در ادامه آشنایی با مخففهای بکار رفته در خودرو به سراغ حروف PCM میرویم تا بدانیم مخفف چه حروفی هستند.
خودروهای مدرن از سیستمهای الکترونیکی و قطعات بسیار زیادی برای کارکرد مناسب خود استفاده میکنند. برخی از این قطعات همچون موتور، گیربکس و ترمز کاملاً شناخته شده هستند درحالیکه برای از آنها از جمله سیستم کنترل آلاینده بخارات برای اکثر رانندگان ناشناخته باقی ماندهاند. همانطور که میدانید بیشتر سیستمها و قطعات وسایل نقلیه به سنسورهای الکترونیکی متصل هستند تا دادهها جمع آوری شده و به کامپیوتر مرکزی ارسال شوند تا عملکرد خودرو بر اساس شرایط گوناگون تنظیم شود. در بسیاری از خودروهای مدرن، کامپیوتری به نام PCM یا ماژول کنترل پاورترین powertrain control module وجود دارد که این دادهها و عملکرد سیستمهای مختلف را مدیریت میکند.
در همین زمینه مطالعه کنید: ECU خودرو چیست و چه وظایفی دارد؟
این ماژول تنها کامپیوتری نیست که در خودروها وجود دارد اما کامپیوتر اصلی کنترل کننده اکثر سیستمها و عملکرد خودروهایی به شمار میرود که از PCM استفاده میکنند. این ماژول با شبکه وسیعی از سیستمهای الکترونیکی، سنسورها و قطعات خودرو کار میکند تا مواردی همچون فشار روغن را بررسی کرده و عملکردهایی همچون تزریق سوخت و تعویض دنده را کنترل نماید. PCM قطعهای بسیار پیچیده و ضروری برای خودروست و اگر میخواهید با وظیفه آن بیشتر آشنا شوید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
PCM چهکاری انجام میدهد و چگونه کار میکند؟
ماژول کنترل پاورترین قطعات مختلف قوای محرکه از جمله موتور، گیربکس و سایر بخشها را کنترل و مدیریت میکند تا ارسال قدرت به چرخها بهصورت بهینه صورت گیرد. PCM مسئول انجام کارهایی همچون تنظیم میزان سوخت ارسالی به سیلندرها بر اساس دما و حجم هوای ورودی، کنترل تعویض دندههای گیربکس و بررسی اگزوز است تا به این ترتیب عملکرد و راندمان خودرو تنظیم شود. PCM به لطف ارتباط با شبکه وسیع سنسورها و دستگاههای الکترونیکی کار میکند و به عنوان کامپیوتر اصلی، دادهها را از سنسورها دریافت میکند. تمامی این دادهها تجزیهوتحلیل شده و بر اساس آن دستورات لازم صادر میشود تا مواردی همچون زمانبندی موتور، تزریق سوخت، رفتار گیربکس و… تنظیم گردند. علاوه بر بررسی بخشهای مختلف، PCM همچنین ارتباط نزدیکی با سیستم تشخیص خطای فابریک خودرو دارد تا هرگونه خرابی و عیب را تشخیص دهد. اگر این قطعه خطایی را تشخیص دهد کد وجود مشکل را فعال خواهد کرد و احتمالاً یک یا چند چراغ هشدار در پشت آمپرها روشن خواهد شد.
نشانههای خرابی PCM
با اینکه PCM یکی از مهمترین قطعات خودروست اما امکان خرابی آن وجود دارد. مشکل این است که تشخیص خرابی PCM دشوار است زیرا نشانههای خرابی این قطعه با برخی مشکلات دیگر خودرو مشترک خواهد بود. البته در برخی شرایط میتوان از خرابی این قطعه اطمینان حاصل کرد. یکی از اولین چیزهایی که با خرابی PCM متوجه خواهید شد روشن شدن چراغ چک است. البته که چراغ چک بنا به دلایل مختلفی میتواند روشن شود و برای اینکه بدانید ریشه دقیق مشکل چیست باید از دستگاه دیاگ استفاده کنید. اگر دستگاه دیاگ نتواند ریشه این خطا را بیابد احتمالاً PCM دچار مشکل شده است. خرابی این قطعه همچنین میتواند باعث ایجاد اختلالاتی در عملکرد خودرو همچون افزایش مصرف سوخت، دور درجای خشن، استارت دشوار موتور و مشکلات گیربکس شود.
تفاوت PCM و ECM در چیست؟
با اینکه برخی مردم این حروف را بجای یکدیگر بکار میبرند اما تفاوتهایی بین آنها وجود دارد. همانطور که گفته شد PCM مخفف عبارت ماژول کنترل پاورترین بوده و مواردی همچون کل قوای محرکه شامل موتور، گیربکس و… را کنترل میکند اما ECM مخفف ماژول کنترل انجین است و فقط روی پیشرانه یا موتور خودرو نظارت دارد. PCM کامپیوتر اصلی اکثر خودروهای مدرن بوده اما خودروهای قدیمیتر دارای چندین کامپیوتر برای قطعات مختلف هستند. برای مثال در برخی خودروهای چند سال پیش از ECM و TCM (ماژول کنترل گیربکس) استفاده شده است. البته از نظر مدیریت پیشرانه تفاوت خاصی بین PCM و ECM وجود ندارد اما همانطور که گفته شد تفاوت اصلی این است که PCM کل قوای محرکه را تحت نظارت دارد.
همچنین بخوانید: نشانه های خرابی ماژول کنترل پیشرانه ECM چیست؟