اگر بتوان رباتی شبیه موتورسیکلت داشت که مثل اسب، قابلیت سواریدادن هم فراهم کند؛ ترکیبی جالب برای تردد در مسیرهای مختلف شکل میگیرد. این ایدهی عجیب را کاوازاکی با ربات مفهومی کورلئو نمایش داده است.
کاوازاکی، غول فناوری و مهندسی ژاپنی که به خاطر موتورسیکلتهای پرسرعتش شناخته میشود، یک نوآوری انقلابی در حوزه حملونقل شخصی معرفی کرده است. این شرکت با کنار گذاشتن محصولات سنتی خود، “کورلئو” (CORLEO) را معرفی کرده؛ یک وسیله نقلیه چهارپا و آیندهنگر که شبیه به سگ و اسب رباتیک است.
این ربات چهارپا با ترکیب رباتیک پیشرفته و تخصص کاوازاکی در مهندسی حرکت طراحی شده تا در زمینهای سخت و صعبالعبور که وسایل نقلیه معمولی در آنها به مشکل میخورند، عملکردی بینظیر داشته باشد. کورلئو بهعنوان یک راهحل پیشرفته برای چالش سفر به محیطهای خشن معرفی شده و میتواند در ماموریتهای امداد و نجات، اکتشافات و حتی سرگرمی مورد استفاده قرار گیرد.
این محصول در نمایشگاه اوساکا ۲۰۲۵ به نمایش گذاشته خواهد شد تا نمایی از آینده حملونقل هوشمند را به جهانیان نشان دهد.
طراحی کورلئو: موجودی مکانیکی با الهام از طبیعت
کورلئو روی چهار پای مفصلی و منعطف ایستاده و نوک پای آنها با لاستیک ضدلغزش طراحی شده تا حداکثر چسبندگی را روی سطوح مختلف مانند سنگ، شن، ماسه و چمن داشته باشد. اما جادوی واقعی آن در نحوه حرکتش نهفته است.
پاهای عقب مجهز به سیستم تعلیق مستقل هستند که حرکت عمودی را ممکن میسازد و با جذب ضربات، پایداری را در زمینهای ناهموار حفظ میکند. این طراحی، تکاملی از سیستم تعلیق سنتی موتورسیکلتهاست که حالا در قالب یک ربات چهارپا پیادهسازی شده.
سواریِ هوشمند و غریزی مانند اسبسواری
سواری با کورلئو بهصورت غریزی و همهجانبه طراحی شده است. مانند اسبسواری، کاربر با جابجایی وزن روی پدالها و با کمک یک فرمان مجهز به سنسور، ربات را هدایت میکند. کاوازاکی قصد داشته تجربهای خلق کند که در آن، بدن سوارکار به بخشی از وسیلهی نقلیه تبدیل شود. حتی کسانی که تجربه رانندگی در مسیرهای خارج از جاده را ندارند، میتوانند با کورلئو از کوهها بالا بروند، از رودخانهها عبور کنند و در مسیرهایی حرکت کنند که برای موتورسیکلتهای معمولی غیرممکن است.
هوش مصنوعی و تطبیقپذیری در مسیرهای سخت
پشت این عملکرد قدرتمند، ترکیبی از فناوری رباتیک و هوش مصنوعی قرار دارد که به کورلئو اجازه میدهد بهصورت پویا با زمینهای ناهموار سازگار شود و حرکاتش را با سوارکار هماهنگ کند تا سواری نرم و پاسخگو داشته باشد. از دیگر نوآوریهای آن میتوان به سیستم پروژکتور شبرو اشاره کرد که در شرایط تاریک، مسیر را به کاربر نشان میدهد.
یکی از انقلابیترین ویژگیهای کورلئو، استفاده از هیدروژن بهعنوان منبع انرژی است. بهجای بنزین یا برق معمولی، این ربات از یک موتور ۱۵۰ سیسی در جلوی خود استفاده میکند تا هیدروژن موجود در کارتریج پشتی به برق پاک تبدیل شود. انرژی بهصورت هوشمند بین پاها توزیع میشود و جایگزینی سازگار با محیطزیست برای وسایل نقلیه باتریدار است تا هم دوام بیشتر و هم پایداری بهتری داشته باشند.
یک داشبورد دیجیتال نیز اطلاعات ضروری مانند سطح هیدروژن، مسیریابی ماهوارهای و موقعیت مرکز ثقل را نمایش میدهد تا همیشهچیز تحت کنترل کاربر باشد.
پیش به سوی آیندهای پاکتر و هوشمندتر
با ترکیب مهندسی افسانهای کاوازاکی، رباتیک پیشرفته و انرژی پاک، کورلئو نمادی از انقلاب تحرک است؛ یک وسیله نقلیه توانمند، هوشمند و آماده برای سفرهای فردا.
این نوآوری میتواند تحولی بزرگ در صنعت حملونقل شخصی و کاربردهای تخصصی ایجاد کند. آیا آینده سفرهای خارج از جاده بهسمت رباتهای چهارپا خواهد رفت؟ نظر شما چیست؟
nima.jdm
۱۸ فروردین ۱۴۰۴خیلی باحاله
Ahmad
۱۸ فروردین ۱۴۰۴من میگم این ژاپنی ها فرق دارن با همه خداوکیلی یه کارهایی میکنن آدم کپ میکنه واقعا سخت کوش هستن
۱۹ فروردین ۱۴۰۴بنظرم عقبش جای شارژ کردن رو بزنن هم خوبه
مصطفی
۱۸ فروردین ۱۴۰۴دو روز دیگه چینیا کپیشم میزنن😒
KAIZEN
۱۸ فروردین ۱۴۰۴واقعا ایده جالبیه
واقعا خوشم اومد
ممد ژانگولر
۱۸ فروردین ۱۴۰۴خداوکیلی اینجوری دنیا پیش بره آدم فضایها حمله میکنن دمار از روزگارمون در میارن .
میگن bmw هم یدونه تو چنته داره شبیهه شیر کوهیه حالا کی رو کنه خدا داند .
مردیم از خوشی
۱۸ فروردین ۱۴۰۴بر عکس ربات های انسان نما که آدم با دیدنش یجوری میشه این جالبه
Titanium
۱۸ فروردین ۱۴۰۴خیلی باحاله ولی کاربردش چیه؟؟
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۸ فروردین ۱۴۰۴فیلم داخل مِطلب نگاه کن
Mohammad
۱۸ فروردین ۱۴۰۴خیلی خفنه امیدوارم تولید بشه و فقط یه کانسپت ناشه ، به نظرم باید با ابعاد مختلف تولید بشه مثلا یه مدلش تقریبا اندازه اسب باشه یه مدلش هم اندازه کره اسب ، قیمتش هم نباید زیاد باشه تقریبا بین ۱۰ الی ۲۰ هزار دلار فکر کنم شاید هم بیشتر باشه ولی خب خیلی باحاله ، مخصوصاً من که یه بار خواستم سوار اسب بشم و پرتم کرد پایین واقعاً اگه پولش رو داشته باشم اینو میخرم
Yaghoob
۱۸ فروردین ۱۴۰۴عجیب و باورنکردنی
ولی به شدت کاربردی
اگه واقعا تولید بشه و قیمت معقول و تعمیرات پیچیده ای نداشته باشه میتونه بازار موتور رو دگرگون کنه
Mohammad
۱۹ فروردین ۱۴۰۴چه ربطی به بازار موتور داشته مشتی 😂
موتور جای خودش رو داره اینم جای خودش
خریدار میتونه یا یه موتور کراس بخره یا این رباته رو
اصلا ربطی نداره بگی میتونه جاش بگیره یا باید بگیره و فلان ، بازار باید رقابتی باشه
R
۱۸ فروردین ۱۴۰۴عین فیلمای تخیلی شده
۱۸ فروردین ۱۴۰۴با این بری سر کوچه میوه و ماست بخری
Kaveh
۱۸ فروردین ۱۴۰۴حقیقتا حتی نصف قابلیت های توی فیلم رو هم داشته باشه فوووووووووق العاده است.ولی شخصا فکر میکنم در حال حاضر رسیدن بهش غیر ممکنه و بیشتر یه کانسپت سوپر جذابه.ب ای رسیدن به همچین چیزی نیاز به هوش مصنوعی خیلی خیلی قوی هست که در حال حاضر وجود نداره.چون راکب غیر ممکنه بتونه روی تک تک جزئیات حرکت دستگاه تسلط داشته باشه.در هر صورت چیز بی نظیریه ولی برای رسیدن بهش توی دنیای واقعی هنوز راه زیادی مونده
هراکلیوس
۱۸ فروردین ۱۴۰۴خیلی عالیه ولی یادمون نره علم همجوری که داره رفاه بیشتر میکنه در عوضش تعداد انسان ها دنیا رو هم کم کم داره کم میکنه چه تو کار هاجه تو تعداد تا 100 سال دیگه جمعیت جهان نصف میشه و رباط ها جای ادم ها می گیرن مثل همین الان که هوش مصنوعی جا خیلی از مدیرها و کارمندها داره میگیره
amirboss
۱۹ فروردین ۱۴۰۴قبل اینکه ژاپن تولیدش رو استارت بزنه،چین یه سال از تولید انبوهش رو فروخته رفته.
اما احتمالا تا ده ها سال آینده به بازار نمیاد چون خیلی پیچیدگی فنی داره.
کلی سیستم از اول باید طراحی بشه و آزمون خطا های خودش رو انجام بده.
کلی تست ایمنی جدید باید طراحی بشه و …
ar-ma-n
۱۹ فروردین ۱۴۰۴چه جالب واقعا حس خوبی داره البته تیزر های رسمی همیشه اون واقعیت انتقال نمیدن ولی از کاوازاکی برمیاد همچنین شاهکاری بسازه دور از ذهن نیست
Ariya
۱۹ فروردین ۱۴۰۴نمیدونم میتونم منظورمو خوب برسونم.به نظرم طوری که توی فیلم هست دور از انتظاره در بیاد در چند سال آینده.یه نگاهی به پرش هایی که از چاله ها میزنه بندازید و در واقعیت تصور کنید که همچین پرش های نرمی نیاز به چه قدر مهندسی داره؟تخمین فاصله برای پرش از چاله ها یا حرکت روی مسیر های ناهموار خودش نیاز به چه هوش مصنوعی پیشرفته ای داره…
اما هرچند ساخت همچین رباتی سخت باشه در آینده شاید ۲۰ یا ۳۰ سال پیش ساخته بشه.همین چند صد سال پیش کسی فکرشو نمیکرد وسیله ای ساخته بشه که باهاش بشه پرواز کرد و سفر انقدر راحت باشه.
ar-ma-n
۱۹ فروردین ۱۴۰۴آقا این هفته اتفاق خاصی افتاده در جهان یا سایت چرا مقاله ها آنقدر خوب شدن مخاطب جذب خوندن میکنه واقعا .
اون از زنوو v12
بعدش بزرگترین پیشرانه های خودروسازان اونم دو سه بخش جدا
و داستان فراری f40 کونیگ
بعد معرفی آیکونا ولکانو
بعدش کانسپت پرالتا s
آخرین این مقاله .
اونم تو چند روز فقط این حجم واقعا فوقالعاده هست
واقعا جا تشکر تحسین داره خیلی وقت پدال آنقدر به مقاله مخاطب پسنده در این تعداد در هفته کار نکرده بود البته یکی دوساله اونم بخاطر هزینه های سایت بوده که بلخر هزینه داره باید انجام بشه .
البته مقاله های تبلیغاتی هست .
بقیه قابل قبول و آموزنده هست در اصل باید از هر مقاله مثل یک کتاب یک آموختی بیاموزیم و بدونیم.
به امید پیشرفت و بهبود سایت و مقاله های بهتر هرچی بهتر پر طرفدار چون دقیقا این تو DNA پدال هست که از قدیم با هم سایت های خوردو ایرانی فرق داشته .
Lyting⚜️
۱۹ فروردین ۱۴۰۴برای افراد معلول میتونه خیلی مفید باشه
اشکان
۲۷ فروردین ۱۴۰۴واقعا بی نظیره البته باید اینم در نظر گرفت که شاید چند سال طول بکشه تا این به مرحله فروش برسه