صنایع نظامیصنایع هواییهفته نامه

تاریخچه جذاب 5 نسل جت‌های جنگنده ارتش آمریکا

این مقاله به تاریخچه ۵ نسل از جت‌های جنگنده ارتش آمریکا می‌پردازد.


تکامل جت‌های جنگنده ارتش آمریکا در طول چندین دهه رخ داده و از این نظر شاهد پیشرفت‌های شگرفی در بخش‌های تکنولوژی، توانایی‌های عملیاتی و طراحی هستیم. هر نسل این جنگنده‌ها با خلاقیت‌های جدیدی همراه شده‌اند، چیزی که برای شکل‌دهی به یک نبرد هوایی اهمیت فراوانی دارند. از جت‌های اولیه پس از جنگ جهانی دوم گرفته تا جنگنده‌های پنهان‌کار و پیشرفته امروزی، جت‌های ارتش آمریکا نقش مهمی در حفظ منافع ملی این کشور داشته‌اند.

نسل اول: جت‌های جنگنده اولیه (دهه ۴۰ تا ۵۰ میلادی)

اولین نسل جت‌های جنگنده ارتش آمریکا در واپسین سال‌های جنگ جهانی دوم و اوایل جنگ سرد ظهور کردند. این هواپیماها بجای موتورهای پروانه‌ای از قوای محرکه جت استفاده می‌کردند تا بهبود قابل‌توجهی در زمینه سرعت و عملکرد داشته باشند. از جمله ویژگی‌های برجسته نسل اول جنگنده‌های آمریکا می‌توان به فریم‌های آلیاژی یا چوبی سبک، کنترل‌ها و قدرت آتش دستی بجای سیستم‌های الکترونیکی اشاره کرد.

جت‌هایی همچون لاکهید P-80 شوتینگ استار و نورث آمریکن F-86 سابر جزو برجسته‌ترین محصولات این دوران هستند. P-80 شوتینگ استار اولین جت جنگنده عملیاتی نیروی هوایی آمریکا به شمار می‌رود و در دوران جنگ جهانی دوم توسعه یافته است. این جنگنده جزو اولین هواپیماهای دنیاست که در نبرد جت در برابر جت شرکت کرده و اولین بار در جنگ کره به خدمت گرفته شده است. F-86 سابر نیز جنگنده‌ای فراصوتی است که در داگ فایت های علیه میگ ۱۵ شوروی درخشیده و به خاطر نقش مهمش در جنگ کره مشهور شده است. مثال دیگر جنگنده‌های آن دوران F-84 تاندرجت بوده که در جنگ کره به‌طور گسترده از آن استفاده شد و علت شهرتش نیز به انعطاف‌پذیری بالا به عنوان جنگنده بمب‌افکن مربوط می‌شود.

نسل دوم: جنگنده‌های مافوق صوت (دهه ۵۰ تا ۶۰ میلادی)

دومین نسل جنگنده‌های ارتش آمریکا که در خلال جنگ کره توسعه یافتند توانایی دستیابی به سرعت‌های مافوق صوت را داشتند و از آیرودینامیک پیشرفته‌تری بهره می‌بردند. این جنگنده‌ها از پیشرانه‌های پس‌سوز و بال‌های خمیده استفاده می‌کردند تا به سرعت‌های بالاتر دست یافته و عملکرد بهتری در نبردهای هوایی داشته باشند. ویژگی‌های کلیدی جنگنده‌های نسل دوم ارتش آمریکا شامل مواردی همچون بال‌های خمیده، سرعت‌های مافوق صوت و به‌کارگیری موشک‌های هدایت‌شونده بوده‌اند.

مک دانل F-101 وودو یک جنگنده مافوق صوت نسل دوم است که به عنوان هواپیمای رهگیر و شناسایی بکار رفته است. این جنگنده به خاطر سرعت بالای خود شناخته می‌شود. مثال دیگر جنگنده کانویر F-102 دلتا داگر است که اولین جت رهگیر مافوق صوت عملیاتی نیروی هوایی آمریکا به شمار می‌رود و از طراحی دلتای بال برخوردار است. نورث آمریکن F-100 سوپر سابر هم در همین دسته قرار می‌گیرد و اولین جنگنده نیروی هوایی آمریکا با توانایی دستیابی به سرعت مافوق صوت در سطح پروازی محسوب می‌شود. این جنگنده به‌طور گسترده در جنگ ویتنام حضور داشته است.

نسل سوم: جنگنده‌های چندمنظوره (دهه ۶۰ تا ۷۰ میلادی)

سومین نسل جت‌های جنگنده ارتش آمریکا روی انعطاف‌پذیری تمرکز داشتند و می‌توانستند چندین نقش را در نبردهای هوایی و حملات زمینی بر عهده بگیرند. در همین دوران نیز پیشرفت‌های مهمی در زمینه اویونیک و تکنولوژی موشک صورت گرفت. توانایی‌های چندمنظوره، اویونیک ارتقا یافته و موشک‌های پیشرفته جزو ویژگی‌های کلیدی جت‌های نسل سوم آمریکا هستند.

از جمله جت‌های نسل سوم این کشور می‌توان به مک دانل داگلاس F-4 فانتوم II، جنرال داینامیکس F-111 آردوارک و گرومان F-14 تامکت اشاره کرد. F-4 فانتوم II یک جنگنده چندمنظوره است که توسط نیروی هوایی و دریایی و تفنگداران دریایی آمریکا مورد استفاده قرار گرفته و می‌تواند مأموریت‌های هوا به هوا و هوا به زمین را انجام دهد. این جنگنده در جنگ ویتنام نقشی کلیدی داشته است. F-111 آردوارک که از بال‌های خمیده متغیر سود می‌برد برای مأموریت‌های حملات زمینی، شناسایی و بمباران استراتژیک بکار رفته است. F-14 تامکت هم به خاطر رادار قوی و بال‌های خمیده متغیر خود مشهور شده و نقشی مهم در عملیات دریایی آمریکا داشته است.’

نسل چهارم: جنگنده‌های چندمنظوره پیشرفته (دهه ۷۰ تا ۹۰ میلادی)

در این دوران شاهد پیشرفت‌های چشمگیر در زمینه اویونیک، قابلیت مانور و حمل سلاح جنگنده‌های ارتش آمریکا هستیم. این جت‌ها برای انعطاف بالا و عملکرد در سناریوهای نبرد متنوع طراحی شده‌اند. جنگنده‌های نسل چهارم آمریکایی دارای ویژگی‌های کلیدی‌ای همچون سیستم‌های کنترل با سیم، قابلیت مانور بهتر و سیستم‌های راداری پیشرفته هستند. یکی از مثال‌های بارز جت‌های نسل چهارم این کشور مک دانل داگلاس F-15 ایگل است که به خاطر سرعت و چابکی باورنکردنی خود مشهور شده و در چندین نبرد هوایی برتری خود را به اثبات رسانده است.

مثال دیگر به جنرال داینامیکس F-16 فایتینگ فالکن مربوط می‌شود که جنگنده‌ای با قابلیت مانور بالاست. F-16 کاملاً به دلیل انعطاف‌پذیری و اطمینان بالای خود شناخته شده است. مگ دانل داگلاس F/A-18 هورنت هم جنگنده‌ای نسل چهارمی است که چابکی و قابلیت‌های نبرد بالایی دارد و قبلاً توسط نیروی دریایی ارتش آمریکا و تفنگداران دریایی مورد استفاده قرار گرفته است.

نسل پنجم: جنگنده‌های پنهان‌کار (دهه ۲۰۰۰ تاکنون)

جت‌های جنگنده نسل پنجم در اوج تکنولوژی هوانوردی نظامی قرار دارند. این هواپیماها از توانایی‌های پنهان‌کاری، اویونیک پیشرفته و سیستم‌های کاملاً یکپارچه سود می‌برند و پیشرفته‌ترین و تواناترین جنگنده‌های دنیا به حساب می‌آیند. مثال‌های محبوب از این دسته را می‌توان لاکهید مارتین F-22 رپتور، لاکهید مارتین F-35 لایتنینگ II و بوئینگ F-15EX ایگل II دانست. F-22 رپتور اولین جنگنده عملیاتی نسل پنجم است که از نظر قابلیت پنهان‌کاری، سرعت و مانور پذیری حرف اول را می‌زند.

لاکهید مارتین F-35 لایتنینگ II نیز جزو جنگنده‌های چندمنظوره پنهان‌کار است که در سه نسخه F-35A، F-35B و F-35C تولید شده و مأموریت‌های مختلفی همچون حملات زمینی، شناسایی و دفاع هوایی را انجام می‌دهد. با اینکه F-15EX ایگل II از طراحی جنگنده‌های نسل چهارم استفاده می‌کند اما دارای اویونیک و قابلیت‌های هواپیماهای نسل پنجم است.

همچنین بخوانید:

باید گفت تکامل جت‌های جنگنده ارتش آمریکا از نسل اول تا پنجم نشان دهنده پیشرفت‌های سریع در تکنولوژی هوانوردی و تغییر ماهیت نبردهای هوایی است. هر نسل این جنگنده‌ها با بهبودهای قابل‌توجهی در سرعت، مانور پذیری، اویونیک و قابلیت حمل سلاح همراه شده است. با پیشرفت تکنولوژی آینده هوانوردی نظامی نیز خلاقانه‌تر و جذاب‌تر خواهد بود. چندین کشور از جمله آمریکا قبلاً توسعه نسل بعدی جت‌های جنگنده را شروع کرده‌اند و باید در آینده منتظر رونمایی از چنین محصولاتی بود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵۳ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۲۵ دیدگاه‌ها

  1. POUYAN

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (208 ديدگاه)

    ممنون به خاطر مقاله عالیتون

    فقط اینکه F-14 یه جنگنده نسل ۴ حساب میشه و
    تمام مدل های F-15 هم نسل ۴ و ۴.۵ به حساب میان و وارد نسل ۵ نمیشن.

    موافقم 18
    مخالفم 1
    1. محمد دینداری ثانی

      ۴ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (1 ديدگاه)

      سلام بله هواپیمای فوق پیشرفته f14البته در زمان خودش بهترین بود در بین نسل چهارم های اون زمان ولی چون الان تنها دارنده اون ما هستیم موقع تحویل موتور اصلیش روش نصب نشده بود میشه نسل سوم چون یکی از موءلفه ها برای نسل هواپیما موتور اونه موتوری که روی هواپیماهای ما نصب شده دچار واماندگی میشه این هواپیما رو در زمان خودش با 22f الان میشه مقایسه کردحالا نسل سوم هم نه نسل 3+ ،بله 4fهم هواپیمای خوبی بود وهنوزم هست مثل 10Aاین هواپیما یک جنگنده بمب افکنه وله درد زمان حال نمیخوره به خاطر رادارها مگر برای بمباران مناطقی استفاده بشه که اونجا ها رادار نداشته باشه یا رادارها رو زده باشند

  2. SFXSuperFast

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (47 ديدگاه)

    F14 نسل سوم نیست،نسل چهارمه
    اتفاقا تا قبل از ارتقائات بقیه جنگنده‌ها بهترین جنگنده جهان بود و نسل۴
    درست نوشته F15 EX از ویژگی‌های راداری و سیستم‌های الکترونیکی نسل پنجم استفاده میکنه اما برخلاف این پست باید بگم اف۱۵ ای اکس یه نسل چهارم با دو دور ارتقا سنگینه که معمولا با نسل ۴++ میشناسیمشون و البته بهترین جنگنده غیر نسل پنجمیه
    اف۱۵ فقط از رادار و سیستم‌های الکترونیکی نسل پنجم استفاده میکنه
    برای نسل پنجمی بودن غیر از الکترونیک
    باید موتور نسل پنجمی و بدنه رادارگریز هم داشته باشه
    وگرنه
    اف۱۶ بلاک ۷۰/۷۲ وایپر(اف۲۱)
    یوروفایتر تایفون ترنج ۴
    اف۱۸ سوپرهورنت بلاک۴
    حتی رافال فرانسوی هم باید نسل ۵ بحساب بیان

    موافقم 15
    مخالفم 3
  3. SFXSuperFast

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (47 ديدگاه)

    به اف۴ خیلی کم لطفی میشه و یه جنگنده منسوخ بحساب میارنش
    اما در حقیقت اف۴ انقدر خوبه که هنوز هم توی یه جنگ مدرن میتونه بدرخشه(مخصوصا تو بمباران در نقش بمب‌افکن تاکتیکی) وگرنه کره جنوبی و ترکیه تا الان و ژاپن و اسراییل تا همین چند سال اخیر ازش استفاده نمیکردن(ژاپن و اسراییل حتی الانم تو انبار ازشون نگه‌داری میکنن با قابلیت عملیاتی کامل، اگر بهشون نیاز پیدا کنن بسرعت بخدمت برمیگردن)
    البته اف۴های اونا ارتقا یافته‌ن و الکترونیک نسل چهار دارن و حتی قابلیت شلیک موشک‌های شلیک‌کن‌فراموش‌کن(رادار فعال) هم به قابلیت‌هاشون اضافه شده(چیزی که سوخو۳۵ هنوزم باش مشکل داره)
    اما خب مقدورات پروازی اف۴ آنقدر خوب بوده ک ارزش داشت ارتقا پیدا کنه
    بهترین نسل سومی فانتومه

    موافقم 8
    مخالفم 6
    1. محمد

      ۲۰ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (1267 ديدگاه)

      سوخو ۳۵ موشک رادار فعال داره،چرا اطلاعات غلط می دی؟

  4. مرد حق

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (7 ديدگاه)

    جناب احمد زاده در مورد نورثروپ گرومن F14 تامکت ، اشتباه فرموده اید چون این هواپیمای رهگیر ، معروفترین هواپیمای نسل 4 آمریکا و جهان در زمان معرفی و به کارگیری بود . ضمنأ نسخه های ارتقا یافته آن معروف به اف 14 دی تمام استانداردهای نسل +4.5 را داشت و تنها به دلیل ترس آمریکا از دستیابی ایران به قطعات این پرنده ، در سال 2007 بازنشسته گردید .

    موافقم 10
    مخالفم 4
    1. شاهین

      ۱۹ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (4710 ديدگاه)

      سلام وقت بخیر
      متاسفانه بنده در زمینه صنایع هوایی و نظامی اطلاعات زیادی ندارم و این موضوعی که فرمودین رو از روی منبع اصلی نوشتم. در هر صورت اگه اهل فن نظراتی داشته باشن خوشحال میشیم اونهارو منتشر بکنیم.
      ممنون از دقت نظر شما

  5. SFXSuperFast

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (47 ديدگاه)

    ی چیز جالب
    قیمت خرید هر فروند F15 EX از F35 بیشتره!
    چرا نیرو‌هوایی آمریکا داره جا F35 میخرتش پس؟؟
    بخاطر هزینه عملیاتی معقول‌تر و قابلیت‌های عملیاتی بالاترش نسبت به F35
    هم سرعت بالاتری داره
    هم برد عملیاتی بیشتری داره
    هم وزن مهمات بیشتری حمل میکنه
    و هم جایگاه‌های جنگ‌افزاری بیشتری داره(۲۴تا!!!! اف۳۵ فقط ۴جایگاه جنگ‌افزاری توی شکمش داره)
    هم که تا بیشتر از ۲۰۰۰۰هزار ساعت عمر عملیاتی داره

    موافقم 5
    مخالفم 6
    1. phonix

      ۲۰ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (1877 ديدگاه)

      اتفاقا نیروی هوایی نمیخواد بخرتش چون به نظرش به درد نمیخوره و چیزی در برابر اف35 نداره ولی از اونجایی که تنها جنگنده روی خط تولید بوئینگ هست اونم عد از تعطیلی خط سوپر هورنت ( به زودی) بوئینگ سرش بی کلاه میمونه و تنها سازنده جنگنده امریکا میشه لاکهید که خیلی سر و صدا راه انداخته تو امریکا
      از روزگار مکدانلداگلاس و گرومن و بوئینگ حتی بل رسیدن به لاکهید …

  6. Mon

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (224 ديدگاه)

    تا وقتی که انسان سرباز تربیت میکند ، حق ندارد خود را متمدن بنامد ( برتراند راسل )

    موافقم 9
    مخالفم 6
    1. Carbonado Aventador

      ۱۹ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (4496 ديدگاه)

      صلح یعنی چماق شما از مال بقیه بزرگتر باشه

      (تونی استارک)

      موافقم 13
      مخالفم 2
      1. datsun

        ۱۹ تیر ۱۴۰۳
        سوابق: (3953 ديدگاه)

        تو پست قبلی هم گفتم صلح جهانی برا بعضی از کشورها ضرر داره و بی ثباتی و بی نظمی دنیا برا اونا سود

        موافقم 8
        مخالفم 1
        1. محمد

          ۲۰ تیر ۱۴۰۳
          سوابق: (1267 ديدگاه)

          عدم صلح و ثبات جهانی برای ایران و روسیه سود داره و برای چین و اروپا ضرر.
          آمریکا هم یک جا سود می کنه،یک جا ضرر.

    2. محمد

      ۲۰ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (1267 ديدگاه)

      رسیدن به ثبات و صلح یعنی بمب اتم.
      بمب اتم داشته باشی کشورت رو بیمه کردی مصداق بارزش هند و یا پاکستان.

      موافقم 3
      مخالفم 2
      1. محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال

        ۲۰ تیر ۱۴۰۳
        سوابق: (2961 ديدگاه)

        مصداقش کره شمالی

        موافقم 7
        مخالفم 1
  7. حسن

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (2136 ديدگاه)

    امریکا سلطان اسمان ها
    غیر از اسمان پکن و اطرافش
    اونا شن یانگ دارن

    موافقم 6
    مخالفم 13
  8. محمد

    ۱۹ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    اول اینکه همونطور که دوستان اشاره کردن اف۱۴ نسل چهارم هستیم اینکه اف۱۵ تو هیچ یک از مدلاش حتی ex نسل پنجم نیست

    جنگنده های نسل پنجم حال حاضر شامل اف۲۲، اف۳۵، سوخو۵۷، جی ۲۰، جی ۳۱، میگ ۱.۴۴، اف ۳۱۳ قاهر، کاآن، کی اف ۲۱ و…. هستند

    موافقم 4
    مخالفم 5
    1. phonix

      ۲۰ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (1877 ديدگاه)

      قاهر رو خوب اومدی

  9. همایون

    ۲۰ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (823 ديدگاه)

    همونطور که دوستان گفتن f14 نسل ۴ هست علاوه بر اون f111 هم اولین جنگنده نسل چهار آمریکا بود که موتور توربوفنش دقیقا مشابه تامکت هستش از اونورم نسل چهار دوتا زیر شاخه داره یکیش نسل چهار پلاس هستش مثل سوپرهورنت یا F16 block 60 و F14Dیکی دیگش نسل چهار پلاس پلاس مثل f15 ex یا f16 viper
    حتی خیلیها su57 felon رو تو این دسته جا میدن چون بدنش طبق اصول پنهانکاری ساخته نشده و شدیدا تو طراحی تحت تاثیر خانواده فلانکر بوده یا حتی j35 چینی

    1. phonix

      ۲۰ تیر ۱۴۰۳
      سوابق: (1877 ديدگاه)

      فالون کاملا پنهانکاره و نسل 5 جایی ندیدم اینطوری بهش بگن و هیچ ربطی هم به خانواده فلانکر نداره از نو ساختنش … خودش زیر اساس نسل جدید جنگنده های روسیس .

  10. شهروند ایرانی

    ۲۰ تیر ۱۴۰۳
    سوابق: (86 ديدگاه)

    بله شاهد درگیری سهامداران بوئینگ و لاکهید مارتین و سوخو میگ هستیم ولی حسم میگه نسل بعدی جنگ ها اکثرا تجهیزات بدون سرنشین میشن نمونش جنگ اوکراین جت های نسل بعدی کارشون حمله از فواصل طولانی یا از ارتفاع خیلی بالا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا