هفته نامه

معنی اسامی خودروهای ایرانی چیست؟ از پیکان تا شاهین

شاید تاکنون بارها و بارها نام خودروهای مختلف ایرانی را شنیده باشید اما آیا تاکنون به معنی این نام‌ها فکر کرده‌اید؟

نام‌گذاری محصولات یکی از مهم‌ترین موضوعات در صنعت خودروسازی محسوب می‌شود. هرچند شاید این موضوع در نگاه اول چندان بااهمیت به نظر نرسد اما انتخاب یک نام مناسب و جذاب برای خودروها می‌تواند در جلب نظر خریداران مؤثر باشد. در ایران نیز از سال‌های آغازین صنعت خودروسازی همواره بحث انتخاب نامی مناسب و ایرانی برای خودروهای اصطلاحاً ملی و یا حتی مونتاژی مطرح بوده است. به‌عنوان‌مثال، شرکت سهامی جیپ یا همان پارس‌خودروی کنونی زمانی که در سال ۱۳۴۱ مونتاژ وانت جیپ گلادیاتور را آغاز کرد، نام زیبای سیمرغ را برای آن انتخاب نمود و بعداً جیپ واگنییر هم با نام آهو به بازار عرضه شد؛ اما طی دو دهه اخیر یعنی از زمانی که ساخت خودروهای ملی در کشورمان مطرح شد، نام‌گذاری خودروها بیشتر موردتوجه قرار گرفت و حتی کمیته‌ای برای این کار تشکیل شد. حال در این مطلب قصد داریم به معنی نام تعدادی از خودروهای داخلی نگاهی داشته باشیم.

پیکان

معنی اسم ماشین پیکان

همان‌طور که گفته شد، نام‌گذاری خودروهای تولید داخل از همان ابتدای شکل‌گیری صنعت خودروسازی ایران مطرح بوده که نمونه بارز آن پیکان است. این خودرو محصول گروه خودروسازی بریتانیایی روتس بود و آرو (Arow) نام داشت. این کلمه به معنای تیر، خدنگ یا پیکان است که مؤسس ایران‌خودرو (در آن زمان ایران ناسیونال)، احمد خیامی از بین این معانی، پیکان را انتخاب کرد که نامی بسیار زیبا و متناسب بود.

سمند

معنی اسم ماشین سمند

سمند به‌عنوان اولین خودروی ملی ایران، باید نام شایسته‌ای می‌داشت و به نظر می‌رسد ایران‌خودرو در انتخاب نام برای آن موفق بوده است زیرا سمند به معنای اسبی به رنگ قهوه‌ای روشن متمایل به زرد است که نام مناسبی برای یک خودرو به‌حساب می‌آید.

سورن

معنی اسم ماشین سورن

سورن اولین فیس‌لیفت بزرگ سمند بود و به همین دلیل ایران‌خودرو تصمیم گرفت آن را با نامی متفاوت به بازار عرضه کند. البته پیش از معرفی این فیس‌لیفت، نام سورن برای نسخه کوپه سمند در نظر گرفته شده بود اما آن خودرو هیچ‌گاه تولید نشد. سورن هم به معنای دلیر و هم نام یکی از خاندان‌های هفتگانه عصر ساسانی است که محل اقامت آن‌ها در سیستان و بلوچستان بوده است.

دنا

معنی اسم ماشین دنا

دومین فیس‌لیفت بزرگ سمند پس از سورن، دنا بود. البته حجم تغییرات در این نسخه بسیار بیشتر از سورن بود و نام دنا برای آن انتخاب شد. احتمالاً همه از معنی دنا اطلاع دارند زیرا این نام رشته‌کوهی در زاگرس است که بلندترین ارتفاع در این منطقه را داشته و در سه استان اصفهان، کهکیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری کشیده شده است.

تارا

معنی اسم ماشین تارا

تارا در اصل نسخه ایرانی شده از پژو ۳۰۱ است که قسمت جلو و عقب آن از نو توسط ایران‌خودرو طراحی شده تا به‌عنوان محصولی با برند ملی به بازار عرضه شود. برای این پژوی ایرانی نام تارا انتخاب شده که به معنای ستاره است.

رانا

معنی اسم ماشین رانا

رانا خودرویی بود که بر اساس پژو ۲۰۶ صندوقدار شکل گرفت و در سال ۱۳۹۱ به بازار آمد. این خودرو همیشه زیر سایهٔ ۲۰۶ قرار داشت اما ایران‌خودرو طی چند سال اخیر با خاتمهٔ تولید انواع مختلف این پژوی سالخورده، بیشتر روی رانا تمرکز کرده است. نام رانا ریشهٔ یونانی دارد و در لغت به معنای سیب و انار است ولی بنظر می‌رسد ایران‌خودرو بیشتر به دنبال نامی بوده که هم نشانی از راندن داشته باشد و هم از لحاظ آوایی با نام دیگر محصولات خود هماهنگ باشد.

پارس

معنی اسم پژو پارس

پژو پارس به‌عنوان نسخه فیس‌لیفت ۴۰۵ در سال ۱۳۸۰ به بازار آمد. این خودرو در ابتدا پرشیا نام داشت اما چون ایران‌خودرو قصد صادرات آن را به عربستان داشت، به دلیل عدم وجود حرف «پ» در زبان عربی و همین‌طور حساسیت اعراب به اسم پرشیا، چندی بعد نام آن به سفیر تغییر کرد؛ اما پس‌ازآن که این پژوی فیس‌لیفتی نتوانست مجوز صادرات به بازار عربستان را دریافت کند، نهایتاً نام آن به پارس تغییر یافت. پارس نام قومی از اقوام آریایی است که در قسمت جنوبی ایران سکونت داشته‌اند.

روآ

معنی اسم ماشین روآ

روآ نسخه بهبودیافته پژوی آردی بود که در سال ۱۳۸۵ به بازار آمد. ایران‌خودرو برای اینکه تصویر ناخوشایندی که از آردی به خاطر مشکلات مختلف در اذهان عموم شکل گرفته بود را پاک یا کمرنگ کند، تصمیم گرفت این خودرو را با نام جدید روآ به بازار عرضه کند. روآ در فرهنگ فارسی معنی رونده می‌دهد و ایران‌خودرو با انتخاب این نام قصد داشت نشان دهد که این خودرو نسبت به آردی قابلیت‌های بیشتری دارد.

آریسان

معنی اسم ماشین آریسان

آریسان پیکاپ اصطلاحاً جدید ایران‌خودرو بود که در اواخر سال ۱۳۹۳ به‌عنوان جایگزین پیکان وانت روی خط تولید رفت. ایران‌خودرو برای این وانت جدید نام آریسان را انتخاب کرد که این نام از دو بخش آری (همان آریایی) و سان (پسوند مشابهت) تشکیل شده و «آریایی سان» یا «مثل آریایی» معنی می‌دهد.

سپند

معنی اسم رنو سپند

رنو ۵ در کشورمان سال‌ها با همان نام اصلی توسط سایپا تولید و عرضه می‌شد اما زمانی که در سال ۱۳۷۶ پارس‌خودرو تولید نسخه ایرانیزه این ماشین را آغاز کرد، نام سپند را برای آن انتخاب نمود. سپند مخفف اسپند یا همان اسفند است یعنی دانه خوشبویی که برای دفع چشم‌زخم در آتش ریخته می‌شود.

صبا و نسیم

معنی اسم پراید صبا و نسیم

پراید در سال ۱۳۷۲ در ابتدا به‌صورت وارداتی راهی بازار کشورمان شد و چندی بعد سایپا مونتاژ آن را آغاز کرد؛ بنابراین باید نامی ایرانی روی این خودرو گذاشته می‌شد. خود کلمه Pride به معنای غرور و افتخار است اما سایپا برای نسخه هاچ‌بک این خودرو نام نسیم و برای نسخه صندوقدار نام صبا را انتخاب کرد. به گفته لغت‌نامه معین، نسیم به معنای باد خنک و ملایم است و صبا به باد ملایمی که از سمت شرق می‌وزد گفته می‌شود. البته هرچند سایپا حدود دو دهه از این نام‌ها استفاده می‌کرد اما مردم این خودرو را همچنان با همان نام پراید می‌شناختند. پس از ارتقاء پراید در دهه ۹۰ نیز سایپا از نام‌های عددی مثل ۱۳۱ و ۱۱۱ برای آن استفاده کرد.

تیبا

معنی اسم ماشین تیبا

در سال ۱۳۸۹ سایپا اولین محصول ملی خود را با نام مینیاتور رونمایی کرد؛ اما در نوروز همان سال رهبری هنگام بازدید از نمایشگاه پیشرفت‌های صنعت خودروی ایران، دستور به تغییر نام مینیاتور به دلیل فرانسوی بودن آن دادند. به همین دلیل، مقامات وقت سایپا برای تغییر این نام، از بین بیش از ۹۰ هزار نام پیشنهادی، نام تیبا را انتخاب کردند. در لغتنامه دهخدا، آهو به‌عنوان معنی کلمه تیبا ذکر شده است.

ساینا

معنی اسم ماشین ساینا

ساینا اولین فیس‌لیفت تیبا بود و سایپا هم مثل ایران‌خودرو قصد داشت آن را با نام متفاوتی عرضه کند. البته این خودرو در ابتدا با نام ۲۳۲ معرفی شد و سایپا برای انتخاب نام آن فراخوان عمومی با تعیین جایزه داد. در این فراخوان بیش از ۲۰ هزار نفر شرکت کردند و از بین آن‌ها نام ساینا انتخاب شد. در فرهنگ‌های لغات مختلف معانی متفاوتی مثل سیمرغ و یا نام خاندانی از موبدان زرتشتی برای کلمه ساینا عنوان شده است.

کوییک

معنی اسم ماشین کوییک

شاید کوییک را بتوان پرحاشیه‌ترین نام‌گذاری در صنعت خودروسازی ایران دانست زیرا پس از انتخاب این نام برای محصول جدید سایپا، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با غیرفارسی و غیرایرانی دانستن نام کوییک، بشدت از آن انتقاد کرده و استفاده از نام کوییک برای خودرویی ایرانی را تأسف‌بار خواند. به گفته این فرهنگستان، با شنیدن نام کوییک کلمه انگلیسی Quick به ذهن خطور می‌کند. سپس سایپا در واکنش به این انتقادات، در جوابیه‌ای از این نام‌گذاری دفاع کرده و اظهار داشت که کوییک نام روستایی تاریخی در استان کرمانشاه است. این شرکت حتی از اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی دعوت کرد که به مدت چهار روز در این روستا مهمان گروه سایپا باشد! همچنین به گفته سایپا روستاهای دیگری هم در ایران با نام کوییک وجود دارد.

شاهین

معنی اسم ماشین شاهین

این سدان جدید سایپا در ابتدا با نام رهام معرفی شد اما پس از تغییر مدیرعامل سایپا در اواخر سال ۱۳۹۷، نام آن به شاهین تغییر یافت. وی دلیل این کار را الهام گیری سایپا از شاهین ایرانی در طراحی این خودرو عنوان کرد. البته به‌طور غیررسمی هم گفته می‌شد که رهام اسم فرزند مدیرعامل قبلی سایپا بوده است. درهرحال، شاهین نوعی پرنده شکاری از خانواده باز است و پیش از انقلاب هم شرکت سهامی جیپ این از این نام به همراه آریا برای سدان رامبلر آمریکن که در ایران مونتاژ می‌کرد استفاده کرده بود؛ بنابراین شاید به همین دلیل باشد که سایپا برای نسخه کراس شاهین هم نام آریا را انتخاب کرده است.

پادرا

معنی اسم ماشین پادرا

پس از تجربه ناموفق شوکا، زامیاد در سال ۱۳۹۵ وانت جدید پادرا را روانه بازار کرد که بر اساس همان نیسان آبی مشهور ساخته شده و فقط اتاق آن تغییر کرده است. نام پادرا که برای این وانت انتخاب شده به معنای سرزمین باشکوه است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴۲ رای

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۳۵ دیدگاه‌ها

  1. مازیار

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (988 ديدگاه)

    فرح بخش بود😄

    موافقم 34
    مخالفم 2
    1. دیجی

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (420 ديدگاه)

      اردی(پژو)نام یکی از نوکر های هخامنشی که خود را جای پادشاه جامیزد

      موافقم 23
      مخالفم 1
      1. نانو

        ۲۵ آبان ۱۴۰۲
        سوابق: (199 ديدگاه)

        کادیلا نام یکی از شاهان خودرو که بر اثر سیل ک اخرش به فنا رفت

        موافقم 11
        مخالفم 2
    2. net

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (3480 ديدگاه)

      پشت ماشین سمند و تیبا و کوئیک و شاهین و دنا و ساینا و رانا با حروف فارسی نوشته شده بد هست و کلاس ماشین رو اورده پایین. پشت ماشین باید با نام انگلیسی نوشته شود

      موافقم 21
      مخالفم 50
      1. ممدقلی

        ۲۵ آبان ۱۴۰۲
        سوابق: (115 ديدگاه)

        کاملا غلط
        نشانه وطن پرستی هست و استفاده از پارسی
        چیزی که شما کلاس خطاب میکنی ینی غرب پرستی
        من هم مثل همه از حکو .مت دل خوشی ندارم ولی این یه کارشون که قانون بدن واقعا خوی بود
        زمان شاه هم پشت پیکانها-کادیلاک ایران-شورلت های اهو و ایران و…-بیوک ایران -جیب شهباز و… همگی نام های پارسی بود و پارسی هم نوشته می شد

        موافقم 35
        مخالفم 7
        1. ممدقلی

          ۲۵ آبان ۱۴۰۲
          سوابق: (115 ديدگاه)

          جیپ اهوعه
          مغز ندارم که

          موافقم 10
          مخالفم 2
        2. net

          ۲۶ آبان ۱۴۰۲
          سوابق: (3480 ديدگاه)

          تعصب های سنتی باعث پسرفت و بدبختی. همه دنیا با انگلیسی پشت ماشین اسمش می نویسند

          موافقم 8
          مخالفم 18
      2. net

        ۲۶ آبان ۱۴۰۲
        سوابق: (3480 ديدگاه)

        تارا هم با حروف فارسی پشتش نوشته بد هست

        موافقم 5
        مخالفم 17
    3. Cyber truck punk

      ۲۶ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (151 ديدگاه)

      شنیدم ریدلی اسکات میخواد از این ارابه های مرگ تو فیلم گلادیاتور ۲ استفاده بکنه و صحنه های حماسی باهاش خلق کنه.

      موافقم 7
      مخالفم 3
  2. علی جردن

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (2102 ديدگاه)

    همونطور که انار پادشاه میوه هاست رانا هم پادشاه خودروهای ایرانی است

    موافقم 8
    مخالفم 52
    1. Iran khodro

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (1 ديدگاه)

      پدال جان هرکس بک نظری داره منم ترول نمیکنم پس نظرمو تایید کن مرسی.

      ای جاننمممممم اسامی ایران خودروی کبیر.آریسان کبیر وانتی هست که فقط ۱۲ هزار دلار قسمت داره درسته کیفیت بالایی نداره ولی همگی بنز و فورد رو مغلوب کرده!!!
      ایران خودروی کبیر!!
      به صغیران رحم کن.
      همونطور که علی جردن گفتن رانا جزو پادشاه های خودروسازی ایران هستند!!!
      باید این هنر رو دورشو با شیشه نشکن گرفت و شب تا صبح رانارو دید زد

      موافقم 10
      مخالفم 8
      1. ‌ ‌

        ۲۵ آبان ۱۴۰۲
        سوابق: (5023 ديدگاه)

        همتون از اون یارو کاربر تسلا اسکی میرید و دلقک بازی در میارید سایتو به گند کشیدید

        موافقم 11
        مخالفم 5
    2. ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (5023 ديدگاه)

      😐

      موافقم 7
      مخالفم 0
  3. زیزیگولو

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (6010 ديدگاه)

    حیف از این نامهای زیبای ایرانی که روی این آشغالا و لگنها گذاشته شده

    موافقم 49
    مخالفم 5
  4. سعید

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (33 ديدگاه)

    یه روش مسخره ای از زمان کوییک شروع شد که اول یه اسم انگلیسی انتخاب میکنن، بعد برای اینکه مردم انتقاد نکنن، میگردن براش یه معنی فارسی پیدا میکنن: دقیقا مثل این جدیده: ایگِل!

    موافقم 15
    مخالفم 6
    1. حسین

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (2949 ديدگاه)

      اتفاقا در دنیا مرسومه

      موافقم 1
      مخالفم 6
  5. GMA

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (854 ديدگاه)

    گاری‌ساز های وطنی اگه فقط تو یه چیز فوق العاده بوده باشند انتخاب اسم بوده
    اما حیف این همه اسم دلنواز و پرمفهوم که رو این ارابه های مرگ گذاشته شده…

    موافقم 35
    مخالفم 1
  6. datsun

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (3954 ديدگاه)

    هیچ کدوم هم با اسمشون همخوانی ندارن

    موافقم 20
    مخالفم 2
  7. SLR _ 722

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (231 ديدگاه)

    بنظر من بین ماشین های داخلی سریر هم اسم خوبی داشت که به معنای تخت پادشاهی بود

    موافقم 15
    مخالفم 1
  8. 𝐀𝐥𝐢

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (1608 ديدگاه)

    آخه چرا بایر اسم روستا رو یه ماشین باشه؟

    موافقم 6
    مخالفم 6
    1. ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (5023 ديدگاه)

      اطلاعی ندارم

    2. محمد

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (588 ديدگاه)

      نیسان قشقایی….به همین دلیل

      موافقم 5
      مخالفم 1
      1. Ehsan

        ۲۶ آبان ۱۴۰۲
        سوابق: (256 ديدگاه)

        یه لحظه تصور کنید اگر به جای این زباله ها ،تولیدات شرکت های ایرانی در حد تویوتا و هیوندای و کیا و نیسان و استاندارد روز دنیا بود،اونوقت این اسامی چقدر زیبا و پر ابهت و دلنشین و فاخر بود

        موافقم 7
        مخالفم 1
    3. امید

      ۲۸ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (32 ديدگاه)

      نمیدانم

  9. Anti Tesla

    ۲۵ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (1290 ديدگاه)

    ای کاش اسم هاشون عربی بود.

    موافقم 9
    مخالفم 22
    1. 𝐀𝐥𝐢

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (1608 ديدگاه)

      چرا عربی ؟

      موافقم 4
      مخالفم 2
      1. Ripper

        ۲۵ آبان ۱۴۰۲
        سوابق: (1 ديدگاه)

        چون لیاقت اسم های زیبا و اصیل ایرانی را ندارند

        موافقم 17
        مخالفم 2
        1. 𝐀𝐥𝐢

          ۲۶ آبان ۱۴۰۲
          سوابق: (1608 ديدگاه)

          اسمشون گاری باشه بهتره

          موافقم 4
          مخالفم 1
        2. ۲۶ آبان ۱۴۰۲
          سوابق: (5023 ديدگاه)

          ایول

          موافقم 2
          مخالفم 2
    2. Mazda

      ۲۵ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (64 ديدگاه)

      خوشم میاد عربی منفور ترین زبان در ایران🗿

      موافقم 10
      مخالفم 8
  10. بی وطن

    ۲۶ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (133 ديدگاه)

    تمامی این اسامی واقعا با معنی و زیبا هستن اما متاسفانه هیچکدوم ازین ماشینها لیاقت داشتن این اسامی رو ندارن.حیف این اسامی که با فرغون مترادف شدن…

    موافقم 4
    مخالفم 1
  11. آرین

    ۲۶ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (442 ديدگاه)

    رانا کاملا فارسیه. از بن مضارع راندن «ران»+پسوند «آ» تشکیل شده که صفت فاعلی مطلق میسازه.

    موافقم 3
    مخالفم 1
  12. misha

    ۲۶ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (100 ديدگاه)

    سرانزا، هر چند خود ماشین کاملا ناموفق بود ولی انصافا اسم قشنگی داشت
    تو زبانهای دیگه هم آوای قشنگی داره
    بیاین خودرو وارد وارد کنیم بجاش اسم صادر کنیم
    تا اینجاش که فقط همینو از خودروسازی خوب کار کردیم

    موافقم 1
    مخالفم 2
  13. Password

    ۲۷ آبان ۱۴۰۲
    سوابق: (2 ديدگاه)

    پرشیا مگه فیس‌لیفت 406 نبود؟

    موافقم 2
    مخالفم 1
    1. ۱۶ دی ۱۴۰۲
      سوابق: (5023 ديدگاه)

      ۴۰۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا