آموزش

ریختن روغن موتور در پیشرانه‌ای با دمای بسیار بالا چه مشکلاتی دارد؟

برای برخی از رانندگان این سؤال پیش آمده است که آیا می‌توان روغن موتور را در پیشرانه‌ای که دمای بسیار بالا دارد ریخت؟ آیا این کار آسیبی به پیشرانه وارد می‌کند؟ برای یافتن پاسخ این سؤالات همراه ما باشید.


دلایل زیادی برای اینکه اجازه بدهید پیشرانه خودرو خنک شود و سپس کارهایی همچون اندازه‌گیری سطح روغن موتور را انجام دهید وجود دارد. همین موضوع درباره تعویض روغن هم صدق می‌کند. دمای روغن سنتتیک داخل پیشرانه می‌تواند به فراتر از ۹۰ درجه سانتی‌گراد برسد و باعث سوختگی پوست و دست شود. همچنین اگر به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دمای پیشرانه کاهش یابد، روغن موتور به داخل کارتل بازمی‌گردد و باعث می‌شود در زمان بررسی سطح روغن موتور معیار دقیق‌تری داشته باشید.

اما آیا ریختن روغن موتور تازه در پیشرانه‌ای با دمای بسیار بالا کاری ایمن است؟ ما این کار را تقریباً هر باری که روانه تعویض روغنی می‌شویم انجام می‌دهیم و تنها چیز نگران کننده‌ای که وجود دارد سر و کار داشتن با قطعات داغ پیشرانه است. اگر می‌خواهید روغن را زمانی که میزان آن در پیشرانه کم است و یا چند دور را در پیست طی کرده‌اید به پیشرانه اضافه کنید، انجام آن با رعایت موارد ایمنی مشکلی نخواهد داشت. به همین خاطر باید پیشرانه را خاموش کرده و از دستکش و عینک محافظ استفاده کنید. برخلاف باز کردن درپوش رادیاتور در زمان داغ بودن که ریسک پاشیدن مایع خنک کننده به بیرون و سوختن چشم و دست را در پی دارد، باز کردن درپوش افزودن روغن موتور در پیشرانه داغ مشکلی به وجود نمی‌آورد. البته در نظر داشته باشید که اگر درپوش را در زمان روشن بودن پیشرانه باز کنید شاید روغن داغ به همه‌جا پاشیده شود و هم کثیفی محفظه پیشرانه را در پی داشته باشد و هم باعث آسیب دیدن بدن شود. با این تفاسیر، بهترین زمان تعویض روغن موتور خودرو چه زمانی است؟

بهترین زمان برای باز کردن پیچ کارتل و تخلیه روغن قدیمی زمانی است که پیشرانه دمای بالایی دارد. در این حالت روغن گرانروی کمتری داشته و سریع‌تر تخلیه می‌شود که این امر به معنی بالا رفتن راندمان تعویض روغن و خروج بخش اعظم روغن قدیمی است. همچنین در دمای بالا، احتمال تخلیه آلودگی‌های داخل روغن بیشتر خواهد بود. اگر خودتان می‌خواهید روغن موتور را در صبح زود تعویض کنید می توانید راهنمای گام‌به‌گام تعویض روغن موتور خودرو در خانه را مطالعه کنید. در این حالت بهتر است خودرو را روشن کرده و به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه آن را برانید. سپس خودرو را در مکانی مسطح پارک کرده و پیشرانه را خاموش کنید. در مرحله بعدی ۵ دقیقه صبر کرده و نهایتاً پیچ تخلیه کارتل را باز کنید تا روغن قدیمی از خودرو تخلیه شود. قدم بعدی منتظر ماندن ۲۰ تا ۳۰ دقیقه‌ای است تا روغن به‌طور کامل از پیشرانه خارج گردد. در آخرین مرحله نیز باید فیلتر روغن را تعویض نموده، پیچ کارتل را بسته و روغن تازه را در پیشرانه بریزید.

همان‌طور که قبلاً نیز گفته‌ایم برای انتخاب بهترین روغن موتور برای پیشرانه خودرو بهتر است به دفترچه راهنمای سازنده مراجعه کنید. همچنین در زمان افزودن روغن موتور از ریختن بیش از حد آن اجتناب کنید زیرا می‌تواند مشکلاتی را برای قلب تپنده وسیله نقلیه به وجود آورد. همیشه سطح روغن موتور را قبل از اضافه کردن روغن جدید بسنجید و به دمای پیشرانه نیز دقت کنید. به یاد داشته باشید که قبل از سفرهای طولانی‌مدت حتماً سطح روغن موتور و کیفیت آن را بررسی نمایید تا قطعات داخلی پیشرانه به خاطر استفاده از روغن کثیف و یا کمبود آن دچار مشکل نشوند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۸ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۲ دیدگاه‌ها

  1. amirboss

    ۸ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (767 ديدگاه)

    “بهترین زمان برای باز کردن پیچ کارتل و تخلیه روغن قدیمی زمانی است که پیشرانه دمای بالایی دارد. در این حالت روغن گرانروی بیشتری داشته و سریع‌تر تخلیه می‌شود”
    گرانروی یا سطح برشی یک سیال عبارت است از مقاومت یک سیال در برابر اعمال تنش یا مقاومت اصطکاکی یک مایع یا گاز را در برابر شارش یا لغزیدن لایه‌ها، هنگامی که تحت تنش برشی قرار میگیرد.
    در این حالت که روغن داغ میشه در واقع سطح گرانروی روغن میاد پایین و درنتیجه باعث بهتر تخلیه شدن روغن از کارتل میشه.
    در این مورد کربن ها و مواد زائد که در روغن هستن فرصت ته‌نشینی یا چسبیدن به بدنه اجزای داخلی موتور رو ندارن و همراه روغن بیرون میان.

  2. Hairy wrinkled saggy balls

    ۸ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (690 ديدگاه)

    «در این حالت روغن گرانروی بیشتری داشته و سریع‌تر تخلیه می‌شود»
    لطفا این قسمت مطنو اصلاح کنید چون
    گران روی موقع گرم شدن کم تر میشه نه بیشتر و روغن حالت رقیق تری پیدا میکنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا