در سال جدید هر ایرانی دارای کارت اقامت در یک کشور خارجی این اجازه را دارد تا یک خودرو تحت مقررات واردات خودرو را با ارزی که در اختیار خود اوست وارد ایران کند.
همانند مقررات واردات خودرو برای جانبازان، انتظار میرود واردات خودرو توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور تنها به خودروهای لوکس و گرانقیمت منجر شود.
در احکام مالیاتی بودجه سال ۱۴۰۴، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف شده است که حداقل دو میلیارد (۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) یورو از محل اجزاء (۱) و (۲) بند «الف» ماده (۱۱) قانون برنامه هفتم پیشرفت یا سایر منابع مورد تأیید، در هر فصل سال حداقل بیست درصد (۲۰٪) از این مبلغ را برای واردات خودروهای سواری نو و کارکرده (حداکثر پنج سال ساخت) اختصاص دهد. این رقم دو برابر سال گذشته است.
شرایط و مقررات واردات:
- متقاضیان واردات باید مطابق با قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۲۶ آبان ۱۴۰۰ (با اصلاحات و الحاقات بعدی) نسبت به ثبت درخواست خود اقدام کنند.
- حقوق ورودی خودروهای وارداتی که از محل این ارز تخصیصی تأمین شدهاند، صد درصد (۱۰۰٪) تعیین میشود.
- واردات خودرو با ارز حاصل از صادرات مشمول رفع تعهد ارزی صادرکنندگان خواهد شد.
واردات خودرو توسط ایرانیان مقیم خارج: ایرانیان ساکن خارج از کشور که دارای کارت اقامت باشند، میتوانند در سال ۱۴۰۴ خارج از سقف مذکور، بدون انتقال ارز و با استفاده از ارز در اختیار خود، اقدام به واردات یک دستگاه خودرو کنند. حقوق ورودی این خودروها نیز صد درصد (۱۰۰٪) تعیین شده است. فعلا سقف و محدودیتی در تعداد کلی خودروهای وارداتی با این قانون تعیین نشده است.
البته هنوز آییننامه واردات خودرو توسط ایرانیان خارج نشین تصویب نشده و مشخص نیست سقف قیمتی در نظر گرفته شده و همچنین سایر محدودیتها به چه صورت است اما پیشبینی میشود سیاستگذار خودرویی در کف شرایطی مانند خودروهای جانبازی را برای ایرانیان خارج از کشور در نظر بگیرد.
واگذاری مجوز واردات: دولت مکلف است که مجوز واردات خودرو را به روش رقابتی واگذار کند.
آییننامه اجرایی: سازمان برنامه و بودجه کشور، با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی، آییننامه اجرایی این بند را تدوین و برای تصویب به هیأت وزیران ارائه خواهد کرد. این آییننامه شامل موارد زیر خواهد بود:
- نحوه ثبت درخواست واردات
- سازوکار واگذاری مجوز واردات به متقاضیان و ایرانیان مقیم خارج
- نحوه تشخیص منشأ ارز خارجی و مرجع تأیید آن
- پیادهسازی روش رقابتی برای واگذاری مجوز
- نحوه تخصیص و تأمین ارز برای واردات قطعات منفصله خودروی سواری متناسب با تخصیص ارز برای واردات خودروهای نو و کارکرده (حداکثر پنج سال ساخت)
گزارشدهی و نظارت: بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت موظفاند گزارش تفصیلی عملکرد و میزان ارز تخصیصی را هر سه ماه یکبار به کمیسیونهای اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات، و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ارائه دهند.
نقد و بررسی این قانون:
- عدم شفافیت در نحوه تخصیص ارز: تعیین دو میلیارد دلار منابع ارزی مشخصشده برای واردات خودرو، بدون توضیح دقیق درباره نحوه اولویتبندی، ممکن است به عدم شفافیت و سوءاستفاده منجر شود. بانک مرکزی سال گذشته یک میلیارد دلار ارز مصوب را به طور کامل تامین نکرد و ممکن است امسال نیز دربرابر تامین همه این رقم مقاومت نماید.
- بالا بودن حقوق ورودی: تعیین ۱۰۰٪ حقوق ورودی برای خودروهای وارداتی باعث افزایش قیمت تمامشده خودروها برای مصرفکنندگان خواهد شد و در نهایت، تأثیر مثبت زیادی بر کاهش قیمت خودرو در بازار نخواهد داشت.
- امکان ایجاد رانت: واگذاری مجوز واردات به روش رقابتی در صورتی که شفافیت کامل نداشته باشد، ممکن است منجر به ایجاد انحصار و رانت شود و تنها عدهای خاص بتوانند از این فرصت استفاده کنند.
- نبود نظارت کافی: الزام به گزارشدهی هر سه ماه یکبار گامی مثبت در جهت شفافیت است، اما مشخص نیست که این گزارشها تا چه اندازه قابلیت بررسی و ارزیابی خواهند داشت و چه اقداماتی در صورت تخلفات احتمالی انجام خواهد شد.
- عدم نگاه درازمدت به مقولههای زیانهای کلان اقتصاد ناشی از حمایت از تولیدات قدیمی و پرمصرف و آسیبهای جبرانناپذیر بر مصرف سوخت کشور و هدررفت منابع و آلایندگی و ایمنی
در مجموع، هرچند این مصوبه میتواند تأثیری مثبت در افزایش عرضه خودرو و کاهش انحصار داخلی داشته باشد، اما احتمالاً چالشهای متداولی مانند ایجاد رانت، افزایش قیمت نهایی برای مصرفکنندگان و عدم تأثیر ملموس در کاهش قیمت خودروها را به همراه داشته باشد. اجرای موفق این طرح نیازمند شفافیت کامل، نظارت جدی، و اصلاح برخی بندهای اجرایی و مهمتر از همه کاهش تعرفهها است.
حسین
۹ فروردین ۱۴۰۴خب چه نفعی برای قشر متوسط و رو به پایین داره؟ تعرفه که صد درصد، اون شخص هم که وارد میکنه اگر بخواد بفروشه باز چند صد درصد اضاف میکنه به قیمت خودرو، قرار بر این بود خود مردم برای مصرف شخصی خودشون بتونن با تعرفه پایین و به صورت کار کرده وارد کنن که دچار مافیای خودرو نشن اما مثل اینکه نمیخوان اجازه بدن
علی جردن
۹ فروردین ۱۴۰۴قشر متوسط چه گناهی کرده هروز باید دنا ببینه تو خیابون
لاقل چندتا ماشین خوب اروپایی لابه لای این همه ماشین چینی و کره ایی بیاد ایران قشر متوسط رو به پایین هم که معمولا نمی تونه سفر خارجی بره و ابهت و تکنولوژی لامبورگینیو از نزدیک ببینه تا براش انگیزه و منبع الهامباشه لاقل اگه شانس بیاره تو کشور خودش این ماشینارو ببینه
یک زمانی تنها علت سفر به جزیره کیش جذابیت خودرویی بود وگرنه کیش منظره کوهای سربز شمال کشورو هیچ وقت نداشت
شما فرض کن در گذشته زمان پیش از انقلاب هم وضعیت واردات خودرو مثل الان بود؟ الان هیچ کامارو و موستانگ ۱۹۹۰ کلاسیکی تو کشور نداشتیم که ماشین بازا برن جمعش کنن الانم هرچی ماشین خوب وارد کنن در آینده کلاسیک خوب خواهیم داشت شاید قشر متوسط هم در آینده کامارو کلاسیک سوار شد همونی که تو نوجوانی آرزوی خریدنشو داشت اما نتونست تو میانسالی بتونه
حسن
۹ فروردین ۱۴۰۴پذیرش اشتباه بخاطر مشکلات، خودش اشتباهه. این سبک واردات خودش نشان از عدم برابری اجتماعی هست و برای خانواده های زحمت کش متوسط و رو به پایین جامعه هیچ سودی نداره. چرا باید در این شرایط جامعه، قانونی وضع بشه که هیچ کمکی به قشر اسیب پذیر نمی کنه و بیشتر در همایت افراد مرفه جامعه است.
علی جردن
۹ فروردین ۱۴۰۴بخش اول حرفاتون کاملا درسته موافقم با شما
علی Shelby
۹ فروردین ۱۴۰۴یه فیلم از دیدی دیدم اسمش یادم نیست
دیدی نقش یه تعمیرکار رو بازی میکرد یه روز یه مشتری میاد مغازش ماشینشو پس بگیره دیدی میگه باید یه دو بزنم تستش کنم ببینم سالمه یا نه.
بعد دیدی سوار ماشین میشه بره تستش کنه که یه مرده میگه منو سوار میکنی دیدی میگه آره بیا ببرمت .
خلاصه مرده سوار میشه و بعد دیدی میپرسه شغلت چیه میگه مشاور تبلیغات نامزد های انتخابات (تو کارش بهترین بوده) بعد دیدی حواسش پرت میشه و تصادف میکنن بعد پلیس میاد یه اتفاقی میوفته این دوتا رو اشتباهی میگیره بعد دیدی رو به انواع مشاور تبلیغات نامزد های انتخابات میبرن پیش اون نامزدی که استخدامش کرده بود . بعد موقع تمرین برای صحبت کردن (برای تبلیغ) دیدی میگه بزنید پخش زنده . نامزده هم نمیدونست پخش زندست میگه من به مردم فقط برای رأی نیاز دارم وگرنه اونا فقط یه مشت فقیرن . این پخش میشه کسی بهش رأی نمیده.
(دیدی قبل از پخش زنده میره پیش اون یکی نامزد میگه کار اونو خراب میکنم)
بعد برمیگرده پیش نامزده که بهش گفته بود کار اونو (نامزده که رفت رو پخش زنده)خراب میکنم
میگه باید یه مراسم بگیریم تو استادیوم بعد مردم میان استادیوم دیدی میاد که یه تمرین اخر برای سخنرانی نامزد دومی بکنه که دیدی یه میکروفون رو جلو چندتا شیشه ای که جلوش بود قایم میکنه و نامزده میگه من فقط برای رأی به هوادارام نیاز دارم وگرنه از اونا خیلی بدم میاد (یه سری خصوصیات بد هم میگه)
این پخش میشه و دیگه کسی به این هم رأی نمیده و دیدی حسابی معروف میشه
میخواستم بگم تو ایرانم همینه (شاید کل دنیا)
یارو فقط میاد میگه ما هوادار مردمیم وگرنه بعد اینکه رأی میارن انگار نه انگار مردمی هست.
jaber
۹ فروردین ۱۴۰۴سلام. حسین جان، در سیاست گذاری های این مرز و بوم، طبقه متوسط یا به قول شما قشر متوسط نه تصمیم سازاند، نه تصمیم گیر. این قشر فقط زمان رای، و حضور در روزهای خاص کاربرد دارند. یک خسته نباشید در حوزه خودرو به آقای پزشکیان. صد رحمت به دولت های گذشته.
javad-bmw
۹ فروردین ۱۴۰۴هر روز یه قانون میزارن که بتونن به یه شکل جدید کسری بودجه رو جبران کنن
بعد از کلی فکر کردن به این نتیجه رسیدن که که از پول ایرانی های خارج از کشور هم میشه استفاده کنن ، و گمرکی ۱۰۰ درصدی بگیرن ازشون.
یک سری به اصطلاح آقا زاده هستند هم از این روش استفاده میکنن و با وارد کردن ماشین کلی سود به جیب میزنن ، میشه دو سَر سود.
چی از این بهتر براشون.
منصور
۹ فروردین ۱۴۰۴تصویب چنین قوانینی برای جبران کسری بودجه نیست، بلکه برای سرازیر کردن بیت المال به جیب کسانی ست که نمایندگان مجلس آدم اونها هستند.
شهروند ایرانی
۹ فروردین ۱۴۰۴فکر کن مثلا طرف خارج کشور انقدم پول داره که ماشین بخره بعد میاد وارد میکنه که ۱۰۰ درصد تعرفه و ۱۰۰ درصد عوارض بده چه نفعی براش داره تازه بیاد کجا کشوری که مردم بخاطر مو میکشن بخاطر اواز خوندن رقصیدن زندانی قانونی گذاشتن که انجام نش یا فقط یه عده خاص بیان ماشین خاص بیارن ده برابر قیمت بفروشن بعد اونی که خارجی فروخت پولشم میبره خارج واقعا احمقانه ترین قوانین کشور ما داره
محمد
۹ فروردین ۱۴۰۴چرا با مردم داخل انقد دشمنن
Hamidreza ahmadi
۹ فروردین ۱۴۰۴اگه بخوای یه ماشین ۲۰ هزار دلاری رو ۳ برابر قیمت بخری ، منطقی اینه که با اون ۴۰ تا مهاجرت کنی بری همونجا ماشین ۲۰ تایی بگیری ! به جز ماشین ده تا مشکل دیگه ام حل میشه
jaghori
۹ فروردین ۱۴۰۴خوش به حال پولدارها. مجبور نیستند که پراید سوار بشن. همه قوانین به نفع آنها است.
علی Shelby
۹ فروردین ۱۴۰۴چون پولدارا خودشونن👍👍
MasouD
۹ فروردین ۱۴۰۴حس یه زندانی رو دارم که با اینکه خیلی ساله اینجام ولی کمترین حقوق رو برای من در نظر گرفتن
ایرانی
۹ فروردین ۱۴۰۴در این وضعیت گرانی و بدبختی، همچین مصوبات و اقداماتی، دهن کجی به مردم ایران از سوی قشر سرمایه دار سودجو می باشد.
حمید
۱۱ فروردین ۱۴۰۴مگه ایرانی های خارج از کشور خونشون قرمز تره
چرا دست از سر مردم بر نمی دارید
کو آزادی من آزادی را توی این می بینم که با پول خودم ماشین دلخواهم را سوار بشم