افزایش نرخ ارز و تورم سنگین در ایران، واکنش اصناف مختلف مرتبط با خودروسازی را برانگیخته است. این شرایط، افزایش قیمت چشمگیر در انواع خودروهای داخلی را اجباری خواهد کرد.
در اقتصاد نابسامان و تورمی، افزایش قیمت محصولات مختلف، مشابه حلقههای زنجیر عمل میکنند. به بیان ساده، تغییر نرخ ارز، گرانی بنزین و رشد قیمت خودرو، هر کدام به تنهایی تورمزا هستند اما دیگری را به دنبال خود بالا میکشند و ابرتورم تشکیل میدهند. از سویی دیگر، درآمد کارگران و کارمندان که ۷۰ تا ۸۰ درصد کل جمعیت ایران هستند؛ متناسب با تورم افزایش داده نمیشود تا اثرات تورمی بر اقتصاد کشور کمتر شود. در نتیجه، نهتنها زندگی برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه، روزبهروز سختتر میشود؛ قدرت خرید کاهش مییابد و محصولات ساخت داخل، بدون مشتری خواهند شد.
نمیتوان توقع داشت با تغییر نرخ ارز، هزینه تولید خودرو برای شرکتهای داخلی، تغییر نکند. این مجموعه، به شدت نیازمند واردات خارجی، خصوصا قطعات چینی است. نوع مدیریت خودروسازان ایرانی هم، شباهتی به شرکتهای سطح اول جهان ندارد و آنها در کنترل هزینه، بسیار بد عمل میکنند. نتیجهی شرایط فوق، تولید خودروهای بیکیفیت و گران، با وابستگی به لوازم وارداتی و نرخ دلار است.
قیمت خودروهای ایرانی در سال ۱۴۰۴ دو برابر میشود؟
ترکیب هفت نفره انجمن خودروسازان ایران شامل دو عضو از سایپا، دو عضو از ایران خودرو، یک عضو از مدیران خودرو، یک عضو از بهمن دیزل و یک عضو از شرکت عقاب افشان است.
روز گذشته، انجمن خودروسازان ایران، نامهای نگرانکننده به وزیر صمت نوشته است. براساس این اظهار نظر، اگر نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی تغییر نکند، قیمت خودروهای تولید داخل به زودی ۲ برابرمی شود. چرا که نرخ ارز از ۲۸۵۰۰ تومان به ۷۰ هزار تومان تغییر کرده است. به بیان دیگر افزایش ۱۵۰ درصدی نرخ ارز در کنار دیگر هزینههای تولید قیمت تمام شده را بهشدت بالا برده و بهاحتمال بسیار زیاد در آغاز سال جدید، بازار خودرو با گرانی شدید مواجه میشود.
متن نامه به شرح ذیل است:
جناب آقای اتابک
وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت
موضوع: اثرات مخرب اجرای تبصره یک، بند”ض” ماده واحده احکام قانون بودجه سال ۱۴۰۴ در اقتصاد کشور
با سلام، همانگونه که مستحضرید در سال ۱۴۰۴ به استناد تبصره یک بند، نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی بر اساس میانگین نرخ ارز مرکز مبادله طلا و ارز در اسفند ۱۴۰۳ تعیین شده است. بدین ترتیب مبنای هزینه گمرکی شرکتهای قطعهساز و خودروساز از دلاری ۲۸۵۰۰۰ ریال به ۷۰۰.۰۰۰ ریال یعنی حدود (۱۵۰ درصد افزایش میباید) و این افزایش به قیمت خودروهای تولید و قطعات یدکی در بازار اثر مستقیم دارد، ضمناً کاهش ۴ درصدی حقوق گمرکی به ۲ درصد جبران افزایش یکصد و پنجاهدرصدی را ننموده و بهشدت بازار کلیه محصولات صنعتی از جمله خودرو و قطعات یدکی آن را تحتالشعاع خود خواهد داد؛ لذا باتوجهبه اینکه دفاتر تخصیص روی تعیین تعرفهها مشغول برنامهریزی هستند.
خواهشمند است دستور فرمایید اعداد جدول تعیین شده تعرفهها بر مبنای افزایش مذکور تعدیل گردد.
Titanium
۷ اسفند ۱۴۰۳رشد پشت رشد
محمد
۷ اسفند ۱۴۰۳کاهش ارزش پول و افزایش زیان.
رشدی من نمیبینم.
قیمت پراید به دلار در سال ۹۶ بیشتر از قیمت کوئیک فعلی به دلار است.
Titanium
۷ اسفند ۱۴۰۳محمد شوخی بود
مزدا
۷ اسفند ۱۴۰۳آقا بسه دیگ
تا کجا باید تحمل کنیم
به خدا یه 207 برام در اومده 600 خورده ای باید واریز کنم
هرکاری کردم نتونستم پولشو جور کنم
خدایش دیگ تحمل این همه فشار رو نداریم
مصطفی
۷ اسفند ۱۴۰۳گل بود به سبزه نیز آراسته شد
یه روزی همین کوییکو خواهیم خرید یک میلیارد تومن…
خیلی هم دور نیست …
این کامنت من یادتون باشع تا روزی که واقعا به ابن قیمت برسه…
۷ اسفند ۱۴۰۳سلام من از سال ۱۴۰۸ میام کوییک ۴ میلیارد و ۵۰۰ هست ثبت نامیش
نیو کار
۷ اسفند ۱۴۰۳راست میگن بنده خدا ها قیمت تارا باید 3میلیارد باشه کوییک هم یک نیم میلیارد باشه دارن مفت میفروشن این 5ستاره دار رو
Hamidrez
۷ اسفند ۱۴۰۳چطور حقوق کارگر خودروسازی و قطعه سازی به ریال پرداخت میشه افزایشم که نمیدید بعد ماشین با ارز بالا میره !
ارزبری ارابه های مرگ داخلی در حدود ۲ هزار دلاره بقیه اش ریالی پرداخت میشه ، زرنگ بازی و تموم کنید
هراکلیوس
۷ اسفند ۱۴۰۳با دلار 28هزارتومنی هم قیمت تویوتا هوندا کیا میدادن دست مردم خب تولیدنکنن این اشغالارو
محمد
۷ اسفند ۱۴۰۳دولت باید دست از سر خودروساز برداره و همچنین سوبسید های خودروساز رو برداره.
تعرفه واردات هم کلاً برداره.
هم مردم رازی اند هم خودروساز.
و دلیل برداشتن سوبسید هم اینه که وقتی ما مردم بتونیم خودرو خارجی بخریم دیگه خودروساز نیازی به یارانه نداره، اون یارانه رو بخاطر ماها که مشتریانشون بودیم می دادند.
Cehx
۷ اسفند ۱۴۰۳این سیستم اینقدر فاسده معلوم نیست کی به کیه
خیال می کنی این دلال بازیا چقدر درامد داره این همه مردم پول بلوکه می کنن فکر کنم حرف از میلیون نفر ادمه
همین واردات هرگز ازاد نخواهد شد دولت یک راهی برای پول دراوردن پیدا کرده بازار تشنه واردات قطره چکانی دو تا مونتاژ کار و دو تا خودرو ساز داخلی
اصلا خودرو ازاد شد این هفته تا همینجا 8 ساعت برق نداشتیم اونو میخواند چکار کنن
تمام معادن که دست برادران چینی هسته واقعا نمیدونم آرمان های این انقلاب استقلال و خودکفایی بود اما الان حتی خودرو های 30 سال پیش اروپا روهم به کمک چینیا می سازیم
هنوز کامیون بنز (خاور) تولید میشه با کنترل پایداری
با این اوصاف همین افغانستان هم از ما سبقت میگیره و بدترین کشور منطقه میشیم
کشور های حاشیه خلیج فارس و ترکیه کلی جاذبه گردشگری ساختن حتی اگه نفتشون هم تموم بشه بازم درامد خارجی دارند
مسعود زیبایی 0041340752
۸ اسفند ۱۴۰۳سلام محمدجان
توجه داشته باشید که شما نمی توانید با ریال از خارج کشور خودرو یا هر کالای دیگر را وارد کنید و باید ارز بدهید. حال اگر تعرفه ورود کالا را صفر و واردات را آزاد کنند، با توجه به هجوم چند ده میلیونی مردم برای تهیه ارز خرید کالا، حتی اگر بانک جهانی تمام منابع مالیش را به مردم ایران اختصاص بده باز هم کم میاره، آن وقت فکر میکنی قیمت دلار بالای یک میلیون تومان نمی رود.آیا افزایش قیمت ارز روی بقیه کالا و خدمات بجز حقوق تاثیر نمی گذارد. راه حل شما گرچه ساده و زیباست ولی غیر قابل اجراست.
محمد
۸ اسفند ۱۴۰۳خب آقای رشیدی کوچی برای این راهکار داده بود که ارز از خارج تأمین شه.
البته ایشون خیلی خوش خیال هستند.
همهی پولدارا می خوان سرمایهشان را خارج کنند، بعد یک سرمایه دار بیاد دلار بده در خارج از کشور و ریال در داخل کشور بگیره؟؟
منصور
۸ اسفند ۱۴۰۳بیخود تقصیر را گردن مردم نیندازید. مگر مردم با توپ تانک به بازار هجوم می آورند؟ ابزار هجوم مردم به بازار پول رسمی کشور هست همون پولی که دولت بدون پشتوانه تولید کرده و بابت فروش منابع متعلق به مردم و مالیتهایی که می گیرد به مردم تحویل می دهد. ضمنا بد نیست بدانید دارایی های این مملکت خیلی هم از منابع مالی بانک جهانی بیشتر است.
امین
۷ اسفند ۱۴۰۳حق دارن.وقتی دلار نزدیک صد تومنه، نمیشه ماشین به قیمت دلار پنجاه تومنی بفروشن.خیریه که نزدن
مردیم از خوشی
۷ اسفند ۱۴۰۳مگه پراید از خارج وارد میشه که با رشد دلار بالا بره در داخل تولید میشه اکثر قطعات و حقوق کارگر هم که ریال هست و بالا نمیره با چه منطقی باید قیمت خودرو با دلار بره بالا
مسعود زیبایی 0041340752
۸ اسفند ۱۴۰۳سلام
عزیزجان اول بگم که من بازنشسته توزیع برق هستم و هیچ نسبتی با خودرو ساز ندارم و ازین وضعیت بازار خودرو شاکیم. اما باید به استحضار جنابعالی و دوستان محترم برسانم فولادی ها و پتروشیمی ها محصولاتشون را به نرخ دلار آزاد در بورس کالا به حراج می گذارند و خودروساز باید تقریبا با ۴۵ تا ۵۵ درصد بالاتر از قیمت جهانی ورق آهن و مواد پلاستیکی و محصولات پتروشیمی را از تولید کننده داخلی بخره. از خارج هم نمی تونه وارد کنه چون ارز لازم را ندارد. پس مجبوره به قیمت تحمیلی تن بدهد که موجب افزایش سرسام آور قیمت تمام شده می گردد، از طرف دیگر تحمیل نیروهای نور چشمی و آقازاده که نبودنشان حتی با دریافت حقوق و مزیا کامل نعمت است باعث هدر رفت وقت و سرمایه بر سر طرح های غیر حرفه ای و بی پایه و اساس می شود. از این صنعت با چنین شرایطی بیش از این نباید انتظار داشت مگر اینکه تغیرات اساسی در ورودی مواد اولیه، نیروی انسانی ماهر، مدیریت علمی و بازاریابی پویا انجام گردد.
منصور
۸ اسفند ۱۴۰۳پس چرا خودرو سازان به جای اعتراض به قیمت فولاد و محصولات پتروشیمی داخلی به که بخش بزرگتری از هزینه ها را شامل می شوند به تغییر مبنای هزینه گمرکی شرکتهای قطعهساز و خودروساز اعتراض می کنند؟ جز این است که می دانند فساد سیستماتیک بر مجموعه صنعت کشور حاکم است که البته خود خودرو سازان هم بخش بزرگی از آن هستند و تمام این شیون ها و قیل و قالها فقط برای دادن آدرس غلط به مصرف کننده هست؟!
امین
۸ اسفند ۱۴۰۳همه چیز به دلار ارتباط داره. انگار تو این کشور زندگی نمیکنی
حسین
۷ اسفند ۱۴۰۳بله خیریه نیست، زباله دونی هست
مریم
۷ اسفند ۱۴۰۳آفرین خیریه نزدن، تعرفه واردات رو بردارند از این طرف هم دست از دستوری کردن قیمت ها بردارند اونوقت مردم تصمیم میگیرن که با پولشون خودرو ایرانی بخرن یا خارجی. نه اینکه بیان همه چیز رو ببندن و مردم دوبرابر پول یک خودروی با کیفیت رو بدن لگن بخرن
حسین
۸ اسفند ۱۴۰۳ارز کشور دست ما مردم نیست که بتونیم هر کاری بخوایم بکنیم
نه فقط ارز خیلی چیزای دیگه
امیر
۷ اسفند ۱۴۰۳چرت میگن فقط چون دیگه نمی تونن ارز مفت دولتی تو بازار آزاد بفروشند صداشون در اومده
آره حتما این ماشین هارو با دلار 28 تومنی دادید به مردم ما هم گوشامون درازه
محمد
۸ اسفند ۱۴۰۳این ارز ۲۸ هزار تومنی اعتباره و نقد نیست.
مریم
۷ اسفند ۱۴۰۳آفرین خیریه نزدن، تعرفه واردات رو بردارند از این طرف هم دست از دستوری کردن قیمت ها بردارند اونوقت مردم تصمیم میگیرن که با پولشون خودرو ایرانی بخرن یا خارجی. نه اینکه بیان همه چیز رو ببندن و مردم دوبرابر پول یک خودروی با کیفیت رو بدن لگن بخرن
شایان
۷ اسفند ۱۴۰۳ولی این انصاف نیست.
حسین
۸ اسفند ۱۴۰۳انصاف رو خیلی وقت پیش ها تعیینش کردن 😂
محمد
۷ اسفند ۱۴۰۳سایپا خرداد سال ۱۴۰۲ نصف مبلغ خودرو رو ازما گرفتند که زمستان امسال تحویل بدن تا حالا ۳ بار افزایش قیمت خورده پولی که دادیم ارزشش یک سوم شده هنوز هم هیچ خبری از خودرو نیست باز هم ساز افزایش قیمت می زنند واقعا ما مسلمانیم واقعا کسی هست به فکر مردم باشه یا نه.
اسدی
۸ اسفند ۱۴۰۳به موازات دوبرابر شدن قیمت فرغونها قیمت طرح هوندا سی جی 125 هم دوبرابر میشه هر سی جی 200 تومن
حجتاله براهنی
۸ اسفند ۱۴۰۳خودرو تو ایران یه کلاف سردرگمه که تماما بهضرر مصرف کننده و بهسود دلال و سودجو هست.
حسین
۸ اسفند ۱۴۰۳داخل ایران دقیقا چی به نفع مصرف کننده هست ؟