آموزشمقالات

حروف MHEV مخفف چیست و چه تفاوتی با PHEV دارد؟

احتمالاً در برخی خودروها با حروف MHEV برخورد داشته‌اید؛ اما این حروف مخفف چه عبارتی هستند و چه چیزی را نشان می‌دهند؟ برای یافتن پاسخ این سؤالات همراه ما باشید.


بین برنامه‌های سخت‌گیرانه دولت‌ها برای منع فروش و تردد خودروهای بنزینی و همچنین مشتریانی که علاقه‌ای به خودروهای تمام برقی ندارند، خودروهای هیبریدی وجود دارند که پلی بین محصولات درون‌سوز و برقی محسوب می‌شوند. خریداران این دسته از خودروها به دنبال کسب اطلاعات بیشتر هستند و شاید در زمان جست‌وجوی خود با حروفی همچون MHEV یا PHEV برخورد کرده باشند. حروف MHEV مخفف عبارت mild hybrid electric vehicle یا وسیله نقلیه هیبریدی خفیف است که به خودرویی مجهز به موتور برقی و پیشرانه درون‌سوز اشاره دارد. موتور برقی این خودروها در زمان رانندگی و یا شروع به حرکت به کمک پیشرانه درون‌سوز می‌آید تا مصرف سوخت و آلایندگی کلی وسیله نقلیه کاهش یابد. خودروهای هیبریدی خفیف قابلیت شارژ از منبعی بیرونی همچون سوکت های برق خانگی یا جایگاه‌های شارژ را ندارند بلکه برای شارژ باتری خود به ترمز احیا شونده خودرو تکیه می‌کنند.

در همین زمینه بخوانید:

اما PHEV مخفف عبارت plug-in hybrid electric vehicle یا وسیله نقلیه پلاگین هیبریدی است که معمولاً از باتری قابل شارژ سود می‌برند. در این دسته از خودروها باتری را می‌توان با سوکت برق خانگی و یا جایگاه‌های عمومی مشابه خودروهای برقی شارژ کرد. باتری خودروهای PHEV معمولاً بزرگ‌تر از باتری خودروهای MHEV بوده و زمانی که فقط در حالت برقی آن‌ها را برانید توان پیمایش بین ۳۰ تا حدود ۱۲۰ کیلومتر خواهید داشت. زمانی که باتری خودروی پلاگین هیبریدی خالی شود خودرو به‌صورت خودکار از پیشرانه درون‌سوز استفاده خواهد کرد.

اما این سؤال پیش می‌آید که آیا خودروهای هیبریدی خفیف همان مدل‌های هیبریدی کامل هستند؟ باید گفت خودروی هیبریدی فول یا HEV تفاوت‌هایی با مدل‌های هیبریدی خفیف دارند چراکه در این خودروها موتور برقی می‌تواند چرخ‌ها را به حرکت درآورد و این کار معمولاً در سرعت‌های پایین انجام می‌شود. در این حالت پیشرانه درون‌سوز برای صرفه‌جویی در مصرف سوخت خاموش می‌شود. البته زمانی که به سرعت مشخصی برسید پیشرانه درون‌سوز به‌صورت خودکار وارد مدار می‌شود تا در کنار موتور برقی کار کرده و خودرو را به پیش براند. در نظر داشته باشید که سرعت مدنظر برای تغییر نوع موتور مورد استفاده خودرو به میزان شارژ باتری و مدل آن خودرو بستگی خواهد داشت.

برخی خودروهای هیبریدی از سرعت‌های حدود ۲۵ کیلومتر به بعد شروع به استفاده از پیشرانه درون‌سوز می‌کنند درحالی‌که برای برخی مدل‌های دیگر این سرعت حدود ۵۰ کیلومتر در ساعت است. شعاع حرکتی برقی خودروهای هیبریدی فول بسیار کمتر و بین ۲ تا ۶ کیلومتر است. البته باید به این نکته اشاره کنیم که خودروهای هیبریدی خفیف و کامل شباهت‌هایی نیز دارند که یکی از آن‌ها عدم وجود درگاه شارژ باتری در بدنه است. در خودروهای هیبریدی کامل از پیشرانه‌های درون‌سوز و ترمز احیا شونده برای شارژ باتری استفاده می‌شود.

سؤال بعدی به تفاوت قیمتی این خودروها مربوط خواهد شد. مدل‌های پلاگین هیبریدی معمولاً به خاطر باتری بزرگ‌تر و موتور برقی قوی‌تر گران‌تر از مدل‌های هیبریدی خفیف هستند. برای مثال لکسوس NX 350h AWD که دارای قوای محرکه هیبریدی خفیف است با قیمت حدود ۴۶ هزار دلار عرضه می‌شود و بنابراین ۱۵ هزار دلار ارزان‌تر از NX 450h+ AWD پلاگین هیبریدی خواهد بود؛ اما با اینکه قیمت‌های یاد شده تفاوت زیاد بین خودروهای هیبریدی خفیف و پلاگین هیبریدی را نشان می‌دهد اما دلیل اصلی این اختلاف فقط موتور برقی و باتری نیست؛ مثلاً اگرچه لکسوس NX 350h AWD مدل ۲۰۲۵ از نمایشگر مرکزی ۹.۸ اینچی استفاده می‌کند اما برادر پلاگین هیبریدی به نمایشگر بزرگ‌تر ۱۴ اینچی مجهز است. این خودروی پلاگین هیبریدی همچنین به‌صورت استاندارد با فرمان گرم شونده و مونروف برقی عرضه می‌شود، تجهیزاتی که به‌صورت استاندارد در مدل هیبریدی خفیف وجود ندارند.

از نظر پرفورمنس هم باید گفت نیروگاه ۴ سیلندر ۲.۵ لیتری پلاگین هیبریدی NX 450+ قدرت ۳۰۴ اسب بخار را فراهم می‌کند درحالی‌که خروجی نیروگاه 350h هیبریدی خفیف تنها ۲۴۰ اسب بخار است. همین اختلاف قدرت خود را در صفر تا ۹۶ کیلومتر نشان می‌دهد که برای مدل هیبریدی خفیف ۷.۲ ثانیه بوده درحالی‌که برای مدل پلاگین هیبریدی به ۶ ثانیه می‌رسد. پس از مقایسه دو مدل از محصولات لکسوس شاید برخی افراد بپرسند خرید خودروی هیبریدی خفیف منطقی است یا مدل پلاگین هیبریدی؟

پاسخ این سؤال به سلیقه و انتظارات شخصی بستگی دارد. اگر اکثراً سفرهای شهری کوتاه انجام می‌دهید و می‌خواهید کمترین میزان آلایندگی را داشته باشید، شاید خودروی پلاگین هیبریدی انتخاب بهتری باشد چراکه توان پیمایش کوتاهی برای مسافت‌های شهری دارد. اکثر خودروهای پلاگین هیبریدی در این حالت می‌توانند بین ۶۰ تا ۱۰۰ کیلومتر را طی کنند که برای ترددهای شهری کفایت خواهد کرد. خودروهای پلاگین هیبریدی همچنین از نظر تجهیزات هم غنی‌تر هستند چراکه معمولاً این نوع قوای محرکه مخصوص مدل‌های فول است. با این وجود باید به قیمت بالاتر چنین محصولاتی هم اشاره کنیم. اگر توانایی خرید خودروهای پلاگین هیبریدی با قیمت بالا را ندارید و یا نمی‌خواهید باتری آن‌ها را مکرراً شارژ کنید، شاید خودروهای هیبریدی خفیف انتخاب خوبی باشند زیرا مصرف سوخت بهتری نسبت به خودروهای درون‌سوز سنتی داشته و همچنین قیمت آن‌ها نیز پایین‌تر است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۶ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۲ دیدگاه‌ها

  1. ۳۰ آذر ۱۴۰۳
    سوابق: (5298 ديدگاه)

    ممنون از آقا شاهین بخاطر این پستشون 🌹

    1. شاهین

      ۳۰ آذر ۱۴۰۳
      سوابق: (4725 ديدگاه)

      خواهش میکنم 🌺🙏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا