در ادامه بررسی موتور دیزلی به بررسی تفاوت پیستونهای این نوع موتور با نمونههای بنزینی خواهیم پرداخت.
موتورهای بنزینی و دیزل تفاوتهای زیادی دارند که فقط به نوع سوخت محدود نمیشود. در مقایسه با موتورهای بنزینی، موتور دیزلی معمولاً گشتاور بیشتری را در دورهای پایینتر تولید میکند و به همین دلیل است که اغلب در بسیاری از کاربردهای صنعتی و دریایی سنگین نسبت به موتور بنزینی ترجیح داده میشود. این موتورها همچنین در روشهای نگهداری تفاوتهایی دارند، صدای خاصی تولید میکنند و معمولاً راندمان سوخت بالاتری دارند. این به دلیل نحوه عملکرد موتور دیزلی است؛ به عبارت دیگر به جای استفاده از شمع، موتور دیزلی از طریق نیروی تراکم خود فرایند اشتعال را انجام میدهد. در واقع موتور دیزلی هوای داخل محفظه احتراق را آنقدر فشرده میکند که وقتی سوخت تزریق میشود بهطور خودبهخود مشتعل میشود. به همین دلیل است که موتورهای دیزل به شمع نیاز ندارند؛ اما فرایند موردبحث به معنی آن است که مخلوط کردن سوخت و هوا میتواند مشکل باشد و به همین دلیل است که موتورهای دیزلی پیستونهایی با شکل ویژه دارند.
همچنین بخوانید:
- ۱۰ افسانه مشهور درباره موتور دیزلی که نادرست هستند!
- چرا کامیونها از موتورهای دیزلی استفاده میکنند؟
- چرا گشتاور موتورهای دیزلی معمولاً از موتورهای بنزینی بیشتر است؟
سر پیستون موتور دیزل شبیه به این است که انگار کسی قسمت بالای آن را برداشته است. این فرورفتگی بهطور خاص طراحی شده است تا سوخت به خوبی با هوای فشرده شده مخلوط شود چراکه در غیر این صورت سوخت بهطور یکنواخت و کامل نمیسوزد. این طراحی با عنوان “پیستون بشقابی” شناخته میشود که به دلیل شکل مقعر خود به این نام مشهور شده و عمدتاً در کاربردهای تراکم بالا از جمله موتورهای دیزلی استفاده میشود. شکل واقعی بشقاب بسته به موتور متفاوت است و برخی از آنها شکل D را میسازند درحالیکه برخی دیگر طراحی متفاوتی در محفظه احتراق دارند. با این حال عملکرد آنها یکسان باقی میماند که همان افزایش حجم محفظه احتراق و اجازه دادن به سوخت برای سوزاندن بهصورت کنترل شده است. حال بیایید نگاهی دقیقتر به چگونگی وقوع این فرآیند در یک موتور دیزلی بیندازیم.
بررسی فرآیند احتراق در موتورهای دیزلی با پیستونهای بشقابی
اولین نکته این است که تمام موتورهای دیزلی مدرن بر اساس اصل اشتعال تراکمی عمل میکنند به این معنا که پیستون فشار و حرارت زیادی به هوای اطراف وارد میکند تا سوخت زمانی که وارد سیلندر میشود خودبهخود مشتعل شود؛ اما این کار چگونه انجام میشود؟
مرحله اول دقیقاً مانند موتور بنزینی است به این معنا که موتور دیزلی با ایجاد خلأ در محفظه احتراق هوای لازم را به داخل میکشد، همانطور که پیستون به سمت پایین حرکت میکند. هوا وارد محفظه احتراق شده و سپس در طول حرکت صعودی پیستون مانند فشار دادن یک اسفنج فشرده میشود؛ اما اینجا است که فرآیند متفاوت میشود. برخلاف موتور بنزینی، موتور دیزلی این هوا را به میزان قابلتوجهی بیشتر از موتور بنزینی فشرده میکند. به عنوان مثال موتور ۶.۷ لیتری کامینز در یک وانت هوی دیوتی رم این هوا را با نسبت تراکم ۱۹ به ۱ فشرده میکند. درحالیکه موتور بنزینی همی در همان رم تنها نسبت تراکم ۱۰.۹ به ۱ دارد. این موتورها به نسبت تراکم بالا نیاز دارند زیرا فرار بودن سوخت دیزل از بنزین کمتر است و بنابراین در شرایط مشابه به سختی مشتعل میشود.
اینجاست که شکل پیستون متفاوت موتور دیزلی خودش را نشان میدهد. هوا مانند هر ماده دیگری داخل محفظه خاص پیستون پر میشود و این محفظه به عنوان وسیلهای برای کنترل خود هوا عمل میکند. وقتی پیستون بالا میرود یک گردباد از هوا در این کانال فرورفته ایجاد میکند و سوخت در زمانها و مکانهای خاصی در این فرآیند تزریق میشود. چون هوا بهطور قابل پیشبینی رفتار میکند این بدین معنی است که نازل سوخت موتور دیزلی میتواند دقیقاً برای به حداکثر رساندن راندمان خود تنظیم شود و به همین دلیل است که بسیاری از موتورهای اشتعال تراکمی از این طراحی استفاده میکنند.
۱۶ فروردین ۱۴۰۴چند سال پیش یه استاد داشتیم داشت برامون در موردش توضیح میداد اسمشو اشتباه میخوند همیشه هرموقع راجبش حرف میزد به من نگاه میکرد منم نمیتونستم جلوی خودمو بگیرم میخندیدم ☠️
با خنده گفتم ما نخوایم در مورد موتور ماشین بدونیم باید کیو ببینیم بی انصاف پرتم کرد بیرون☠️☠️
محمد
۱۶ فروردین ۱۴۰۴این همه زور بزن مقاله علمی و آموزشی بنویس دوباره بیاد چه گلشعری بنویسه ، این کلا ذاتش همونیه که تو پست ریویان به همه نشون داد ، نصف حرفاش هم شوخی های ج.ن.س.ی خز و خیل
۱۶ فروردین ۱۴۰۴آقا محمد یه جوری میگه انگار خودش مقاله رو نوشته انگار مثلا مدیر سایته😂😂😂
اتفاقا همونجوری که اوشون میگفت ما همه چیزو راجب موتور و وسایل یاد گرفتیم
آقا محمد عین مردای متولد دهه ۳۰ و ۴۰ حرف میزنه بچه بودیم تا میومدیم با همچین آدمای یه شوخی چیزی کنیم جوکی چیزی بگیم میزدنمون یا نصیحت و نصیحت و تا صبح نصیحت
دنیا دو روزه ستون، بخند به روی دنیا دنیا به روت بخنده😂😂
مشتی لذت ببر از زندگی
من گفتم بریم تو طبیعت کباب بزنیم با بی ام و
تو میگی وای ادبشو نگا شخصیتشو نگاه
من در مورد پراید حرف میزنم چنان سرکوبم میکنه انگار مثلا گفتم با پراید کاربرات لامبورگینی رو میگیرم
چرا آنقدر سرکوب دوست من
زندگی کن شاد باش🙏
من تو پست ریویان در مورد چراغ خودرو صحبت کردم بعد شما میگید من بد ذاتم
د آخه مشتی منو عین رفیقتون بدونین من خوب شما رو میخوام
من به کسی هیچ توهینی نمیکنم عین خیلیا
من میخوام تمام مردم ایران شاد باشن تو چرا فکر میکنی من آدم بدی هستم
من شاید انگشت کوچیکه این داش مشتی ها هم نشم
ولی دوست دارم مردمو
براشون از جانم میگذرم(دروغ گفتم)
این حرف هایی که میزنم و شوخی هایی که میکنم تاثیر شیشه و مواد م.خ.د.ر.ه
اگه چیزی به کسی گفتم معذرت میخوام
موفق باشی آقا محمد 😀😄🙏♥️
عابر
۱۷ فروردین ۱۴۰۴حتما دلیلی داشته که موقع حرف زدن در مورد این، نگات میکرده؟ حتما یک ربطی مابین شما و سیلندر و پیستون و خودش میدیده؟ بخصوص خنده هاتو نشانه ی رضایت میدیده. ولی احتمالا وقتی شما این حرفو زدی، طرف ناامید شده و دل باخته. چطور میخواهی جواب اون دنیاشو بدی؟!!
JDM سابق
۱۶ فروردین ۱۴۰۴بهش میگن اثر ورتکس
هوا تو قسمت گود پیستون حالت گردبادی میگیری و بهتر با سوخت ترکیب میشه
معمولاً این گودی وسط پیستون نیست چون با بسته به محل قرار گیری سوپاپ هوا تو سرسیلندر تنظیم بشه تا وقتیکه سوپاپ هوا باز میشه هوا بتونه قسمت گود رو به خوبی پر کنه
saeedfarshchian
۱۶ فروردین ۱۴۰۴جالب و مفید بود ممنون
کنجکاو
۱۷ فروردین ۱۴۰۴یکی سوال.چرا ماشیهای دیزل را ساعتها روشن نگه میدارن؟ برای مثال طرف ماشین هجده چرخشو روشن نگه داشته، رفته یکساعت غذا خورده، سیگار کشیده و یکساعت چرت هم زده روش و ماشینش هنوز روشنه؟ مصرف گازوئیل هیچ اما استهلاکش چی؟ داغ کردنش چی؟ چون قبلش کلی راه رفته و بعد استراحت راننده هم قراره کلی راه بره، لااقل دوساعت بگذارن استراحت کنه. میخوام بدونم دلیلش چیه که راننده با اینکه تمام اینها را میدونسته اما باز هم لازم و ضروری دیده ماشینو روشن نگه داره. ؟