صنایع نظامیصنایع هوایی

داستان خرید و به‌کارگیری جنگنده F-14 تامکت توسط ایران

این مقاله به نقل از منابع غربی به داستان شنیدنی خرید و به‌کارگیری جنگنده F-14 تامکت توسط ایران می‌پردازد.


پیش از آنکه آمریکا جنگنده F-14 تامکت را بازنشسته کند، این پرنده نظامی به عنوان یکی از اصلی‌ترین شکارچیان آسمان‌ها شناخته می‌شد. پیشرانه‌های توربوفن پس‌سوز، خواه ساخت جنرال الکتریک باشند یا پرت اند ویتنی، باعث می‌شدند F-14 سرعتی بیش از دو برابر سرعت صوت داشته باشد. افسر رهگیر رادار RIO این جنگنده توانایی ردیابی چندین هواپیمای نظامی دشمن از فاصله حدود ۳۲۰ کیلومتری را با استفاده از رادار AWG-9 داشت و به همین خاطر از F-14 تامکت به عنوان یکی از شاخص‌ترین هواپیماهای نظامی دنیا نام برده می‌شود.

همچنین بخوانید: چرا نیروی دریایی آمریکا جنگنده F-14 تامکت را بازنشسته کرد؟

یکی دیگر از ویژگی‌های برجسته جنگنده موردبحث را می‌توان ۱۰ نقطه سخت دانست که امکان حمل ۱۴۵۰۰ پوند سلاح را مهیا می‌ساخت. افرادی که فیلم سینمایی تاپ گان را دیده‌اند شانس آشنایی با بخشی از توانایی‌های F-14 را داشته‌اند. طبیعی است که کشورهای زیادی به دنبال خرید این جنگنده بوده‌اند و زمانی که کشورمان ایران فرصت خرید آن را پیدا کرد سریعاً دست‌به‌کار شد. تقریباً همه دنیا می‌دانند که رابطه غربی‌ها با کشورمان خوب نیست و تنش‌های بین آن‌ها و ایران از دهه ۸۰ میلادی شروع شد اما این امر باعث نشد دولت ریگان قطعات یدکی F-14 را به ایران نفروشد. البته زمانی که کنگره آمریکا متوجه چنین تلاش‌های مخفیانه در دولت آمریکا شد قانونی را تصویب کرد که مانع فروش قطعات F-14 به کشورهای دیگر می‌شد. اگرچه این قانون باعث شد دسترسی ایران به قطعات یدکی موردنیاز دشوارتر شود اما همچنان کشورمان مالک تعداد قابل‌توجهی از جنگنده‌های F-14 تامکت بود.

نسل‌های جدید آمریکایی تصور می‌کنند رابطه این کشور و ایران همواره پر از تنش بوده است اما قبل از انقلاب اسلامی، آمریکا به عنوان متحد ایران در منطقه شناخته می‌شد. زمانی که محمدرضا پهلوی از جانب عراق احساس خطر کرد درخواست خرید جنگنده موردبحث را به رئیس‌جمهور آمریکا ارسال نمود. نیکسون رئیس‌جمهور وقت آمریکا به او حق انتخاب بین جنگنده‌های F-14 و F-15 را داد. F-15 با اینکه به عنوان اسطوره آسمان‌ها شناخته می‌شود اما شاه ایران جهت متفاوتی را انتخاب کرد و پس از تماشای پرواز هر دو جنگنده در پایگاه هوایی اندروز آمریکا، ۸۰ فروند تامکت را خریداری نمود.

ایران همچنین ۷۱۴ فروند موشک برد بلند فونیکس را خریداری کرد، موشکی که مرگبارترین موشک هوا به هوای دوران خود شناخته می‌شد. علاوه بر آن برنامه تمرین و آموزش خلبان‌های ایرانی به منظور هدایت تامکت ها نیز در این قرارداد وجود داشت. موشک فونیکس با همراهی سیستم راداری F-14 تامکت باعث می‌شد این جنگنده بتواند اهداف خود را از فاصله ۱۶۰ کیلومتری نابود سازد. البته شرایط به همین منوال باقی نماند و پس از آنکه شاه دستور تیراندازی به تظاهرکنندگان و شهادت صدها تن را داد اوضاع کشور به شدت ملتهب شد و سرانجام همان‌طور که می‌دانید با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، رابطه کشورمان و آمریکا دچار تغییرات اساسی گردید و دیگر خبری از قراردادهای نظامی قبلی نبود. با حمله عراق به ایران و آغاز جنگ تحمیلی، کشورمان به جنگنده‌های موردبحث جهت دفاع از مرزها نیاز مبرمی داشت. در این زمان بود که خلبان‌های ماهر کشورمان با تامکت ها برتری بی چون و چرایی را به نمایش گذاشتند و بیش از ۱۵۰ جنگنده عراقی را در طول جنگ سرنگون کردند. به نظر می‌رسد خلبان‌های کشورمان تبحر خاصی در به‌کارگیری F-14 داشته‌اند چراکه خلبان‌های آمریکایی فقط ۵ فروند جنگنده دشمن را با استفاده از تامکت ها سرنگون کرده‌اند.

با گذشت زمان وضعیت رابطه بین ایران و آمریکا وخیم‌تر شد و به همین خاطر عملیاتی نگه داشتن F-14 برای کشورمان دشوارتر جلوه کرد. با اینکه خرید و یا تولید قطعاتی همچون دیسک‌های ترمز مشکل خاصی نداشت اما تأمین قطعاتی همچون بخش‌های داخلی پیشرانه دشواری‌های خاص خود را داشت. تمامی تامکت های کشورمان به پیشرانه‌های پرت اند ویتنی TF30 مجهز هستند و این پیشرانه باید به‌صورت منظم و مداوم تعمیر و نگهداری شوند. منابع غربی ادعا می‌کنند این پیشرانه قابلیت اطمینان بسیار بالایی ندارد هرچند کشورمان توانسته با استفاده از روابط و واسطه‌های خاص خود قطعات ضروری برای عملیاتی نگه داشتن F-14 را تأمین کند.

پس از بازنشسته شدن F-14 توسط آمریکا در سال ۲۰۰۶، ایران تنها کشوری است که این هواپیما را بکار گرفته است. دولت آمریکا در سال ۲۰۰۷ فهمید که چهار فروند تامکت به اشخاص و یا شرکت‌های شخصی فروخته شده‌اند و به همین خاطر وزارت دفاع این کشور مجبور شد ۶۳۳ فروند تامکت بازنشسته شده را به‌طور کامل از بین ببرد. با اینکه آمار دقیقی از تعداد F-14 تامکت های عملیاتی کشورمان وجود ندارد اما برخی منابع غربی مدعی هستند تنها آن‌ها کمتر از ۵۰ فروند است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۹۳ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۶۶ دیدگاه‌ها

  1. johnmarston

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (173 ديدگاه)

    اینم مثل اکثر چیزهای توی ایرانه
    زمانی فوق پیشرفته و مطابق با استانداردهای جهانی
    اما الان فرسوده و قدیمی
    ولی تام‌کت اسطوره هوانوردیه

    موافقم 204
    مخالفم 15
  2. Cehx

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (407 ديدگاه)

    واقعا شاه اینده بین بود
    اون زمان نفت خام رو می داد امریکا و از مزایای بیشماری بهره مند می شد
    ولی الان نفت ما کلش مال چینه و هر اشغالی که تو چین تولید میشه مال ما

    موافقم 251
    مخالفم 40
    1. خودم

      ۶ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (4 ديدگاه)

      البته چین با تخفیف ۴۰٪ میخره و بجاش پول هم نمیده بلکه تهاتر با محصولاتش میکنه

      موافقم 26
      مخالفم 6
      1. حسن مقدسی

        ۶ فروردین ۱۴۰۴
        سوابق: (1 ديدگاه)

        نه اینطوریا هم نیست.

        موافقم 3
        مخالفم 15
        1. رامین

          ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
          سوابق: (1 ديدگاه)

          پس چطوری هاست؟ شما بگو!

  3. ..Hossein

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (160 ديدگاه)

    روحش شاد
    بزرگ مرد این سرزمین

    موافقم 303
    مخالفم 45
  4. froG-driVer

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1183 ديدگاه)

    …”نسل‌های جدید آمریکایی تصور می‌کنند رابطه این کشور و ایران همواره پر از تنش بوده است اما قبل از انقلاب اسلامی، آمریکا به عنوان متحد ایران در منطقه شناخته می‌شد. زمانی که محمدرضا پهلوی از جانب عراق احساس خطر کرد درخواست خرید جنگنده موردبحث را به رئیس‌جمهور آمریکا ارسال نمود. نیکسون رئیس‌جمهور وقت آمریکا به او حق انتخاب بین جنگنده‌های F-14 و F-15 را داد.”…
    …”ایران همچنین ۷۱۴ فروند موشک برد بلند فونیکس را خریداری کرد، موشکی که مرگبارترین موشک هوا به هوای دوران خود شناخته می‌شد.”…
    🥀🙃

    موافقم 167
    مخالفم 13
  5. .khashayar.

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (12 ديدگاه)

    ** به نظر می‌رسد خلبان‌های کشورمان تبحر خاصی در به‌کارگیری F-14 داشته‌اند چراکه خلبان‌های آمریکایی فقط ۵ فروند جنگنده دشمن را با استفاده از تامکت ها سرنگون کرده‌اند. **
    —————————————————————
    قطعا تفاوت بسیاری بین خلبانان (در کل جنگجویان) ایرانی با امریکایی وجود دارد. اگر بخوام مقایسه کنم در جنگ ویتنام فرماندهان و سربازهای امریکایی که اسیر میشدن در زندان با هم همجنسبازی می کردن و به خاطر یک نخ سیگار همدیگر رو می فروختن. و …..
    ————————————————————
    هرچند کشور به خاطر بی لیاقتی و ترسو بودن خیلی ها در وضعیت بحرانی قرار داره اما امیدوارم هرگونه تجاوز به شدیدترین شکل ممکن جواب داده بشه.

    موافقم 78
    مخالفم 129
    1. علی خسرو

      ۵ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (31 ديدگاه)

      اونجا بودی شما دیدی که با هم چیکار میکردن؟
      در ضمن کشورمون از سالها پیش تا همین الان مورد تجاوز قرار گرفته…

      موافقم 153
      مخالفم 23
    2. بیژن

      ۵ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (62 ديدگاه)

      تعصب کور و بهتان زدن باعث بالارفتن و بهتر شدن نمیشه.
      اول: تنها شکست ها و سقوط های مربوط به این هواپیما، تحت هدایت خلبانان ایرانی و در جنگ با عراق اتفاق افتاد. بد نیست بدونی که ساقط کردن این پرنده ها با فریب خلبان ها ممکن شد. اما این چیزی از مقام انسان هایی که برای کشورشون جنگیدند و کشته شدن کم نمیکنه.

      دوم: مکرر از اسرای ایرانی آزادشده که باهاشون همکار هستم از وجود مخبر بینشون در اردوگاه‌های عراق شنیدم. البته چیز عجیبی نیست. اگه جنایاتی که یهودی ها در اردوگاه‌های مرگ برعلیه خودشون انجام دادن رو بخونی دیگه به این مسایل فکر هم نمی کنی.

      موافقم 79
      مخالفم 7
  6. Sina

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (847 ديدگاه)

    قدرت نظامی طرف رو داشته باش
    ۶۳۳ تا F14 رو بازنشسته کرده…

    و اینکه نارحتی قضیه اینجاست که طرفداران افرادی با عقل و هوش سازنده مستعان میان یه موضوعی مثل بنزین زدن سوخو ۵۷ روسی توی فرودگاه ایران رو انچنان توی بوق و طبل و سر صدا میکنن که بله ایران سوخو میخواد بخره و دستاورد بزرگ و …چشم دشمنانو…(بابا فقط داشته رد میشده این وسط یه بنزینی زده؛همین)
    میان افرادی با دریاتی که رفتن بهترین جنگنده اون زمان رو خریدن اوردن عملیانی کردن نفر آموزش داد حرفشونو به بهترین شکل به عمل تبدیل کردن رو کارشونو بی ارزش میدونن و میگن رفتن یه جنگنده پر هزینه بدرد نخورو وارد کردن…

    موافقم 159
    مخالفم 15
  7. rassul rt

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (12 ديدگاه)

    فوق العاده زیباست.
    البته همینم دلیل انتخابش شد. در صورتی آمریکا به اسرا..یل و ژاپن هردو F14و F15 رو پیشنهاد داد و جفتشون اف 15 رو انتخاب کردن به خاطر توانایی های بالاترش اما تو اون نمایش هوایی اف 14 به خاطر بالهاش جذاب تر بود و در کل خوشگل تره. اما جنگنده های بال متغیر نه تنها هزینه بالاتری دارن بلکه ایرفریم هاشون ضعیف تره به خاطر همین همشون منسوخ شدن.

    موافقم 21
    مخالفم 101
    1. Ferrari

      ۵ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (1984 ديدگاه)

      فکر میکنی نیروی دریایی امریکا و نیروی هوایی ایران بخاطر زیبایی سراغ این جنگنده رفتن؟
      شما فقط برد راداری این جنگنده رو ببینید اون زمان چندتا جنگنده همچین رادار توانایی داشتن؟ مهمتر از اون توانایی حمل موشک دوربرد فونیکس بود
      این جنگنده به سفارش نیروی دریایی امریکا و برای نابود کردن بمب افکن های دوربرد شوروی که موشک ضد کشتی خا ۲۲ با کلاهک انفجاری یک تنی حمل میکردن ساخته شد. ایران هم برای پاسخ به تجاوزاتی که از طرف شوروی به حریم هوایی ایران میشد سفارش داد. و ترکیب این جنگنده با اواکس میتونست ایران رو به مرگبارترین نیروی هوایی منطقه حتی برای شوروی تبدیل کنه که متاسفانه قرارداد تحویل اواکس ها لغو شدن
      جدای از این نیروی هوایی ایران سفارش چندصد فروند جنگنده f16 هم داده بود. خب این نشون میده فرماندهان نیروی هوایی به خوبی میدونستن که تامکت چقدر گرون و پر هزینه‌ست که در کنارش جنگنده ارزونی مثل f16 رو هم سفارش دادن.
      کشورهای دیگه توانایی ساپورت دو جنگنده با نقش های متفاوت رو نداشتن برای همین سراغ یه مولتی رول مثل f15 رفتن.
      نیروی دریایی امریکا هم در کنار f14 جنگنده ارزونی مثل f18 هورنت رو سفارش داد و زمانی تامکت ها از خدمت کنار رفتن که شوروی فروپاشید و بخش زیادی از قدرتش رو ازدست داد

      موافقم 131
      مخالفم 4
    2. ایرانی

      ۵ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (1 ديدگاه)

      خیر عزیز شاهنشاه به دلیل رادار پیشرفته اش و همچنین دقت موشک فونیکس برای موقعیت جغرافیایی ایران خرید نه به دلیل زیبایی ما نقاط کوری در کشور داشتیم که شاه 4 تا آواکس هم خرید تا در کنار تامکت ها آسمان ایران را پوشش دهند

      موافقم 100
      مخالفم 5
    3. محمدهادی

      ۶ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (2572 ديدگاه)

      امریکا متحد ایران بود؟!!
      این دیگه چه جور نگارشیه!!
      طوری متن های این بخش از پدال(نظامی هوانوردی) نوشته میشه که همیشه رنگ و بوی خطا و دروغ ازش بیرون میاد
      در مورد تامکت هم حرفی در کارامدی و مفید فایده واقع شدنش تو اون زمان کشورمون نیست
      ولی صرف اینکه تمام تجهیزات مهم نظامی تو بخوای با خرید خارجی تامین کنی اشتباه بزرگ راهبردی یک کشوره بخصوص ایران
      جغرافیای کشور ما بسیار نقطه ی حساسیه که همیشه ابرقدرتها چشم به طمع و تصاحب و تجزیه ش دارن.حتی همون زمان که امریکا اینارو بما فروخت و کلی هم پول به جیب زد(کارخانه گرومن با این خرید ایران کامل احیا شد از ورشکستگی)چندین نقطه از کشورمون رو هم با همین متحد بودنش ازمون جدا کرد…
      ماستا رو قاطی نکنیم با قیمه ها
      باید خودمون دلسوز خاک مون باشیم
      قطعا رابطه مناسب داشتن امریکا و ایران به ضرر کامل کشورهای منطقه و بخصوص اسراییله
      عربستان امارات و قطر و ترکیه و اسراییل هیچوقت اجازه نمیدندرابطه ما با امریکا حسنه بشه
      اینو مطمئن باشید
      چون سودشون تو این شرایطه

      موافقم 4
      مخالفم 6
      1. مجتبی

        ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
        سوابق: (1 ديدگاه)

        اولا آمریکا کی قسمتی از خاک مارا جدا کرد؟ شاید منظورت شوروی بوده. دوما ذلت فقط خرید سلاح از خارج هست؟ فروختن نفت 40 درصد زیر قیمت به چین و 15 هزار برابر شدن ارزش دلار نسبت به ریال خفت و ذلت نیست؟

  8. ALI

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (83 ديدگاه)

    روحش شاد
    لطفا یه مطلب بذارید چرا ایران 14 رو به 15 ترجیح داد

    موافقم 103
    مخالفم 16
  9. Avan

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (458 ديدگاه)

    خلاصه اش این است که قرار بود به خاطر وسعت ایران و قدرت راداری و رهگیری بهتر f14 نسبت به f15 از f14برای دفاع استفاده کنند و تعداد زیادی هم f16 بخرند برای حمله و بمباران و f16 قرار بود جایگزین f5 شود.

    موافقم 98
    مخالفم 4
  10. javad-bmw

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (275 ديدگاه)

    پس از آنکه شاه دستور تیراندازی به تظاهرکنندگان و شهادت صدها تن را داد اوضاع کشور به شدت ملتهب شد.
    آیا شما رو یاد چند سال پیش نمیندازه؟؟؟؟

    موافقم 145
    مخالفم 19
    1. آدولف هیتلر

      ۵ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (73 ديدگاه)

      مردمی که به اقلیت (نالایق و بدون تحصیلات مرتبط) رای میدن که براشون تایین تکلیف کنن و بعد از اونا انتقاد میکنن ولی هیچ اقدام حقیقی صورت نمیگیره…
      شرط میبندم آیندگان وقتی قراره این فصل از تاریخ رو بخونن خیلی حرص میخورن خیلی خیلی زیاد

      موافقم 15
      مخالفم 4
      1. Saeed

        ۶ فروردین ۱۴۰۴
        سوابق: (2 ديدگاه)

        رأی 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂

        موافقم 3
        مخالفم 2
  11. Souls_Master

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (195 ديدگاه)

    روح بزرگ مرد شاد
    بزرگ ترین مشکل تامکت موتورش بود که دچار واماندگی میشد.

    موافقم 89
    مخالفم 15
    1. ناشناس

      ۶ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (33 ديدگاه)

      روح آن بزرگمردالبته«بزرگ ترو»شاد!!!!شاد!!!!که درجنگ جهانی دوم ضمن اعلام بی طرفی درجنگ جهانی دوم بازهم بدون شلیک حتی یک گلوله به سوی قوای متجاوزانگلیسی باننگ وخفت تسلیم ومثل(مرغ خس) راهی جزیره موریس وبعدهم درآفریقای جنوبی تبعید خودخواسته رابرگزیدبرای اعدام حقارت آمیزآنهم توسط نیش پشه ی مالاریا،به خاطرخشم غضب توسط ارباب انگلیسی!که ای گماشته ی ما!!!چراباهیتلرسلام علیک داشتی؟مگرتودست نشانده مانبودی؟نارومیزنی؟هان پدرسوخته ی پالتووپالان پوش ترسو؟حالاخودت رامعرفی کن به سواحل بوشهربرای تبعیدبه آفریقاوبعدهم اعدام بانیش پشه مالاریاآنهم درتبعیدبه جزیره موریس!

      موافقم 8
      مخالفم 13
      1. محمدهادی

        ۶ فروردین ۱۴۰۴
        سوابق: (2572 ديدگاه)

        وقتی نگاه میکنم که این قبیل مجوز فروش ها در مقابل جدا کردن بخش های بسیار مهم و استراتژیک از خاک ایران و تقسیم این خاک به بخش شمال و جنوبی بین گرگ های شرقی و غربی در زمان جنگ جهانی و گماشتن پادشاه کشورم تعیین تکلیف کشورم بدست گرگ ها،میگم نه، به خریدش نمیارزه
        چون هروقت که احساس کنن کنترل مونو دارن از دست میدن مثل زمان افزایش قیمت نفت توسط ایران در اوپک یا شروع جنگ با صدام تمام مزایا و تعهدات و پشتیبانی و تامین قطعات و کل پروسه فروش رو قطع میکنن
        کاملا انسانی و حقوق بشری!
        نه
        به خسارت هاش هرگز نمیارزه
        خودمون بریم گلوله توپ و راکت موشک و پهپاد و شناور تندرو بسازیم و مستقل باشیم در تولید تامین پشتیبانی و تامین قطعات خیلی با ارزش تره تا یک مجوز خرید تسلیحات مدرن بهمون بدن
        ما اگه بجای همین تامکت اون روزها،راکت و موشک بالستیک داشتیم
        دوستان اصلا صدام حسین طمع حمله به حتی یک پاسگاه مرزی مونم نمیکرد
        چه برسه به توهم خوردن شام تو تهران!
        استقلال و اقتدار کالاییه که با خرید خارجی بدست نمیاد
        فقط کمک کننده ست،همین

        موافقم 3
        مخالفم 7
  12. گاس فرینگ

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (696 ديدگاه)

    درود بر بانی ورود این جنگنده ها
    و لعنت به خائنینی که در دولت موقت قرارداد آواکس و اف ۱۶ و … که پولش به اندازه چندبرابری بطور کامل به آمریکا داده شده بود رو لغو کرد تا پول مملکت بدون هیچ عایدی بره تو حلق غربی ها

    موافقم 128
    مخالفم 8
    1. منصور

      ۵ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (108 ديدگاه)

      در آن دوران هر تصمیم دیگری از سوی دولت موقت به عنوان ضدیت با انقلاب ارزیابی میشد( به قضیه اشغال سفارت آمریکا نگاه کنید)

      موافقم 56
      مخالفم 5
  13. datsun

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (4058 ديدگاه)

    F15 خرید بهتری بود

    موافقم 8
    مخالفم 102
  14. Saeed

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    فکرشو کنید الان باید بین آف سی پنج یا وووو چی میشد

    موافقم 35
    مخالفم 2
  15. حمید

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    جلیل زندی روحت شاد
    تامکت رو آقای جلیل زندی به دنیا و خود سازنده های f14 معرفی کرد

    موافقم 42
    مخالفم 1
  16. ایرج

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    انگار همه‌تون خبر ندارید اون مرحوم خودش خلبان چندین نوع هواپیمای جنگی و ایرباس مسافری بود وقتی که به آمریکا تشریف میبرند شخصا خودش هر دونوع جنگنده رو شخصا به پرواز درمیاره و قابلیت‌های بیشتر اف ۱۴ رو ترجیح میدهند . متاسفانه بزرگان امروز ما فقط آفتابه رو میتونند به پرواز دربیارن

    موافقم 80
    مخالفم 8
  17. حمید صدیقی

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    جنگنده رهگیر f14 ( تامکت ) برای پر کردن عمق راهبردی ایران و پوشش نقاط کور راداری خریداری گردید ، ایران همیشه از پرواز جنگنده های بلند پرواز و بسیار سریع MIG25 ( فاکس بت _ نوع شناسایی ) در رنج بود که با خرید جنگنده اف ۱۴ مجهز به رادار و سیستم کنترل آتش مافوق مدرن اگ ۹ در کنار موشک های اکتیو فینیکس این مزاحمت برای همیشه برطرف شد ، باید توجه داشت هیچیک از متحدین نزدیک ایالات متحده آمریکا، این جنگنده پیچیده را انتخاب نکردند ، با وجود اینکه این هواپیما کارنامه درخشانی در جنگ تحمیلی از خود بجا گذاشت ولی همیشه از نقص مادرزادی واماندگی موتورهای پرت اند ویتنی خود رنج می‌برد …

    موافقم 42
    مخالفم 2
  18. حسین خوانساری

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (60 ديدگاه)

    انتخاب f14 چندین علت داشت اول اینکه دارای رادار برو بلند آیگ ناین بود و به عنوان یه مینی آواکس کاربرد داشت در آسمان دوم اینکه مجهز به موشک رادار فعال بود که f15 چنین موشکی نداشت f15 نسل جدید اسپارو داشت که نیمه راداری بود و قابلیت شکار از فاصله دور نداشت و تا لحظه برخورد به هدف باید توسط خلبان خودی هدف رو دنبال میکرد اما تامکت با فونیکس هیولا بود میشد باهاش انواع موشکهای اتمی قاره پیما بمب افکن و جنگنده های ارتفاع بالایی چون میگ ۲۵ رو به راحتی سرنگون کرد اینکه آمریکا موافقت کرد با فروش تامکت به ایران اتفاقا راحت هم نبود شاه ایران میگ ۲۵ های شوروی رو بهانه کرد که میومدن جاسوسی میکردن و جنگنده های f4 ما به گرد پاشون نمی رسید اما با ورود تامکت وقتی میگ ۲۵ شوروی برای جاسوسی اومد خلبان ما با f14 روش قفل راداری کرد و دیگه هیچوقت میگ ۲۵ شوروی وارد ایران نشدند موشک فونیکس انقدر دقیق بود که خلبان عراقی به محض اینکه روشون قفل میکردیم فرار میکردن و عملیات شون لغو میشد ما نمیزدیم در بیشتر مواقع چون فقط بدنبال لغو شدن عملیات عراقی ها بودیم چون موشک نداشتیم تحریم بودیم خیلیا فکر میکنند ۸ سال جنگ خیلی راحت گذشته اما خبر ندارن یک روزش با گذشت مردانی اتفاق افتاد که به گردن ما همیشه حق داشته و دارند ۸ سال جنگ انقدر مخرب بود که آثارش چند دهه باقی میمونه شوخی نیست

    موافقم 68
  19. محمد

    ۵ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1594 ديدگاه)

    پیش نویس قرارداد اف ۱۵ هم موجود هست.

    موافقم 24
  20. Behnam khs

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (18 ديدگاه)

    F14 جنگنده ناو نشین نیروی دریایی ایالات متحده،جنگنده برتری هوایی شناسایی تاکتیکی،اسکورت.ایران فقط برای این رفت دنبال این هواپیما ک فقط میخواست دفاع هوایی قدرتمندی داشته باشه،این جنگنده میتونست 4 موشک فونیکس،موشک اسپارو و سایدوایندر رو حمل کنه،فقط ضعف تامکت در سیستم هیدرولیک چرخ ها بود ک مواقعی باز نمیشدن، و موتور های TF30 در مدل A بود ک ایران خریده بود و مشکل واماندگی داشت ک قرار بود بعدا با ارتقاع کلی ب موتور F110 جایگزین بشه ک انقلاب کار خراب کرد،در کل ایران 80 فروند سفارش داد ک 79 فروند تحویل داده شد اون زمان
    الان ب نظر کمتر از 10فروند عملیاتی باشن و رادار هاش سالم باشه
    به نظر من موقع سفارش باید 40 فروند F14 سفارش میدادن و 40 فروند F15 و الان وضعیت F15 اگه داشتیم خیلی بهتر و سر حال تر میشدن با بروز رسانی و فراوانی قطعاتش
    و بگذریم که سفارش 160 فروند F16 رو لغو کردن یکطرفه،و اگه موقع جنگ 8 ساله داشتیمشون طومار صدام پیچیده میشده،و آمریکا سفارش هاش تکمیل کرده بود و F16 ها رو تحویل اسرائیل داد

  21. Behnam hks

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (18 ديدگاه)

    دهه 1970 ساخته شده واقعا حیرت آور بوده اون زمان بهش میگفتن کامپیوتر پرنده

    جنگنده ها وسایل نظامی کاملا استراتژیک هستن
    انعطاف و ماموریت های ضربتی ک جنگنده ها میتونن انجام بدن هیچ موشک یا پهپادی نمیتونه انجام بده
    ی عده تو کشور هستن میگن موشک و پهپاد داریم نیاز به جنگنده نداریم کاملا اشتباه میکنن،کارهایی ک جنگنده انجام میده کاملا فرق داره با موشک و پهپاد ها.تنوع عملیات های جنگنده خیلی بیشتر و بهتر از اوناس

    موافقم 27
  22. ابی

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (4 ديدگاه)

    هنگام نواختن شیپور جنگ.. مردان از نامردان جدا میشوند… ابزار جنگ هرچقدر دقیق و سریع باشه بدون خدمه شجاع و دلیر فقط یک هدف متحرکه اگر عراق خلبانان ایرانی رو داشت هیچوقت f14. حریف میگ 25 نمی شد و در واقعیت
    نمیشه یک مورد انهدام میگ25عراقی بوده اونم f14 بالا سرش بوده و متوجه حضور تامکت نشده عراقی ها ابزار به مراتب دقیق تر و قویتر جنگی را داشتند ولی خلبانان شجاعی نداشتند و شما ببینید ایران و ارتش ایران چه خلبان های دلیری پرورش داده است که با f4وf5.. های 60
    ساله پرواز میکنند باور کنید به هرکدام از شما یه کیف پول بدهند جرات نشستن داخلشونو ندارید ولله انگار ژیان 60 ساله ان نه هواپیما پس باید قدردان خلبانهایمان باشیم تا ابزار جنگی ارتشی هایی که با 20سال خدمت و حقوق ضعیف زیر15تومن ماهانه از شبانه روز ما دفاع میکنند و هیچکس هم ککش نمیگزه و انگار نه انگار این بندگان خدا هم زن و بچه و زندگی و هزینه دارند

    موافقم 7
    مخالفم 2
    1. منصور

      ۶ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (108 ديدگاه)

      بر اساس گزارش خبرنگار اتریشی «تام کوپر»، درمجموع ۱۰ هواپیمای میگ-۲۵ عراقی به دست تامکت‌های ایرانی سرنگون شدند که یکی از این پیروزی‌ها به‌طور مشترک با جنگندهٔ اف-۵ بدست آمده‌است

  23. ابتین

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    نکته ایی که ذکر نشده. ایران تامکت را فقط خریداری نکرد. مالک بخشی از سهام تولید تامکت بود و پهلوی درصدی از خط تولید را از امریکا خریداری کرد امریکا برای تولید اف ۱۴ که هزینه سنگینی داشت از سرمایه گذاری ایران استفاده کرد و تعداد زیادی از تامکت ها را اول انقلاب خود. ایرانیان تحویل نگرفتن از شیطان بزرگ چون نیازی نمی دیدند به این وسایل شیطانی

    موافقم 9
    مخالفم 3
  24. سعید‌آریایی

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (5 ديدگاه)

    آمریکا‌با‌سیاست‌ایجاد‌فتنه‌ودشمنی‌بین‌دولتها‌تسلیحاتی‌را‌می‌سازد‌که‌با‌۲۰برابرهزینه‌ساخت‌به‌کشورهای‌هدف‌می‌فروشد‌تا‌هم‌به‌اهداف‌سیاسی‌برسد‌وهم‌مجددا‌به‌تسلیحات‌مدرن‌نیازمند‌باشند‌وگرنه‌اگرانگلیس‌وآمریکا‌درجهان‌ایجاد‌فتنه‌راهبردی‌درجهت‌منافع‌خود‌نکنند‌هم‌جهان‌امن‌خواهیم‌داشت‌وهیچ‌نیازی‌به‌تسلیحات‌نظامی‌وجود‌ندارد‌با‌تزریق‌هژمونی‌دلار‌دراقتصاد‌جهان‌۷برابر‌دارایی‌آمریکا‌دلاردراقتصاد‌جهان‌وجود‌دارد‌بدون‌آنکه‌به‌آنریکا‌برگردد‌یعنی‌حیب‌همه‌مردم‌جهان‌را‌خالی‌می‌کند‌واین‌سیاست‌درحال‌فروپاشی‌هست‌یعنی‌مفت‌خوری‌آنها‌ازمنابع‌جهان‌ونیروی‌انسانی‌که‌نوعی‌برده‌داری‌نوین‌هست‌ویک‌عده‌که‌باچشم‌وگوش‌فریب‌می‌خورند‌وبه‌تاریخ‌وعقل‌ومنطق‌توجه‌نمی‌کنند‌وافتخار‌می‌کنند‌که‌برده‌نوین‌آمریکا‌وانگلیس‌هستند

    موافقم 3
    مخالفم 10
    1. ناشناس

      ۶ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (33 ديدگاه)

      به جان همون جانباختگان فجایع شهرناکازاکی وشهر هیروشیمای ژاپن قسم!شهری پرازبچه وزن وپیرمردان ژاپنی که موردحمله اتمی یانکیهاو«تروریست های کت وشلواری»بافاصله یک هفته ازهم،تمام زنان وبچه های سامورایی نسل کشی شدندیاکندن پوست پستان زنان سرخپوست آمریکابعدازتجاوزگروهی به زنان سرخپوس که پوست سینه زنان رادباغی کرده جهت ساختن کیسه تنباکوی«یانکی ها»مورداستفاده قرارمی گرفت درزمان غرب وحشی!

      موافقم 3
      مخالفم 1
  25. امیر

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    یکم بیشتر تحقیق کنید بعضی اطلاعات نادرست است !

  26. کوروش

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (2 ديدگاه)

    هنگامی که رادار تامکت روی هواپیمای دشمن قفل کنه پیامی روی اسکرین دشمن میفته با متن you are dead. یعنی تو مردی و محال بود که موشک فونیکس که یک‌میلیون دلار قیمتش بود هواپیمای هدف شده رو ساقط نکنه.شاه فقید خودش خلبان بود و مشاورینش همگی خدایان جنگ و علوم نظامی و تکنولوژی بودند و میدونستند چی میخرند.و همون مهمات و ابزارها بودند که هشت سال جنگ رو پیش بردند.بهتره که تعصبات کورکورانه غیر علمی رو بعضیا کنار بگزارند.

    موافقم 8
    مخالفم 3
  27. Amir

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (2 ديدگاه)

    فکر کردم داستان واقعی را گفتید
    واقعیت اینستکه دولت آمریکا این جنگنده پیشرفته را به هیچ کشوری نمی فروخت
    اما در هنگام سفر شاه به آمریکا ، شرکت فانتوم با ساه ملاقات میکند و میگوید ما اف ۱۴ را طراحی کرده ایم لیکن دولت امریکا پول تولید انبوه به ما نمیدهد
    شاه فرصت را مناسب می بیند و بعد از تماشای قابلیت های این پرنده ، به شرکت فانتوم اعلام میکند که من پول تولید را میدهم و شما اینها را برای ما تولید کنید
    بدین ترتیب این هواپیما با سرمایه گذاری ایران تولید میشود و دولت امریکا نمی تواند جلو فروش آن به شاه را بگیرد
    و …

    موافقم 6
    مخالفم 1
    1. احسان

      ۶ فروردین ۱۴۰۴
      سوابق: (2 ديدگاه)

      در هنگام ساخت، بانک ملی ایران ۷۵ میلیون دلار وام با سود ۱۱ درصد به شرکت گرامن برای خط تولید پرداخت کرد.[۴]
      در حال حاضر ایران تنها به‌کار گیرنده این جنگنده در جهان است.
      لذا اولین تولیدات اف ۱۴ به ایران داده شد و سپس دولت آمریکا اف ۱۴ را خریداری و در اختیار گرفت
      دست برتر شاه نسبت به دولت آمریکا !

      موافقم 5
      مخالفم 0
  28. خودم

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (4 ديدگاه)

    عراق عددی نبود که ایران بخاطر ترس و احساس خطر از عراق بخواد یه نقشه پیچیده رو طراحی و اجرا کنه تا به اف ۱۴ برسه
    عراق ۳ بار زمان شاه به ایران حمله کردکه کوتاهترینش یک شب و طولانی ترینش ۴ روز بود که هربار هم ایران پیروزمندانه برمیگرده به مرز خودش
    صدام تعداد زیادی تانک میخره و ایران هم هلی‌کوپتر کبری
    از شاه میپرسن این تعداد هلیکوپتر تهاجمی رو چرا میخره
    میگه چرا از همسایه ام عراق نمیپرسید اینهمه تانک جرا میخره
    برای هر تانکش من به کبری میخرم
    تامکت جنگنده برتری هوایی بود که طبق تصویب سنا فروش به هر کشور دیگه ممنوع بود
    شاه با کاهش تولید نفت اوپیک و بالا رفتن قیمت سوخت در اروپا و آمریکا آمریکا را تحت فشار گذاشت و از طرفی دلیل نیاز داشتن به این جنگنده پیشرفته رو هواپیماهای جاسوسی اتحاد جماهیر شوروی که در ارتفاع بالا ارد خاک ایران برای جاسوسی از ناتو می‌شدند اعلام کرد که درست هم بود و به بهانه و به دلیل توانایی مقابله با هواپیماهای جاسوسی شوروی تونست رضایت سنا رو به دست بیاره عراق عددی نبود در این حد و حدود نبود

    موافقم 4
    مخالفم 4
  29. Ali

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    روحت شاد
    به خدا اگر این تجهیزات رو نمیخرید مثل همین f14.f5.f4.پدافند هاگ و اموش تکاوران ارتش…..الان ما داشتیم عربی صحبت میکردیم ولی متاسفانه عرزشی های فکر میکنند محمد جهان ارا و برونسی بنا و ….باعث پیروزی جنگ ما شدند
    البته هرکسی که برای وطنش میجنگه قابل تقدیره ولی تو صدا و سیما جنگ رو این اشخاصی که گفتم پیروز کردن

    موافقم 3
    مخالفم 5
  30. اشكان

    ۶ فروردین ۱۴۰۴
    سوابق: (45 ديدگاه)

    با احترام نسبت به عزیزانی که نظر داده اند باید عرض بکنم شرکت فانتوم ؟ وجودی نداره . گرومن یک شرکت دیگه بوده که سازنده تام کت هست و ایران وامی کلان بهش میده برای تکمیل پروژه ساخت تام کت .
    شاه تام کت رو به پرواز در نمی آورد و صرفا بیننده پروازش و انتخاب کننده اش بوده در رقابت با اف ۱۵ . پرنده ای که شاه داخلش نشسته و احتمالا به پرواز در آورده اف ۴ هستش .
    طبق نظر فریدون مازندرانی یکی از بهترین خلبانان اف ۱۴ موتورهای tf30 هیچ مشکلی ندارن و اطلاعات مندرج شده برای مشکل استال صرفا بد فهمی عده ای از یک فرایند کاملا علمی.هست . ایشون میگن تا به حال فقط یک تام کت در ایران و آنهم قبل از انقلاب دچار واماندگی و استال و سقوط شده و بعد از اون اتفاق با تمرینات متداوم این مشکل به صفر رسیده .
    تام کت ۶ جایگاه حمل موشک فونیکس داره و نه ۴ تا . رادارش هم قابلیت حمله به ۶ هدف رو داره ولی قابلیت شناسایی ۲۵ هدف رو داره ، در مورد نوشتن پیامی روی رادار هدف ؟؟ فکر نمیکنم این مورد حقیقت داشته باشه . این احتمالا فکر خلبان هدف هست که میفهمه از بین خواهد رفت .
    علت انتخاب تام کت با وجود هزینه بالا و …. رادار قدرتمند و پر کردن نقاط کور راداری کشور بود مطابق نظر سرتیپ طوفانیان .
    سپاس از حوصله زیاد خواننده محترم .

    موافقم 6
    مخالفم 2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا