آیا تاکنون به علت سمت رانندگی کشورمان و تفاوت آن با برخی کشورهای دیگر فکر کردهاید؟ آیا تاکنون با خود اندیشیدهاید که چرا این تفاوت فرهنگی بزرگ در نقاط مختلف جهان وجود دارد؟ خب ما به شما توضیح میدهیم.
حملونقل با استفاده از راهها برای هزاران سال است که ادامه دارد و در زمان قرونوسطی راههای اصلی و قدیمی گسترش یافتند.
همهی ما از سیستم رانندگی فرمان چپ استفاده میکنیم. اما عجیب آنکه علت استفادهی برخی کشورها از سیستم فرمان راست به دفاع از خود بازمیگردد. ۸۵ درصد جمعیت جهان راستدست هستند و هرکسی که بخواهد فرد دیگری را در هر لحظهای بکشد برای ایمن بودن باید دستی که شمشیر را در اختیار دارد به ناحیه حرکتکننده نزدیک کند؛ درست مثل لحظهای که یک زدوخورد آغاز میشود.
کل جهان غیرنظامی به همین خاطر تا سالهای ۱۷۰۰ از سمت چپ جاده حرکت میکردند. در این عصر اروپا شاهد انقلابی بزرگ از طریق استعمار و اکتشاف بود. انقلاب فرانسه منجر به تغییر همهچیز از جمله قوانین شد که از جملهی تغییرات استفاده از سمت راست جاده برای حرکت بود. ناپلئون این حرکت را ادامه داد.
با افزایش حملونقل و افزایش جمعیت اکثر سرزمینهای اروپایی از سیستم رانندگی در سمت راست جاده استفاده کردند.
65 درصد مردم جهان از سیستم رانندگی در سمت راست جاده استفاده میکنند و تنها چند کشور معدود تحت تأثیر انگلستان سیستمی برعکس دارند.
این موضوع (رانندگی در سمت راست) از طریق نوع جدیدی از حملونقل محبوب شد که از ۴ اسب در حالت مستطیل شکل برای حملونقل استفاده میشد. ازآنجاییکه صندلی رانندهای برای شخص کنترل کنندهی گاری تعبیه نشده بود او ترجیحاً در نزدیکی اسب سمت چپ مینشست و با دست راست خود به منظور وادار کردن سایر اسبها برای کار به آنها تازیانه میزد. این امر بدین معنی بود که به منظور جلوگیری از برخورد با وسایلی که در روبرو قرار داشتند راننده باید به مرکز جاده نزدیکتر میبود؛ و ازآنجاییکه این واگنها برای حملونقل مرسومترین وسیله بودند اکثریت دنیا شروع به پیروی از این تفکر کردند.
با پیشروی آمریکا در تولید انبوه خودروها، استانداردهای جهانی جدیدی از طریق فروش این خودروها به سرتاسر جهان خلق گردید و این خودروها چون فرمان چپ بودند بنابراین برای حرکت از سمت راست جاده طراحی شده بودند.
تنها ۳۵ درصد جهان از روش اصلی و قدیمی فرمان راست استفاده میکنند که از مشهورترین این کشورها میتوان به انگلستان، استرالیا، نیوزلند و هند اشاره کرد. علت اینکه کشورهای ذکر شده از سیستم فرمان راست استفاده میکنند به این بازمیگردد که در آن زمان مستعمرهی انگلستان بودهاند و بنابراین قوانین انگلستان در آن کشورها جاری بوده است. ژاپن نیز دارای سیستم ریلی ملی فوقالعادهای است که از سیستم فرمان راست پیروی میکند.
خب پس حالا فهمیدیم که انگلیسیها برای آمادگی برای جنگ با شمشیر و آمریکاییها برای بهتر کار کشیدن از اسبها از سمتهای مختلف جاده حرکت میکنند!
میلاد
۱۰ اسفند ۱۳۹۵نوشتین “تنها 35 درصد جهان از روش اصلی و قدیمی فرمان راست استفاده میکنند ” چه کسی گفته روش اصلی فرمان راسته!!! اگر نشستن روی گاو و خر رو میگین، آره درسته ولی درباره خودرو واژه “اصلی “یعنی راست فرمان نادرست هست چون بیشترین کشورها و بیشتر مردم از فرمان چپ بهره میبرن.
Nima
۱۰ اسفند ۱۳۹۵فکر میکنم چون فورد ( در اصل هنرى فورد) به عنوان اولین انبوه ساز خودرو ماشینارو با فرمون چپ طراحى کرده پس استاندارد اصلى باید چپ باشه.
Mehrbod
۱۰ اسفند ۱۳۹۵مقاله بسیار ارزنده ای بود.. سپاسگزارم
ahmad
۱۰ اسفند ۱۳۹۵من یکی که جوری در ضمیر ناخودآگاهم به فرمات چپ عادت کردم که حتی توی تصورم هم نمیتونم با فرمان سمت راست رانندگی کنم!
تصویر کن کنسول و داشبورد سمت چپت باشه!
مگه میشه!
خیلی سخته ها…
علی
۱۰ اسفند ۱۳۹۵اون موقعس که کل تخمه ها رو آدم نمیدونه داره میریزه تو صورت زنش…
:D
Madjid R8 V12 TDI Le Mans
۱۰ اسفند ۱۳۹۵.
اصلا با دست چپ که نمیشه دنده عوض کرد.
دست چپ رو باید بندازی روی در و باهاش تخمه بشکنی . از همون شیشه ی سمت چپ هم پوستاش رو مثل منجنیق هدف گیری کنی به سمت بیرون !!!
(شوخی کردم )
احسان
۱۸ شهریور ۱۳۹۸من خودم دست چپم اما دنده عوض کردن با دست راست سخت نیست کافی یکم عادت کنیم و نیمکره دوم مغز را روشن کنیم
xan
۱۱ اسفند ۱۳۹۵من یکی که خیلی راحت میشم چون با دست راست سی گار میکشم ! با چپ حال نمیده بهم.
احسان
۱۸ شهریور ۱۳۹۸ماشین حسابی باشه دست راست و چپش مهم نیست. فعلا ما ماشین حسابی تو مملکت نداریم که بدونیم فرمون چپش خوبه یا راستش
Sina
۱۰ اسفند ۱۳۹۵در کل به نظر من فرمون چپ خودمون بهتره به این دلیل که گرفتن دسته دنده و ترمز دستی با دست راست خصوصا موقعه رانندگی حرفه ای بهتره
از طرفی کلا همه کارهای ماشین مثل جی چی اس تنظیم سیستم صوتی و رادیو و… رو میشه با دست راست انجام داد چون اکثر مردم هم دست راستن و تمر کز کردن و انجام کار با دست راست راحتتره
حمیدرضا
۱۰ اسفند ۱۳۹۵خیلی عالی بود اطلاعات عمومی ما رو خیلی بالا برد خسته نباشید
احسان(احسان سابق)
۱۰ اسفند ۱۳۹۵داستانش از اون چیزی که فکر میکردم بی خودتره! از نویسنده ممنون که روشنمون کرد.
محمد رضا
۱۰ اسفند ۱۳۹۵به نظر من اگر از همون اول به فرمون راست عادت میکرویم توی توهماتمونم نمیتونستیم تصور کنیم که فر مونو با دست چپ بگیریم و خودرو رو کنترل کنیم
در کل کنترل فرمون بادست راست اگه از همون اول عادت میکردیم منطقی طر به نظر میرسه
سینا
۱۱ اسفند ۱۳۹۵برای اکٍریت جهان که راست دست هستن کار کردن با سیستم صوتی و دنده عوض کردن با دست چپ سخته
B& m
۱۱ اسفند ۱۳۹۵ممنون از مقاله خوبتون. من رانندگی با فرمون راست رو تجربه کردم اونم با گیربکس دستی واقعا سخته ولی بهش عادت میکنی .هر موقع میخواستم ماشینو سوار شم از چپ میرفتم طبق عادت .ولی حس خوبی داشت البته توی هندوستان بود مردم ما خیلی رانندگیشون خوبه انصافا ولی هندو ها دیوانه وار رانندگی میکنن واصلا رعایت نمیکنن.مرسی.
sevlan
۱۱ اسفند ۱۳۹۵من روندم،کافیه عادت کنی،فقط یه هفته طول میکشه،اصلا فرقی نداره!
volvo fh
۱۱ اسفند ۱۳۹۵گیربکس ماشین چجوریه؟یعنی دنده ماشین فرمان راست با چپ فرقی نداره.دنده یک ماشین فرمان راست,سمت چپ است یا راست؟؟
Archi KHAN
۱۱ اسفند ۱۳۹۵هر انسانی در هر شرایطی مجبور به بقاء باشه خودش را با اون شرایط وفق میده …
رانندگی چپ یا راست هم از همین موارده ، اصن چیزه بغرنجی هم نیس !
Parham
۳۰ فروردین ۱۳۹۶من تجربه رانندگی با فرمان راست رو دارم اصلا برای ما خوشایند نیست بخصوص راهنما که دقیقا جاش با برف پاک کن عوض میشه عذاب آوره و من همیشه به جای راهنما برف پاک میزدم به خصوص اگر شما دیر وقت رانندگی کنید که خیابان ها خلوط باشد یقینا مسیر خیابان رو اشتباه میروید.
سامان
۷ خرداد ۱۳۹۷نگاه کردن با چشم چپ برا دنده عقب عذاب اوره
محمد
۲۷ شهریور ۱۳۹۷سلام…من استرالیا هستم..ایران با تاکسی کار می کردم حدود ۲۰ سال….برای قواهنامه یک بار رد شدم و تا فرمان راست را عادت کنم چقدر به در و دیوار مالیدم….و در کل عادت می کنید
سالار
۱۹ آبان ۱۳۹۷به نظر من که همه چی با عادت راحت میشه ولی به نظر فرمان سمت چپ منطقی تره ولی از همه بدتر اینکه تو یه کشور مثل افغانستان که من رفته بودم تعدادی ازماشینا فرمان سمت چپ و تعدادی سمت راسته که واقعا رانندگی وحشت اوره و هیچ نظارتیم نمیشه.
شهرام
۱۴ دی ۱۳۹۷من چپ دستم و طبیعتا چون ما چپ دستها در اقلیت جهانی هستیم پس اصلا رفاه ما و نیاز های ما نباید به هیچ عنوان به حساب بیاد،اذیت هایی که میشیم،سختی هایی که میکشیم یا عذابهایی که در جامعه بخاطر اکثریت راست دست ها دائما تحمل میکنیم نباید دیده و چاره اندیشی بشه!! حتی در سطحی که دنیا بهش نگاه کرده و راه حل داده…یعنی حتی در حد معلولان یک جامعه یا جمعیتی که مشکلی دارن هم تو ایران به ما نگاه نشده و نمیشه و از نظر حضرات نباید هم بشه لابد؟! ممنون واقعا از اینهمه نظر مثبت و دلگرمی دوستان!!
چپ دستها موافین با این درد دل عمومی ما چپ دستها؟
کورش
۱۸ تیر ۱۴۰۳داداش منم مثل تو چپ دستم، اما اصلا هیچگاه این احساسات ناخوشایند تو را تجربه نکردم، اتفاقا بخاطر چپ دست بودن گاهی موارد مورد مرکز توجه بصورت مثبت قرار گرفتم😉🙂
رضا
۲ خرداد ۱۳۹۹اینکه فرمان سمت چپ یا راست باشه و به تبع اون از سمت راست یا چپ ماشینها حرکت کنن بالاخره میشه باهاش کنار اومد.
ولی من چیز جالبی در سفر به افغانستان دیدم. خودرو ها طبق قانون از سمت راست حرکت می کنن ولی یه سری ماشین که در زمان طالبها وارد شدند (بیشتر تویوتا) که بعضا تاکسی هم هستن فرمونهاشون سمت راسته و در جاده هم مجبورن سمت راست حرکتکنن. حالا فرض کنید شما به عنوان مسافر صندلی جلو قسمت چپ نشستید… ?♂️?♂️
کریم
۱۳ آذر ۱۳۹۹لطفا یکی بگه ترتیب پدالهای ماشین راست فرمون چیه؟؟
یکی از علتهای عدم مهاجرتم همینه.
همایون
۲۳ آذر ۱۳۹۹فقط میتونم اینو بگم که خدارو هزار بار شکر که قونین راهنمایی ایران ما مثل انگلیس مزخرف نیست .