مرسدس بنز آزمایشهای جادهای باطریهای حالت جامد را آغاز کرده است که ۲۵ درصد ظرفیت بیشتر نسبت به باطریهای لیتیومی دارند.
سالها است در مورد باطریهای حالت جامد میشنویم که میتوانند خودروهای الکتریکی را متحول کنند زیرا این باطریها ایمنتر هستند و چگالی انرژی بالاتری نسبت به نمونههای لیتیوم یونی کنونی دارند. بااینحال، باطریهای حالت جامد هنوز به محیط آزمایشگاهها محدود هستند ولی این شرایط در حال تغییر است زیرا مرسدس بنز آزمایشهای جادهای یک EQS پروتوتایپ را با باطریهای حالت جامد آغاز کرده است. به گفتهٔ شرکت آلمانی، هنگامیکه این باطریها شارژ میشوند، مواد منبسط میشود و هنگامیکه تخلیه میشوند منقبض خواهند شد. به همین دلیل، برای باطریها محرکهای پنوماتیکی در نظر گرفته شده است که با تغییر حجم سلول در هنگام شارژ و دشارژ تعامل دارند و بر عملکرد و طول عمر باطری تأثیر میگذارد.
مرسدس در ادامه گفته است باطریهای حالت جامد بجای الکترولیت مایع از الکترولیت جامد استفاده میکنند که ایمنی سلولها را افزایش میدهد و امکان استفاده از آندهای جدید مثل لیتیوم فلز را فراهم میکند. از این طریق، چگالی انرژی باطریها تا ۴۵۰ واتساعت بر کیلوگرم افزایش میابد که باعث ساخت باطریهای سبکتر و کوچکتر میشود. این باطریها در EQS بردی تا ۱۰۰۰ کیلومتر را فراهم میکنند که ۲۵ درصد بیشتر از باطریهای لیتیوم یونی با همان اندازه و وزن است. برای مقایسه، در حال حاضر EQS450 با پکیج باطری ۱۱۸ کیلووات ساعتی با هر بار شارژ بردی تا ۸۰۰ کیلومتر را ارائه میکند.
پروتوتایپ EQS با باطریهای حالت جامد طی ماههای آینده تحت مجموعهای از آزمایشها قرار خواهد گرفت. مدیرعامل شرکت فاکتوریال انرژی (شرکت همکار مرسدس در توسعهٔ باطریهای حالت جامد) دراینباره گفته است:
ما اولین کسی هستیم که باطریهای حالت جامد لیتیوم فلز را با موفقیت در پلتفرم یک خودروی تولیدی ادغام کردهایم و این یک دستاورد تاریخی در حملونقل الکتریکی است. این پیشرفت نشان میدهد که تکنولوژی باطریهای حالت جامد از آزمایشگاهها فراتر رفته و به کاربرد در دنیای واقعی رسیده و معیار جدیدی را برای کل صنعت خودرو ایجاد کرده است.
مدیر ارشد تکنولوژی مرسدس نیز افزوده است:
توسعهٔ باطری حالت جامد در مقیاس خودرو بر تعهد ما به نوآوری تأکید میکند.
mmd@
۱۰ اسفند ۱۴۰۳داش بنز عزیز رو خودت فشار نیار نمیخواد برقی بزنی هیچکی نمیخره
پیام
۱۰ اسفند ۱۴۰۳وقتی چند سال دیگه باتری جامد بازار رو دستش گرفت متوجه میشید
Taha Ayoobi
۱۰ اسفند ۱۴۰۳تو بگو 10 هزار کیلومتر پیمایش، با این قیافه کی میخره
BMW is GOD
۱۰ اسفند ۱۴۰۳ایول مرسدس هم داره خوب به برقیاش میرسه
اگه همینجوری پیش بره مرسدس هم در آینده جز اون چند تا کارخونهای که آینده درخشانی خواهند داشت میشه چون آینده دست برقیاست
البته ممکنه خودروهای هیدروژنی هم در آینده ازشون استقبال بشه که امیدوارم بشه
مرسدس بنز و بیامو رقبای خیلی خفنی برای تسلا میشن
Titanium
۱۰ اسفند ۱۴۰۳مرسدس چی بودی چی شدی ناموسا آخه این طراحی تخم…… مرغی چیه تو ساختی
همایون
۱۰ اسفند ۱۴۰۳متاسفانه یا خوشبختانه مرسدس روی آزمایشها بسیار سختگیره و همین باعث میشه فاصله زمانی رسیدن کانسپت به نمونه تولیدی خیلی زیاد بشه این باطری اگه بتونه خیلی زود وارد بازار بشه کمک شایانی به فروش محصولات الکتریکی بنز بکنه مخصوصا اگه روی جی کلاس برقی و سری جدید cla ارائه بشه ولی متاسفانه بنز تا به خودش بجنبه چینیها و تسلا اولین خودروهای مجهز به باطری جامد رو وارد بازار کردن.خودروسازان قدیمی اگه میخوان جلوی جدیدترها دوام بیارند باید این فاصله ارائه تکنولوژی جدید به بازار رو کم کنن.تو دنیای امروز حتی تویوتا و بنز و لکسوس هم مشکلات پیدا میکنن و فراخوان میدن دیگه دوران خودروهایی که بدون هیچ ایرادی به کارکرد میلیونی میرسیدن گذشته پس این حساسیت خودروسازانی مثل بنز یه شمشیر دولبه هستش.همه میدونن نود درصد ویژگیهای تسلا مدل اس رو قبلا بنز تو کانسپتهاش ارائه داده بود اما تسلا جرات ارائه به بازار رو داشت و برنده شد
Benz gle
۱۰ اسفند ۱۴۰۳اگر ظاهر تخم مرغیش رو درست کنه و طراحی تهاجمی و داخلی بدون مانیتور سرتاسری باشه و دکمه های فیزیکی و مانیتور رو مثل آئودی کنترل کنه پرفروش میشه
یعنی فروشش ممکنه بهتر از الان میشه