همیشه در هر زمینهای که اطلاعات کافی وجود نداشته، مردم داستانهای دیگری را جایگزین واقعیت میکردند؛ صنعت خودرو هم از این قاعده مستثنی نبوده است!
نام آستون مارتین
بسیاری از شما احتمالا داستان نامگذاری این برند بریتانیایی را بر پایه نام موسس آن، «لیونل مارتین»، و شهر «آستون کلینتون» شنیدهاید؛ جایی که آقای مارتین در آن پیروز یک مسابقه شد. بخش اول این داستان و اقتباس نام شرکت از نام خانوادگی لیونل درست بود اما در بخش دوم داستان اشتباه کوچکی دارد. رقابت تپهنوردی خودرویی که مارتین در آن شرکت کرده بود، آستون هیلز، نام داشت. تفاوت کمی میان این دو وجود دارد اما این برند درحقیقت نام خود را از نام مسابقه به عاریه گرفته است.
مسابقات تپه نوردی (هیل کلایم)
تپهنوردی با خودرو یکی از انواع بسیار قدیمی و محبوب موتوراسپرت است که فعالیت رسمیاش را در اواخر قرن نوزده میلادی آغاز کرد. از مشهورترین انواع درحال برگزاری آن هم میتوان به «پایکسپیک» در ایالاتمتحده، «شلسلی والش» در انگلستان و «تِرِنتو بوندون» در ایتالیا اشاره کرد. افسانهها میگویند که نخستین رقابت تپهنرودی خودرویی جهان در ۳۱ ژانویه ۱۸۹۷ و میان «نایس» و «لاتوربی» در جنوب فرانسه برگزار شد.
حقیقت این است که رقابت نایس-لاتوربی بخش آخر یک مسابقه سه روزه به شمار میرفت. قراره بود تا پایان این رقابتها به مونتیکارلو ختم شود اما سراشیبی بسیار جان رانندگان را تهدید میکرد. نهیاتا باید گفت که بخش آغازین این رقابت بود که بهعنوان نخستین تپهنوردی جهان شناخته میشود که در منطقهای نزدیک پاریس برگزار میشد.
تولید انبوه فورد مدل T
بسیاری از فورد مدل T بهعنوان نخستین خودروی تولید انبوه جهان یاد میکنند؛ چراکه این خودروساز آمریکایی در طی ۱۸ سال، ۱۵ میلیون نسخه از این خودرو را به فروش رساند. رکورد فورد تا سال ۱۹۷۲ برای خودروسازان دستنیافتنی بود تا آنکه فولکسواگن آن را شکست.
مسلما هیچ چیز این واقعیت را تغییر نمیکند که فورد نخستین خودروساز جهان بود که خودروهایش را از خط مونتاژ بیرون آورد اما این «اولدزموبیل curved dash» بود که در سالهای ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۷ با استفاده از قطعات متغیر و پیش از مدل T ساخته شد؛ اما curved dash روی غلتکهایی درون کارخانه اینطرف و آنطرف میشد. البته تنها رقیب فورد اولدزموبیل نیست و مرسدسبنز مدعی است که «بنز وِلو» نخستین خودروی جهان بوده که در مقیاس بزرگ ۱۲۰۰ دستگاه در میان سالهای ۱۸۹۴ تا ۱۹۰۲ تولید شد.
نام خودروهای فرمول ۱ مرسدس بنز: پیکان نقرهای
این نام مختص خودروهای مرسدسبنز در رقابتهای قهرمانی جهانی F1 است. این شرکت در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰، هر ساله موفق به دریافت جایزه سازندگان و رانندهها در رقابتها شد. بسیاری میاندیشند که این لقب به جهت رنگ بدنه خودروهای این تیم به آنها داده شد که اخیرا به رنگ سیاه تغییر کرده است. برخلاف تصور عموم، پیکان نقرهای تاریخچه دیگری دارد.
در سال ۱۹۳۰ مرسدس برای مشارکت در یکی از مسابقات گرندپری ایتالیا، برای کاهش وزن خودرو، برخی از قطعات آن را از جمله پوشش خودرو از جنس آلومینیوم براق بدون رنگ ساخت. این باعث شد که خودرو به رنگ نقره ای درخشان باشد و به همین دلیل نام “سیلور آرو” به آن داده شد. نخستین خودروهای موسومبه پیکان نقرهای، نشان مرسدس و «اوتو یونیون» را بر پیکره خود داشتند. این خودروها در سالهای ۱۹۳۴ تا ۱۹۳۹ موفق به کسب قهرمانی گرندپری شدند. برخی از آنها در طول مسابقه رکورد جهانی سرعت را نیز شکستند.
تویوتا کرولا: پرفروشترین خودروی جهان
برخی کرولا را پرفروشترین خودروی جهان مینامند اما این خودرو تا رسیدن به این عنوان خاص فاصله دارد. سازنده ژاپنی این خودرو در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که فروش این مدل از ۵۰ میلیون دستگاه فراتر رفته است. این رقم از میزان فروش دو رکورددار پیشین پرفروشترین خودروی جهان یعنی فورد مدل T و فولکسواگن بیتل نیز حداقل دو برابر بیشتر بود.
ابتدا باید مشخص کرد که تویوتا کرولا دقیقا به کدام خودرو گفته میشود؟ نکته اینجاست که نام کرولا تنها به یک خودروی مشخص تعلق ندارد و گروهی از خودروهای تویوتا با این نام به فروش میرسند. تویوتا از سال ۱۹۶۶ دوازده نسل از این خودرو را روانه بازار کرده است که نمونههای اولیه آن کوچکترین شباهتی با نمونههای کنونی این خودرو ندارند. این درحالی است که مدل T و بیتل به آرامی در طول عمر خود بهبود پیدا کردند. بهتر است کرولا را پرفروشترین نام جهان خودرو بدانیم.
موتور V12 ایتالیایی
عبارت V12 به نام مدلهای گوناگون خودروسازان ایتالیایی چون مازراتی، آلفارومئو، لامبورگینی و بهویژه فراری گره خورده است؛ چراکه جزو برترین خودروسازانی بودند که این پیشرانههای خشن را به اوج خود رساندند.
اما تعلق این پیشرانه صرفا به خودروسازی ایتالیا تصوری نادرست است. شرکتهای چون بیامو، کادیلاک، جگوار، مرسدسبنز، «پیر آرو» و تویوتا هم خودروهای V12 خوبی تولید کردهاند. نخستین V12 جهان توسط «جرج شبلر»، تولیدکننده کاربراتور، در سال ۱۹۰۸ ساخته شد.
فولکس قورباغه ای
نسل اول فولکسواگن بیتل، پرفروشترین نسخه آن به شمار میرود. این خودرو که در دهه ۳۰ میلادی و به دستور هیتلر برای رفتوآمد مردم عادی توسعه پیدا کرد، همچنان تا سال ۲۰۰۳ در مکزیک تولید میشد. بیتل در سال ۱۹۹۹ و پس از فورد مدل T، مینی و سیتروئن دیاس، لقب چهارمین خودروی قرن را از آن خود کرد. اما نام این خودرو واقعا بیتل بود؟!
خیر. نام اصلی این فولکسواگن که در ایران با لقب قوباغهای شناخته میشود، تایپ ۱ بود. مدلهای بعدی آن هم با نامهای ۱۲۰۰، ۱۳۰۲ و ۱۵۰۰ تولید شدند. کمی بعد از شروع تولید، آلمانیها آن را «کافِر» (به معنای سوسک) صدا کردند. انگلیسیها هم آن را باگ (به معنای حشره) صدا میکردند. فولکسواگن سرانجام در سال ۱۹۹۷ از نام بیتل برای این خودرو استفاده کرد.
زنان در موتوراسپرت
در تاریخ، از انواع موتوراسپرت بهعنوان یک بازی مردانه یاد میشده است. برای نمونه میتوان به این حقیقت اشاره کرد که آخرین زنی که در رقابتهای فرمول ۱ شرکت کرد، «لِلا لومباردی» بود. او متولد ۱۹۴۱ بود و در سال ۱۹۹۲ وفات یافت. به قهرمانی جهانی فرمول ۱ پیوست و در سال ۱۹۷۶ رتبه دوازدهم را کسب کرد. برندگان و قهرمانان زن امروزه هم در این رقابتها کمیاب هستند. امروزه حتی تمام شرکتکنندگان فرمول ۱ هم مرد هستند.
اما نکته اینجاست که بسیاری تصور میکنند توانایی رانندگی واقعا به جنسیت ربطی دارد درحالیکه اصلا اینگونه نیست. حتی با وجود اینکه تعداد رانندگان زن در رقابتهای خودروهای چرخباز، «اوپن ویلز»، کمتر از ۵ درصد اعلام شده است، اگر کسی تصور کند که کمیت کم بر توانایی رانندگی زنان در این عرصه تاثیر گذاشته است، بهتر است نام این رانندگان را یک بار جستجو کند:
- Joan Newton Cuneo
- Brittany Force
- Elizabeth Junek
- Jutta Leinschmidt
- Michele Mouton
- Shirley Muldowney
- Lorraine Peck
- Kay Petre
R/T
۲۰ فروردین ۱۴۰۲جالب بود
علی
۲۰ فروردین ۱۴۰۲در اصل Dna تویوتا کرولا هنوز که هنوزه حفظ شده و مثل روز اول به عنوان یک خودروی متوسط اقتصادی شناخته میشه.
چون با این اوصاف ماشین هایی مثل گلف هم تو شکل و شمایل های مختلفی ساخته شدن.
L'hémi 426
۲۴ فروردین ۱۴۰۲و Leah Pritchet
فرحان
۲۵ فروردین ۱۴۰۲بسیار مطلب زیبایی بود