چشم اندازمسابقاتمشاهیر خودروییهفته نامه

بهترین راننده‌های فرمول یک تاریخ، از سنا و شوماخر تا همیلتون و ورشتپن

در این مطلب، بهترین رانندگان تاریخ فرمول یک را با معیارهایی مثل کیفیت رقابت و درصد بردها و سکوها از کل مسابقات، انتخاب کرده‌ایم.

اولین مسابقهٔ فرمول یک تاریخ، گرند پری بریتانیا در سال ۱۹۵۰ بود و از آن زمان تاکنون، فرمول یک بیش از ۱۱۰۰ مسابقه در ۳۴ کشور مختلف جهان برگزار کرده است. تا امروز، ۷۷۶ راننده حداقل در یک مسابقهٔ فرمول یک شرکت کرده‌اند اما از بین این‌همه راننده، تنها شش نفر لایق حضور در لیست بهترین‌های تاریخ هستند. البته برای انتخاب بهترین رانندگان فرمول یک تاریخ، نگاهی فراتر از صرفاً تعداد بردها و قهرمانی‌ها داشته‌ایم و بیشتر کیفیت رقابت هر راننده و درصد بردها و سکوهایی که از کل مسابقات خود کسب کرده را در نظر گرفته‌ایم.

۶-آلن پراست

آلن پراست فرانسوی در سال‌های ۱۹۸۵، ۱۹۸۶، ۱۹۸۹ و ۱۹۹۳ چهار قهرمانی کسب کرد اما دوران مسابقه‌ای حرفه‌ای او بیشتر به خاطر نبردهای فراوان با هم‌تیمی‌ها و همین‌طور مدیریت تیم‌های شهرت دارد. پراست در سال ۱۹۸۰ با مک‌لارن وارد فرمول یک شد اما اختلافات با مدیریت تیم باعث شد در سال ۱۹۸۱ به رنو بپیوندد. وی سه فصل در رنو ماند و ۹ مسابقه برای این تیم برد. علیرغم این موفقیت اما درگیری مداوم با هم‌تیمی‌اش «رنه آرنوکس» باعث شد پراست برای فصل ۱۹۸۵ دوباره به مک‌لارن بازگردد. پراست در دومین حضور خود در مک‌لارن، درخشید و طی شش فصل، ۳۰ برد و سه قهرمانی رانندگان کسب کرد. در سال ۱۹۸۸، وی در هفت مسابقه برنده شد اما قهرمانی نهایتاً به هم‌تیمی‌اش، آیرتون سنا رسید که درگیری‌های زیادی با پراست داشت. این درگیری‌ها در مسابقهٔ ماقبل آخر فصل در ژاپن به اوج رسید و پراست فصل بعد راهی فراری شد. در اینجا هم درگیری وی با مدیریت تیم، منجر به اخراج او قبل از پایان فصل ۱۹۹۱ شد. پس از یک سال وقفه، پراست با ویلیامز به فرمول یک بازگشت تا یک قهرمانی دیگر در سال ۱۹۹۳ به دست بیاورد.

۵-آیرتون سنا

آیرتون سنای برزیلی در سال ۱۹۸۴ با تیم تولمن وارد فرمول یک شد و یک سال بعد به لوتوس رفت. وی طی سه فصل حضور در لوتوس، شش پیروزی کسب کرد و سپس در سال ۱۹۸۸ راهی مک‌لارن شد و درگیری سختی را با پراست آغاز کرد. سنا در طول شش فصل حضور در مک‌لارن، برندهٔ ۳۵ مسابقه شد و سه قهرمانی رانندگان را در سال‌های ۱۹۸۸، ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ کسب کرد. سنا در ۱۶۱ مسابقه در فرمول یک حضور داشت که ۶۵ تای آن را از پل پوزیشن آغاز کرد. وی همچنین ۸۰ بار روی سکو رفت که ۴۱ تای آن سکوی اول بود. بدون شک اگر دوران حرفه‌ای سنا طولانی‌تر می‌شد، می‌توانست رتبه‌های بالاتری در این لیست کسب کند اما متأسفانه در اولین حضورش در ویلیامز، در تصادفی در گرند پری ایمولا ایتالیا در سال ۱۹۹۴ کشته شد. پس‌ازاین اتفاق ناگوار، پراست اختلافات خود با هم‌تیمی سابقش را کنار گذاشت و در مراسم تشییع‌جنازهٔ سنا در سائوپائولو که با حضور نیم میلیون نفر برگزار شد، زیر تابوت این رانندهٔ افسانه‌ای را گرفت. سنا در دوران حیات خود، میلیون‌ها دلار برای کمک به آموزش کودکان در برزیل اهدا کرد.

۴-مکس ورشتپن

اگر یک دههٔ بعد دوباره چنین لیستی گردآوری کنیم، مکس ورشتپن می‌تواند رتبه‌ای حتی بهتر از چهارم داشته باشد زیرا وی از زمانی که در ۱۷ سالگی به جوان‌ترین رانندهٔ فرمول یک تبدیل شد، دستاوردهای بسیار زیادی داشته است. مکس اولین بار در سال ۲۰۱۵ با تیم تورو روسو به فرمول یک آمد و برای فصل ۲۰۱۶ به صندلی تیم اصلی ردبول ارتقاء پیدا کرد. وی در گرند پری اسپانیای همان سال به پیروزی رسید و به جوان‌ترین برندهٔ فرمول یک تبدیل شد. ورشتپن این برد را ۲۲۸ روز پس از تولد ۱۸ سالگی‌اش به دست آورد. بخشی از استعداد ورشتپن اما ارثی است زیرا پدرش، یوس ورشتپن در ۱۷۰ مسابقهٔ فرمول یک دو سکو به دست آورد و مادرش یک رانندهٔ کارتینگ موفق بود. مکس اولین قهرمانی خود را در سال ۲۰۲۱ کسب کرد و پس‌ازآن دو قهرمانی متوالی دیگر را هم به کارنامهٔ خود افزود. تا لحظهٔ نگارش این مطلب، ورشتپن با ۷۸ امتیاز اختلاف نسبت به لندو نوریس از مک‌لارن و ۷ پیروزی، پیشتاز جدول رانندگان فصل ۲۰۲۴ است. مکس از ۱۹۹ مسابقهٔ خود در فرمول یک، ۱۰۷ سکو و ۶۱ پیروزی کسب کرده است. این رانندهٔ جوان هلندی در سال‌های بعد نیز می‌تواند رکوردهای خود بسیار بهبود بخشد.

۳-خوان مانوئل فانجیو

موفقیت فانجیو در سال‌های اولیهٔ فرمول یک بی‌نظیر است. وی در هفت فصل حضور در فرمول یک، پنج عنوان قهرمانی کسب کرد و دو فصل دیگر را هم با جایگاه دوم به پایان رساند. فانجیو اولین مسابقهٔ خود در فرمول یک را در سال ۱۹۴۸ انجام داد و اولین قهرمانی خود را در سال ۱۹۵۱ کسب کرد. وی سپس به مدت چهار سال متوالی، از سال ۱۹۵۴ تا ۱۹۵۷ عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کرد. اولین قهرمانی فانجیو با خودروی R196 مرسدس به دست آمد و بعداً در خودروهای آلفارومئو، مازراتی و فراری هم به پیروزی رسید. فانجیو در سال ۱۹۵۸ با ۲۴ پیروزی، ۳۵ سکو و حضور در ۵۱ مسابقه، بازنشست شد و آخرین قهرمانی خود را در سن ۴۶ سالگی به دست آورد. فانجیو مردی متواضع و مهربان بود و هم‌تیمی‌اش استرلینگ ماس می‌گوید: «من نمی‌توانم به هیچ جنبه‌ای از شخصیت خوان فکر کنم که کسی دوست نداشته باشد در شخصیت خودش داشته باشد».

۲-مایکل شوماخر

سلطه‌ای که فانجیو بر دههٔ اول شکل‌گیری فرمول یک داشت، در دههٔ ۹۰ و اوایل دههٔ ۲۰۰۰ توسط شوماخر تکرار شد. وی در سال ۱۹۹۱ وارد فرمول یک شد و سال بعد زمانی که اولین پیروزی خود را در پیست اسپای بلژیک کسب کرد، توسط تیم بنتون شکار شد. مایکل چهار فصل در بنتون ماند و با پیروزی در ۱۹ مسابقه، قهرمانی رانندگان فصل‌های ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ را به دست آورد. شوماخر سپس به فراری نقل‌مکان کرد که از سال ۱۹۷۹ هیچ عنوان قهرمانی کسب نکرده بود. مقام دومی که شوماخر در سال ۱۹۹۷ کسب کرد، به دلیل درگیری با ژک ویلنوو از رده‌بندی حذف شد اما وی سال بعد دوباره مقام دوم را به دست آورد. شکستن پای شوماخر در گرند پری سیلورستون ۱۹۹۹، این فصل از دوران حرفه‌ای او را خراب کرد اما شوماخر از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ موفق به کسب پنج قهرمانی متوالی شد و رکورد قهرمانی‌های فانجیو را شکست. این رانندهٔ آلمانی مثل سنا، مبالغ زیادی از دارایی خود را برای کمک به کودکان محروم بخشید. شوماخر پس از فصل ۲۰۰۶ بازنشست شد اما در سال ۲۰۱۰ با مرسدس به فرمول یک بازگشت و سه فصل نسبتاً ضعیف را با این تیم سپری کرد و نهایتاً با هفت قهرمانی جهان، ۹۱ پیروزی و حضور در ۳۰۷ مسابقه به کار خود پایان داد.

۱-لوئیس همیلتون

لوئیس همیلتون در سال ۲۰۰۷ با مک‌لارن وارد فرمول یک شد و در اولین سال حضور خود در مسابقات، با چهار پیروزی و ۱۲ سکو، تنها با اختلاف یک امتیاز قهرمانی جهان را به کیمی رایکونن واگذار کرد. همیلتون دو ماه مانده به تولد ۲۴ سالگی‌اش، به جوان‌ترین قهرمان فرمول یک تبدیل شد. وی در سال ۲۰۱۳ جایگزین شوماخر در مرسدس شد و سال بعد با مغلوب کردن هم‌تیمی‌اش، نیکو روزبرگ، دومین قهرمانی خود را کسب کرد. لوئیس در سال ۲۰۱۵ سومین قهرمانی خود را به دست آورد اما در سال ۲۰۱۶ با اختلاف پنج امتیاز مغلوب روزبرگ شد. همیلتون اما در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ چهار قهرمانی دیگر را به کارنامهٔ خود افزود و در سال ۲۰۲۱ هم عنوان قهرمانی جهان را در مسابقهٔ آخر فصل طی ماجرایی بشدت بحث‌برانگیز به مکس ورشتپن واگذار کرد. همیلتون تقریباً تمام رکوردهای مهم فرمول یک را در اختیار دارد. وی در کنار شوماخر، با هفت قهرمانی جهان رکورد بیشترین عنوان قهرمانی در فرمول یک را در اختیار دارد و رکورد بیشترین برد (۱۰۵ برد در ۳۴۶ مسابقه تا گرند پری بلژیک ۲۰۲۴)، بیشترین پل پوزیشن (۱۰۴) و بیشترین سکو (۲۰۱) را هم در کارنامهٔ حرفه‌ای خود ثبت کرده است. وی همچنین اولین و تنها رانندهٔ سیاه‌پوست در تاریخ فرمول یک محسوب می‌شود. همیلتون سال آینده مرسدس را به مقصد فراری ترک خواهد کرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴۶ رای

منبع
Slashgear

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۹ دیدگاه‌ها

  1. mehran911

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (2085 ديدگاه)

    مرسی که جناب جیم کلارک نیست…
    منبع اصلی مقاله کارش خیلی درسته انصافا

    موافقم 10
    مخالفم 1
  2. hosen

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (264 ديدگاه)

    آیرتون سنا و شوماخر دو عشق!

    نیکی لائودا و سباستین فتل و فرناندو آلونسو هم جاشون خالیه تو لیست بهترین ها.

    موافقم 16
    مخالفم 1
  3. مازیار

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (829 ديدگاه)

    کار جک برابهام هم در نوع خودش بینظیره
    تنها فردی که با یک خودروی دست ساز خودش شرکت کرد و قهرمان شد!

    موافقم 12
  4. ! i M α η δ υ α R

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (2277 ديدگاه)

    41 گرند پری …

    3 قهرمانی جهان …

    عدد 41 که معناش معلومه …
    عدد 3 هم بزرگترین عدد در آفرینش هست …

    با اینا کاری نداریم …

    اما و اما ….

    65 برد از 161 مسابقه …

    شما به عدد 65 دقت کنید ( ظاهر و باطن تعادل در طبیعت = (6) و (5) ) …

    .

    بعد شما به عدد 161 دقت کنید …

    توی عدد 161 ، عدد 6 بین دروازه تعادل یعنی عدد 1 1 ( یازده ) قرار گرفته …

    خداوند در 6 دوران ، عالم هستی رو خلق کرده …

    نیکولا تسلا جایی گفته اعداد 3 و 6 و 9 کلید های طلایی آفرینش هستند …

    ما هم که با دو دست / دو پا ، به تعادل رسیدیم ( شمایل عدد 1 1 ) …

    کائنات عدد کمال ( 6 ) رو در عدد دروازه تعادل ( 1 1 ) قرار داد تا طول دوران حرفه ای آیرتون سنا ساخته بشه …

    از اون طرف هم ظاهر و باطن کمال ، یعنی 5 و 6 رو هم کنار هم گذاشت تا با عدد 65 عرض دوران حرفه ای آیرتون سنا ساخته بشه …

    مسابقه 162 میشد برد 66 م برای آیرتون سنا ( اگر می برد و زنده می ماند ) ولی عدد 66 ( عددی که عدد … است ) کار خودش کرد …

    66 XYZ کار خودشو کرد …

    به زبان ساده ، آیرتون سنا در سیکلی که در اون قرار داشت تا قبل ” 66 XYZ ” به تمام چیزی که می توانست رسید …

    65 پیروزی …

    تقدیرش نبود که وارد سیکل بعدی بشه …

    با احترام به نظر همه دوستان ، به نظر من لقب اسطوره فقط به آیرتون سنای افسانه ای می چسبه و هرگز کنده نمیشه …

    مثل جیمز دین …

    مثل کالین مک ری …

    آیرتون سنا هم ایستاده مرد …

    چون اسطوره ها ” همواره ” ، ایستاده می میرند …

    موافقم 6
    مخالفم 14
    1. R

      ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
      سوابق: (1109 ديدگاه)

      ساقیتو میخوام

      موافقم 16
      مخالفم 3
      1. ! i M α η δ υ α R

        ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
        سوابق: (2277 ديدگاه)

        ساقی رو ببینی که دیگه چیزی نمی تونی ببینی پسر خوب …

        می سوزی …

        بیا یه کاری بکنیم …

        به تعداد انگشت های دست چپت نگاه کن …

        عدد 5 هست …

        از من قبول کن که 5 بالاترین درجه آزادی هست …

        حالا به رتبه سنا توی این پست نگاه کن …

        عدد 5 هست …

        حالا دوباره به تعداد انگشت های دست راستت نگاه کن …

        باز هم عدد 5 هست …

        من هم توی کامنتم با استاند به اعداد گفتم سنا افسانه است ، یعنی سنا بالاترین درجه آزادی بوده بین رقباش ، یعنی کمترین محدودیت رو داشته ، یعنی بالاترین رقص رو به لحاظ دینامیسم توی کهکشان داشته …

        حالا دوباره به رتبه سنا توی این پست نگاه کن …

        عدد 5 …

        به نظرت تصادفیه که سنا توی این پست ، در رتبه 5 قرار داده شده باشه ؟

        تا حالا در مورد اراده کائنات چیزی شنیدی ؟

        استاد اودبی در انیمیشن پاندای کونگ فوکار هم می گفت ” هیچ چیز در این دنیا تصادفی ( بدون اراده قبلی نیرویی ماورایی و برتر ) نیست …

        داستان محتشم کاشانی و سرودن شعر ” باز این چه شورش است که در خلق عالم است ” برای ا ما م حسین ( ع ) …

        مصرع اولش رو ” ساقی بزرگ ” توی خواب به محتشم میگن تا محتشم برای کفتن شعر راه بیفته …

        تا می رسه به بیت : « هست از ملال گر چه بری ذات ذوالجلال » …

        محتشم همین جا متوقف میشه و بقیه شعر رو نمی تونه کامل کنه …

        چند روز بعد ” ساقی کوچک ” در خواب به داد محتشم می رسن و مصرع دوم رو کامل می کنن و شعر کلا تمام می شه …

        حالا شاید این شعر وصف الحال تو و میلت به دیدن ساقی اصلی باشه …

        « هست از ملال گر چه بری ، ذات ذوالجلال » …

        « او در دل است و هیچ دلی نیست بی ملال ! » …

        به نظرت سوای رتبه 5 سنا توی این پست که ( گفتم همون بالاترین درجه آزادی هست و ) تصادفی نیست ، این هم تصادفیه که توی این ایام محرم و صفر ، تو به من ریپ بزنی و من در جواب ، پای محتشم و ا ما م حسین (ع) رو به این کامنت باز کنم !!!!!!!!

        تا حالا در مورد اراده کائنات چیزی شنیدی ؟

        ساقی اصلی توی دلته داداش …

        خوب نیست جای دیگه دنبال ساقی فیک بگردی …

        دیدم هزار و خورده ای کامنت گذاشتی اینا رو برات نوشتم شاید به دردت بخوره و گرنه اگه تعداد کامنتهات هفت هشت ده تا بود شاید رد می شدم …

        موافقم 1
        مخالفم 14
        1. امیر

          ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
          سوابق: (2 ديدگاه)

          فکر کنم شما از طرفداران ۲ آتیشه جناب آقای رائفی پور هستید!🔥

          موافقم 10
          مخالفم 1
        2. ! i M α η δ υ α R

          ۲۸ مرداد ۱۴۰۳
          سوابق: (2277 ديدگاه)

          ” از حد خاک تا بشر ، چند هزار ، منزلست ” …

          امیر جان …

          متاسفم برای کشوری که برد فکری عده زیادی از جوانانش در مواجه با حکمت و عرفان ، از ” ساقی ” یا ” رائفی پور ” بالاتر نمی ره …

          جلال‌الدین محمد بلخی ملقب به ” مولانا ” ( از قول ساقی ازلی / ابدی ) می فرماید …

          ” زخم پذیر و پیش رو ، چون سپر شجاعتی ” …

          ” گوش به غیر زه مده ، تا چو کمان ، خَمانمت ” …

          ” از حد خاک تا بشر ، چند هزار ، منزلست ” …

          ” شهر به شهر بردمت ، بر سر ره ، نمانمت ” …

  5. JDM سابق

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (539 ديدگاه)

    آیرتون سنا افسانه ای
    سلطان موناکو

  6. Amirmohammad

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (559 ديدگاه)

    شوماخر بدون شک برترین تاریخ هست

    موافقم 7
    مخالفم 9
  7. imanenzo

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (84 ديدگاه)

    خنده دار تمرین لیستی که تا امروز دیدم،ملاک این لیست فقط تعداد قهرمانی بوده و پارامتر های دیگه رو اصلا لحاظ نکرده

    موافقم 6
    مخالفم 4
    1. arvin44

      ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
      سوابق: (74 ديدگاه)

      خب معیارش هم که اول مقاله نوشته بوده براساس همینه

      موافقم 3
      مخالفم 2
    2. امیر دهقان

      ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
      سوابق: (732 ديدگاه)

      بجز نبود جیم کلارک، لیست بنظر من کاملاً درسته و انتخاب‌ها صحیح هستن

      موافقم 10
      مخالفم 3
      1. Kakasangi

        ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
        سوابق: (3 ديدگاه)

        آلونسو و فتل هم کشکن😂

        1. امیر دهقان

          ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
          سوابق: (732 ديدگاه)

          آلونسو و فتل شاید جزء 10 رانندۀ برتر تاریخ باشن اما قطعاً جزء 6 تای برتر نیستن

          موافقم 4
          مخالفم 5
  8. AMIR GERMAN

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (37 ديدگاه)

    :آیرتون سنا دیگه هیچ وقت تکرار نمیشه هعی..

    باتشکر از آقای دهقان.

    موافقم 5
    مخالفم 1
  9. عباس

    ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    اگه از تعداد مسابقه و تعداد برد بخوایم بسنجیم پس مکس ورشتپن بهترین هست تو تاریخ از لحاظ سنی هم همینو میگه به عنوان جوونترین قهرمان تاریخ،اما از همیلتون هم نمیشه چشم پوشید چون به عنوان یه رنگین پوست کاری کرده کارستون

    موافقم 6
    مخالفم 2
  10. حامد

    ۲۸ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    بنظر من شوماخر از همیلتون بهتر بوده ولی ورشتپن الکی تو لیسته راننده جالبی نیست قهرمانیاش بخاطر ماشین خوبشه که خیلی از بقیه جلوتره زمانیکه رقابت نزدیک بود نشون داده راننده جالبی نیست البته نمیگم ضعیفه یا بده ولی در حد بهترین ها نیست
    یه رقابت هم نزدیک از همیلتون برد که اونم خیلی به خوش شانسیش در طول فصل مربوط میشد
    اینکه چرا بقیه راننده ها با ماشین ردبول نمیتونن خوب کار کنن همه واضحه چون بارها پرز و آلبون و… گفتن این ماشین مناسب سبک رانندگی ورشتپن ساخته شده و جز به جز با خصوصیات فردی مکس ورشتپن تطبیق داده شده
    اگر همین الان پرز و ورشتپن برن یک تیم دیگه عجیب نیست اگر ورشتپن رقابت فصل رو به پرز ببازه
    راننده کثیفی هم هست رانندگیش نامردیه مردانه رقابت نمیکنه به هرحال
    بنظر اکثرا کارشناسان همون همیلتون اریتون سنا و مایکل شوماخر سه راننده برتر هستن

    موافقم 6
    مخالفم 4
  11. الف.ی

    ۲۸ مرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (1746 ديدگاه)

    جمله آخر مقاله واقعا درد داشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا
فهرست