ایران خودرو

انواع تیپ‌های دنا و دنا پلاس؛ معرفی، مقایسه و بررسی تفاوت‌ها

اگر قصد خرید دنا را دارید ولی در بین تیپ‌های مختلف این خودرو سردرگم شده‌اید و نمی‌دانید کدام‌یک بهترین انتخاب خواهد بود، این مطلب پدال را دنبال کنید.
انواع مختلف دنا و دنا پلاس

دنا پلاس به‌عنوان اولین فیس‌لیفت بزرگ بر پایهٔ سمند، در اواسط سال ۱۳۹۰ رونمایی شد. پروژهٔ این خودرو در آذر سال ۱۳۸۸ آغاز شده بود تا محصولی با برند ملی برای پوشش رده‌های بالاتر قیمتی باشد. دنا قرار بود در سال ۱۳۹۱ راهی بازار شود اما به دلیل اختلاف بر سر قیمت‌گذاری، سرانجام پس از کشمکش‌های فراوان با دو سال تأخیر در سال ۱۳۹۳ به بازار آمد. در طول سال‌های بعد، ایران‌خودرو انواع مختلفی از دنا را به بازار فرستاد و تنوع بالایی به خانوادهٔ این ماشین بخشید که همین موضوع می‌تواند برای خریداران گیج‌کننده باشد و تصمیم برای انتخاب بهترین مدل را دشوار کند. ازاین‌رو، در ادامه قصد داریم با تمام تیپ‌ها و مدل‌های مختلف دنا از ابتدا تاکنون آشنا شویم و با بررسی تفاوت‌ها، آن‌ها را باهم مقایسه کنیم.

دنا

بررسی کامل دنا معمولی؛ مشخصات فنی و ارزش خرید

دنا

این اولین نسخهٔ دنا بود که در سال ۱۳۹۳ راهی بازار شد و اشتراکات زیادی با سمند داشت. هرچند در دنا جلو و عقب خودرو کاملاً بازطراحی شده و نمای بسیار مدرن‌تری به خود گرفته بود اما پروفیل جانبی و فرم درها به‌جز تجهیز به دستگیره‌های آسان‌بازشو و آینه‌های جدید، کاملاً با سمند یکسان بود که این موضوع نه‌تنها نمای ناهماهنگی را ایجاد کرده بود بلکه باعث شد دنا نتواند کاملاً خود را از سمند متمایز کند. این خودرو در بخش فنی هم هیچ تفاوتی با سمند نداشت و از همان پیشرانهٔ ۱.۷ لیتری EF7 با ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۵۵ نیوتن متر گشتاور به همراه گیربکس پنج سرعتهٔ دستی استفاده می‌کرد. البته دنا از داشبورد کاملاً جدید نسبت به سمند و سورن بهره می‌برد و به امکانات بیشتری مثل کروز کنترل، نمایشگر لمسی، دکمه‌های کنترلی روی غربیلک فرمان و تنظیم برقی صندلی‌های جلو هم مجهز شده بود هرچند که از اواسط سال ۱۳۹۷ ایران‌خودرو کروز کنترل، رینگ آلومینیومی و ترمزهای دیسکی عقب را از لیست تجهیزات استاندارد دنا حذف کرد. تولید دنا معمولی در سال ۱۴۰۱ خاتمه یافت و هم‌اکنون به‌صورت صفرکیلومتر قابل خریداری نیست.

دنا پلاس

دنا پلاس

در دی‌ماه سال ۱۳۹۵ ایران‌خودرو نسخهٔ جدیدی از دنا را با نام دنا پلاس معرفی کرد. ازآنجایی‌که به خاطر یکسان بودن پروفیل جانبی دنا با سمند انتقاداتی به این خودرو وارد شده بود، اصلی‌ترین تغییر دنا پلاس بازطراحی این قسمت با درها، خط پنجره و لچکی جدید بود که نمای بسیار زیباتر و مدرن‌تری را ایجاد کردند. علاوه بر این، گرافیک داخلی چراغ‌های عقب هم بروز شده و چراغ‌های جلو به دی‌لایت مجهز شدند. دنا پلاس در داخل اما تغییر خاصی را تجربه نکرده و صرفاً چند مورد به لیست تجهیزات آن افزوده شد که مهم‌ترین آن‌ها سانروف و ایربگ‌های جانبی بودند. بااین‌حال، از سال ۱۳۹۸ این دو آپشن از برخی کلاس‌های دنا پلاس حذف شدند. این خودرو در بخش فنی هیچ تغییری را نسبت به دنای معمولی تجربه نکرد و با همان پیشرانهٔ EF7 و گیربکس پنج سرعتهٔ دستی راهی بازار شد.

دنا پلاس توربو

دنا پلاس توربو

حدود یک سال پس از معرفی دنا پلاس یعنی در آبان ۱۳۹۶ ایران‌خودرو فروش دنا پلاس توربو را آغاز کرد. این خودرو همان‌طور که از نامش مشخص است، به نسخهٔ توربوشارژ پیشرانهٔ EF7 مجهز شده بود یعنی همان موتوری که برای اولین بار در سال ۱۳۹۵ در سورن توربو ارائه شد. این پیشرانه به لطف توربوشارژر، ۱۵۰ اسب بخار قدرت و ۲۱۵ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند. طبق اعلام ایران‌خودرو، به لطف این قدرت بیشتر، شتاب صفرتاصد دنا پلاس توربو حدود ۲ ثانیه بهبود پیدا کرده و به ۱۰ ثانیه رسیده درحالی‌که مصرف سوخت ترکیبی افزایش جزئی نیم لیتر در هر صد کیلومتر را نشان می‌دهد. انتقال نیرو در این مدل اما توسط همان گیربکس پنج سرعته دستی قبلی صورت می‌گیرد. دنا پلاس توربو علاوه بر تجهیز به پیشرانهٔ قوی‌تر توربوشارژ، به رینگ‌های بزرگ‌تر ۱۶ اینچی پنج پیچ هم مجهز شده که با لاستیک‌های پهن‌تر ۲۰۵ پوشیده شده و تأثیر به سزایی در بهبود نمای جانبی خودرو داشته‌اند. در داخل دنا پلاس توربو هم شاهد تغییراتی جزئی شامل دوخت قرمز در روکش چرم غربیلک فرمان و گردگیر دسته‌دنده، سر دندهٔ جدید و موکت کف با آرم توربو و نوار قرمزرنگ هستیم.

دنا پلاس توربو اتوماتیک

دنا پلاس توربو اتوماتیک

حدود سه سال پس از عرضهٔ دنا پلاس توربو، ایران‌خودرو تولید نسخهٔ اتوماتیک آن را آغاز کرد که اولین سری آن در اواسط سال ۱۳۹۹ به خریداران تحویل داده شد. این نسخه به گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک ساخت شرکت چینی DAE مجهز است که در کنار همان پیشرانهٔ EF7 توربو با ۱۵۰ اسب بخار قدرت و ۲۱۵ نیوتن متر گشتاور قرار می‌گیرد. دنا پلاس توربو اتوماتیک به خاطر ۶۶ کیلوگرم وزن بیشتر نسبت به نسخه دستی و همین‌طور مقداری اتلاف انرژی در سیستم مبدل گشتاور گیربکس، طبق اعلام ایران‌خودرو در شتاب صفرتاصد حدود نیم ثانیه از دنا پلاس توربو دستی کندتر بوده و مصرف سوخت آن‌هم نیم لیتر در هر صد کیلومتر بیشتر است. دنا پلاس توربو اتوماتیک همچنین بجای فرمان هیدرولیک به فرمان برقی مجهز است اما غیرازاین مورد، از لحاظ تجهیزات تفاوت خاصی با دنا پلاس توربو دستی ندارد.

دنا پلاس توربو با گیربکس شش سرعته دستی

دنا پلاس توربو 6 سرعته دستی

همان‌طور که گفتیم، دنا پلاس توربو در ابتدا با همان گیربکس پنج سرعتهٔ دستی به بازار عرضه شد اما در اسفند ۱۳۹۹ ایران‌خودرو دنا پلاس را با گیربکس شش سرعتهٔ دستی جدید معرفی و حدود یک سال بعد فروش آن را در بهمن ۱۴۰۰ آغاز کرد. غیر از گیربکس شش سرعته دستی، تنها تفاوت این مدل با دنا پلاس توربوی قبلی فقط تجهیز به فرمان برقی بجای هیدرولیک است.

دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال

دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال؛ بررسی کامل، مشخصات فنی، آپشن‌ها و قیمت

دنا پلاس توربو اتوماتیک اپشنال

در زمستان سال ۱۴۰۲، ایران‌خودرو تیپ جدید آپشنال برای دنا پلاس توربو اتوماتیک معرفی کرد. این مدل از لحاظ فنی و قوای محرکه هیچ تفاوتی با دنا پلاس توربو اتوماتیک معمولی ندارد و فقط از چند آپشن بیشتر بهره می‌برد. در این تیپ علاوه بر سیستم کنترل کشش و کنترل پایداری، راهنمای تعویض دنده سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی و سیستم پایش باد تایرها که طبق استانداردهای ۸۵ گانه باید در تمام خودروهای داخلی وجود داشته باشد، به سنسور نور و باران، غربیلک فرمان D شکل، سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمه‌ای و آینه وسط الکتروکرومیک هم مجهز شده است.

دنا پلاس EF7P با گیربکس شش سرعته دستی

دنا پلاس ۶ دنده EF7P؛ بررسی جامع، مشخصات فنی، قیمت و ارزش خرید

دنا پلاس EF7P

این یکی از جدیدترین تیپ‌های دنا پلاس است که از سال ۱۴۰۳ به دست خریداران رسید. در این تیپ، گیربکس شش سرعته دستی جدید در کنار موتور تنفس طبیعی قرار گرفته ولی این موتور از نوع EF7P یا ارتقاءیافته است که مهم‌ترین تغییرات آن نسبت به نسخهٔ قبلی تجهیز به سیستم زمان‌بندی متغیر برای سوپاپ‌های دود (در موتور EF7 معمولی این سیستم فقط برای سوپاپ‌های هوا وجود داشت)، کاهش دور درجا و بهبودهایی در سرسیلندر، پیستون‌ها، شاتون‌ها، میل‌لنگ و منیفولدهای دود و هوا هستند. به لطف این تغییرات، حالا در موتور EF7P اصطکاک کاهش پیدا کرده و احتراق بهتر شده است ولی در خروجی موتور تغییری دیده نمی‌شود و این پیشرانه مثل نسخهٔ قبلی همچنان ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۵۵ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند. دنا پلاس EF7P شش سرعته از فرمان برقی بجای هیدرولیک با غربیلک D شکل و امکانات بیشتری مثل سنسور نور و باران و ترمزهای دیسکی عقب هم برخوردار است.

دنا جوانان

مقایسه دنا جوانان با دنا پلاس اتوماتیک؛ مشخصات، تفاوت‌ و آنچه باید بدانید

دنا جوانان

در سال ۱۴۰۲ ایران‌خودرو اعلام کرد قصد دارد نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ دنا پلاس توربو اتوماتیک را با نام جوانان عرضه کند. مهم‌ترین ویژگی دنا جوانان، تجهیز به نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ موتور EF7 توربو است که با نام EF7P TC شناخته می‌شود. این موتور در میل‌لنگ، یاتاقان‌ها، شاتون‌ها، پیستون، میل بادامک، سر سیلندر، منیفولدهای هوا و دود، توربوشارژر، سیستم خنک‌کننده و… تغییراتی را تجربه کرده و به سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها دوگانه هم مجهز شده است. به لطف این تغییرات، موتور ۱.۷ لیتری ایران‌خودرو حالا ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند که ۱۰ اسب بخار و ۲۵ نیوتن متر بیشتر از نسخهٔ قبلی است. انتقال نیروی این موتور توسط همان گیربکس شش سرعته اتوماتیک صورت می‌گیرد ولی به لطف قدرت بیشتر، به گفتهٔ ایران‌خودرو شتاب صفرتاصد سریع‌تری برابر با ۹.۸ ثانیه دارد. دنا جوانان در بیرون با تغییراتی جزئی شامل زه قرمزرنگ دور جلوپنجره، تریم قرمزرنگ داخل چراغ‌های جلو و تریم نقره‌ای‌رنگ روی رکاب‌ها با نوشتهٔ TURBO از نسخهٔ معمولی دنا پلاس توربو متمایز شده است. در داخل نیز تریم‌های طرح چوب قبلی حالا مشکی‌رنگ شده‌اند. ایران‌خودرو هنوز عرضهٔ دنا جوانان را آغاز نکرده است.

بررسی سریع تفاوت‌های تیپ‌های مختلف دنا

در ادامه، ویژگی‌های هرکدام از تیپ‌های دنا را به‌صورت لیست‌وار بیان می‌کنیم:

دنا

  • موتور EF7 تنفس طبیعی
  • گیربکس ۵ سرعته دستی
  • پروفیل جانبی یکسان با سمند
  • آپشن‌های معمولی

دنا پلاس

  • موتور EF7 تنفس طبیعی
  • گیربکس ۵ سرعته دستی
  • پروفیل جانبی جدید
  • آپشن‌های معمولی

دنا پلاس توربو

  • موتور EF7 توربو
  • گیربکس ۵ سرعته دستی
  • رینگ‌های ۱۶ اینچی پنج پیچ
  • دوخت و تریم قرمزرنگ داخلی

دنا پلاس توربو اتوماتیک

  • موتور EF7 توربو
  • گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک
  • فرمان برقی
  • چهار ایربگ

دنا پلاس توربو ۶ سرعته دستی

  • موتور EF7 توربو
  • گیربکس ۶ سرعته دستی
  • فرمان برقی

دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال

  • موتور EF7 توربو
  • گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک
  • امکانات بیشتر
  • غربیلک فرمان D شکل

دنا پلاس ۶ سرعته دستی EF7P

  • موتور EF7P تنفس طبیعی ارتقاءیافته
  • گیربکس ۶ سرعته دستی
  • فرمان برقی با غربیلک D شکل
  • سنسور نور و باران

دنا جوانان

  • موتور EF7P توربو ارتقاءیافته
  • گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک
  • تریم قرمزرنگ بیرونی
  • تریم مشکی داخلی

کدام مدل دنا پلاس بهتر است؟

پاسخ این سؤال به نیازهای شما بستگی دارد زیرا هرکدام از تیپ‌های دنا پلاس مزایا و معایب خاص خود را دارند. اگر خواهان خودرویی کم‌استهلاک‌تر برای استفاده‌های معمولی خانوادگی هستید، بهتر است سراغ نسخه‌های تنفس طبیعی و خصوصاً مدل شش سرعته دستی جدید با پیشرانهٔ ارتقاءیافته و آپشن‌های بیشتر بروید. بااین‌حال، در مدل‌های تنفس طبیعی باید با شتاب و کشش پایین خودرو خصوصاً هنگام پر بودن از بار و سرنشین کنار بیایید. همچنین در این مدل‌ها از گیربکس اتوماتیک هم خبری نیست. از سوی دیگر، مدل‌های توربو برای بیشتر برای جوان‌ها و کسانی که به شتاب بالا علاقه دارند مناسب خواهد بود اما این مدل‌ها هم از استهلاک بالا و مشکلات مختلف موتور توربو رنج می‌برند.

قیمت و جمع‌بندی

با توجه به قیمت انواع دنا پلاس صفر در کارخانه و بازار، در حال حاضر ارزان‌ترین دنا پلاس صفرکیلومتر در بازار حدود ۸۰۰ میلیون تومان قیمت دارد که این رقم در نسخهٔ شش سرعته دستی EF7P به ۸۸۰ میلیون و قیمت دنا توربو اتوماتیک آپشنال صفر به بیش از یک میلیارد و ۷۰ میلیون تومان می‌رسد. با توجه به ویژگی‌ها و مواردی که در بالا بیان کردیم، می‌توانید از بین این مدل‌های مختلف، دنا پلاس متناسب با نیازها و بودجهٔ خود را انتخاب کنید.

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۸۵ رای

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۹ دیدگاه‌ها

  1. Ali

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (31 ديدگاه)

    یادم میاد ۱۰ سال پیش که تازه دنای معمولی تولید انبوهش شروع شده بود و وارد خیابون‌ها شده بود، تازگی داشت و هر کسی که خریده بود فکر می‌کرد بنزی برای خودش دست و پا کرده

    موافقم 39
    مخالفم 1
    1. ۱ دی ۱۴۰۳
      سوابق: (5312 ديدگاه)

      نویسنده عزیز همه تیپ های دنارو ننوشتن مثلاً دنا بورسی که رینگ فولادی داره و ترمز عقب کاسه ای و سانروف نداره یا دنا پلاس تیپ یک که در مقایسه با دنا بورسی یه رینگ آلومینیومی اضافه تر داره یادنا پلاس تیپ دو در مقایسه با دنا بورسی یه رینگ آلومینیومی و یه ترمز عقب دیسکی اضافه داره
      کلی تیپ داره که ما نمی‌تونیم توضیح بدیم

      موافقم 35
      مخالفم 1
      1. گاس فرینگ

        ۱ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (508 ديدگاه)

        دنا معمولی از 1400 کروز کنترل بهش برگشت

        موافقم 13
        1. ۱ دی ۱۴۰۳
          سوابق: (5312 ديدگاه)

          کلا دنا ماشین عجیبی هست با آپشن ها و تیپ هاش
          مثلا دنا تیپ ۲ مدل ۹۶ و ۹۷ سانروف داشتن ولی بعد از ۹۸ دیگه سانروف نداشتن که هیچ هر مدل جدیدتر ازش آپشن کم میکنن

          موافقم 22
          مخالفم 2
  2. Cehx

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (198 ديدگاه)

    اینکه بتونی سمند جادار رو تبدیل به دنا که از نظر جاداری با 206 مقایسه میشه خودش هنر زیادی می خواد

    موافقم 65
    مخالفم 1
    1. JaMsHiD-B

      ۲ دی ۱۴۰۳
      سوابق: (3117 ديدگاه)

      از همه خلاقانه تر تبدیل ۴۰۵ به دنا هست
      لعنتیا چه شکلی این کارو میکنن !

      موافقم 13
      1. boost10

        ۲ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (250 ديدگاه)

        همون شکلی که پلتفرم پراید و گرفتن و هنوز تو اطلس و سهند و ساینا و …. استفاده میشه

        موافقم 12
  3. JaMsHiD-B

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (3117 ديدگاه)

    دیگه شاسی ۴۰۵ که این حرفارو نداره

    موافقم 30
    مخالفم 1
  4. ناصر

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (12 ديدگاه)

    یک تابوت مرگ و صد مدل انداختن به مردم همیشه در صف واقعا تاسف باره پول کرولا دنا اتومات سوار بشی……

    موافقم 32
    مخالفم 1
    1. حسین

      ۱ دی ۱۴۰۳
      سوابق: (118 ديدگاه)

      حیف ورق آهنی که تبدیل به دنا و غیره میشه.

      موافقم 24
      مخالفم 2
      1. boost10

        ۲ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (250 ديدگاه)

        دادا سایپا و ایرانخودرو از ورق حلبی تو ماشیناشون استفاده میکنن

        موافقم 14
      2. JaMsHiD-B

        ۲ دی ۱۴۰۳
        سوابق: (3117 ديدگاه)

        ورق آهن بود وضعیت ما این شکلی بود؟

        موافقم 9
        مخالفم 0
  5. امیر

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (9 ديدگاه)

    بزرگترین ضعف دنا به نظرم ایمنی هست به جای تیپ بندی های عجیب ، روی ایمنیش کار کنن بهتره

    موافقم 23
    1. JaMsHiD-B

      ۱ دی ۱۴۰۳
      سوابق: (3117 ديدگاه)

      داداش پلتفرم مربوط به ۴۰۵ هست . هیچ کاری جز عوض کردن کلی پلتفرم ( به نمونه بهتر نه بدتر ) نمیشه برای ایمنی انجام داد

      موافقم 16
  6. boost10

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (250 ديدگاه)

    ذات ایرانخودرو : 😐

    موافقم 13
  7. boost10

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (250 ديدگاه)

    آقا من تحمل اینهمه تنوع رو ندارم به خدا

    موافقم 23
    مخالفم 0
  8. Alireza

    ۱ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (97 ديدگاه)

    تیپ های مختلف ۲۰۷ رو هم از لحاظ آپشن لطفا مقایسه کنید

    موافقم 2
    مخالفم 2
  9. رضا

    ۲ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    یه سری هم موتور تی یو فایو گذاشتن 😂 چی پس

  10. دیه‌گو آرماندو مارادونا زاپاتا

    ۸ دی ۱۴۰۳
    سوابق: (4 ديدگاه)

    ازماست که برماست
    حالا هی ذرت و قرت برین راهپیمایی و کمک به غزه و …
    تف تو گور پدر اونایی که ایران رو به این فضاحت کشیدن

    موافقم 3
    مخالفم 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا