اگر به روی سقف شاسیبلندها نگاه کنید برآمدگیهای منظم و موازی هم را خواهید دید. در این مقاله میخواهیم به کاربرد این برآمدگیها بپردازیم.
با تحقیق درباره شاسیبلندها احتمالاً کمی سردرگم خواهید شد و شاید حتی با اطلاعات ضدونقیضی مواجه شوید. برخی افسانههای قدیمی درباره شاسیبلندها از جمله اینکه ایمنتر از خودروهای سواری و عادی هستند ضرورتاً صحیح نبوده و حتی به سختی میتوان تفاوت بین یک شاسیبلند و کراس اور را تشخیص داد. به همین خاطر امکان دارد با سؤالات گوناگونی درباره طراحی و عملکردهای شاسیبلندها روبرو شوید. یکی از سؤالاتی که احتمالاً برای شما نیز پیش آمده است، برآمدگیهای روی سقف شاسیبلندهاست. این برآمدگیها باعث جمع شدن آب باران روی سقف شده و تمیز کردن و پولیش کاری آن را دشوارتر میکنند و حتی برخی افراد ظاهر آنها را نیز دوست ندارند. حتی برخی مالکان فکر میکنند ایکاش راهی برای حذف آنها از روی سقف خودرو وجود داشت اما اینطور نیست!
همچنین بخوانید:
- بزرگترین شاسی بلندهای بازار ایران، از تیگو ۸ و نیسان ترا تا اکستریم VX
- کاربرد واقعی دستگیره سقف خودرو چیست؟
برآمدگیهای موردبحث که مهرههای سفت کننده نیز نامیده میشود مزایای مهمی برای شاسیبلندها دارند و از نظر آیرودینامیک خودرو و انسجام سقف شاسیبلند حائز اهمیت هستند. بدون وجود این برآمدگیها، شاسیبلندها مصرف سوخت بیشتری به ویژه در بزرگراهها خواهند داشت و احتمال آسیب دیدن بدنه و به خصوص سقف آنها بیشتر خواهد بود. باید دانست دلیل اصلی طراحی برآمدگیهای روی سقف شاسیبلندها کمک به دوام بیشتر سقف است. فضای اضافی موجود روی سقف برای حمل وسایل مختلف یکی از جذابیتهای شاسیبلندهاست و بسیاری از افراد از باربندها برای حمل اسباب و وسایل خود استفاده میکنند. از آنجایی که سقف شاسیبلندها ابعاد بزرگی دارند و امکان آسیب دیدن آنها نیز وجود دارد به همین خاطر مهرههای سفت کننده باعث میشوند سقف بادوامتر شده و وزن بیشتری را بدون خم شدن یا فرو رفتگی تحمل کند.
همچنین اگر سقف خراشیده شده یا آسیب ببیند، برآمدگیها باعث پنهان ماندن چنین آسیبهایی خواهند شد. به همین خاطر است که حتی با وجود ظاهر نه چندان جذاب برآمدگیهای موردبحث، خودروسازان چنین طرحی را بکار میگیرند تا دوام و طول عمر بدنه خودرو افزایش یابد. البته جدای از دلایل یاد شده، فاکتور مهمتری هم برای طراحی چنین برآمدگیهایی وجود دارد، چیزی که روی عملکرد کلی یک شاسیبلند تأثیر میگذارد. همانطور که میدانید شاسیبلندها خودروهایی بزرگ و سنگینوزن هستند و سقف نیز بیشترین مساحت را در خودرو به خود اختصاص داده است. به همین دلیل سقف شاسیبلند اهمیت زیادی در بحث آیرودینامیک دارد.
اگر راندمان آیرودینامیکی خودرو در حد مطلوبی نباشد مجبور به تحمل درگ بیشتر خواهد بود که این امر افزایش مصرف سوخت را در پی دارد. فضای سقف خودروهای کوچک تأثیر چشمگیری روی عبور باد از اطراف خود ندارد اما این موضوع درباره شاسیبلندها و خودروهای بزرگ دیگر متفاوت است. همچنین سقف شیبدار خودروهای کوچک به عبور بهتر باد از روی بدنه کمک میکند اما سقف شاسیبلندها تخت و مسطح است تا امکان حمل وسایل گوناگون وجود داشته باشد. همینجاست که نقش برآمدگیهای روی سقف شاسیبلندها برجستهتر میشود. این برآمدگیها نیروی باد را منحرف کرده و به همین خاطر باد کمتری بهصورت مستقیم از بالای سقف عبور میکند. کاهش درگ و نیروی باد به خودروسازان اجازه میدهد تا سقفهایی با ضخامت مناسب و در عین حال مقاوم بسازند.
amirboss
۸ بهمن ۱۴۰۳جدا از بحث آیرودینامیک که فکر نمیکنم تاثیر چندانی داشته باشه تو بحث استحکام ،شکل خاص سقف بیشتر تو ثبات وسایل بار شده روی سقف و جلوگیری از موج برداشتن سقف هست.
به طور ساده به دلیل ارتفاع بالاتر خودروهای شاسی بلند و همچنین مرکز ثقل بالاتر، سقف این خودرو ها باید یه سری نیروهای پیچشی رو که موقع عبور از سطوح ناهموار به شاسی و بدنه و درنهایت سقف وارد میشه رو دفع کنه.این شکل سقف که به صورت موازی در خودرو های شاسی بلند استفاده میشه یه حالت فنری به سقف میده که بعد از هر کش و قوس سریع به حالت اولیه برمیگرده.
همچنین در صورت واژگونی خودرو، سقف این خودرو ها مقاومت بیشتری از خودشون نشون میدن و امنیت بالاتری هم دارن.
Titanium
۸ بهمن ۱۴۰۳ماشین توی تیتر چیه؟
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۸ بهمن ۱۴۰۳ماشین در تصویر اصلی یا “کاور”
هیوندای سانتافه جدید هست
علی
۸ بهمن ۱۴۰۳مطلب کاملأ آموزنده بود !!!