صنایع نظامیهفته نامه

معرفی انواع مختلف ناوهای هواپیمابر؛ از ناو بالگردبر تا ضد زیردریایی

در این مقاله انواع مختلف ناوهای هواپیمابر را خدمت شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.


این ناوها جزو مهم‌ترین تجهیزات جنگی هستند و با کشتی‌های جنگی همیشه نقشی کلیدی در تثبیت قدرت دفاعی کشورها بازی کرده‌اند اما ناوهای هواپیمابر به برخی کشورها توانایی گسترش حضور خود در دریاها را داده‌اند. قبلاً مقالات متنوعی درباره ناوهای هواپیمابر منتشر کرده‌ایم و این بار می‌خواهیم انواع گوناگون آن‌ها را بررسی کنیم. با اینکه کشتی‌های امروزی می‌توانند تعداد زیادی جنگنده را حمل کنند اما برخی از نمونه‌های اولیه ناوها برای حمل بالن‌های جنگی و هواپیماهای سبک بکار می‌رفته‌اند. امروزه انواع گوناگونی از ناوها برای انجام مأموریت‌های ویژه تولیدشده‌اند. همین موضوع باعث شده ناوها به گزینه‌های منعطف بدل شوند و یکی از ستون‌های اصلی نیروهای نظامی کشورهای دنیا باشند.

همچنین بخوانید:

رزم‌ناو هواپیمابر

معمولاً ناوهای هواپیمابر سلاح‌های تهاجمی زیادی ندارند. با اینکه سیستم‌های پدافندی این ناوها برای نابودی موشک‌ها بکار می‌رود اما برای مأموریت‌های تهاجمی به هواپیماها تکیه می‌کنند. به همین خاطر است که ناوهای هواپیمابر معمولاً به عنوان بخشی از گروه تهاجمی متشکل از چندین نوع کشتی و ناو دیگر از جمله رزم‌ناوها، زیردریایی‌ها و ناوشکن‌ها حرکت می‌کنند. البته داستان رزم‌ناو هواپیمابر فرق می‌کند. این کشتی‌ها ترکیبی از ویژگی‌های ناوهای هواپیمابر با کشتی‌های جنگی بزرگ هستند و به همین خاطر علاوه بر توانایی حمل جنگنده‌ها می‌توانند به سلاح‌های تهاجمی همچون لانچرهای موشک مجهز باشند. مزیت اصلی این ناوها به ریسک پایین آسیب‌پذیری و امکان انجام مأموریت‌های انفرادی مربوط می‌شود. تنها کشوری که در حال حاضر از این نوع ناو استفاده می‌کند روسیه است.

ناو بالگردبر

همان‌طور که نام این نوع ناو نشان می‌دهد، ناوهای بالگردبر برای حمل هواگردهای دارای روتور و به‌طور خاص بالگردها طراحی شده‌اند؛ بنابراین ابعاد آن‌ها کوچک‌تر از ناوهای هواپیمابر مرسوم است و باند پرواز آن‌ها طویل نیست چراکه بالگردها می‌توانند به‌صورت عمودی تیک آف کنند. در حال حاضر چندین کشور از جمله استرالیا، برزیل و آمریکا از ناوهای بالگردبر استفاده می‌کنند. از جمله مزیت‌های ناوهای بالگردبر می‌توان به ابعاد کوچک و نیاز به خدمه کمتر اشاره کرد. همچنین تقریباً تمامی ناوهای بالگردبر مدرن به عنوان کشتی‌های تهاجمی آبی و خاکی نیز طراحی می‌شوند و می‌توانند برخی هواپیماهای بال ثابت را نیز حمل کنند.

کشتی تهاجمی آبی‌خاکی

ناوهای بالگردبر دیگر به اندازه قبل بکار گرفته نمی‌شوند اما طراحی آن‌ها تکامل یافته و به کشتی‌های تهاجمی آبی‌خاکی تبدیل شده‌اند. تمایز بین این ناوها مهم است زیرا نمونه‌های تهاجمی آبی‌خاکی نه تنها بالگردها را حمل می‌کنند بلکه توانایی حمل هواپیماهای عمودپرواز همچون F-35B را داشته و امکان حمل صدها سرباز و برخی خودروهای نظامی را نیز دارند. به همین خاطر کشتی‌های تهاجمی آبی‌خاکی گزینه‌ای ایده آل برای حضور در قلمروی کشورهای متخاصم خواهند بود. هدف اصلی از طراحی این ناوها پیاده کردن سریع نیروها در خاک دشمن است و البته امکان حضور در مأموریت‌های انسان دوستانه را نیز دارند چراکه می‌توانند به عنوان بیمارستان سیار مورد استفاده قرار گیرند. آمریکا، چین، فرانسه و اسپانیا از کشتی‌های تهاجمی آبی‌خاکی مخصوص خود استفاده می‌کنند.

ناو جنگی ضد زیردریایی

تکامل زیردریایی‌ها و نقش آن‌ها در نبردهای دریایی باعث شده اهمیت بسیار زیادی داشته باشند. به همین خاطر کشورهایی که منابع زیادی دارند مشغول توسعه جنگ‌افزارهایی برای مکان‌یابی و از بین بردن زیردریایی‌های خطرناک هستند و به همین خاطر کلاس متفاوتی از ناوها با نام ناوهای جنگی ضد زیردریایی را تولید کرده‌اند. تمرکز این ناوها روی یافتن زیردریایی‌ها و از بین بردن آن‌هاست. این ناوها معمولاً در کنار کشتی‌های دیگر بکار گرفته می‌شوند و از تکنولوژی‌های گوناگونی برای ردیابی زیردریایی‌ها برخوردارند. اگرچه از ناوهای ضد زیردریایی در دوران جنگ سرد بیشتر استفاده می‌شود اما هنوز هم می‌توان آن‌ها را مشاهده کرد. ایتالیا، ژاپن، آمریکا دارای چنین ناوهایی هستند.

ناوگان حامل

از بین انواع مختلف ناوهای هواپیمابر، ناوگان حامل همان چیزی است که اکثر مردم به عنوان یک ناو می‌شناسند. این ناوها اساس نقش فرماندهی ناوهای گوناگون را بر عهده دارند و بنابراین اکثر کشورها تنها یک ناو اصلی دارند هرچند کشورهایی همچون بریتانیا و آمریکا از ناوگان‌های گوناگونی استفاده می‌کنند. این ناوها جزو سریع‌ترین کشتی‌های دریایی به شمار می‌روند و البته هزینه ساخت بسیار بالایی دارند و شاید فرایند ساخت آن‌ها یک دهه طول بکشد. به همین خاطر است که کشورهایی همچون چین و هند در ابتدا ناوهای هواپیمابر ناقص یا بازنشسته را خریداری کرده و سپس آن‌ها را ارتقا داده‌اند. ناو لیائونینگ چین ابتدا در اوکراین ساخته شد و ناو شاندونگ نیز از طراحی ناو کازنتسوف استفاده می‌کند.

ناو هواپیمابر سبک

این نوع ناو در کلاس کوچک‌تری نسبت به ناوهای استاندارد قرار می‌گیرد و اگرچه کشورهای زیادی دارای ناوهای هواپیمابر هستند اما تنها معدودی از آن‌ها ناوگان کاملی دارند و به ابر ناوها مجهز شده‌اند. این کشتی‌ها علیرغم ابعاد کوچک و توانایی‌های محدودتر خود مزیت‌هایی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به هزینه ساخت و قیمت کمتر اشاره کرد. همچنین هزینه‌های نگهداری ناوهای سبک پایین‌تر است و خدمه کمتری هم نیاز دارند. البته تعداد هواپیماهای قابل‌حمل توسط این ناوها محدود است. تنها تعداد محدودی از ناوهای سبک در حال حاضر عملیاتی هستند. کشورهای ایتالیا، اسپانیا و تایلند از این ناوها استفاده می‌کنند.

رزم‌ناو بالگردبر

همانند رزم‌ناوهای هواپیمابر، رزم‌ناوهای بالگردبر طراحی ترکیبی داشته و بین ناوهای هواپیمابر و ناوهای جنگی قرار می‌گیرند. این ناوها در دهه ۶۰ میلادی و زمانی که ناوهای هواپیمابر به اندازه امروز بزرگ و قوی نبودند تولید شدند. فرانسه و ایتالیا جزو اولین کشورهایی بودند که این نوع طراحی را بکار گرفتند و یکی دیگر از کشورهای شاخص که در این زمینه فعالیت داشت شوروی بود. نیمه جلویی کشتی شوروی شبیه یک رزم‌ناو بوده درحالی‌که بخش پشتی آن یک باند پروازی محسوب می‌شود.

ابر هواپیمابر

مفهوم مشخصی برای ابر هواپیمابر وجود ندارد و بنابراین نیروها و سازمان‌های نظامی دنیا شاید کلاس‌های مختلفی را با عنوان ابر هواپیمابر معرفی کنند؛ اما رایج‌ترین تفکر این است که ابر هواپیمابرها گروهی از ناوهای هواپیمابر هستند که از بزرگ‌ترین بدنه و قوی‌ترین موتورها سود می‌برند. معمولاً چنین ناوهایی توسط آمریکا تولید شده‌اند هرچند برخی افراد ناو کوئین الیزابت بریتانیا را هم ابر هواپیمابر می‌دانند. ویژگی اصلی ابر هواپیمابرها بزرگی آن‌هاست. از جمله این ناوها می‌توان به ناو کلاس نیمیتز با وزن حدود ۹۷ هزار تن و ناو جرالد آر فورد با وزن ۱۰۰ هزار تن اشاره کرد. هر دو ناو از قوای محرکه هسته‌ای استفاده می‌کنند و توان پیمایش نامحدودی دارند. ناو یو اس اس جرالد آر فورد می‌تواند تا ۷۵ هواپیما از F-35 گرفته تا بالگردهای مختلف و سوپر هورنت ها را حمل کند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۳ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۷ دیدگاه‌ها

  1. ممد ژانگولر

    ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (4150 ديدگاه)

    اگه این ناوها جاساز هم داشته باشه دیگه همه چی تمومه . با ی تیر دو نشونه

    موافقم 13
    مخالفم 11
    1. مهراد

      ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (862 ديدگاه)

      ممد ژانگولر میدونی وقتی قهری هم برای داداش عزیزی ❤️

      ضمنا این ناوا هر کدوم اندازه یه شهر کوچیکه ، کلی جای جاساز داره ، همین چند وقت پیش بود دوتا از این ملوانا دیش و دم دستگاه استارلینک بردن بالای برجک وصل کردن و اونجا به خانم بچه ها پیام عشقولانه میدادن

      رفقای ما زمان خدمت توی آستر کت سیگار قایم میکردن تا آخر هم کسی نفهمید دیگه اینا که یه نیمچه شهریه برا خودش

      موافقم 6
      مخالفم 1
  2. محمد

    ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (1237 ديدگاه)

    ناو مکران که ۸ تا بالگرد حمل می کنه تو چه دسته بندی قرار می گیره؟
    تو دسته بندی ناو پشتیبانی هست؟

    موافقم 5
    مخالفم 33
    1. یانکی من هم فرزند کسی هستم

      ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (326 ديدگاه)

      خدا وکیلی روت شد اسم اون *** رو لایک اینا بیاری.اینکه رو نفت کش یه سکو جوش بدی چندتا هلیکوپتر بزاری شد ناو هلیکوپتر بر.مثل اینه که برجهایی که جای فرود هلیکوپتر دارن رو تو دسته ناو قرار بدی.

      موافقم 34
      مخالفم 15
      1. محمد

        ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
        سوابق: (1237 ديدگاه)

        ناو هلیکوپتر‌بره ،حالا چه بخوای چه نخوای‌.
        تازه آسانسور هم داره و هلیکوپتر ها به داخل منتقل می شوند و این یک مزیت خیلی بزرگ هست و اینجوری می شود در شرایط های توفانی هم از هلیکوپتر ها استفاده کرد.

        موافقم 10
        مخالفم 23
        1. منصور

          ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
          سوابق: (78 ديدگاه)

          در صنعت هوانوردی یک ضرب المثل هست که میگه: اگه یک موتور خوب رو به در خوکدونی ببندی پرواز می کنه ولی هواپیما به حساب نمیاد! حالا شما هلیکوپتر‌ رو بذاری روی یک شناور ، هلیکوپتر رو میبره اما هلیکوپتر‌ بر به حساب نمیاد.

          موافقم 11
          مخالفم 2
    2. کینگ

      ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (1 ديدگاه)

      به این ناو من درآوردی
      در دسته همون ناو پشتیبانی یا بندر ناو میگن
      حتی میگن داخلش هندوانه به شرط چاقو هم موجوده

      موافقم 17
      مخالفم 3
  3. قدرت طهماسبی

    ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (25 ديدگاه)

    سیبل های متحرک

    موافقم 11
    مخالفم 25
    1. آدولف هیتلر

      ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (18 ديدگاه)

      بعلهههههه!
      این همه دانشمند و مهندس و سرباز و دریاسالار نشستن توی کوهی از آهن و تکنولوژی با اون همه عظمت که آقا قدرت طهماسبی بیاد بگه سیبل های متحرک
      آقا قدرت چندتا ناو شکار کردید تاحالا؟
      خدایاشکرت ایران به دنیا اومدیم

      موافقم 6
      مخالفم 2
  4. قدرت طهماسبی

    ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (25 ديدگاه)

    با باران موشک و گلوله سوراخ سوراخ می شوند

    موافقم 10
    مخالفم 23
    1. حسن

      ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (2089 ديدگاه)

      نمیشن
      دو هفته ی تمام با تمام قوا باید به یک ناو جنگی بزرگ حمله بشه تا کاملا غیر کاربردی بشه البته این در صورتی ممکنه که قبلش هیچ جنگنده ای از سطحش بلند نشه یعنی کاملا غافلگیر بشه و هیچ کمکی هم بهش نرسه
      موقع عملیات و جنگ واقعی حداقل 4 تا رزم ناو داره که توپ فلانکس و گاتلینگ روشون سواره خودش هم داره حالت لوزی
      از 6 تا 4 کیلومتری هر جنبنده ای را تشخیص میده
      به فرض هر کدام یک توپ 5 تا توپ هر دقیقه از 1000 تا 4 هزار گلوله در دقیقه شلیگ میکنن میشه 20 هزار گلوله در دقیقه

      مشکل بعدی استقرارش با فاصله ی زیاد از خشکیه یعنی هر پرنده ای بفرستی نابود شده ابدی و ازلیه باید موشک از خشکی بفرستن که اونم هیچ کشوری انقد هزینه نمیکنه برا هیچی چون تقریبا هیچ شانسی برا رسیدن به ناو ندارن

      موافقم 26
      مخالفم 4
      1. علی

        ۲۲ شهریور ۱۴۰۳
        سوابق: (2 ديدگاه)

        دقیقا درسته دمت گرررررررم

        موافقم 2
        مخالفم 2
      2. علی

        ۲۲ شهریور ۱۴۰۳
        سوابق: (2 ديدگاه)

        دقیقا درسته دمت گرررررررم 👊

        موافقم 2
        مخالفم 1
  5. امیر وارسته

    ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (2 ديدگاه)

    مطمئنا دلاورمردان نظامی ایران شب و روز در حال ساخت و آزمایش موشکهایی با سر جنگی خاصی برای نابودی این سیبل های متحرک هستند.
    به امید نابودی همه ناوهای امریکایی

    موافقم 4
    مخالفم 34
    1. مرد حق

      ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (6 ديدگاه)

      با همین توهمات کشور را اداره کردن که به این فلاکت افتادیم.

      موافقم 21
      مخالفم 4
  6. امیر

    ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (2 ديدگاه)

    ناتو بسازید تا توسط ما غرق شوند.

    موافقم 2
    مخالفم 28
    1. ثروتی

      ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
      سوابق: (9 ديدگاه)

      امیدوارم زودتر جنگ بشه تا شما جیره خورا ،ی دوزاریه ریقو تا همین الانم با باج دادن به آمریکا و اروپا و چین و روسیه و انگلیس دارید نفس می‌کشید و مردم ایران و خاورمیانه رو کشتار میکنید ، چهل و پنج ساله که فقط دارید پارس میکنید برای غرب 😏🤢🤮💩🖕

      موافقم 11
      مخالفم 2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا