در این مطلب ضمن بررسی چند خودروی شاخص بازار جهانی، از مخاطبان پدال پرسیدیم کدام شاسیبلند برقی را به عنوان بهترین مدل ترجیح میدهند.
کلاس شاسیبلندهای اندازه متوسط و بزرگ، یکی از محبوبترین انواع خودرو در بازار جهانی هستند. این مدلها، امروزه با پیشرانهی تمام برقی نیز تنوع جالبی دارند؛ بهطوری که برندهای مختلف از آسیا تا اروپا و امریکا، انواع شاسی بلند الکتریکی تولید میکنند.
اگر کراساورهای برقی از برندهای آسیایی، مثل هوندا، مزدا، تویوتا، سوبارو، هیوندای، کیا و جنسیس را به دلیل ابعاد نسبتا کوچک از فهرست حذف کنیم، ۸ مدل شامل آئودی E ترون، بیامو iX، مرسدس بنز EQS و EQE، پولستار ۳، ریوین R1S، کادیلاک لیریک و تسلا مدل X باقی میمانند.
مشخصات فنی آئودی E ترون SUV
شاسیبلند برقی آئودی در سال ۲۰۱۸ قبل از رقبای ساخت مرسدس بنز و بیامو رونمایی شد. ایترون، از پلتفرم MLB EVO فولکسواگن، مشابه پورشه کاین و بنتلی بنتایگا استفاده میکند. این مدل، همزمان در آلمان و چین مونتاژ میشود.
سه مدل با قدرتهای ۳۰۸ و ۴۰۲ و ۴۹۶ اسب بخار، برای آئودی E ترون وجود دارند که بهترتیب، گشتاور ۵۴۰ و ۶۶۴ و ۹۷۳ نیوتنمتر تولید میکنند. گرانترین نمونه، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۴/۵ ثانیه و نهایت سرعت ۲۱۰ کیلومتر برساعت دارد.
ایترون با بیشترین ظرفیت باتری، ۹۵ کیلووات ساعت انرژی ذخیره میکند و توان پیمایش ۳۶۰ کیلومتر دارد. این خودرو با فناوری شارژر ۱۵۰ کیلوواتی عرضه شده است تا ۸۰ درصد ظرفیت را در زمانی حدود ۴۰ دقیقه شارژ کند. به عبارت دیگر، حدود ۳۰ دقیقه اتصال آئودی E ترون به شارژر DC، انرژی لازم برای رانندگی ۲۵۰ تا ۲۷۰ کیلومتر فراهم میکند.
قیمت آئودی ایترون با امکاناتی که در بالا ذکر شد، ۷۵ تا ۸۰ هزار دلار هزینه دارد. این خودرو با آپشنهای کامل (Prestige)، به قیمت ۱۰۰ هزار دلار فروخته میشود
مشخصات فنی بیامو iX
شرکت بیامو ادعا میکند، لوکسترین شاسیبلند برقی جهان را ساخته است. اولین نمونه از iX سال ۲۰۲۱ رونمایی شد و با وجود قیمت نسبتا گران، مورد توجه بازار جهانی و خریداران متمول قرار گرفت.
بیامو iX در سه مدل با قدرتهای ۳۲۲ و ۵۱۶ و ۶۱۰ اسب بخار تولید میشد. قویترین نمونه با کد M60، گشتاور ۱۱۰۰ نیوتنمتر دارد و ۳/۸ ثانیه بعد از شروع حرکت به سرعت صد کیلومتر برساعت میرسد. تمام نسخههای iX، دو موتوره و دو دیفرانسیل هستند اما توان پیمایش متفاوت از ۳۷۰ تا ۵۷۰ کیلومتر ارائه میکنند. نهایت سرعت این خودروها نیز، ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلومتر برساعت است.
در مدل M60 امکان شارژ باتریهای ۱۱۱/۵ کیلوواتی ساعتی با شارژر ۲۰۰ کیلوواتی وجود دارد. با این شرایط، خودرو میتواند در زمانی حدود نیم ساعت، ۸۰ درصد ظرفیت باتری را تکمیل کند و انرژی لازم برای رانندگی تا مسافتی حدود ۴۵۰ کیلومتر را ذخیره کند.
بیامو iX مدل M60 در بازار جهانی، آستانه قیمت ۱۱۰ هزار دلار دارد؛ درحالیکه نسخهی پایه از iX xDrive40 به قیمت ۸۰ تا ۸۵ هزار دلار فروخته میشود.
مشخصات فنی مرسدس بنز EQS و EQE شاسی بلند
کمتر از یک سال پیش، EQS SUV معرفی شد اما آستانه قیمت ۱۰۵ هزار دلار برای مدل محرک جلو (۲WD)، مانع مهمی برای رقابت این خودرو با رقبا باقی ماند. احتمالا به همین دلیل، نسخهای دیگر با کمی ابعاد کوچکتر به نام EQE نیز معرفی شد تا رقیب مستقیم بیامو iX و دیگر شاسیبلندهای برقی ۸۰ تا ۹۰ هزار دلاری باشد.
دو مدل اصلی EQS با کدهای ۴۵۰ و ۵۸۰ به ترتیب ۳۵۵ و ۵۳۵ اسب بخار قدرت دارند اما گشتاور تولیدی در این خودروها سه حالت ۵۷۰ و ۸۰۰ و ۸۵۸ نیوتنمتر را برای ۴۵۰+ و ۴۵۰ ۴Matic و ۵۸۰ ۴Matic شامل میشود.
مرسدس بنز EQS شاسی بلند با قویترین پیشرانه، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۴ ثانیه دارد. نهایت سرعت ۵۸۰ ۴Matic نیز محدود به ۲۱۰ کیلومتر برساعت است. توان پیمایش این خودو همراه باتریهای ۱۰۷/۸ کیلووات ساعتی، ۶۱۰ کیلومتر اندازهگیری شده درحالیکه نسخهی پایه (تک محور) با ظرفیت شارژ مشابه، ۶۶۰ کیلومتر مسافت را طی میکند.
قویترین نسخه از EQE با امکانات AMG، قویتر از گرانترین مدل EQS است. شاسی بلند EQE53 با قدرت ۶۲۶ اسب بخار و گشتاور ۹۵۰ نیوتنمتر، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۳/۵ ثانیه دارد. تمام مدلهای مختلف EQE SUV از قابلیت شارژ سریع حداکثر ۱۷۰ کیلوواتی برخوردار هستند که از ۱۰ تا ۸۰ درصد باطریها را در زمان ۳۲ دقیقه شارژ میکند و با ۱۵ دقیقه شارژ، ۲۲۰ کیلومتر به برد خودرو میافزاید.
مرسدس بنز EQS در تمام مدلها، یک نوع باتری با قابلیت شارژ ۲۰۰ کیلووات DC دارد. این شرایط، به معنی زمان شارژ مشابه در EQS SUV و بیامو iX است. شرکت سازنده ادعا میکند نیم ساعت اتصال خودرو به شارژر DC، باتریهای EQS را کامل میکند.
قدرتمندترین نمونه از EQS شاسیبلند، EQS580 4Matic نام دارد و به قیمت ۱۲۵ هزار دلار فروخته میشود.
آستانه قیمت EQE SUV حدود ۸۰ هزار دلار تعیین شده است؛ درحالیکه همراه با تجهیزات AMG و پیشرانهی ۶۲۶ اسب بخار، حدود ۱۱۰ هزار دلار قیمت دارد.
مشخصات فنی کادیلاک لیریک
تنها خودروی برقی کادیلاک، ابعادی متناسب با مرسدس بنز EQS و بیامو iX دارد. این مدل ساخت امریکا، از نظر قدرت پیشرانه و عملکرد فنی، در سطحی پایینتر از رقبای آلمانی است اما با آستانه قیمت ۶۰ هزار دلار فروخته میشود و از هماکنون با استقبال بسیار خوب مشتریان مواجه شده.
کادیلاک لیریک فعلا فقط با ساختار تک موتور تک محور تولید میشود. این مدل، ۳۴۰ اسب بخار قدرت و ۴۴۱ نیوتنمتر گشتاور به چرخهای عقب میدهد تا سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۶ ثانیه و نهایت سرعت محدود شده به ۱۹۰ کیلومتر برساعت فراهم شود.
تنها باتری قابل سفارش برای لیریک، ۱۰۰/۴ کیلووات ساعت ظرفیت دارد. با این شرایط، توان پیمایش ۴۸۰ تا ۵۰۰ کیلومتر برای لیریک، اندازهگیری شده است. همچنین شارژر DC با قدرت ۱۹۰ کیلووات، کل ظرفیت باتریها را در زمانی حدود یک ساعت، تکمیل میکنند. طبق ادعای شرکت سازنده، ۳۰ دقیقه اتصال لیریک به شارژر DC، انرژی لازم برای رانندگی تا مسافتی حدود ۳۲۰ کیلومتر را تامین خواهد کرد.
مشخصات فنی پولستار ۳
شاسیبلند برقی پولستار، محصولی بسیار مهم و تاریخساز برای زیرمجموعه ولوو محسوب میشود. شرکت سازنده برای ساخت پولستار ۳، زمان و هزینهی قابل توجه صرف کرده است و حالا امید دارد تا این خودرو در کلاس لوکس برقی، پرفروش ظاهر شود.
پولستار ۳ دارای ۲ موتور برقی روی محورهای جلو و عقب است. این مدل، مجموع قدرت ۴۸۹ اسب بخار با نهایت گشتاور ۸۴۰ نیوتنمتر تولید میکند تا سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۴/۹ ثانیه فراهم شود. خریدار میتواند با اضافه پرداخت ۶ هزار دلار، پکیج افزایش قدرت (Performance package) را سفارش دهد تا ۵۱۷ اسب بخار و ۹۱۰ نیوتنمتر در اختیار داشته باشد. این مدل، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۴/۵ ثانیه دارد.
ظرفیت باتری برای پولستار ۳، مشابه شاسیبلند برقی بیامو، ۱۱۱ کیلووات ساعت است؛ اما از نظر قابلیت شارژ سریع، فراتر از رقبا عمل میکند و میتواند به شارژر DC با قدرت ۲۵۰ کیلووات متصل شود. این خودرو با شارژ کامل، مسافت ۶۰۰ کیلومتر را طی میکند. حدود ۳۰ دقیقه شارژ پولستار ۳ با سیستم فست شارژ، ۸۰ درصد ظرفیت باتریها را تکمیل کند تا انرژی لازم برای رانندگی تا ۵۰۰ کیلومتر فراهم شود.
مشخصات فنی ریویان R1S
شاسیبلند ریویان با تجهیزات مشابه وانت این شرکت، تولید میشود. این خودرو، سنگینوزن و پهنپیکر است. ریویان R1S بیش از رقبا، توانایی حرکت در مسیرهای سخت خارج جاده دارد و البته در خیابان نیز، شتابگیری باورنکردنی ارائه میدهد.
شاسی بلند ریویان در سال ۲۰۱۸ رونمایی شد و چهار سال بعد به دست مصرفکننده رسید. ریویان R1S دارای ۴ موتور مستقل روی هر چرخ است که مجموعا ۸۳۵ اسب بخار قدرت و ۱۱۲۰ نیوتنمتر گشتاور تولید میکنند. سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت این مدل توسط رسانههای مختلف، حدود ۳ تا ۳/۵ ثانیه اندازهگیری شده است. شتابگیری عالی و ثبت نهایت سرعت ۱۸۰ کیلومتر برساعت برای شاسیبلندی با وزن خالص ۳۱۷۵ کیلوگرم، انجام میشود.
ریویان R1S مجهز به باتری ۱۳۵ کیلووات ساعتی، توان پیمایش ۵۱۰ کیلومتر دارد. این مدل، هماهنگ با سیستم شارژ ۲۲۰ کیلوواتی است که تقریبا در زمان یک ساعت، باتریهای را از ۱۰ به ۱۰۰ درصد ظرفیت شارژ میرسد. شرکت سازنده ادعا میکند R1S، بعد از ۳۰ دقیقه اتصال به شارژر ۲۰۰ کیلوواتی، انرژی لازم برای ۲۷۰ تا ۳۰۰ کیلومتر رانندگی خواهد داشت. البته این نوع شارژر هنوز در سراسر امریکا، فراگیر نشده است.
ریویان R1S در بازار امریکا، به قیمت ۹۱ هزار دلار پیشفروش میشود. این مدل، نسخهی ادونچر (Adventure ) نام دارد و از دارای تجهیزات ویژه برای رانندگی آفرود است.
مشخصات فنی تسلا مدل X
بیش از ۷ سال تولید انبوه تسلا مدل ایکس، موفقیت تجاری این محصول را ثابت میکند. طراحی چشمنواز، شتابگیری عالی، راحتی بسیار خوب سرنشینان و امکان استفاده از سه ردیف صندلی، مزیتهای اصلی تسلا مدل X هستند.
ظاهر کراساور پرچمدار تسلا از سال ۲۰۱۵ تا امروز، تغییر خاصی نداشته اما قدرت، امکانات فنی و قیمت به مرور، افزایش یافته است. هماکنون ۲ مدل اصلی برای تسلا مدل X ساخته میشود که شامل نسخهی استاندارد و پلد است. در مدل اصلی با ۶۷۰ اسب بخار قدرت و ۷۵۵ نیوتنمتر گشتاور، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۳/۸ ثانیه وجود دارد. نسخهی قویتر با نام Model X Plaid، قدرت ۱۰۲۰ اسب بخار و گشتاور ۱۲۲۷ نیوتنمتر تولید میکند تا رسیدن به سرعت صد کیلومتر برساعت از حالت سکون، در زمان ۲/۵ ثانیه ممکن شود.
تسلا مدل X امروزی باتری ۱۰۰ کیلووات ساعتی و توان پیمایش ۵۵۰ کیلومتر دارد. کراساور پرچمدار تسلا قابلیت کار با شارژر ۲۵۰ کیلوواتی ارائه میکند تا تقریبا در زمان ۳۰ دقیقه ۸۰ درصد ظرفیت باتریها شود. این مقدار، برای رانندگی تا مسافت ۴۴۰ کیلومتر کافی خواهد بود. برخلاف ریویان، شبکهی گستردهای از شارژرهای تسلا در شهرهای بزرگ امریکا وجود دارد.
آستانه قیمت برای تسلا مدل ایکس مجهز به پیشرانهی ۶۷۰ اسب بخار، ۱۲۲ هزار دلار است. نسخهی پلد به قیمت ۱۴۴ هزار دلار فروخته میشود.
مقایسهی نهایی و نتیجه گیری
از دیدگاه نگارنده، باتوجه به اطلاعات موجود و تستهای انجامشده توسط کارشناسان خارجی، ریوین R1S بهترین عمکلرد را برای طبیعتگردی و سفرهای خارج جاده دارد؛ درحالیکه اتاق جادار و فضای مورد انتظار از یک شاسیبلند را فراهم میکند. از سویی دیگر، محصولات ریوین هنوز با مشکل کمبود شارژر DC مواجه هستند و برای ذخیرهی انرژی از برق AC شهری، معمولا ۱۰ تا ۱۲ ساعت زمان نیاز دارند.
در سمت دیگر، تسلا مدل X پلد با قیمت ۱۴۴ هزار دلاری، نهتنها گرانترین عضو گروه محسوب میشود؛ سریعترین مدل برای شتابگیری و رانندگی هیجانانگیز است. این کراساور مناسب رانندگی در پیست نیست اما در مسیرهای کوتاه، نسبت به اکثر سوپراسپرتها و ابرخودروهای دنیا برتری دارد. تسلا مدل X یک خودروی جادار و رویایی برای کاربری خانوادگی نیز هست.
انتخاب میان بیامو iX، مرسدس بنز EQS-SUV و پولستار ۳، جذابیت ظاهری، ارزش برندینگ و اهمیت کالاهای لوکس در بازار خودروهای برقی را نشان میدهد. تولیدات برندهای شناخته شدهی اروپایی، معمولا کیفیت ساخت عالی، استهلاک پایین و اطمینان از خرید را به مشتری هدیه میدهند؛ درحالیکه قیمت بالا و امکانات اضافی گرانقیمت دارند.
کادیلاک لیریک در میان دیگر خودروهای معرفی شده، جالب توجه به نظر میرسد. این مدل با طراحی خاص و قیمت مناسب در کلاس کراساور و شاسیبلند لوکس حضور دارد. ابعاد قابل قبول برای یک خانواده و تواناییهای فنی متناسب با نیاز عامهی مردم، قیمت ۶۰ هزار دلاری لیریک را منطقی جلوه میدهد. هزینهی خرید کادیلاک لیریک تقریبا نصف قیمت تسلا مدل X است.
هدف از نگارش این مقاله، علاوهبر اطلاع رسانی و جمعآوری مطلب پیرامون محبوبترین شاسیبلندهای برقی بازار جهانی، انتخاب بهترین گزینه توسط مخاطبان پدال است. شما میتوانید با شرکت در این نظرسنجی، دیدگاه خود را راجع به خودروی محبوب این گروه، اعلام کنید.
پدرام
۲۶ مهر ۱۴۰۱بین این ها تنها ریویان هست که میشه رو آفرودش حساب باز کرد هم چهره اش به شاسی بلند می خوره اگه اشتباه نکنم شاسی مستقل هم هست در صورتی که بقیه کراس اورن و فقط یکم ارتفاع دارن
علی
۲۶ مهر ۱۴۰۱جای چینی ها خالی بود از خیلی از این خودروها سر بودن ژیپنگ G9 و نیو et7 و li auto L9 و byd و زیر مجموعه های saic motor هم میتونستن توی لیست باشن اکثر برد بالای ۶۰۰ و مدت شارژ بهتر و رادار و سیستم لیدار های پیشرفته و…
هدف جهانی
۲۸ مهر ۱۴۰۱انتخاب اول من بنز eqs و بعد بی ام و ix و بعد از آن پولستار خواهد بود
Comodor
۲۹ مهر ۱۴۰۱قطعا x پلد