رپورتاژ: ویزا در لغتنامههای فارسی به معنای روادید میباشد. زمانی که یک شخص قصد مسافرت به کشوری دیگر دارد و به عبارتی این شخص برای آن کشور مقصد، اتباع خارجی محسوب میشود، باید به اخذ ویزا اقدام کند. در واقع ویزا به عنوان سندی است که از سوی مسئولان سفارت خارجی یا کنسولگریهای هر کشور امضا و صادر میگردد که عمدتا این افراد از سوی دولت هر کشوری انتخاب میشوند. در اصل ویزا با این هدف ابداع شده است که رفت و آمد مردم بین کشورها تحت نظر دولت و مسئولان آن کشور باشد. ویزا معمولا به صورت یک مهر بر روی گذرنامه یا پاسپورت افراد مشخص میشود. با اخذ ویزا افراد میتوانند مدت معینی را در کشور مقصد خود اقامت کنند یا برای همیشه در آن کشور بمانند که این به معنای مهاجرت میباشد. در حقیقت فرد با گرفتن ویزا برای یک کشور دیگر تمام قوانین و مقررات آن کشور را میپذیرد. گاهی ممکن است که اخذ ویزا برای سفر به کشوری زمان زیادی لازم داشته باشد و یا امکان دارد ویزای درخواست شده به دلایلی از سوی مسئولان آن کشور صادر نگردد در این صورت انجام سفر با مشکل رو به رو خواهد شد. به همین دلیل سفرهای بدون ویزا میتوانند راحتترین نوع مسافرت به حساب بیاید.
سفر بدون ویزا
گاهی اوقات دو کشور توافقهایی را در زمینه نوع مسافرت اتباع داخلی خود بین یکدیگر امضاء میکنند که در نتیجهی این توافقها، تهیهی روادید یا ویزا برای سفر مردم این دو کشور بین یکدیگر ضروریت خود را از دست داده یا به عبارتی لغو روادید اتفاق میافتد.
طبیعی است که در دو صورت بین کشورها توافق لغو روادید امضاء میشود. اولی در صورتی که دو کشور روابط دیپلماتیک و سیاسی خوبی با هم دیگر داشته باشند و یا این که، کشور مقصد از لحاظ توریستی و همچنین تمکن مالی غنی نبوده و تعداد مسافران راغب به آن کشورها کم باشد.
در حالت کلی هر سفر را میتوان به سه دسته کلی تقسیم کرد:
الف) سفرهایی که اخذ ویزا برای آنها لازم و ضروری بوده و در صورت عدم دریافت ویزا فرد دچار جرم میشود.
ب) سفرهایی که برای خروج از کشور خود نیاز به ویزا ندارند اما باید در فرودگاه یا ترمینال کشور مقصد ویزای خود را تهیه کنند که به آن ویزای فرودگاهی هم گفته میشود.
ج) سفرهایی که نیازی به ویزا نداشته و میتوان بدون اخذ ویزا و به صورت کاملا قانونی برای مسافرت اقدام کرد.
اکنون شاید این مورد برایتان سوال باشد که مردم کشور ایران بدون نیاز به روادید یا ویزا، به چه کشورهایی میتوانند مسافرت داشته باشند؟ در ادامهی این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
سفرهای بدون ویزا برای ایرانیها
در نقاط مختلف جهان کشورهای متعددی وجود دارند که سفر کردن به این کشورها برای مردم ایران بدون نیاز به ویزا میباشد. البته برخی از کشورها نیز ویزای فرودگاهی صادر میکنند؛ یعنی اشخاص بعد از رسیدن به مقصد خود باید در فرودگاه آن کشور درخواست ویزا داده و فرمهای مربوطه را پر کرده و بعد از پرداخت هزینههای لازم ویزای فرودگاهی خود را دریافت کنند.
در حال حاضر تعداد کشورهایی که مردم ایران برای مسافرت کردن به آنها نیاز به ویزا ندارند، ۴۲ کشور است که تعداد کمی میباشد. از طرفی تعداد کشورهایی که مردم برای سفر به آنها مستلزم به دریافت ویزای فرودگاهی هستند نیز ۳۰ کشور میباشد. این در حالی است که تعداد کشورهای بدون ویزا برای مردم کشور سنگاپور ۱۹۰ و برای کشور کره جنوبی ۱۸۹ کشور میباشد.
در اینجا کشورهای متعلق به قاره آسیا را معرفی میکنیم که مسافرت به آنها نیازی به ویزا ندارد:
- مالزی
- ارمنستان
- ترکیه
- گرجستان
- قطر
البته باید یادآور شویم که مدت مجاز اقامت در هر یک این کشورها تعیین شده است و اقامت بیشتر از این مدت غیر قانونی محسوب میشود.
برای مثال در کشورهای مالزی ۱۴ روز، ارمنستان ۹۰ روز و همچنین ترکیه و گرجستان نیز ۹۰ روز اجازه اقامت داده شده است.
همچنین در اقیانوسیه نیز کشورهایی وجود دارند که ایرانی ها بدون ویزا میتوانند به آنها سفر کنند.
- ایالات فدرال میکرونزی
- جزایر کوک
- نیووی
کشورهای بدون نیاز به ویزا در کارائیب:
- هائیتی
- دومینیکا
کشورهای بدون نیاز به ویزا در قاره آمریکا:
- ونزوئلا
- اکوادور
همانگونه که اشاره شد ۳۰ کشور برای مسافران ایرانی ویزای فرودگاهی صادر میکنند که در زیر به تفکیک قارهها نام برده شدهاند
کشورهای آسیایی:
- کامبوج
- ماکائو
- مالدیو
- نپال
- سریلانکا
- تیمور شرقی
- جمهوری آذربایجان
- لبنان
- سوریه
کشورهای آفریقایی:
- جمهوری بنین
- کیپ ورد
- مجمع الجزایر قمر
- جیبوتی
- گینه بیسائو
- کنیا
- ماداگاسکار
- موریتانی
- موزامبیک
- روندا
- سیشل
- سومالی
- تانزانیا
- نوگو
- زیمباوه
- اوگاندا
کشورهای اقیانوسیه:
- پالائو
- ساموا
- تووالو
کشور آمریکایی:
- بولیوی
همانطور که گفته شد، هر یک از این کشورها مدت اقامت محدودی را تعیین کردهاند که مسافران ایرانی باید فقط در این مدت تعیین شده در آن کشورها به سفر بپردازند و قبل از تمام شدن مدت اقامت، باید کشور مربوطه را ترک کنند.
ویزای شینگن
شاید تا به حال عبارت ویزای شینگن را شنیده باشید. این ویزا از یک معاهده بین ۵ کشور اروپایی شروع شد و و به مرور زمان، سردمداران برخی کشورهای اروپایی دیگر نیز به این پیمان پیوستند. نخست ۵ کشور که در منطقه شینگن قرار داشتند، ورود و خروج به کشورهای همدیگر را بدون اخذ ویزا مجاز دانستند و پس از مدتی تعداد این کشورهای اروپایی به عدد ۲۶ رسید. افرادی که میخواهند به ویزای شینگن اقدام کنند باید به سفارتخانههای یکی از این کشورها رجوع کنند.
هرچه تعداد کشورهای بدون نیاز به ویزا برای مسافرت مردم بیشتر باشد، به طبع روابط اجتماعی و فرهنگی مردم با سایر کشورها بیشتر شده و بر زندگی مردم تاثیرات خوبی خواهد گذاشت.