صنایع نظامیصنایع هوایی

مقایسه عملکرد انسان و هوش مصنوعی در نبرد هوایی با F-16

به نظر شما در یک نبرد هوایی بین جنگنده F-16 با خلبان واقعی و F-16 مجهز به هوش مصنوعی، کدام‌یک دست برتر را خواهد داشت؟


در نبردهای هوایی یک درس مشهور وجود دارد. خلبان باید با مغز خود پرواز کند نه با عضلات! اگر او این قانون طلایی را رعایت کند طول عمر زیادی خواهد داشت. تکیه بیش از حد به عضلات باعث می‌شود شانس خلبان برای رسیدن به سن بازنشستگی و لذت بردن از باقی عمرش کم شود. در طول این سال‌ها، فیلم‌های سینمایی همچون تاپ گان به خوبی توانسته‌اند جذابیت‌های نبردهای هوایی را به تصویر بکشند و توانایی‌های فیزیکی و ذهنی خلبان‌ها را نشان دهند. اما اگر داگ فایت بعدی بین دو خلبان واقعی نباشد چطور خواهد شد؟ این دقیقاً همان سناریویی است که آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا به اجرا گذاشته و می‌خواهد نتیجه‌اش را بررسی نماید. در واقع این موسسه اخیراً یک نبرد هوایی بین دو جنگنده F-16 ترتیب داده است، با این تفاوت که خلبان واقعی باید در مقابل هوش مصنوعی قرار گیرد. آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا چندی پیش اعلام کرد تست شبیه‌سازی X-62A با الگوریتم‌های هوش مصنوعی در برابر یک جنگنده F-16 با خلبان واقعی قرار گرفته است.

X-62 نسخه‌ای بازنگری شده از جنگنده F016 دو نفره است که با همکاری لاکهید مارتین توسعه می‌یابد. این جنگنده آزمایشی در سال ۲۰۲۲ به سیستم هوش مصنوعی مجهز شده و اولین تست‌های پروازی خود را در پایگاه هوایی ادواردز در کالیفرنیا انجام داد. در تست داگ فایت F-16 با X-62A، جنگنده مجهز به سیستم هوش مصنوعی ابتدا کار را با مانورهای دفاعی شروع کرد اما با پیشرفت تست‌ها، این جنگنده به حالت هجومی تغییر وضعیت داد تا بتواند سناریوهای نبرد هوایی واقعی با سرعت فراتر از ۱۹۰۰ کیلومتر در ساعت را شبیه‌سازی کند. در خلال تست‌ها، جت مجهز به هوش مصنوعی به فاصله ۶۱۰ متری از F-16 با خلبان واقعی رسید. این تست بخشی از برنامه‌های درگیری هجومی نزدیک بوده است. نکته مهم اینکه هوش مصنوعی تمامی این مانورها را بدون نیاز به هرگونه دخالت انسانی انجام داده است. پایگاه هوایی ادواردز با انتشار بیانیه‌ای می‌گوید:

X-62A به‌صورت ایمن مانورها را انجام داده و توانایی مستقلی برای غیرفعال سازی هوش مصنوعی دارد. البته خلبان‌های تست مجبور نبودند در هیچ بخشی از تست‌های داگ فایت با جنگنده واقعی، هوش مصنوعی را خاموش نمایند

این اولین باری است که سیستم خودران مبتنی بر یادگیری ماشین در صنایع هوایی بکار گرفته می‌شود و به نظر می‌رسد کارشناسان حوزه دفاعی تقریباً اطمینان دارند که X-62A می‌تواند روش هجومی قابل‌اعتنایی برای نبردهای هوایی آینده باشد. سرهنگ جیمز والپیانی فرمانده مدرسه آزمایش خلبانی می‌گوید:

ما اساساً با نمایش اینکه X-62A چقدر می‌تواند به‌صورت ایمن و مسئولانه بکار گرفته شود اوضاع را تغییر داده‌ایم

اما به نظر می‌رسد داگ فایت هدف کلی این تست نبود بلکه صرفاً به عنوان مشکلی مطرح شد که نیازمند راه‌حلی قابل‌اثبات بوده است. بیل گری خلبان تست ارشد مدرسه خلبانی می‌گوید این تمرین بیشتر شبیه پلتفرمی بود تا شروع به تست سیستم‌های هوش مصنوعی خودران در هوا بکند. یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌ها بین سیستم‌های مدرن نبردهای هوایی و دیگر کاربری‌های خودران وسایل نقلیه این است که بر یادگیری ماشین تکیه می‌کند و در آن اثری از کدهای برنامه‌ریزی شده با دستورالعمل‌های عملیاتی نیست. دارپا با انتشار ویدئویی گفته که سیستم‌های مدرن نبردهای هوایی باعث شده‌اند یادگیری ماشین به یک واقعیت در هوا بدل شود.

نبرد هوایی و به ویژه داگ فایت بسیار خطرناک است و به همین دلیل بزرگ‌ترین مأموریت تیم موردبحث این بوده که نشان دهد آیا یادگیری ماشین می‌تواند تأثیرگذاری خود در چنین سناریوهای خطرناکی را ثابت کند یا خیر. در تست‌هایی که با نام آلفا داگ فایت شناخته شده و از سال ۲۰۲۰ استارت خورده‌اند، هوش مصنوعی توسعه یافته توسط هیرون توانست یک خلبان باسابقه F-16 را در داگ فایت های شبیه‌سازی شده به‌طور کامل شکست دهد؛ اما باید گفت ادغام تمامی مهارت‌ها با پروتکل‌های نبرد و ایمنی مناسب وظیفه آسانی نخواهد بود. پیشرفت پروژه X-62A در این بازه زمانی قابل‌توجه بوده است. تنها در عرض چند سال، این جت از تست‌های شبیه‌سازی شده به پروازهای موفقیت‌آمیز و نبردهای هوایی موفق در برابر خلبان‌های واقعی رسیده است. گفته می‌شود X-62A می‌تواند به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که ویژگی‌های پرواز انواع مختلف هواپیماها را به نمایش بگذارد. بی‌شک اطمینان به توانایی‌های هوش مصنوعی و X-62A نه تنها اطمینان خاطر تیم‌های توسعه دهنده بلکه مقامات دفاعی آمریکا را نیز در پی خواهد داشت.

فرانک کندال یکی از فرماندهان نیروی هوای آمریکا در ملاقات با سناتورهای این کشور اظهار داشت سوار یکی از F-16 های خودران شده و کارایی آن را مشاهده کرده است. او می‌گوید به همراه یک خلبان در کابین حضور داشته و فقط شاهد به‌کارگیری تکنولوژی خودران بوده است. کندال خاطرنشان می‌سازد اصلاً نیازی به دخالت در امر پرواز این جنگنده نبود و همه کارها را خودش انجام می‌داد. البته پروژه X-62A چیزی فراتر از تست توانایی‌های نبرد هوش مصنوعی است و ارتش آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای تولید ناوگان کاملی از این هواپیماها به عنوان پشتیبان خلبان‌های انسان است. چنین جت‌هایی هزینه ساخت کمتری خواهند داشت و هدف نهایی نیز کاهش هزینه آن‌ها به یک‌چهارم هزینه تولید جنگنده F-35 است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۰ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۰ دیدگاه‌ها

  1. علی جردن

    ۳ آبان ۱۴۰۳
    سوابق: (2111 ديدگاه)

    همونطور که اختراع برق دنیارو متحول کرد اختراع هوش مصنوعی هم دنیارو متحول خواهد کرد قطعا نسل های جدید و بعدی هوش مصنوعی در آینده ناجی انسان ها خواهند بود

    موافقم 16
    مخالفم 4
    1. amirkhanzadeh

      ۳ آبان ۱۴۰۳
      سوابق: (902 ديدگاه)

      هوش مصنوعی که مانند یک انسان فکر کنه و مستقل از کمک انسان باشه
      صد درصد به مرور قوه ی فکر او این سوال رو در ذهنش ایجاد می کنه چرا وقتی من از انسان ها برترم از آن ها فرمان می برم؟
      و بقیه اش رو خودتون می دونید

      موافقم 17
      مخالفم 2
    2. توحید

      ۳ آبان ۱۴۰۳
      سوابق: (32 ديدگاه)

      بسیار خوشبینانه به مساله نگاه میکنین
      به نظر بنده میتونه خیلی خیلی خطرناک بشه
      به اندازه باهوش ترین انسان ها باهوشه
      و به اندازه بزرگترین فضاهای ذخیره سازی دیتا داره
      و دیگه چی میمونه …
      ایشالا که تهش خیر باشه هر چند که بعید میدونم
      ” بشر وسیله ای رو ابداع کرد که در نهایت باعث از بین رفتن خودش میشه”

      موافقم 10
      مخالفم 3
      1. genius

        ۳ آبان ۱۴۰۳
        سوابق: (1347 ديدگاه)

        بشر انقد نادانه که اتفاقا کمر به نابودی خودش بسته مثال دم دستی همین که امروزه با بحران گرمایش جهانی روبروس و راهکاری هم برای حلش نداره

        موافقم 10
    3. علی جردن

      ۳ آبان ۱۴۰۳
      سوابق: (2111 ديدگاه)

      فکر برتر اینو میدونی نابودی طرف مقابل = نابودی دو طرفه میاره
      شرکت های موفق روی عملکرد برد برد متمرکز هستند یعنی اگه خریدار راضی باشه پس سود کرده = فروشنده سود کرده

      ضرب المثل داریم
      چاه مکن بهر کسی، اول خودت بعدا کسی

      1. کاوه

        ۳ آبان ۱۴۰۳
        سوابق: (101 ديدگاه)

        اقا چرا بی ربط میگی؟؟؟نابودی طرف مقابل مساوی نابودی خودت؟؟؟!!!چاه مکن بحر کسی؟؟؟؟بی نهایت بی ربطه.شما تشریف ببر فیلم های ترمیناتور رو ببین.هوش مصنوعی پیشرفته دقیقا دقیقا عین همون ترمیناتوره.هوش برتر مصنوعی چه نیازی به انسان داره؟اگه منظورت برق و نیاز کامپیوتر ها و هوش مصنوعی به برق و اینترنته که اینا تامین کردنش برای یه هوش مصنوعی برتر کاری نداره.به راحتی اب خوردن وقتی که خیللللی هوش مصنوعی پیشرفت بکنه میتونه کارخونه های تولید مثلا رباتها رو که خودشون با استفاده از ربات بدون دخالت انسان کار میکنن رو میتونه باهاش برای خودش جسم و سخت افزار بسازه و از حالت مجازی بودن در بیاد و به حالت فیزیکی بودن هم برسه.دقیقا اتفاقی که توی ترمیناتور میفته.فیلمی مثل ترمیناتور خیلی تخیلی به نظر میرسید یه زمانی ولی با سرعت پیشرفت عجیب و غریب هوش مجازی تا چند سال اینده خیلی منطقی امکان اتفاق افتادنش وجود داره.مخصوصا وقتی کامپیوتر های کوانتومی راه بیفتن و توان پردازشی میلیاردها برابر از الان قوی تر بشه قطعا ماشین و هوش مجازی تلاش میکنه که انسانها رو نابود کنه چون کوچکترین نیازی به انسانها نداره و تازه به انسانها به چشم خطر بالقوه نگاه میکنه که باید حذف بشن یا حداقل به بردگی گرفته بشن.هوش مصنوعی تازه چند ساله راه افتاده و به این حد از پیشرفت رسیده‌هنوز خیییییییلی جا برای پیشرفت داره.به شدت باید مراقبش بود.دوتا حالت داره یا باعث پیشرفت خیلی بزرگ بشریت میشه یا نابودش میکنه.باید شدیدا روش نظارت داشت و بشه خیلی سریع و راحت در صورت طغیان نابودش کرد و جلوش رو گرفت.وگرنه اونه که انسان رو نابود میکنه

        1. علی جردن

          ۳ آبان ۱۴۰۳
          سوابق: (2111 ديدگاه)

          در اون صورت اونا باهم دیگه هم مبارزه می کنن و جنگ رباتیک اتفاق می افته
          نابودی نابودی میاره

  2. کالیفرنیا

    ۳ آبان ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    برای هواپیماهای جنگی همواره محدودیت قدرت و مانور قرار میدادند چون انسان بیش از 10 جی شتاب را نمیتواند تحمل کند. با بکارگیری هوش مصنوعی، هواپیماهای جنگی میتوانند مانورهای،سریعتر و پرقدرت تری را انجام دهند.

  3. فقط انگلستان

    ۳ آبان ۱۴۰۳
    سوابق: (1106 ديدگاه)

    انگلیس جدیدا گفته حدود ۲۰۰نفر خلبان اوکراینی رو آموزش داده فکر کنم توی چند کشور دیگه هم خلبان های اوکراینی رو آموزش دادن به نظر میرسه در آینده نزدیک تعداد زیادی جنگنده در اختیار اوکراین قرار میدن که کار برای روسیه خیلی مشکل تر میشه
    از اون طرف هم آدم باید واقع بین باشه و قدرت نظامی روسیه رو دست کم نگیره روسیه تا حالا حدود۸۰۰هزار نفر اوکراینی رو کشته و خیلی از تجهیزات و زیر ساخت های اوکراین رو از بین برده.

  4. حسین

    ۳ آبان ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    خیلی خطرناکه ،این جنگنده اگر با سلاح اتمی مسلح بشه و کنترل اون بدست هوش مصنوعی باشه معلوم نیست چه عواقبی داره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا