آموزشمقالات

چگونه گازوئیل بی کیفیت و ناخالص را تشخیص دهیم؟

رانندگان خودروهای سنگین که به موتورهای دیزلی مجهز هستند باید توان تشخیص گازوئیل بی کیفیت را داشته باشند تا از آسیب دیدن موتور وسیله نقلیه خود جلوگیری کنند.


موتورهای دیزلی مزیت‌های زیادی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به دوام بالا، مصرف سوخت پایین و گشتاور بیشتر نسبت به موتورهای بنزینی اشاره کرد. همانند بنزین و سایر سوخت‌ها، گازوئیل حاصل پالایش نفت خام است اما این سوخت نیز نقاط ضعف خاص خود را دارد که برجسته‌ترین آن‌ها وجود ناخالصی در گازوئیل خواهد بود.

همچنین بخوانید:

در بهترین حالت، گازوئیل بی کیفیت باعث افزایش مصرف سوخت خودرو خواهد بود اما ناخالصی‌ها می‌توانند باعث زنگ‌زدگی سیستم سوخت‌رسانی، آسیب دیدن پمپ‌ها و گرفتگی فیلترها و حتی از کار افتادن موتور شوند؛ بنابراین تشخیص گازوئیل بی کیفیت و ناخالص اهمیت زیادی دارد. یکی از رایج‌ترین دلایل افت کیفیت گازوئیل را می‌توان وجود آب در باک دانست. این موضوع می‌تواند به خاطر خرابی درپوش باک، نشتی و یا حتی مخلوط کردن عمدی آب در گازوئیل رخ دهد. البته تشکیل قطرات آب درون باک نیز امری است که به ندرت رخ می‌دهد و علت آن گرم بودن باک و برخورد هوای سرد با آن است که باعث ایجاد رطوبت در باک می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم دلایل افت کیفیت گازوئیل، نشانه‌های گازوئیل بی کیفیت و… را بررسی کنیم.

روش‌های مختلفی برای افت کیفیت گازوئیل وجود دارد و برخی از آن‌ها به وجود آب در سوخت ارتباط دارند. همانند یک خودروی بنزینی، وجود آب در سیستم سوخت‌رسانی اصلاً خوب نیست. اگر به هر طریقی آب وارد باک سوخت وسیله نقلیه دیزلی شده باشد لایه‌ای را در زیر گازوئیل تشکیل خواهد داد. علت ته‌نشینی آب به چگالی بیشترش مربوط می‌شود. باید دانست آب و گازوئیل با یکدیگر مخلوط نمی‌شوند و اگر آب در نهایت به موتور برسد احتمالاً مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد. می‌دانید که آب نمی‌سوزد و متراکم نمی‌شود بنابراین اگر آب کافی در سیلندرها وجود داشته باشد احتمالاً پیستون‌ها آسیب شدیدی خواهند دید.

آب همچنین می‌تواند میزبان میکروب‌ها باشد و سوخت را آلوده کند تا به اصطلاح جلبک گازوئیل تشکیل شود. این ماده لزج و زنده می‌تواند سریعاً سیستم سوخت‌رسانی را مسدود سازد. همچنین جلبک گازوئیل باید کاملاً ریشه‌کن شود چراکه امکان شکل‌گیری آن وجود دارد. رقیق شدن سوخت مشکل بالقوه دیگر خودروهای دیزلی است و زمانی رخ می‌دهد که گازوئیل با بنزین یا حلال دیگر مخلوط شود. موتور دیزلی قرار است با گازوئیل کار کند و بنابراین وجود ناخالصی در این سوخت می‌تواند موتور را از کار بیندازد. نهایتاً باید گفت ذخیره نادرست گازوئیل می‌تواند باعث تخریب آن شود. دما یکی از مهم‌ترین نگرانی‌هاست چراکه دمای بالاتر سریع‌تر می‌تواند کیفیت گازوئیل را کاهش دهد.

اما چگونه گازوئیل بی کیفیت و ناخالص را تشخیص دهیم؟ اگر با دیدن داخل باک یا نمونه‌گیری از آن تشخیص دادید که ناخالصی‌هایی در گازوئیل وجود دارد بنابراین بهتر است از آن استفاده نکنید. همچنین تغییر رنگ گازوئیل هم نشانه بدی از کیفیت آن است. اگر رنگ گازوئیل تیره‌تر بود بنابراین احتمالاً داخل آن ذرات زیادی وجود دارد. وجود آب نیز رنگ گازوئیل را تغییر می‌دهد به گونه‌ای که ظاهر آن مه مانند و در برخی موارد شیری مانند است. علاوه بر این احتمال دارد لجن در فیلتر سوخت رسوب کند. اگر گازوئیل آلوده شده باشد شاید بوی بدی به مشام برسد. البته خود گازوئیل بوی خوبی ندارد اما درصورتی‌که بوی غیرعادی را تشخیص دادید حتماً بررسی‌های بیشتری را انجام دهید. از دیگر نشانه‌های گازوئیل بی کیفیت و ناخالص می‌توان به دود اضافی خروجی از اگزوز، آسیب دیدن انژکتورها، افت توان و قدرت موتور، استارت خشن موتور و… اشاره کرد.

حال که با این نشانه‌ها آشنا شدید نوبت به راهکار رفع مشکل در صورت وجود گازوئیل بی کیفیت در خودرو می‌رسد. رفع این مشکل خیلی پیچیده نیست و در قدم اول باید تمامی گازوئیل‌های آلوده را از باک تخلیه کنید. پیچیدگی این کار به نوع وسیله نقلیه بستگی دارد. در برخی کامیون‌های قدیمی پیچ تخلیه وجود دارد و شاید در برخی دیگر مجبور به باز کردن کل باک شوید. زمانی که باک خالی شد باید فیلتر سوخت را تعویض کنید. زمانی که این کار را انجام دادید باک را با گازوئیل تازه پر کنید و سرانجام مکمل سوخت دیزل با نام بیوسید را به باک اضافه کنید. این مکمل باقی مانده ناخالصی‌های موجود در سیستم سوخت‌رسانی را از بین خواهد برد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۷ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

یک دیدگاه

  1. SS

    ۲۲ شهریور ۱۴۰۳
    سوابق: (833 ديدگاه)

    خوب بود در مورد فیلتر آب وسایل نقلیه دیزلی هم توضیح داده میشد
    شنیده بودم کیفیت گازوئیل داخلی به قدری پایین هست که جدای از مشکلات گوگرد و ناخالصی ها باید چند فیلتر آب اضافی هم نصب کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا