زمانی که جهان به دو بلوک شرق و غرب تقسیم شده بود، در اروپای شرقی خودروهای عجیب زیادی ساخته شد. در اینجا قصد داریم با عجیبترین خودروهای ساخت اروپای شرقی آشنا شویم.
تاترا T603 سال ۱۹۵۶
تاترا یک شرکت اهل کشور چک بود که با شروع فعالیت خودروسازی در سال ۱۸۹۷، یکی از قدیمیترین خودروسازان جهان محسوب میشود. این شرکت در دههٔ ۵۰، سدان لوکسی بنام T603 را تولید کرد که برای ثروتمندان چکی در نظر گرفته شده بود. تاترا که از پیشگامان آیرودینامیک در طراحی خودرو بود، برای T603 ظاهر عجیبی را طراحی کرده بود که شبیه سوسک به نظر میرسید. یک پیشرانهٔ ۲.۵ لیتری V8 هوا خنک با ۹۹ اسب بخار قدرت که در عقب نصب شده بود هم عجایب این سدان لوکس اروپای شرقی را تکمیل میکرد.
زاز ۹۶۸ سال ۱۹۷۱
۹۶۸ که ساخت اوکراین بود، بهعنوان خودرویی مردمی راهی بازار اروپای شرقی شد. این ماشین شاید در نگاه اول چندان عجیب به نظر نرسد اما ورودیهای هوای روی گلگیرهای عقب ما را به یک پیشرانهٔ ۱.۲ لیتری V4 هوا خنک میرساند که ۴۱ اسب بخار قدرت را از طریق یک گیربکس چهار سرعتهٔ دستی به چرخهای عقب تحویل میداد. ۹۶۸ تا سال ۱۹۹۴ یعنی چهار سال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی همچنان تولید میشد.
اسمایک B30 سال ۱۹۵۷
در سال ۱۹۵۷ در دفتر طراحی صنعت خودرو در ورشو، لهستان، پروژهٔ تولید یکی از عجیبترین خودروهای اروپای شرقی آغاز شد. این قرار بود ارزانترین میکروکار جهان با ظرفیت ۲+۲ یعنی دو بزرگسال و دو کودک باشد. ویژگی عجیب این خودرو، دری بود که در قسمت جلو تعبیه شده و به سمت پایین باز میشد. به همین دلیل، دسترسی به صندلیهای عقب فقط با خواباندن صندلیهای جلو امکانپذیر بود. پیشرانه هم یک نمونهٔ تک سیلندر ۳۵۰ سیسی متعلق به موتورسیکلت با ۱۵ اسب بخار قدرت بود که در عقب قرار داشت. نهایتاً اما لهستان میکروکار دیگری بنام میکروس MR-300 را برای تولید انبوه تأیید کرد و پروژهٔ B30 پس از ساخت ۲۰ پروتوتایپ در سال ۱۹۵۹ متوقف شد.
ملکوس RS1000 سال ۱۹۶۹
شاید فکر کنید این یکی از ساختههای انزو فراری است ولی RS1000 در کشوری ساخته شد که دیگر وجود ندارد: آلمان شرقی. این ماشین با ظاهری شبیه خودروهای لمان، درهای گالوینگ و بدنهٔ فایبرگلاس، فراری سوسیالیستی لقب گرفت. احتمالاً انتظار دیدن یک موتور V8 قدرتمند یا یک V12 خوشصدا را در چنین خودرویی دارید اما پشت صندلیهای عقب RS1000 یک پیشرانهٔ ۱ لیتری سه سیلندر دو زمانه با تنها ۶۸ اسب بخار قدرت قرار داشت. در طول ۱۰ سال تنها صد دستگاه از این خودرو ساخته شد.
ترابانت ۶۰۱ سال ۱۹۶۴
این خودرو را میتوان فولکسواگن بیتل آلمان شرقی دانست. ترابانت خودروی مردمی ارزانقیمتی بود که به نماد کمونیست تبدیل شد. پیشرانهٔ ۶۰۰ سیسی دو سیلندر ۲۱ اسب بخاری این خودرو بهگونهای طراحی شده بود که با سوخت بیکیفیت کار کند. بدنهٔ ترابانت از کامپوزیت ارزانقیمت دوروپلاست ساخته شده بود که برخلاف فلز زنگ نمیزد و به همین دلیل امروز تعداد زیادی از این خودرو باقیمانده است.
لادا ۲۱۰۱ سال ۱۹۷۰
لادا ۲۱۰۱ که از سال ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۸ تولید شد، نسخهای بسیار اصلاحشده از فیات ۱۲۴ بود که برای بلوک شرق و اتحاد جماهیر شوروی طراحی شد. در این لادا، برای زمانی که باطری خودرو در هوای سرد میخوابید، یک هندل برای روشن کردن پیشرانه تعبیه شده بود. در طول دوران تولید ۲۱۰۱ بیش از ۸۰۰ تغییر در آن ایجاد شد تا با جادههای خشن و هوای سرد روسیه مطابقت پیدا کند.
اشکودا ۱۱۰ R سال ۱۹۷۰
اشکودا قصد داشت سدان ۱۰۰۰ MB عجیب خود را به یک کوپه تبدیل کند اما به دلیل مشکلات ساختاری این پروژه کنار گذاشته شد. در عوض، این شرکت سراغ سدان ۱۱۰ خود رفت و با تغییر فرم قسمت عقب، مدل ۱۱۰ R را خلق کرد. یک پیشرانهٔ ۱.۱ لیتری چهار سیلندر در عقب این خودرو قرار داشت که ۵۲ اسب بخار قدرت تولید میکرد. از ۱۱۰ R حدود ۵۷ هزار دستگاه ساخته شد.
داچیا ۱۳۰۹ سال ۱۹۹۲
داچیا در سال ۱۹۶۹ تولید خودرویی بنام ۱۳۰۰ را آغاز کرد که بر اساس رنو ۱۲ ساخته شده بود. در سال ۱۹۷۹، این شرکت مدل جدید ۱۳۱۰ را بهعنوان جایگزین ۱۳۰۰ معرفی کرد که همچنان بر اساس رنو ۱۲ بود و تا سال ۲۰۰۴ که با لوگان جایگزین شد در انواع مختلفی به تولید رسید. داچیا در سال ۱۹۹۲ اما نسخهٔ وانت عجیبی از این خودرو را با نام ۱۳۰۹ معرفی کرد. در این مدل، صرفاً صندوق بار ۱۳۱۰ به اتاق بار تبدیل شده بود.
زاستاوا ۷۵۰ سال ۱۹۶۲
پس از جنگ جهانی دوم، روی خودروهای وارداتی به یوگسلاوی، ۴۰ درصد تعرفه اعمال میشد و به همین دلیل فقط ثروتمندان میتوانستند خودرو بخرند. ازاینرو، مردم عادی باید از خودروهای داخلی استفاده میکردند و به همین دلیل، شرکت صربستانی زاستاوا که فرصت را مناسب میدید، قراردادی با فیات برای تولید مدل ۶۰۰ در یوگسلاوی منعقد کرد که منجر به ساخت زاستاوا ۷۵۰ شد. بهطور عجیبی، درحالیکه این دو خودرو اساساً یکسان بودند، ۷۵۰ کمی کشیدهتر از فیات ۶۰۰ بود.
گاز ۹۵-۲۴ سال ۱۹۷۳
گاز ۲۴ که در سال ۱۹۷۰ روی خط تولید رفت، سدان ماژولاری بود و درنتیجه، برخی نمونههای آن به کانورتیبل برای رژههای نظامی و برخی به وانت تبدیل شدند. عجیبترین نسخهٔ این خودرو اما ۹۵-۲۴ بود که یک سدان بلندقامت محسوب میشد. این نسخه برای کمک به مقامات بلندپایهٔ پلیس و شبهنظامیان در زمستانهای سخت روسیه بهصورت چهارچرخ محرک ساخته شد. این خودرو لاستیکهای بزرگتری داشت و برای محور جلوی آن از محور عقب سدان گاز ولگا استفاده شد که چرخانده شده بود.
Carl
۲ آذر ۱۴۰۲تاترا T603 چقدر قشنگه
میخوره ماشین ماهیگیرای محلی اینطوری باشن
رنگشم با غروبای چک میشینه
علی
۲ آذر ۱۴۰۲قشنگی به کنار اون مهندس روانی پیدا کن برام که ۸ سیلندر هوا خنک طراحی کرده واااااییییی😯😯😯😯
amir
۲ آذر ۱۴۰۲بعد تازه هواخنک هم گذشته پشت از پهلو ماشین هواخور باز کرده ای خدا
Cyber truck punk
۴ آذر ۱۴۰۲هی یادش بخیر کمونیست های زیبا
Reza Waffen SS
۵ آذر ۱۴۰۲بیشتر شبیه رفیق برژنف هستش
فورد
۲ آذر ۱۴۰۲خیلی جالب بود ملکوس مخصوصا
امیرحسین غیوری
۲ آذر ۱۴۰۲بو کمونیست میدن😂😂
علی یوسفی
۲ آذر ۱۴۰۲بنام پروردگار و سلام به دوستان و عزیزان سایت خب کشورهای بلوک شرق چندان در عرصه خودروسازی حرفی برا گفتن نداشتن که دلایل گوناگونی هم داره هر چند بنظرم اگه میخواستن شاید میتونستن تا حد زیادی موفق باشن ولی خب گل سرسبد خودروهای این مقاله و کلا اروپای شرقی اشکوداست که با بهره گیری از مدیریت کیفی آلمان و البته کسب تجربه از پیشینه خودش تونست خودروهای عالی و باشکوهی تولید کنه و حتی به اعتقاد برخی کارشناسان مدلهای مشابهش با فولکس امتیاز بالاتری کسب میکردن.
۲ آذر ۱۴۰۲مقاله ناقص است
پس پراید کجاست ؟
M3GTR
۲ آذر ۱۴۰۲پراید هیچ ربطی به اروپای شرقی نداره
محمد
۹ آذر ۱۴۰۲برای شوخی نام پراید بمیان امد
𝐀𝐥𝐢
۲ آذر ۱۴۰۲اسمایک b30 خیلی جالبه منو یاد بی ام وه ایستا میندازه
amir
۲ آذر ۱۴۰۲همینو میخواستم بگم به شدت شبیه به همن
علی جردن
۲ آذر ۱۴۰۲اکثر این خودروهای عجیب غریب تاریخ گذشته از خودروهای مثلا بروز ایرانی مثل ۲۰۷ تیپ ۵ و پارس و سورن و شاهین و… خفن ترن
-امیرحسین
۲ آذر ۱۴۰۲از رانا پلاس چی؟😂
علی جردن
۲ آذر ۱۴۰۲رانا پلاس چون خودروی بروزیه نام نبردم سقف شیشه ایی رانا پلاس رو هیچ کدوم این لیست نداشتن که
شهاب
۳ آذر ۱۴۰۲🤣🤣
معنی بروز هم فهمیدیم
علی جردن
۴ آذر ۱۴۰۲شهاب وقتی ۲۰۶ تیپ ۲ شد تیپ ۳ پانوراما وقتی همون پژو ۲۰۷ مدل ۸۸ رو کردن سقف شیشه ایی به اسم خودروی بروز رسانی شده می فروشن یا سایناS شده سهند سانروف دار چه نتیجه ایی می شه گرفت؟
GMA
۲ آذر ۱۴۰۲اشکودا و تاترا بحثشون جداست از بقیه خودروسازان اروپای شرقی…و اون رنگ و بوی نفرت و کمونیسم رو ندارن
اشکودا همین الان از بهترین خودروهای اقتصادی دنیاست، قبل از اینکه زیرمجموعه فولکس باشه هم پیشرو در تکنولوژی بود…
amir
۲ آذر ۱۴۰۲با دیدن داچیا ۱۳۰۹ به یاد خودروهایی مثل آریسان و سانتاکروز نمیوفتید؟
مهردادکمال
۲ آذر ۱۴۰۲از این مقاله های زیبا بیشتر بزارین با تشکر
رضا م دارا
۲ آذر ۱۴۰۲تاترا ی بخاری بنزینی جدا داشت. در اصل خودروی اشراف حزب کمونیست بود .مدل سفارشی فیدل کاسترو. کولر داشت برای محیط کوبا
Enzo Ferrari 2008
۲ آذر ۱۴۰۲گاز جالب ترین هست
Amiralii
۴ آذر ۱۴۰۲وقتی طراحی بدنه و قدرت خودروها را خوندم یاد کشور عزیزم ایران افتادم ! قدرت 68 اسب ، ترکیب چند خودرو باهم ، کپی برداری ، خودروی ملی برای مردم فقیر ، فقط این ماشین ها برای 70 الی 80 سال پیش هست ولی در کشور من برای زمان حال ،
عباس
۱۰ آذر ۱۴۰۲اگه زاز موتور ۲۰۰۰cc توربو با وزن اتاق حدود ۱۴۰۰ تا ۱۶۰۰kg و بالای ۱۵۰ اسب بخار نیرو داشته باشه میتونه ماشین جالبی باشه . هم برای جاده های کوهستانی هم دشت و بیابان و برف
فرزاد افشار
۱۰ آذر ۱۴۰۲لامبورگینی سوسیالیستی هم با حاله