افرادی که برای حضور غیرمجاز در محدودهی طرح ترافیک، پلاک خود را تغییر دهند یا ناخوانا کنند، علاوهبر جریمه نقدی با مجازات زندان روبرو خواهند شد.
در ایران مشابه بسیاری دیگر کشورهای دنیا، نواحی ورود ممنوع وجود دارند. محدودهی طرح ترافیک، مخصوص شهرهای بزرگ کشور ماست اما خطوط ویژهی تردد اتوبوس، خیابانهای یکطرفه و معابر مخصوص افراد پیاده، از جمله مناطقی هستند که خودروها یا موتورسیکلتها، به صورت غیرقانونی استفاده میکنند. طبیعتا هرجا احتمال جریمه وجود داشته باشد؛ مجرمان فراری از قانون نیز وجود دارند.
دوربینهای ثبت تخلف هوشمند، یکی از فناوریهایی هستند که به تازگی توسط پلیس راهنمایی و رانندگی استفاده میشوند. این تجهیزات، بدون دخالت انسانی، پلاک خودروها را بررسی میکنند تا هنگام تردد یا توقف غیرمجاز، جریمهی خودکار را با دقت بالا ثبت کنند؛ البته اگر اطلاعات درست به این سیستم برسد و پلاک خودرو یا موتورسیکلت خاطی، مخدوش نباشد.
بر اساس ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی، مخدوش کردن پلاک خودرو، موتور و هر گونه وسایل نقلیه دارای مجازات حبس از ۶ ماه تا یکسال است. مخدوش کردن پلاک شامل تمام اقداماتی است که موجب شود پلاک به طور کامل در معرض دید قرار نگیرد:
- حذف یکی از ارقام پلاک
- اضافه کردن به ارقام پلاک
- ناخوانا کردن بخشی از پلاک
- استفاده از پلاک متفاوت با کارت شناسایی خودرو
مجازات مخدوش کردن پلاک خودرو در سال ۱۴۰۴
با توجه به این که فقط در شهر تهران بیش از ۹۰ هزار وسیله نقلیه با پلاک مخدوش یا فاقد پلاک در حال تردد هستند، اجرای قانون با هشدار به تمام رانندگان آغاز شده است. همچنین با توجه به نرخ جدید جریمه های رانندگی ۱۴۰۴ مالک خودرو با پلاک محدوش، مبلغ ۴۰۰ هزار تومان جریمه خواهد داشت.
هر اقدامی که منجر به ناخوانا شدن پلاک موتور و خودرو شود، شامل جریمه پلاک مخدوش میشود. برخی از رایجترین روشهای مخدوش کردن پلاک عبارتند از:
- پوشاندن پلاک خودرو یا موتور با کاغذ یا نوار چسب
- مخدوش کردن پلاک با ابزارهای مختلف
- خاموش کردن چراغ یا نصب مانع برای حذف نور مخصوص پلاک
- تغییر حروف و اعداد یا ناخوانا کردن آنها
- جا به جا کردن پلاک و قرار دادن آن در محل دیگر برای مثال پشت شیشه
بر اساس قانون، جریمه مخدوش کردن پلاک خودرو یا پلاک موتورسیکلت تفاوتی ندارد و مبلغ جریمه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی نیز یکسان است؛ اما برای نیاز به زندانیشدن مالک خودرو یا موتورسیکلت، تصمیم مراجع قضایی بعد از ارجا توسط نیروی انتظامی یا راهنمایی و رانندگی، انجام میشود.
مهردادکمال
۲۸ فروردین ۱۴۰۴حالا فرض کنیم کسی با کسی مشکلی داره و این قانونو متوجه شه بیاد و پلاکشو مخدوش کنه و طرف نفهمه!بنظرم این قانون اشتباه هست .بایست اصلاح شه
Mohammad
۲۸ فروردین ۱۴۰۴منظورتون رو نفهمیدم که کسی با کسی مشکل داره ببعد پلاک رو مخدوش کنه که چی بشه
و این که تمامی قانون های ایران مشکل داره بر مبنای دین هست نه عقل مخصوصا قانونی که زن باید برای خروج از کشور از همسر اجازه بگیره
برده داری مدرن رسماً در ایرانه
Navid A J
۲۸ فروردین ۱۴۰۴چندتا قربانی این قوانین بشن ایرادی نداره. نمیشه کل این قانونو به خاطر همچین چیزی زیر سوال برد و نادیده گرفت. ۴۰۰ هزارتومن هم خیلی کمه. باید اینقدر سنگینش کنن طرف بترسه انجام بده.
فکر کنین چقدر با همین مخدوش کردن پلاک دارن به افراد ناشناس و بیگناه دیگه جریمه میرسونن. دزدی مگه شاخ و دم داره؟
اراز
۲۸ فروردین ۱۴۰۴تو این کشور حبس وزندان یعنی جریمه دوبرابر جا برای دزد ندارن بعد اکه بخوان فقط زیر پل عباس اباد تو مدرس وایسن روز100تا موتوری باید بگیرن که پشت ماشینا حرکت می کنن که دوربین پلاک نگیره و 50 کاسب یشن وروزی 1000تا راننده شهرستانی و تهرانی تو طرح باید بگیرن
منصور
۲۹ فروردین ۱۴۰۴نیازی به زندانی کردن طولانی نیست. همین که یک شب تو زندان باشه و سوء سابقه براش ثبت شه بسیار بسیار موثر تر از جریمه رانندگی خواهد بود.
محسن
۲۹ فروردین ۱۴۰۴من ۶ ساله موتور سوارم ، تو این ۶ سال یه بارم پلاک موتورمو نپوشوندم ولی دیگه بعضی از این مامورین هم شورشو در آوردن ، همش جریمه های الکی و بی دلیل!
بنظرم بجای این کارا باید روی فرهنگ موتور سواری و ماشین سواری مردم کار کنن ، وسایل نقلیه عمومی رو درست کنن و…
hrsjamei
۲۹ فروردین ۱۴۰۴یک قانون برای آشغال انداختن با جریمه سنگین و نمره منفی بگذارند بعضی ها راننده ها انگار بهترین راننده هستند بخاطر اینکه ماشین کثیف نشه دستمال کاغذی می اندازند بیرون با موبایل کار می کنند و سبقت غیر مجاز انجام می دهند
پلیس باید گیر بده