 ديدگاه)

      https://www.pedal.ir/wp-content/uploads/2025/04/GMC-Twin-Six-6.jpg
      چه عشقی می‌کرده راننده کامیون پشت همچین شاهکاری

      موافقم 12
      مخالفم 2
  2. nima.jdm

    ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1128 ديدگاه)

    https://www.pedal.ir/wp-content/uploads/2025/04/GMC-Twin-Six-6.jpg
    این چرا اینطوریه؟
    انگار با یه ماهیتابه بزرگ کوبیدن جلوش

    موافقم 14
    مخالفم 8
    1. مصطفی

      ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (97 ديدگاه)

      طراحی دهه ۵۰ میلادی هست داداش مال ۲۰۲۵ نیست که😐

      موافقم 10
      مخالفم 1
    2. King viper ACR

      ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (35 ديدگاه)

      داداش کامیون های اروپایی الان اکثراً همین هستن فقط یکم هم و زاویه دارن

      موافقم 8
      مخالفم 2
  3. Mohammad hasan

    ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (180 ديدگاه)

    جالبه موتور وی ۱۲ بنزینی مخصوص حمل بار‌…

    مصرف سوختش سر به فلک می‌کشیده علاوه بر مشکلاتی که تو متن بالا نامبرده شد

    مشخصات فنی تقریبا شبیه به موتور om 355 بنز های معروف به زیر مایلر داره البته تقریبا

    موافقم 1
    مخالفم 2
  4. Mohammad hasan

    ۱۹ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (180 ديدگاه)

    شرکت دایملر بنز دو سری موتور وی ۱۲ تو کارنامه خودش داره که موتور های جاده ای پر قدرتی هم بودن و البته قابل اطمینان و هر دو هم دیزلی که این محصول جنرال‌موتورز بچه اون هم به حساب گمون نکنم بیاد

    شاید جالب باشه

    موتور های خانواده om 424 و om 444 ( در کل 4×4 که به جای ایکس تو نسل های مختلف اعداد کم و زیاد میشه )

    موتور های وی ۱۲ تویین توربو به حجم تقریبی ۲۴ لیتر که نمونه های ۵۰۰ و ۵۳۰ اسبی اون روی بنز های تیتان داخل کشور موجوده و برخی شرکت ها هم روی ماک دی ام ۸۰۰ نصبش کردن که البته ارتقا پیدا کرده ( تجهیز به اینتر کولر چون نسخه ۴۲۴ اینتر کولر نداره )

    موتور به شدت پر قدرت و با دوامیه و با تیتان بوژی کش ترکیب خیلی قلدری به حساب میاد

    موافقم 8
    مخالفم 1
  5. ali

    ۲۰ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (3 ديدگاه)

    نکنه موتور های اصلی ماک جی ام هست و اونم V12 و توربو تویین فکر میکنم گشاورش 80000 باشه و 24 سوپاپ 6 سیلندر داره و حجم باکش 500 داره و اینکه همین و اینکه موتور های هیولای میگذارن

  6. سروش

    ۲۰ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (6 ديدگاه)

    فقط حال و هوای عکسها آدم رو به رویا میبره چه ایده های قشنگی که به دور از رقابتهای طاقت فرسا و اقتصادی امروزه شکل میگرفت و برای دوستداران خودرو بیشتر شبیه یک اثر هنری و یک تابلوی نقاشی نوستالژیک میمونه
    واقعا از پدال ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا