آموزشمقالات

نحوه نوشتن قولنامه ماشین ؛ تمام نکاتی که لازم است بدانید

خرید خودرو از بازار برای برخی افراد امری استرس‌زاست و به همین خاطر باید درباره نحوه نوشتن قولنامه ماشین آگاهی داشته باشید. در مقاله جدید بخش آموزش پدال تمامی موارد مهم دراین‌باره را خدمت شما عزیزان ارائه می‌دهیم.

افزایش قیمت خودرو از یک سو و محدودیت بودجه خریداران و تمایل برخی افراد برای خرید محصولات کارکرده باعث شده است بازار خودروهای دست‌دوم رونق داشته باشد. شاید خریدوفروش خودرو در نگاه اول امری ساده به نظر برسد اما با اندکی دقت در آن متوجه خواهید شد که جزئیات زیادی وجود دارند که در صورت عدم رعایت می‌توانند آسیب‌های مالی و معنوی زیادی را به شما وارد کنند. یکی از اقدامات مهم در زمان خریدوفروش خودرو عقد مبایعه‌نامه یا همان نوشتن قولنامه ماشین است که متأسفانه برخی افراد اهمیت چندانی به آن نمی‌دهند و همین موضوع منشأ مشکلات بعدی خواهد بود. در ادامه شما را با نحوه نوشتن قولنامه ماشین و نکات ضروری درباره آن آشنا خواهیم کرد.

نحوه نوشتن قولنامه ماشین چگونه است؟

قولنامه‌ای که بین فروشنده و خریدار تنظیم می‌شود چه به‌صورت دستی باشد یا به‌صورت قانونی و در نمایشگاه‌های خودرویی، دارای وجاهت قانونی است و در صورت وجود مشکل می‌توان با استناد به این قولنامه اقدامات حقوقی را انجام داد. به همین خاطر است که تأکید می‌کنیم در زمان تنظیم قولنامه ماشین حداکثر دقت را داشته باشید و در صورت امکان فردی آگاه به مسائل حقوقی را به همراه ببرید. در زمان نوشتن قولنامه ماشین حتماً می‌بایست تمامی مشخصات فروشنده و خریدار به همراه مشخصات خودرو قید شود. این اولین اقدام در تنظیم قولنامه خواهد بود.

در همین زمینه بخوانید:

قولنامه خودرو از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شود و اگر از جزئیات آن آگاهی ندارید می‌توانید با جست‌وجو در فضای مجازی نمونه‌های فراوانی از قولنامه ماشین را مشاهده کنید. اگر قصد مراجعه به نمایشگاه خودرو را ندارید و می‌خواهید به‌صورت دستی قولنامه‌ای را تنظیم کنید حتماً جزئیات موردبحث را رعایت نمایید. شما هم می‌توانید از فایل‌های قولنامه آماده و موجود در اینترنت استفاده کنید یا اینکه با دست خط خودتان قولنامه را تنظیم نمایید. توجه داشته باشید که قولنامه باید در دو برگ نوشته شده و از کاربن استفاده شود تا موارد مندرج در برگ اول عیناً به برگ دوم نیز منتقل شود. بهتر است در زمان تنظیم قولنامه ماشین یک یا دو شاهد نیز وجود داشته باشند. همچنین در قولنامه به تعداد نسخه‌های موجود از قولنامه نیز اشاره کنید. البته پس از تنظیم قولنامه می‌بایست هر دو طرف خریدار و فروشنده امضاهای قولنامه را به‌صورت دستی در دو برگ انجام دهند و نباید امضا با کاربن انجام شود. برای آگاهی از نحوه نوشتن قولنامه خودرو موارد زیر را دنبال کنید.

نمونه قولنامه ماشین

  • مشخصات فروشنده و خریدار

اولین بخش قولنامه را مشخصات فروشنده و خریدار تشکیل می‌دهد و شما باید تمامی مشخصات هر دو طرف شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه و کد ملی، تاریخ تولد و محل صدور شناسنامه، شغل، آدرس محل سکونت و شماره تماس را وارد کنید. اگر طرف معامله شما فردی حقیقی نیست و به عبارتی با یک شرکت یا شخصیت حقیقی معامله می‌کنید باید نام شرکت یا سازمان، شماره ثبت و شناسه ملی، آدرس، کد پستی، کد اقتصادی و مواردی از این قبیل را ذکر نمایید.

  • مشخصات خودرو

یکی از مهم‌ترین بخش‌های قولنامه خودرو ثبت مشخصات خودروی مورد معامله است. برای جلوگیری از هرگونه مشکل قانونی حتماً مشخصات کامل خودرو اعم از نوع و مدل، رنگ، شماره پلاک، شماره موتور و شاسی و… را ذکر کنید. قدم بعدی ذکر مشکلات احتمالی موجود در خودرو همچون رنگ‌شدگی یا خط و خش و حتی کارکرد است. درصورتی‌که مشکلات خودرو را ذکر کنید مشکلات حقوقی و قانونی بعدی گریبان گیر شما نخواهد شد. همچنین بهتر است به تمامی متعلقات و تجهیزات موجود در خودرو از جمله زاپاس، آچار چرخ و… اشاره کنید تا در زمان تحویل خودرو از بابت عدم وجود چنین مواردی متضرر نشوید.

  • قیمت خودروی معامله شده

در این بخش می‌بایست مبلغ معامله و نحوه پرداخت و دریافت را بنویسید. اگر خریدار قبل از تحویل نهایی خودرو مبلغی را به عنوان بیعانه پرداخت کرده حتماً باید در قولنامه ماشین درج شود. همچنین باید نوع پرداخت باقی مانده مبلغ نیز مشخص گردد. تمامی جزئیات مربوط به پرداختی‌ها از جمله شماره چک، زمان پرداخت باقی مانده مبلغ، نگه داشتن مبلغی جهت تسویه خلافی و عوارض و تعویض پلاک و… باید در قولنامه وجود داشته باشند.

  • شرط و شروط معامله خودرو

یکی دیگر از مهم‌ترین بخش‌های قولنامه ماشین شرایطی است که طرفین بر روی آن توافق می‌کنند. در این بخش باید مواردی همچون شرایط فسخ معامله خودرو، پرداخت هزینه‌های قانونی، زمان تعویض پلاک و اعطای وکالت با تاریخ، توافق درباره تنظیم سند در دفترخانه یا عدم انجام آن و… درج شوند. شما با انجام این کار اطمینان می‌یابید که فروشنده یا خریدار به تمامی تعهدات خود پایبند خواهد بود و در صورت تخطی از آن‌ها می‌توانید اقدامات قانونی لازم را انجام دهید.

نکات مهم برای نوشتن قولنامه ماشین

رعایت نکات زیر در نحوه نوشتن قولنامه ماشین می‌تواند تجربه‌ای لذت‌بخش را در زمان خریدوفروش خودرو ایجاد کند:

  • قبل از تنظیم قولنامه ماشین حتماً کارشناسی دقیق مربوط به بدنه، قوای فنی و مدارک و اسناد خودرو را انجام داده و آن‌ها را ضمیمه قولنامه کنید.
  • یکی از مهم‌ترین شرایط مندرج در قولنامه به عدم پرداخت مبلغ معامله و فسخ آن مربوط می‌شود. در این حالت می‌توان مبلغی را برای عدم اجرای مفاد قولنامه توسط طرف مقابل تعیین کرد.
  • حتماً در قولنامه ماشین شرایط فسخ معامله و مبلغ جریمه پرداختی را مشخص کنید تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود.
  • در متن قولنامه تاریخ مراجعه به مرکز تعویض پلاک و تنظیم سند (در صورت درخواست و توافق طرفین) را قید نمایید.
  • از نظر قانونی کلیه هزینه‌های مربوط به خلافی، عوارض شهرداری و هرگونه مشکل حقوقی تا تاریخ تحویل خودرو بر عهده فروشنده است و چنین مواردی باید در قولنامه ذکر شوند.
  • همان‌طور که گفته شد قولنامه را در حضور یک یا دو شاهد تنظیم کرده و آن‌ها نیز قولنامه را امضا کنند. به تعداد نسخه‌های تنظیمی قولنامه در متن آن نیز اشاره ‌کرده و دقت کنید که امضاهای طرفین در پای قولنامه اصل باشد و از کاربن برای این کار استفاده نشود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۹ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۲ دیدگاه‌ها

  1. Enzo Ferrari 2008

    ۲ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1208 ديدگاه)

    قولنامه خوب نیست سند خوبه

    موافقم 2
    مخالفم 10
  2. Ahmad

    ۲ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (23 ديدگاه)

    بند ۳ قولنامه ها رو موقع خرید خودرو دقت کنید اتومبیل مورد معامله به رویت کامل خریدار رسید و از کم و کیف ان اطلاع کافی دارد ، این بند راه برگشتی برای فسخ معامله در اثر مشکلات فنی و ظاهری نمیذاره پس قبل از امضا قولنامه حتما خودرو رو به وسیله یه اهل فن یا یه کارشناس فنی ارزیابی کنید و بعد قولنامه رو امضا کنید

    موافقم 23
    مخالفم 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا