پورشه

تکنولوژی شاسی جدید پورشه؛ انقلابی در سیستم تعلیق خودروها

پورشه با همکاری شرکت کلیر موشن تکنولوژی شاسی جدیدی را توسعه داده که باعث ایجاد تحول عظیمی در سیستم تعلیق خودروها خواهد شد.

این خودروساز آلمانی اعلام کرد با شرکت آمریکایی کلیر موشن برای توسعه نسل بعدی تکنولوژی شاسی همکاری خواهد کرد. تکنولوژی موردبحث باعث می‌شود خودروهای اسپرت پورشه تواناتر از هر زمان دیگری ظاهر شوند. هدف از این همکاری افزایش عملکرد شاسی‌بلند بسیار چابک و دینامیک محصولات پورشه ذکر شده است.

قرار است با همکاری پورشه و کلیر موشن دو تکنولوژی شاخص توسعه یابد که هم راحتی خودروها در جاده و هم عملکرد آن‌ها در پیست را بهبود خواهد بخشید. یکی از این تکنولوژی‌ها با نام کلیر موشن ۱ شناخته می‌شود که سیستم تعلیق فعال بسیار پیشرفته است و می‌تواند سیستم تعلیق را صدها بار در ثانیه تنظیم نماید تا به این ترتیب تکان‌های بدنه کاهش یافته و درعین‌حال شتاب گیری و توانایی توقف خودرو بهبود یابد.

تکنولوژی بعدی رود موشن نام دارد که یک سیستم کنترل شاسی فعال است و با استفاده از نرم‌افزاری ویژه سطح جاده را بررسی می‌کند تا سیستم تعلیق را بر اساس شرایط مسیر آماده سازد. این تکنولوژی از داده‌های مبتنی بر فضای ابری که توسط دیگر خودروها گزارش شده‌اند استفاده می‌کند تا جاده‌ها را به‌طور کامل اسکن کرده و سیستم تعلیق را تنظیم نماید. به این ترتیب خودرو سواری بسیار بهتری در زمان روبرو شدن با ناهمواری‌ها خواهد داشت. انتظار می‌رود به‌کارگیری چنین تکنولوژی‌هایی باعث پیشرفت هرچه بیشتر سیستم تعلیق اکتیو راید پانامرا شود، سیستمی که پیش از این نیز عملکرد بسیار خوبی داشته است. البته به احتمال زیاد این سیستم تعلیق در دیگر محصولات پورشه همچون هایپرکار میشن ایکس و ۹۱۱ GT2 RS نیز بکار خواهد رفت.

از برخی جهان باید گفت تکنولوژی شاسی جدید پورشه و کلیر موشن خیلی جدید نیست. در واقع شرکت بوز Bose در دهه ۸۰ میلادی این نوع تکنولوژی را معرفی کرده است. شرکت یاد شده یک سیستم تعلیق الکترومغناطیسی را توسعه داده بود که بسیار جلوتر از زمان به شمار می‌رفت و به‌طور مؤثری می‌توانست خودرو را آماده مواجهه با مواردی همچون تست‌های اسلالوم و همچنین جاده‌های ناهموار و دارای چاله‌های زیاد کند. تکنولوژی بوز علیرغم اینکه تأثیر خود را روی پروتوتایپ های لکسوس LS نشان داده بود هرگز وارد خط تولید نشد و در عوض به همین شرکت کلیر موشن فروخته شد. آمریکایی‌ها نیز بی سر و صدا این سیستم تعلیق را کامل کردند تا در نهایت امکان ورود آن به خط تولید وجود داشته باشد.

اگرچه باید منتظر تکمیل فرایند توسعه این تکنولوژی و تست آن روی محصولات آتی پورشه بمانیم اما قبلاً توانایی‌های آن را روی محصولات دیگر دیده‌ایم. در دسامبر ۲۰۲۳، شرکت چینی نیو اعلام کرد شاسی‌بلند برقی ET9 برای اولین بار با تکنولوژی شاسی درایو بای وایر تولید خواهد شد. این شرکت چند ماه بعد پیش‌نمایشی از تکنولوژی یاد شده با نام اسکای راید را انجام داد و برخی ویدئوها از عملکرد آن منتشر شدند. در این ویدئوها شاهد هستیم که ET9 همانند سگی خیس که بدن خود را برای کاهش میزان آب تکان می‌دهد، برف‌های روی بدنه را به زمین می‌ریزد. قبل از همین ویدئو نیز چندین لیوان پر از آب روی کاپوت ET9 قرار داده شد تا خودرو از روی ناهمواری‌ها عبور کند و نتیجه کار نیز عدم ریختن حتی یک قطره آب روی زمین بود. در ویدئوی دیگر می‌توانیم تنظیم سریع سیستم تعلیق در مواجهه با شرایط مختلف را ببینیم. تکنولوژی شاسی شرکت نیو محصول کلیر موشن است و حالا به نظر می‌رسد پورشه نیز از مزیت‌های آن استفاده خواهد کرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۷۸ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۱۲ دیدگاه‌ها

  1. Dark Knight

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (580 ديدگاه)

    پس نتیجه میشه گرفت که برای داشتن پرفورمنس سطح بالا تو ماشین های اسپرت نیازی نیست که سیستم تعلیق مثل استخوان سگ سفت باشه ! چون حتی پورشه هم دیگه داره تو کار سواری های راحت ولی هم زمان اسپرتی میزنه

    موافقم 14
    مخالفم 1
  2. R@min

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (2051 ديدگاه)

    تلاش ها برای مخفی کردن وزن محصولات الکتریکی با پیچیدگی بیشتر، قرار بود این جارو شارژی ها صنعت خودرو ساده تر کنن !

    فعلا در دنیا دو نمونه تعلیق فعال ساخته شده که تعلیق فعال مالتیمتیک و پورشه هست، یه مقایسه کوتاه داشته باشیم :

    سیستم تعلیق فعال مالتیمتیک که از چهار دمپر مجزا برای هر چرخ استفاده می کنه به کمک یه موتور الکتریکی 48 ولتی برای هر کدوم تا 508 کیلو نیروی عمود از طریق شفت دمپر به زمین منتقل می کنه که در مقایسه با سیستم پورشه با ساختار یکسان نیروی عمود تقریبا 1020 کیلویی وارد می کنه و موتور الکتریکی تامین کننده مورد نیاز از طریق سیستم هیبرید تامین میشه و به 400 ولت انرژی نیاز داره بنابراین سیستم پورشه فعلا برای محصولات هیبریدی و الکتریکی کاربرد داره و تو محصولات بنزینی قابل استفاده نیست چون کل اساس توسعه این سیستم بر مبنای محصولات هیبرید و الکتریکی بود برای کنترل وزن بالای محصولات، ولی سیستم مالتیمتیک با موتورهای اختصاصی برای هر دمپر قابلیت استفاده رو هر محصولی داره البته ضعف عمده این سیستم ها پیچیدگی بسیار بالا و نیاز به توسعه از صفر برای یک محصول خاص هست و مثل تعلیق های متداول تطبیقی سادگی و کارایی و همه شمولی رو هر ماشینی ندارن و راه درازی تا انبوه سازی این سیستم هست.
    سیستم مالتمتیک از توپی های قرقره ای معروفش در این سیستم هم استفاده کرده و نسبت به سیستم پورشه پیچیده تر و با ظرافت بیشتری کار می کنه و از طریق دریچه های قرقره به عنوان حرکت سیستم تعلیق پمپ می کنند. این میرایی غیرفعال به موازات موتورهای الکتریکی برای کم کردن ضربه ها عمل می کنه. دریچه های قرقره همچنین حرکات سواری ثانویه با فرکانس بالا که توسط موتورهای الکتریکی کنترل نمی شن هم کنترل می کنه. موتورها هر 0.05 ثانیه تنظیمات لازم اعمال می کنن و چرخ ها و بدنه را به هم نزدیک یا دور می کنند.
    هدف کار هر دو سیستم پایین اوردن مرکز ثقل برای کنترل بهتر وزن هست و دمپرهای فعال هم بدنه رو به چرخ ها نزدیک می کنن تا مرکز ثقل را به جاده نزدیک‌تر بشه. مرکز ثقل پایین تر، انتقال بار از داخل لاستیک به بیرون لاستیک کم می کنه که به نوبه خود چسبندگی را افزایش می ده. یکی دیگه از ویژگی های سیستم مالتیمتیک تغییر فشار وارده روی هر تایر هست، تغییر وزن بین چهار چرخ به فراری اجازه میده تا به طور فعال توزیع سفتی رول از جلو به عقب را تغییر دهد، که باعث جلوگیری از کم و بیش فرمونی میشه. دمپرهای مولتی‌ماتیک می‌تونن بار جلو به عقب را تا 10 درصد مجدداً توزیع کنن.
    محرک‌های موتور دمپرها دستورات از شتاب‌سنج‌ها در هر گوشه دریافت می کنن که از طریق حسگر دینامیک شاسی شش طرفه فراری را هدایت میشن که اولین بار در 296 GTB هیبریدی ساخته شد. این سیستم که از فرمول 1 الهام گرفته شده داده های موتور، گیربکس، فرمان و ترمز آنالیز می کنه و از اونجایی که دمپرهای فعال عملکرد مستقلی دارن میزان مناسب فشار به زمین محاسبه می کنن. آنالیز این داده ها هم روی فرکانس 20 هرتز کار می کنه یعنی هر ثانیه 20 بار تحلیل و واکنش داره که نسبت به سیستم پورشه که رو فرکانس 15 هرتز کار می کنه برتری داره و در یه کورس طولانی تاثیرش واضح هست. دلیل اصلی استفاده فراری و پورشه هم کنترل وزن بالای هر دو محصولشون هست تا بتونن وزن بالای محصولاتشون پنهان کنن که خب هیچ وقت نمیشه فیزیک جعل کرد، البته نباید تلاش های نخبگان دو تا سازنده رو انکار و زیر سوال برد.
    از لحاظ ساختاری همونطور که بالاتر هم اشاره شد سیستم پورشه ساده تر هست و از یه موتور الکتریکی و یه پمپ هیدرولیک در هر گوشه استفاده می کنه که مایع را به داخل و خارج دمپر پمپ می کنده و هر چرخ عملکرد مستقل خودشو داره و با کمک فنرهای بادی ارتفاع ماشین کم و زیاد میشه. از تفاوت ها بیشتر بگیم در مالتیمتیک موتور الکتریکی 48 ولتی خنک کننده مایع برای به حرکت درآوردن یک پیچ توپ متصل به شفت دمپر استفاده می کنند. برخلاف پورشه، مایع درون دمپر در اونجا باقی می مونه. سیستم پورشه بیشتر از اینکه برای پرفورمنس باشه برای راحتی هست و بجای تحلیل داده های خودرو و راننده و سپس دستور به تعلیق به شبیه سازی و آنالیز مسیر و درگیریش با تعلیق متمرکز هست تا با حذف خطای انسانی همیشه سواری یکسان و کنترل شده تری داشته باشه.
    در کل این دو سیستم بعد از چند دهه و تلاش های نافرجام امثال لوتوس رو C4 ZR1 یا تلاش های مهندسین فرمول 1 در دهه نود به ثمر نشست اما هنوز بسیار پیچیده، گرون و با محدودیت زیادی هست و حالا می بینیم نه فقط پورشه بلکه همه سازندگان روی شاسی هم کار می کنن. شاید نمونه های اولیه این تکنولوژی سال های آینده رو محصولات پرفورمنس هیبریدی و الکتریکی مثل GT2RS و هایپرکار فراری استفاده بشه.

    موافقم 16
    مخالفم 2
  3. زیزیگولو

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (6035 ديدگاه)

    مهندسی آلمانی یعنی انضباط و دقت و توجه به جزئیات و همکاری مدیر و پرسنل و تعهد در برابر تواناییای فنی و تحقیق و توسعه و …………. که همه اینا به تولید محصولات با کیفیت بالا تاکید داره اللخصوص تو صنایع مهندسی خودروسازی

    موافقم 12
    مخالفم 9
    1. Quark

      ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (22 ديدگاه)

      این تکنولوژی‌ها رو این شرکت ها میخرن
      کل طراحی این سیستم برای شرکت کلیر موشن هست
      اینم سایت کمپانی
      https://clearmotion.com

      موافقم 10
      مخالفم 4
  4. amir-mr

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (401 ديدگاه)

    پورشه💯

    موافقم 8
    مخالفم 6
  5. Taha Ayoobi

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (4322 ديدگاه)

    عجب تکنولوژی خفنی
    اون نیو رو هم الان فهمیدم داستانش چی بود

    موافقم 9
    مخالفم 1
  6. جرمی کلارکسون

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (977 ديدگاه)

    یه ویدیو از اون نیو توی یوتیوب دیدم
    اصلا دست انداز نخونده این ماشین

    1. ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
      سوابق: (4898 ديدگاه)

      کاش تو ایران هم بود

  7. یوسف

    ۲۶ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (1044 ديدگاه)

    الان بعضی میان میگن
    سیستم جفتک پران هایلوکس با 2 تا گونی شن بهتره از اینه چون دوامش بیشتره

    موافقم 8
    مخالفم 2
    1. MOHAMMAD

      ۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
      سوابق: (38 ديدگاه)

      عالی بود😂😅
      از این مورد ها خیلی دیدم

  8. کاظم پیران

    ۲۷ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (9 ديدگاه)

    شرکت کیلر موشن بهتر است فکرى به حال
    گوشمالی اش با آنتالپی تبخیر چپ اندر قیچی
    باشد تا فضولی در صنایع آلمان و آمریکا
    دم دراز شهر موشها نیست ژیان بهاری

    موافقم 1
    مخالفم 4
  9. ẞssssss

    ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
    سوابق: (3 ديدگاه)

    اینارو باید تو جاده های جنوب ایران تست کنن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا