صنایع نظامیصنایع هوایی

تاریخچه مک دانل داگلاس F4 فانتوم؛ یکی از مشهورترین جنگنده‌های تاریخ

در مقاله پیش رو به بررسی تاریخچه یکی از مشهورترین جنگنده‌های جهان یعنی مک دانل داگلاس F4 فانتوم می‌پردازیم.


با گذشت چندین دهه از تولید F4 فانتوم، این جنگنده حتی امروز نیز علاقه‌مندان خود را دارد. F4 فانتوم یک جنگنده ره‌گیر و بمب‌افکن برد بلند و مافوق صوت است که به یکی از موفق‌ترین و منعطف‌ترین جت‌های دوران خود بدل شد. در این مقاله می‌خواهیم به تاریخچه پرافتخار F4 فانتوم پرداخته و مشخصات و ویژگی‌های آن را با هم مرور کنیم. همچنین درباره نسخه‌های مختلف آن بحث خواهیم کرد و لیست کشورهایی که از F4 فانتوم استفاده کرده‌اند را خدمت شما عزیزان ارائه می‌کنیم.

همچنین بخوانید:

توسعه F4 فانتوم در سال ۱۹۵۲ آغاز شد یعنی زمانی که نیروی دریایی آمریکا به دنبال یک جنگنده ره‌گیر جدید برای جایگزینی با محصولات قدیمی خود بود. شرکت مک دانل ایرکرافت کورپوریشن کار روی این پروژه را شروع کرد و در ۲۷ می ۱۹۵۸ پروتوتایپ XF4H-1 اولین پرواز خود را انجام داد. پس از آن بود که جنگنده موردبحث به خدمت نیروی دریایی، نیروی هوایی و تفنگداران آمریکایی درآمد. F4 فانتوم در ابتدا به عنوان یک جنگنده برتری هوایی طراحی شده بود اما مأموریت‌های آن گسترش یافت و شامل حملات زمینی، شناسایی و جنگ الکترونیک شد. این جنگنده نقش مهمی در جنگ‌های مختلف از جمله جنگ ویتنام، جنگ خلیج‌فارس و جنگ اعراب و رژیم صهیونیستی داشته است. محصول مک دانل داگلاس با درخشش در نبردهای هوا به هوا و انجام مأموریت‌های زمینی، انعطاف‌پذیری بالای خود را به نمایش گذاشته است. درگیری موفق F4 فانتوم با جنگنده‌های طرف‌های مقابل باعث شده نام مستعار “پخش کننده ممتاز قطعات میگ” را به خود اختصاص دهد.

جنگنده F4 فانتوم دارای چندین ویژگی متمایز است که در موفقیت‌های برجسته آن تأثیرگذار بوده‌اند. پیکربندی دو موتوره باعث شده این جت نظامی عملکرد و قابلیت اطمینان استثنایی داشته باشد. هریک از موتورهای جنگنده یاد شده بیش از ۷۹ هزار نیوتون نیروی رانش ایجاد می‌کنند. F4 فانتوم از نظر سرعت و شتاب گیری نیز بسیار احساس‌برانگیز بوده به گونه‌ای که حداکثر سرعت آن به ماخ ۱.۹ می‌رسیده و توانایی پرواز در ارتفاع بالاتر از ۱۸ کیلومتری سطح زمین را داشته است. یکی از مهم‌ترین جنبه‌های این جنگنده سیستم‌های راداری و هوانوردی پیشرفته‌اش بوده به گونه‌ای که F4 از رادار AN/APQ-72 استفاده کرده و می‌تواند با اهداف در ورای میدان دید خود درگیر شود.

F-4 فانتوم II و به‌طور خاص نسخه F-4J آن پیشتاز استفاده از توانایی موسوم به look-down/shoot-down بود. این نوآوری باعث می‌شد F-4J به‌طور مؤثری هواپیمای پروازی دشمن در ارتفاع پایین را ره‌گیری کرده و با آن درگیر شود. همچنین محصول مک دانل داگلاس به سیستم‌های الکتریکی پیشرفته به منظور تشخیص و نابودی رادارها و موشک‌های دشمن مجهز بود. در جدول زیر می‌توانیم مشخصات فنی نسخه F-4E فانتوم را مشاهده کنیم.

طول جنگنده ۱۹.۲۰ متر
طول بال ۱۱.۷۰ متر
ارتفاع جنگنده ۵.۰۳ متر
سطح بال ۴۹.۲ مترمربع
وزن خالی ۱۳,۷۵۷ کیلوگرم
حداکثر وزن تیک آف ۲۸,۰۳۰ کیلوگرم
حداکثر سرعت ماخ ۱.۹ (۲۳۷۰ کیلومتر در ساعت)
شعاع پروازی ۲۸۱۶ کیلومتر
ارتفاع پروازی ۱۸ هزار متر
پیشرانه ۲ توربو جت جنرال الکتریک J79-GE-17A
نیروی پیشران ۷۹.۳۸ نیوتون برای هر پیشرانه با پس‌سوز
نقاط اتصال حداکثر ۹ نقطه اتصال بیرونی برای پیکربندی‌های گوناگون
موشک‌ها موشک‌های هوا به هوا و هوا به زمین شامل AIM-9 سایدویندر و AGM-65 ماوریک
بمب‌ها بمب‌های رایج و هدایت دقیق شامل سری MK 82 و MK 84
رادار وستینگ هاوس AN/APQ-120 یا AN/APQ-172

این جنگنده در زمان تولید بهبودهای متعددی را تجربه کرد و در مجموع ۱۹ نسخه اصلی از آن برای مأموریت‌های گوناگون تولید شد. برخی از نسخه‌های برجسته F4 فانتوم به شرح زیر هستند:

F-4B: اولین نسخه تولیدی برای نیروی دریایی آمریکا که از سیستم‌های راداری و هوانوردی ارتقا یافته در مقایسه با پروتوتایپ های اولیه برخوردار بود و در مجموع ۶۴۹ فروند از آن تولید شد.

F-4C: اولین نسخه از F4 فانتوم نیروی هوایی آمریکا که برای نبردهای هوا به هوا طراحی شده بود. در مجموع ۵۸۳ فروند از F-4C تولید شده است.

F-4D: نسخه‌ای ارتقا یافته از F-4C که دارای سیستم‌های راداری و هوانوردی بهتر بوده و به تعداد ۸۲۵ فروند تولید شده است. این نسخه از F4 فانتوم همچنان در حال استفاده است.

F-4E: نسخه‌ای که اکثراً به کشورهای دیگر صادر شده و از پیشرانه ارتقا یافته، توانایی‌های حملات هوا به هوا و هوا به زمین بهبود یافته و مانور پذیری بهتر سود می‌برد. از این نسخه ۱۳۷۰ فروند تولید شده و همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

F-4G وایلد ویزل V: نسخه مخصوص جنگ الکترونیک که برای نیروی هوایی آمریکا طراحی شد و از سیستم‌های ویژه برای سرکوب رادار دشمن سود برد. ۱۳۴ فروند از این نسخه F4 فانتوم درب کارخانه را ترک کرده‌اند.

باید دانست موفقیت F4 فقط محدود به آمریکا نبود چراکه کشورهای زیادی متقاضی استفاده از آن بوده‌اند. جنگنده موردبحث بین سال‌های ۱۹۵۸ تا ۱۹۸۱ تولید شد و در این بازه زمانی بیش از ۵۱۹۵ فروند از آن مونتاژ گردید. F4 فانتوم واقعاً جنگنده‌ای جهانی است چراکه در کشورهای مختلفی بکار گرفته شده و در ادامه به برخی از شاخص‌ترین کشورهای استفاده کننده از آن اشاره می‌کنیم.

آمریکا: به عنوان سازنده اصلی، آمریکا به‌صورت گسترده‌ای از F4 فانتوم در ارتش خود استفاده کرده است. این جنگنده مأموریت‌های گوناگونی را برای نیروی دریایی، تفنگداران دریایی آمریکا و نیروی هوایی این کشور انجام داده است.

آلمان: F4 فانتوم نقشی حیاتی در دفاع از آلمان غربی در جنگ سرد داشته و نیروی هوایی آلمان از جنگنده موردبحث به عنوان هواپیمایی چندمنظوره سود برده است.

ژاپن: نیروی هوایی ژاپن از سال ۱۹۶۸ این جنگنده را به خدمت گرفته است. F4 فانتوم نقش بسیار مهمی در دفاع هوایی کشور ژاپن داشته و نمادی از تعهد این کشور به امنیت ملی محسوب می‌شود.

بریتانیا: نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا سازنده F4 فانتوم بوده و آن را به عنوان جنگنده دفاعی هوایی به خدمت گرفته است. نسخه بریتانیایی این جنگنده با نام F-4K و F-4M شناخته می‌شود و از تغییراتی برای هماهنگی با نیازهای نیروی هوایی بریتانیا سود می‌برد. باید دانست این چند کشور تنها بخش کوچکی از کشورهایی هستند که F-4 را به خدمت گرفته‌اند.

با اینکه بسیاری از کشورها، جنگنده مک دانل داگلاس را بازنشسته کرده‌اند اما F4 همچنان در برخی کشورها فعال است و در ادامه به کشورهایی که همچنان از جنگنده موردبحث استفاده می‌کنند اشاره خواهیم کرد.

یونان: نیروی هوایی این کشور از F4 فانتوم هم در مأموریت‌های دفاع هوایی و هم مأموریت‌های حملات زمینی استفاده می‌کند. یونان ۱۸ فروند F-4E فعال را در اختیار دارد.

کره جنوبی: نیروی هوایی کره جنوبی ۲۷ فروند F-4E فعال را در اختیار دارد و آن‌ها را عنصر کلیدی در امنیت هوایی خود می‌داند. F4 فانتوم همچنین نقش پشتیبانی مهمی در زمان تنش با کره شمالی ایفا کرده هرچند این کشور آسیایی آماده جایگزینی F-4E قدیمی خود با جنگنده‌های جدیدتر می‌شود.

ترکیه: ترکیه در سال ۱۹۷۴ تولید کننده F4 فانتوم بوده و از آن برای دفاع هوایی خود بهره می‌برد. در حال حاضر ۵۴ فروند F-4E 2020 در نیروی هوایی ترکیه فعال هستند.

ایران: کشور ما تعداد زیادی از F4 فانتوم ها را در اختیار داشته و هم‌اکنون نیز ۶۲ فروند از نسخه‌های F-4D، F-4E و RF-4E در حال انجام‌وظیفه هستند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۵۷ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۴۰ دیدگاه‌ها

  1. مجید

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (79 ديدگاه)

    خدا رحمت کنه خریدار فانتوم رو

    موافقم 193
    مخالفم 30
    1. Carbonado Aventador

      ۲۴ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (4500 ديدگاه)

      از جیب ملت خرید کردن هنر نمیخواد

      خدا رحمت کنه کسایی که با این پرنده از ناموس کشور دفاع کردن

      موافقم 55
      مخالفم 170
      1. Sina

        ۲۵ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (835 ديدگاه)

        بله درسته از جیب ملت برای ملت خرج شد…
        در واقع چراغی که به خانه روا بود رو برای روشنایی خانه ملت گذاشت…

        موافقم 199
        مخالفم 12
        1. کاوه

          ۲۵ آذر ۱۴۰۳
          سوابق: (3 ديدگاه)

          تاریخ معاصر رو نخوندی پس

          موافقم 10
          مخالفم 16
      2. شهرام

        ۲۶ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (2 ديدگاه)

        نه داداش فقط پول نیست الانم کشور ایران پول داره و 40ساله دربه در دنبال خرید هواپیما هست و حتی هواپیما مسافربری بهش نمیفروشن حتی متحد و یجورایی ارباب پوتین هم بعد از چندین و چند بار مذاکرات و فرستادن انواع ادوات نظامی و موشک و گوشت دم توپ شدن و سپر بلای روسیه شدن ایران بازم حاضر نیست سوخو 35 به ایران بده البته میگن دوتا هواپیما فرستادن که داخل کشور مونتاژ بشه اونم معلوم نیست جریان چیه

        موافقم 17
        مخالفم 2
      3. شهرام

        ۲۶ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (2 ديدگاه)

        نه داداش فقط پول نیست الانم کشور ایران پول داره و 40ساله دربه در دنبال خرید هواپیما هست و حتی هواپیما مسافربری بهش نمیفروشن

      4. genius

        ۲۶ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (1351 ديدگاه)

        ولی اینکه ۴۶ سال دادار و دودور کنی من خودکفام من مستقلم من به خارجی نیازی ندارم بعد در به در التماس کنی ۲۴ تا دونه نهایتا دوتا اسکادران سوخو بهت بفروشن خیلی ضایع است!

        موافقم 22
        مخالفم 3
      5. سلیمان

        ۲۹ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (1 ديدگاه)

        حالا چه درود بفرستید چه لعنت باید واقع بین باشید
        با جنگنده فانتوم که الان یه جنگنده فرسوده قدیمی هست نهایت میشه فقط طالبان و کشور کوچک ضعیفی مثه ارمنستان یا آذربایجان رو شکست داد (که بهترین هواپیماش 4 تا جنگنده قدیمی شوروی است)
        آن هم به شرطی که خلبانان باهم متحد باشن و خیانتی شکل نگیره
        نه مثل سوریه که خلبانان خودشون رو از میدان جنگ کنار کشیدن و در این هرج و مرج هواپیماها هم توسط صهیون ها بدون جنگ هوایی روی زمین منهدم و نابود شد

    2. sinasvj

      ۲۴ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (435 ديدگاه)

      زیباترین کامنت با اختلاف

      موافقم 81
      مخالفم 4
    3. کاوه

      ۲۵ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (3 ديدگاه)

      خدا رحمت کنه کسانی رو که این جنگنده ها رو با همه تحریم ها بروز نگه داشتند بحث خرید باشه پول به بچه هم بدی هر چی بخوای میخره

      موافقم 19
      مخالفم 73
      1. genius

        ۲۶ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (1351 ديدگاه)

        شماها یا رحوی‌ایست هستید یا خودفروخته وگرنه اولا اینکه پول نفت ایران با تیزبینی فقط تو ایران خرج بشه دوما قدرت‌های جهانی با کمال میل بخوان باهات معامله کنن جفتش نماد قدرته که تو و همقطارانت هر دو رو ندارین!

        موافقم 10
        مخالفم 3
    4. رضا

      ۲۵ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (2 ديدگاه)

      همونایی که اون هواپیماهارو بهش دادن همونا هم شوتش کردن، به چه کارش اومد؟ تنها کسایی که بهش حمله میکردن همونا بودن، ولی الان با همون هواپیماهای پنجاه سال پیش با چنگ و دندان جلو زورگوهای عالم وایسادن

      موافقم 9
      مخالفم 12
    5. اسماعیل

      ۲۶ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (1 ديدگاه)

      پهلوان زنده یاد جناب محمود اسکندری خلبانی که به فانتوم آبرو داد ، یادش گرامی ، وطن و ما مدیون شجاعت عباسهای دوران بابایی و محمود اسکندری و خلعتبری و جلیل زندی و اقبالی و جدی اردبیلی و … بقیه بزرگان نیروی هوایی هستیم ، هیچوقت نمیتوانیم زیر دین آنها بیرون بیاییم انها جان و تن و زندگی خود را دادند تا ایران ، ایران بماند ، زنده باد ارتش ایران و خلبانان شجاعش

      موافقم 6
      مخالفم 2
  2. Souls

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (154 ديدگاه)

    البته فکر کنم کره جنوبی فانتوم هایش را بطور کامل بازنشسته کرده و دیگر درخدمت نیستند.

    موافقم 25
    مخالفم 4
  3. Souls

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (154 ديدگاه)

    نام فانتوم با خلبان بزرگ محمود اسکندری گره خورده هست و یادش را گرامی میداریم.

    موافقم 110
    مخالفم 4
  4. Souls

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (154 ديدگاه)

    اگر اطلاعات خیلی بیشتری میخواید بدونین سایت جنگاوران جای مناسبی برای یادگیری بیشتر هست.

    موافقم 39
    مخالفم 6
  5. SP2

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    یه سوال امروزه کاری هست که جنگنده ها انجام بدن اما پهپادها عاجز باشن ازانجام دادنش ؟

    موافقم 15
    مخالفم 17
    1. محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال

      ۲۴ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (2997 ديدگاه)

      حمل مهمات سنگین و مانورهای پیچیده هنوز روی پهپادها عملیاتی نشده

      موافقم 71
      مخالفم 1
      1. محمد

        ۲۴ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (1338 ديدگاه)

        سوخو ۷۰ روسی که یک پهپاده همه‌ی
        این موارد که گفتین رو انجام داده.
        البته مانور هایی که جنگنده های روسی نظیر سوخو ۵۷ انجام می دهند رو نمیتونه انجام بده ولی مانور هایی رو انجام داده که هواگرد سرنشین داره توانایی انجام دادن آن رو دارد.

        موافقم 8
        مخالفم 31
    2. مهدی دهقان

      ۲۴ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (32 ديدگاه)

      اصلا قابل مقایسه نیستن این چرتو پرتای که *** درباره پهباد میگن رو ول کنین همین فانتوم از بهترین پهباد دنیا سرتره هیچوقت پهباد جای جنگنده رو نخواهد گرفت

      موافقم 49
      مخالفم 13
      1. تحت پیگرد

        ۲۵ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (357 ديدگاه)

        نکنه شما از ایلان ماسک بیشتر می‌دونی؟ اگه هنوز جنگنده از پهباد بهتره دلیلش همونیه که هنوز خودروی با راننده از خودروی خودران بهتره. وقتی هوش مصنوعی به بلوغ برسه و سیستم های کنترل مصنوعی به بلوغ برسند دیگه هم خودروهای خودران از خودروهای با راننده ایمن تر و بهتر عمل میکنند هم پهبادها از جنگنده های امروزی جلو میزنند.فکر میکنم نسل ششم جنگنده ها آخرین نسل از جنگنده ها با خلبان باشند

        موافقم 10
        مخالفم 31
        1. Avan

          ۲۵ آذر ۱۴۰۳
          سوابق: (431 ديدگاه)

          تا حدی موافقم ولی در کل هوش مصنوعی خطرناک است و احتمال شورش آن بر ضد بشر زیاد است (من معتقدم قطعی است). هوش(IQ)یک انسان نابغه حدود ۱۶۰ است در حالی که هوش مصنوعی تا ۱۱۶۰می تواند برسد یعنی مثل این است که بشر مطیع سوسک باشد.

  6. datsun

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (3951 ديدگاه)

    یکی از بهترین جنگنده های تاریخ

    موافقم 41
    مخالفم 3
    1. کاوه

      ۲۵ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (3 ديدگاه)

      موافقم

  7. محمد

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (1338 ديدگاه)

    در مورد ارتقاعاتی که بر روی فانتوم انجام شده هم چیزی نگفتید ولی خب بهترین ارتقایی که بر روی فانتوم انجام شده F-4E Terminator 2020 نام داره.
    که در ترکیه با کمک اسرائیل این ارتقاء انجام شده.
    و رادارش هم EL/M-2032 اسرائیلی هست که سر پروژه لاوی توسعه اش داده اند و برای اهداف هوا به هوا برد رادارش ۲۲۰ کیلومتر است.
    و این رادار ساخت التا سیستمز اسرائیل هست و در جنگنده های اف ۱۶ و تجاس‌ هندی و اف ۵ و تعدادی جنگنده دیگر استفاده می کنند.
    البته در ایران فانتوم های طی پروژه دوران ارتقاء یافتند ولی اطلاعاتی در مورد آن در دسترس نیست.

    موافقم 28
    مخالفم 3
  8. محمد

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (1338 ديدگاه)

    آمار و ارقام فانتوم هایی که در ایران در حال سرویس هستند چرته محضه.
    ۶۲ فروند.😅
    تصاویر فانتوم هایی که پخش شده براساس کد روی سکان عمودی، بیش از ۱۰۰ فروند است.
    البته در زمانی ایران ۲۲۵ فروند فانتوم داشت که طی حوادث و جنگ و فرسودگی ناوگان به اینجا رسیدیم.

    موافقم 22
    مخالفم 6
    1. بهزاد

      ۲۵ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (2570 ديدگاه)

      تعداد جنگنده های عملیاتی براساس برآورد انجام میگیره و وقتی میگن ایران دارای ۵۰ الی ۶۰ فروند f4 عملیاتی هست معمولا تعدادی هم به صورت ذخیره وجود داره و از وضعیت سالم بودنشان اطلاع دقیقی نیست و آمار رسمی هم توسط ارتش منتشر نمیشه و طبیعیه.
      تعداد جنگنده ها خیلی اهمیت نداره و کارایی مهمه همانطور که روسیه دارای ۳ هزار جنگنده ست و میگن ۹۰۰ فروندش عملیاتیست اما در جنگ اکراین به غیر از پرتاب موشک هوا پرتاب کارایی خاصی ندارند که آنهم توسط برخی بمب افکن ها انجام میشه.
      بالا هم از پهپاد سوخو ۷۰ گفتی که یبار اومد عملیات انجام بده از کنترل خارج شد و توسط خودشون رو هوا منهدم شد😄
      نیروی هوایی بدون تجهیزات مدرن توان عملیاتی زیادی نداره و دستش بسته ست.

      موافقم 7
      مخالفم 2
      1. محمد

        ۲۵ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (1338 ديدگاه)

        اولاً که آمار ارقام جنگنده های عملیاتی فانتوم در ایران قطعاً بیش از ۱۰۰ تا است این رو خود آمریکایی ها می گویند.
        ثانیاً در جنگ اوکراین اینکه می گی نیرو‌ هوایی روسیه فقط موشک هوا به زمین پرتاب می کنه چرت محضه.
        من ۱۰ ها فیلم بهت نشون می دم که سوخو ۳۴ داره بمب ۳ تنی در خط مقدم بر سر مواضع اوکراینی ها می ریزه.
        جالبه فقط بلدی گلشعر بگی!
        موشک هوا پرتاب کارایی خاصی نداره😅
        خوبه خودت چند وقت پیش می گفتی آمریکا اگر به ایران حمله کنه با موشک هوا پرتاب خارج از حریم هوایی ایران به ایران حمله می کنه و چیزی از ایران نمیمونه.
        در مورد سوخو ۷۰ هم خود وزارت دفاع روسیه چندین فیلم نشون داد که با سوخو ۷۰ به شهر های زاپاروژیا،کیف،و دنیپروپتروفسک حمله کردند.
        و یک مورد هم به دلیل اشتباه روس‌ها پهپاد از کنترلشون‌ خارج میشه و درنهایت خودشون
        می‌زننش‌.
        منابع موثقه‌.
        جناب عالی هم فقط تو کار مخالفتی‌.

        موافقم 3
        مخالفم 5
        1. بهزاد

          ۲۵ آذر ۱۴۰۳
          سوابق: (2570 ديدگاه)

          مثل اینکه برداشت از متن شما کمی دچار اختلال شده😄
          دقت کن ، گفتم هواپیماهای نظامی روسیه به غیر از پرتاب موشک هوا پرتاب کارایی خاصی در جنگ ندارند نه اینکه موشک هوا پرتاب کارایی نداره!
          اکثر عملیات های روسیه با هواپیما در اوایل نبرد بود و الان با پدافند اکراین و ورود f16 عملا به سختی وارد خط مقدم میشوند و حتی از این موضوع هم عقبی.
          دوران فانتوم و f5 و … تمام شده و یک جنگنده مدرن بدون اویونیک و رادار و تسلیحات جدید توانایی درگیری در جنگ های مدرن را نداره و فقط یک آهن پاره ست.
          اگر سوخوهای ۵۷ و ۷۰ دارای توان پنهان کاری بودن تا الان براحتی صدها عملیات در عمق خاک اکراین برای انهدام تاسیسات نظامی و حیاتیش انجام میدادند نه اینکه با موشک های دورپرتاب چه زمین چه هوا که هزینه زیادی داره به نبرد بپردازند😄
          کل دانش نظامی شما مثل تسلیحات روسیه پوسیده ست و عقبه.

          موافقم 10
          مخالفم 1
        2. محمد

          ۲۵ آذر ۱۴۰۳
          سوابق: (1338 ديدگاه)

          با ورود ۶ فروند اف ۱۶ تا به امروز هیچ اتفاقی در سرزمین پهناور اوکراین نیفتاده‌.
          اگر کانال های تلگرامی اوکراینی و روسی را دنبال کنید می بینید که روزانه جنگنده های سوخو ۳۴ و سوخو ۳۰ ده ها سورتی پرواز بر فراز مناطق جنگی نظیر کورسک،دونستک‌ لوهانسک و … انجام می دهند.
          اگر روس‌ها فقط از موشک های هوا پرتاب استفاده می کردند ۲۹ فروند سوخو ۳۴ طی این جنگ از دست نمی دادند.
          در ضمن من جایی نگفتم که فانتوم و اف ۵ دوران شون تموم نشده و هنوز کارایی دارند!
          این موضوع بر همگان واضح است که نیرو هوایی ما فرسوده است.
          موضوع بعدی،اتفاقاً روس‌ها از پهپاد سوخو ۷۰ بر عیله مراکز حیاتی اوکراین استفاده
          کردند ولی از سوخو ۵۷ نه.
          (در کامنت های قبلی گفتم که به کجا ها حمله کردند با سوخو ۷۰)
          هم به دلیل عدم پنهان کاری و هم حیثیت خودشون و هم اینکه مشتریانش‌ نپره‌،از سوخو ۵۷ استفاده نکردند.

          موافقم 1
          مخالفم 4
        3. بهزاد

          ۲۶ آذر ۱۴۰۳
          سوابق: (2570 ديدگاه)

          پس بگو داری از کجا حرف درمیاری😄
          کانالهای تلگرامی روسی که یک و ده میکنند و کسی که داره کذبیات اونارو دنبال میکنه دیگه فاقد ارزش صحت اطلاعاته.
          خیلی وقته جنگنده های روسی نمیتونند وارد خاک اکراین شوند و فکر کنم هنوز معنی بازاریابی تسلیحات جنگی را به درستی متوجه نشدی.
          جنگ افزارها در دو حالت کلی توسط سایر کشورها خریداری میشوند.
          تست و بررسی توسط متخصصین خودشون برای رفع نیازها و ضعف ها.
          بررسی میدانی و کارایی در شرایط واقعی.
          جنگنده ای که نتونه عملیات انجام بده همینجوری حیثیت سازندشو برده و فکر کنم خودتو ایسگا کردی و میگی برای آبرو و مشتریان نمیره بجنگه😄
          خود پوتین اینقدر به تسلیحاتش ایمان نداره که شماها دارید.
          فقط طی این دو سه سال بیش از ۷۰ درصد مشتریان روسیه کنسلی زدن و اون سوخو ۷۰ هم مایه آبرو ریزیه و فقط موتور جت و نوع طراحیش فضاحت کامله و بماند که توسط اپراتور زمینی و تا برد محدودی قابلیت هدایت داره.
          قشنگ ۴۰ سال از دنیای مدرن تسلیحات عقبی.

          موافقم 7
          مخالفم 2
  9. sinasvj

    ۲۴ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (435 ديدگاه)

    بنظرم نسل سه جنگنده های رنک یک زیباترین جنگنده ها بودن

    موافقم 10
    مخالفم 2
  10. مهدی

    ۲۵ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (1771 ديدگاه)

    زیباترین جنگنده تاریخ

    موافقم 16
    مخالفم 5
  11. سهیل گل آزاد

    ۲۵ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (114 ديدگاه)

    این هوایپما اولین عملیات گستردش رو برای ایران اول مهر ۵۹ انجام داد روز بعد از حمله عراق فرماندهان نیرو هوایی ارتش خیلی فوری دستور پرواز اسکرامبل رو صادر میکنن که اون عملیاتم به عملیات کمان ۹۹ معروفه که ۲۰۰ فروند هواپیما تو این عملیات شرکت داشتن از جمله فانتوم های اف ۴ و اف ۵ و اف ۱۴ تامکت و هواپیماهای سوخت رسان ۷۰۷ و ۷۴۷ و لاکهید هرلوکس سی ۱۳۰ نقش آفرینی کردن در کل این هواپیما خیلی برای ایرانی ها مهم بوده البته مهم تر از اون خلبانای شجاعی و لجندریی بودن که هدایتشون رو بر عهده داشتن

    موافقم 19
    مخالفم 1
    1. genius

      ۲۶ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (1351 ديدگاه)

      از همه مهم تر اون ف کل قوایی بود که از سال ۳۰ شروع کرد پایه‌ریزی نیرو هوایی ایران اونهم از صفر تا رسیدنش به پنجمین نیروی هوایی جهان و اولین خاورمیانه همون نیرویی که امروز بودجه نداره چهارتا شهرک مسکونی جدید بسازه و هنوز داره تو پایگاه ها و منازل سازمانی نیم قرن قبل پرسنلش رو اسکان میده!

  12. علی منصوری

    ۲۵ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (465 ديدگاه)

    این پرنده افسانه‌ای دوران قشنگی تو ایران داشت و عملیات‌های ک خلبانان ما باهاش داشتن مثل اچ۳ تو دنیا تدریس میشه ، و کلی خاطرات عجیب و زیبا مثل فانتومی ک از عربستان آوردیم و احترام و عزتی ک کهنه سربازان آمریکایی در باشگاه افسران بخاطر سورتی پروازهای خلبانان ایرانی گذاشته بودن و یا رد شدن از گنبد آهنین بغداد و زدن هتل اجلاس سران اعراب توسط زنده‌یاد عباس دوران و خیلی از خاطراتی ک بخاطر شهامت آنها و صد البته دکترین نظامی آن خدابیامرز بخاطر دیدگاه خاصش هم در خرید و هم در اورهال جنگنده یادآور اقتدارمون درمقابله با تهدیدات بود ولی…
    ستون فقراتی ک بازمانده جنگ ویتنامه، فانتوم و تایگر ،و رهگیرهای نسل سوم پلاس مثل f14, و یا میگویان ۲۹ بعنوان مدافعین حریم هوایی و در نهایت انواع سوخوی ک رو ب بازنشستگی هستن مثل فنسر و یا ۲۲ سوخو۲۵و چنتا میراژ f1 فراری و ریبرندهایی مثل کوثر و آذرخش و f7 چینی …همه و همه نشون از کهنگی و ضعف ناوگان هوایی ایران در زمانی ک دیگه جنگی ب اسم داگ فایت ک بر پایه مهارت خلبان بود وجود نداره،دارند….باید بپذیریم در جنگ نوین و در این زمان بدون داشتن تکنولوژی روز و دنبال کردن سیاست از دور سنگ انداختن چیزی بجز شکست برامون ندارن

    موافقم 28
    مخالفم 4
    1. Gabriel

      ۲۶ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (147 ديدگاه)

      و در دوران این خدانیامرزها بالکل نیروی هوایی ایران رفت در محاق و تمام هزینه ها برای نوشمک مصروف شد. امروز بدترین وضعیت بودجه‌گیری و اختیارات عملیاتی و البته بی بته‌ترین سلسله مراتب در نهاجا دیده میشه بحدی که عوام در محافل خودشون معتقدن ایران کلا نیروی هوایی نداره و این نیروی هوافضا است که همه کاره است پربیراه هم نیست چون در ایالات‌متحده این usaf است که مدیریت فضایی و موشکی ایالات‌متحده رو در دست داره ولی در این مملکت بی قانون یک ارگان موازی خودش رو نخود آش کرده!

      موافقم 4
      مخالفم 2
      1. محمد

        ۲۶ آذر ۱۴۰۳
        سوابق: (1338 ديدگاه)

        ارگان موازی؟؟
        اگر منظور هوافضای سپاه هست که در اغلب کشور ها نیروی موشکی با نیروی هوایی فرق داره ولی در ایران در دو سازمان جداگانه هستند.
        جالبه ۹۰ درصد بازدارندگی فعلی کشور ما در برابر همسایگان توسط این ارگان تأمین می شود ولی بی شرفی یک عده نمک به حرام حد و مرز ندارد و به این ارگانی که حافظ تمامیت ارضی ایران است بی احترامی می کنند.
        حس می کنم شما افغان هستید.
        البته به افغان های عزیز جسارت نشود،من خودم یکی از هم دانشگاهی هایم که دوست صمیمی بنده است افغان هستند.

        موافقم 1
        مخالفم 9
        1. Gabriel

          ۲۷ آذر ۱۴۰۳
          سوابق: (147 ديدگاه)

          در هیچ کشوری در هیچ کجای دنیا توان موشکی چه آفند و چه پدافند از حوزه اختیارات ستادمشترک ارتش آن کشور خارج نیست.حتی در چین و روسیه که محبوب شما هستند این ستاد مشترک ارتش آن کشور است که مسئولیت صفر تا صد عملیات موشکی و فضایی را بعهده دارد در آمریکا که یگان موشکی icbm بخشی از نیروی هوایی است و حتی یگان مستقلی نمی باشد. این یک حقیقت عیان است که با تاسیس ارگان موازی دهن کجی آشکار و تلخی به قداست و صلابت ارتشیان این مملکت شده و حتی برخلاف نص صریح ماده ۱۴۳ قانون اساسی بحث دفاع از تمامیت ارضی ایران نیز متاسفانه از ارتش بعنوان مسئول اصلی آن خلع و دیگران در این موضوع ایجاد تداخل نموده اند

          موافقم 4
          مخالفم 1
        2. محمد

          ۵ دی ۱۴۰۳
          سوابق: (1338 ديدگاه)

          اگر سپاه نبود تا به حال ایران تجزیه می شد.
          ارتش یک نیروی کلاسیک است ولی سپاه یک نیروی چریکی و چند منظوره است‌.
          کشوری مثل ایران اگر سپاه را نداشت قطعاً در جنگ های ترکیبی ای که برعلیه اش شکل گرفته،شکست می خورد.
          نیروی مثل ارتش توانایی حراست کامل از خلیج فارس را ندارد.
          در عملیات آخوندک مشاهده شد که بیش از یک سوم ناوگان نیروی دریایی از بین رفت.
          ولی سپاه با اتکا تاکتیک هایی مجزا از ارتش تونسته از خلیج فارس حراست کنه.
          نیروی دریایی ارتش برای نبرد در دریایی عرب و اقیانوس هند کارایی دارد ویک نیروی کلاسیک است.
          اگر سپاه نبود ایران نمی‌توانست توطئه های تجزیه طلبانه در خوزستان،سیستان و بلوچستان و کردستان را دفع نماید.

          موافقم 1
          مخالفم 2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا