برخی کارشناسان صنعت نظامی و هوانوردی با رونمایی جنگنده شنیانگ J-35A چین معتقد بودند این کشور از جنگنده آمریکایی F-35 کپی کاری انجام داده اما آیا واقعاً اینگونه بوده است؟
چینیها به خاطر کپی کاری از تکنولوژی کشورهای غربی چه در زمینه کاربریهای تجاری و چه نظامی مشهور بودهاند. همانند آمریکا و دیگر کشورهای غربی، چین تلاشهای زیادی برای توسعه جنگندههای نسل پنجم خود جهت رقابت با جتهایی همچون F-22 رپتور و F-35 لایتنینگ II انجام داده است. چینیها نه تنها مشغول توسعه هواپیمایی جدید هستند بلکه با موفقیت جدیدترین جنگنده خود یعنی شنیانگ J-35A را نیز رونمایی کردهاند. J-35A جنگنده چندمنظوره پنهانکار و دو موتوره است که برای برتریهای هوایی و انجام مأموریتهای درگیری زمینی طراحی میشود. چینیها نسخه استاندارد و نسخه خاص J-35A را برای نیروی هوایی ارتش خود طراحی کردهاند. باید دانست این جنگنده فرایند توسعه پر فراز و نشیبی داشته و در ابتدا پروتوتایپ پنهانکاری به نام FC-31 تولید شد که نتیجه نهایی آن نیز معرفی جنگنده موردبحث بود. احتمالاً چهره J-35A برای شما آشناست چراکه کاملاً مشابه جنگنده F-35 آمریکا طراحی شده و این امری اتفاقی نیست زیرا چینیها معمولاً در زمینه نظامی کپی کاری را نیز انجام میدهند.
صرفنظر از تمامی این موارد، شنیانگ J-35A کاملاً توانا به نظر میرسد و احتمالاً تواناییهای پنهانکاری آن در حد و اندازه جنگنده آمریکا خواهد بود. این جنگنده اولین بار در سال ۲۰۲۰ وارد خط تولید شد و سرانجام نسخه نهایی آن در نمایشگاه هوایی ژوهای امسال در معرض دید عموم قرار گرفت. باید دانست چینیها خیلی به جزئیات محصولات نظامی خود اشاره نمیکنند و بنابراین ما اطلاعات زیادی از قابلیتهای جنگنده J-35A نداریم اما با این وجود باید گفت بهترین منبع اطلاعات جنگنده یاد شده نسخه قبلی آن یعنی FC-31 پروتوتایپ است. با توجه به اینکه شنیانگ J-35A بسیار بهتر از پروتوتایپ قبلی خود عمل میکند بنابراین اطلاعات موجود را میتوان در واقع حد پایه تواناییهای آن دانست.
FC-31 از دو پیشرانه توربو فن پسسوز WS-13E استفاده کرده هرچند امکان دارد J-35 از دو پیشرانه توربو فن پسسوز ES-21 سود برده باشد. این پیشرانهها میتوانند جنگنده چینیها را به حداکثر سرعت ماخ ۱.۸ برسانند و شعاع عملیاتی و نبرد آن نیز بدون تانکهای اضافی سوخت حداکثر ۱۲۰۰ کیلومتر باشد. گفته شده حداکثر ارتفاع پروازی پروتوتایپ FC-31 به فراتر از ۲۰ کیلومتر میرسد بنابراین از این نظر چینیها شانهبهشانه جنگندههای نسل پنجم آمریکایی حرکت میکنند. با اینکه گفته شده شنیانگ J-35A تواناییهای پنهانکاری مشابه جتهای آمریکایی دارد اما این موضوع فعلاً تائید نشده است. احتمالاً جنگنده چینی دارای ۱۲ نقطه سخت است که نیمی از آنها داخلی هستند. این امر باعث میشود جنگنده شنیانگ انواع گوناگونی از موشکهای هوا به هوا و هوا به زمین را به همراه انواع بمبها و تانک اضافی سوخت حمل کند. به جرات میتوان گفت J-35A به سنسورها، رادارها و تجهیزات مدرن دیگر مجهز است تا در درگیرهای هوایی و حملات هوا به زمین برتری زیادی داشته باشد.
هر زمان که چینیها از تکنولوژی جدید مشابه کشورهای غربی رونمایی میکنند سؤالات زیادی درباره تواناییهای آنها به وجود میآید. اگر J-35A با استفاده از ویژگیهای کپی شده F-35 ساخته شده باشد این موضوع ضرورتاً به معنی قابلمقایسه بودن آن با نمونه آمریکایی نیست. F-35 از سیستمهای هوانوردی و تکنولوژی رادار پیشرفتهای سود میبرد و احتمالاً دست هیچ کشوری به اسناد مربوط به آنها نرسیده است. همچنین جنگنده شنیانگ دومین جنگنده پنهانکار این کشور است درحالیکه آمریکاییها از زمان معرفی F-117A نایت هاوک در دهه ۸۰ میلادی به چنین جنگندههای پنهانکاری مجهز بودهاند.
آمریکاییها تجربه زیادی در طراحی جتهای پنهانکار دارند و چین هنوز در این زمینه به رقبای مطرح خود نرسیده است. با اینکه J-35A شبیه کپی دقیقی از F-35 به نظر میرسد اما از پیشرانه، سلاح و خلبانهای چینی استفاده میکند. اگرچه باید تواناییهای این کشور در تولید چنین محصولات نظامی پیشرفتهای را ستود اما احتمال اینکه J-35A بتواند با F-35 رقابت کند کم است و به همین خاطر برخی کارشناسان آن را حریفی واقعی برای جنگنده پنهانکار آمریکایی نمیدانند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که شنیانگ J-35A جنگندهای خطرناک برای دشمنان چین است و این کشور به دنبال صادرات آن به کشورهایی است که توانایی خرید F-35 را ندارند بنابراین امکان دارد در آینده نبردهای هوایی دو جت موردبحث را ببینیم. اگر این موضوع اتفاق بیفتد قطعاً سطح تواناییهای دو کشور چین و آمریکا سنگ محک جدی خواهد داشت.
BlackWing
۱۳ آذر ۱۴۰۳یه سطل زبالهی دیگه 🥱
محمد
۱۳ آذر ۱۴۰۳گویا شما کارشناس نظامی پنتاگون هستی و ما خیر نداشتیم.
کیان
۱۳ آذر ۱۴۰۳دقیقا همین هس ک میفرمایید، تنها نسل 5ام عملیاتی شده غیر امریکا سوخو 57 روسی هست، اونم تیراژ تولید بسیار پایینی داشته و … .
چینیها یه مسافربری ساختن سی 30 فکر کنم، تمامی اجزای داخلی و ارتباطیش وارداتی هست و مجوز پرواز هیچ جا رو هم نتونسته بگیره.
این چنین جنگنده های چینی که موتور روسی هستن اکثرا و … فقط جنبه تبلیغاتی داره و بس و خریداری هم نخواهد داشت.
همش دزدی و کپی کاری و غلو اغراق و پنهان کاری و …
چرا این دولتها اینجور عمل میکنن واقعا !!!
حتی در مسیر پیشرفت هم درست و صاف نمیرن
جرمی کلارکسون
۱۳ آذر ۱۴۰۳یه موشک کاغذی چینی معذرت
NAVID@@98
۱۳ آذر ۱۴۰۳حتی متحدان غرب هم همچین ادعایی نمیکنن یغنی کره و ژاپن پس چین چیه هرچی به پاشون نمیرسه ادعاهایی کاغذی 😂
برای کی؟ چی ؟ کجا؟
👑🥇هرچیز اول ها اروپا آمریکا هرچیز اول هستن 🥇👑 یازده !!!!!!!!!!! ۱۱ بزن یازده
یا مثلا یه جا میلیارد ها دلار هزینه برای ساخت تراشه های پیشرفته باز اومدن پیشنهاد حقوق چند برابری به نفرات شون میدن برای هر چی همینن !!!
ممد ژانگولر
۱۳ آذر ۱۴۰۳با توجه به اینکه تجربه چندین نمایشگاه هوا فضا داشتم مهم ترین مسئله گارانتی و خدمات آموزش و قطعات پس از فروشه که حتی تحریم هم نتونه باطلش کنه . هر کی تونست ناز شصتش
مهراد
۱۳ آذر ۱۴۰۳این تعداد سولاخ در بدنه این هواپیما به چه کاری میاد ؟
جرمی کلارکسون
۱۳ آذر ۱۴۰۳اون دوتا که ورودی هوای موتوره بقیش سنسور و هواکشه
ممد ژانگولر
۱۳ آذر ۱۴۰۳😂
مهراد
۱۳ آذر ۱۴۰۳دمت گرم ممد ژانگولر 👏🏻👏🏻
من فکر میکنم این گارانتی و قطعاتش فراوونه چون چین مثل برق و باد میتونه تولید کنه ، دیگه مثل ماشینای چوسکیشون نیست که ۱۰ هزار تا تولید کنند و بزنن بیمه جناب مائو ، میدونی چون این گرونه و نون توش داره
جایی خونده بودم اینرو دونهدای ۶۰ میل دلار فروش میکنه
ممد ژانگولر
۱۳ آذر ۱۴۰۳👌😂خدا بگم چیکارت نکنه داداش مهراد
محمد
۱۳ آذر ۱۴۰۳جی ۳۵ قراره در نیروی دریایی چین استفاده بشه.
البته باید گفت خود آمریکا کمتر از ۳۰ فروند اف ۳۵ سی در نیروی دریایی اش دارد که در ناو جرالد فورد استفاده می شوند.
چین ظرفیت تولید صد فروندی را درسال دارد.
فعلاً که نیروی دریایی چین ۱۰ سالی هست که بر سر جی ۳۱ و تکامل یافته آن جی ۳۵ فعلی مذاکره می کند.
در کل اگر سفارش بدهند آمریکا ضرف دو سه سال آینده برتری خودش رو تو این موضوع از دست می ده.
کما اینکه تا سال ۲۰۲۶ چین ۵ تا ناو هواپیمابر داره که دوتای اونها اتمی هستند و اون دوتا ظرفیت ۶۰ هواگرد رو دارند.
در کل چین هم علمشو داره هم صنعتشو هم پولشو.
مثل شوروی و روسیه موانعی نداره و آمریکا نمیتونه قسر در بره.
Feri
۱۴ آذر ۱۴۰۳اولا که نیروی هوایی چین هم قراره سفارشش بده.
دوما اف ۳۵ بی های سپاه تفنگداران که دارایی نیروی دریایی هستن رو فراموش کردی.
سوما دارایی های همسایه های چین که بیخ گوشش متحد آمریکان رو هم فراموش کردی.
چین اگر علمش رو داشت یک جنگنده اورجینال طراحی میکرد. یا فلنکرهای روسیه رو کپی کرده یا طرح لاوی رو خریده یا این کپی مضحک از اف ۳۵ که دو موتورش رو هم از تک موتور اف ۳۵ ضعیف ترن! رو جای نسل ۵ جا نمیزد.
همایون
۱۴ آذر ۱۴۰۳مگه تو جنگ فقط جنگنده های رو ناو قراره درگیر بشن اگه سوپر هورنتها و F35B رو حساب نکنیم بغل گوش چین یعنی کره جنوبی و ژاپن هم خودشون F35A دارند هم آمریکا تو این کشورها و جزایر نزدیکشون پایگاه هوایی داره که به راحتی میتونه با سوختگیری هوایی تعداد زیادی F22 و F35A رو بفرسته سراغ چینیها تازه روی دریا آمریکا ده ها ناوشکن و رزم ناو داره که سامانه ایجیس رو دارن که بهترین موشکهای پدافندی دنیا رو شلیک میکنن که میتونن موقع جنگ جنگنده ها و موشکهای چینی رو نابود کنن و تازه آمریکا بمب افکن نسل پنج و شش هم داره ولی چین نه
Cehx
۱۳ آذر ۱۴۰۳ببر کاغذی یا به اصطلاح paper tiger رو پهلوون پنبه ترجمه کنید خیلی بهتره با تشکر
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۳ آذر ۱۴۰۳موشک کاغذی :)
johnmarston
۱۳ آذر ۱۴۰۳جواب تیتر
ببر کاغذی
سید علیرضا
۱۳ آذر ۱۴۰۳کپی کردن هم کار سختیه
دستگاه زیراکس نیست که بدی کپی بزنه
هی نگید کپی کرده کپی کرده
واقعاً تلاششون قابل تحسینه
کاوه
۱۳ آذر ۱۴۰۳وقتی وارد آسمان کشور بشه و موشک بزنه موقعی که جنازه مردم پودر بشه دیگه مهم نیست که کپی هست یا نه .
من نمیفهمم چرا یه عده انقدر کپی بودن براشون مهمه مگه ساعت رولکسه ؟!!! مهم اینه که کار کنه که میکنه . خود آمریکا دانشمندان آلمان نازی رو دزدید تا براش جنگنده بسازند . دیگه از این کپی تر ؟!
ژاپن و کره هم مدتها کپی میکردند کپی کردن هم عرضه میخواد که اکثریت ندارند وگرنه بقیه کشورها هم میساختند . تازه کپی یه بحث قطعی نیست وگرنه با همین حساب جنگندههای رافایل و تایفون هم کپی هستند .
Genius
۱۴ آذر ۱۴۰۳ندزدید خوشگل پسر خود ژرمن ها از ترس جونشون و بقصد آرامش و ثبات و آسایش و پیشرفت تمنا کردن ایالاتمتحده راهشون بده تو خاک خودش! همچنین آلمانها و آمریکاییها جفتشون جبهه غربی هستن و همکاریشون با هم موافق شعارها و مرامنامه اونهاست ولی چینی ها که معتقدند شری باید راهش رو از غرب جدا کنه حق نداره از غرب توسط “جاسوسی و دزدی صنعتی” سواستفاده کنه
حسین
۱۴ آذر ۱۴۰۳کاش همین را ما بخریم !
برای شرق کشور که رها شده .
همایون
۱۴ آذر ۱۴۰۳بیس طراحی این جنگنده چون یه کپی دقیق از لایتنینگ هستش بسیار بهتر از j20 هستش و میتونه سطح مقطع خیلی کمتری داشته باشه و حتی واسه چینیها جنگنده بهتری بشه ولی چون میخوان j20 بهترین جنگنده و لبه تکنولوژیشون باشه و به هیچ کشوری نفروشنش تا دست آمریکا بهش نرسه پس سعی میکنن از تکنولوژی رده پایین تری در j35 استفاده کنن که بتونن صادرش کنن ولی اینم یکی از اشتباهات عجیب و لجبازیهای بلوک شرقه چون طراحی j20 با اون بال دلتای بزرگ و کانارد هرکاریشم کنن نمیتونه در حد F35 پنهانکار بشه ولی اگه از موتور و رادار و اویونیک j20 حداقل تو نمونه ناونشین j35 که واسه خودشون میخوان بسازن استفاده کنن و خروجی موتورش رو دندانه دار یا دو بعدی کنن این جنگنده خوبی میشه و ناوگان دریایی چین رو واقعا مخوف میکنه اما اون چیزی که ظاهرا معلومه اومدن از نمونه تغییر یافته موتور میگ۲۹ رو روش استفاده کردن و رادار و اپتیکش هم بسیار کوچکتر و ضعیفتر از j20 هستش و حتی جنس مواد جاذب رادار روی بدنه با j20 متفاوته و حتما نمونه صادراتیش یه جنگنده نسل چهار دبل پلاس خواهد بود نه یه نسل پنج واقعی.اونورم اوضاع روسها همینه فلون هم طراحیش بیسش ماله فلانکره و یه نسل پنج واقعی نیستش کلا عجیبه که اینهمه هزینه توسعه جنگنده میکنن ولی همون اول کاری خشت اول رو کج میزارن
حسین
۱۴ آذر ۱۴۰۳اون اوایل برای موشک ها و پهپادهای ایران هم همین ها را می گفتن منتهی وقتی موشک ها نشستن تو پایگاه هاشون و ورق جنگ رو کاملا برگردوندن اومدن گفتن شما حق ندارید برنامه ی موشکی داشته باشید و سلاح بفروشید و به این و اون بدید! خوی استعمارگری کلا همینه، تا میتونه تحقیر میکنه ولی وقتی سیلی رو خورد نمیاد بگه که داشتم دروغ می گفتم. ذهن های جهان سومی هم کلا تحت اختیار مطالب اونهاست…