سالهای متمادی است که بین پلیس و کانون سردفتران بر سر ثبت سند خودرو اختلاف است بهگونهای که پلیس همواره معتقد است برگ سبز صادره در مراکز تعویض پلاک، سند رسمی خودرو بوده و نیازی به ثبت سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی نیست زیرا همان برگ سبز بهعنوان سند رسمی خودرو کفایت میکند. در سوی دیگر اما کانون سردفتران میگوید که برگ سبز صادره توسط پلیس سند رسمی نیست و حتماً باید سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی ثبت گردد. این اختلاف مشکلات فراوانی را در معاملات خودرو برای مردم ایجاد نموده و سردرگمیهای زیادی را باعث شده است؛ اما رئیس قوهٔ قضاییهٔ کشور آیتالله آملی لاریجانی در تاریخ ۲۱ اسفندماه ۱۳۹۵ با صدور بخشنامهای به تعیین تکلیف این ماجرا پرداخته و به این کشمکش پایان دادهاند.
ایشان در بخشنامهٔ خود با استناد به مادهٔ ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹ مقرر داشتهاند که واحدهای قضایی و اداری، اجرای اسناد معاملات خودرو که در دفاتر اسناد رسمی ثبت گردیده را بهعنوان ملاک قانونی تشخیص مالکیت موردتوجه قرار داده و از اعتبار بخشیدن و اتکا به مدارک مربوط به تعویض پلاک خودرو بهعنوان سند رسمی مالکیت اکیداً پرهیز نمایند. به عبارت ساده، بهموجب این بخشنامه برگ سبز صادره توسط پلیس سند رسمی خودرو نبوده و سند خودرو الزاماً باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت گردد. در غیر این صورت، برگ سبز خودرو قابلیت اجرا در واحدهای قضایی و اداری را نخواهد داشت.
متن بخشنامهٔ رئیس قوهٔ قضاییه بدین شرح است:
رئیس قوهٔ قضاییه
بسمالله الرحمن الرحیم
بخشنامه به کلیهٔ مراجع قضایی و ثبتی
«اهمیت و توسعه ثبت رسمی معاملات اموال در پیشگیری از دعاوی و جرائم مرتبط در بندهای «۶۶ و ۶۷» سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در تدوین برنامه ششم توسعه کشور رسمی و قانون ثبتاسناد و املاک مورد تأکید قرار گرفته و ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب ۱۳۸۹ مجلس شورای اسلامی به نقش دفاتر اسناد رسمی در معاملات خودرو اشاره دارد و با ثبت رسمی معاملات مالکیت فروشنده از حیث هویت و نیز عدم ممنوعیت قانونی جهت فروش نظیر محجوریت و ممنوع المعامله بودن بهموجب حکم مقام قضایی کنترل میگردد و اسناد صادره نیز بهحکم قانون لازمالاجرا شناخته میشود. ازآنجاکه خودرو جزء اموال شاخص است که بهوفور موضوع جرائم و دعاوی قرار میگیرد لذا مقرر میگردد واحدهای قضایی و اداری، اجرای ثبتاسناد معاملات خودرو که در دفاتر اسناد رسمی ثبت گردیده را بهعنوان ملاک قانونی تشخیص مالکیت موردتوجه قرار داده و از اعتبار بخشیدن و اتکا به مدارک مربوط به تعویض پلاک خودرو بهعنوان سند رسمی مالکیت اکیداً پرهیز نمایند.»
صادق آملی لاریجانی ۹۵/۱۲/۲۱
پیشازاین نیز در پدال مقالهای در این رابطه از قول یک حقوقدان (نه شخص نگارنده) منتشر کردیم که در آن همین موضوع و نظری همسو با بخشنامهٔ رئیس قوهٔ قضاییه مطرح شد. هرچند پس از انتشار آن مطلب تعدادی از مخاطبان بهناحق مجلهٔ پدال را به تبانی با دفاتر اسناد رسمی متهم کردند (که بههیچعنوان اینگونه نیست) اما تمام هدف آن مطلب عمل به قانون جهت جلوگیری از مشکلات بعدی بود. بااینحال هرچند با صدور این بخشنامه سردرگمیهای مردم در معاملات خودرو پایان یافته و بروز مشکلات آتی نیز جلوگیری میشود، اما نباید هزینههای سرسامآور ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی را فراموش کرد. هزینههایی که حتی پرداخت آنها از عهدهٔ بسیاری از مردم خارج است؛ بنابراین حال که با بخشنامهٔ رئیس قوهٔ قضاییه ظاهراً به این اختلاف پایان داده شده است امید است فکری هم به حال هزینههای ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی شود تا حالا که ثبت این سند در دفاتر اسناد رسمی الزامی اعلام شده است، لااقل هزینههای آن کاهش یابد تا باری اضافه بر مردم تحمیل نشده و با میل و رغبت بیشتری اقدام به ثبت سند رسمی خودرو در دفاتر اسناد رسمی نمایند.
احمد
۲۳ اسفند ۱۳۹۵یعنی یه پول دیگه ام باید دفتر اسناد رسمی پیاده بشوند ملت یا هزینه ها کاهش پیدا میکنه ؟
احمد
۲۳ اسفند ۱۳۹۵فقط می خوان از ملت بدبخت ، بکنن!
ali
۲۳ اسفند ۱۳۹۵تا قبل از این هم همینطور بود
یعنی تا وقتی که معامله شسته رفته باشه و به اصطلاح اختلاف مالی بین خریدار و فروشنده پیش نیاد همون برگ سبز کافیه .
طرفین از مرکز تعویض پلاک با خوبی و خوشی می آن بیرون دست می دن خداحافظ خداحافظ . دیگه چه نیازی به دفترخونه و دادگاه هست ؟
مثل خرید نقدی خودروی صفر کیلومتر که فروشنده شخص مشخص و واحدیه وثمن معامله هم نقدی پرداخت شده .
اما اگر معامله قسطی یا فروشنده مثلا” انحصارورثه ای باشه که بیم شکایت در آینده و دادگاه باشه اونوقته که قاضی آخرین سند محضری رو می خواد . ( که البته فقط از این بعد مسئله بنده حق رو به قاضی می دهم )
عليتاليا
۲۳ اسفند ۱۳۹۵هدف از این کار کاملاً مشخصه دیگه نیازی به توضیح نیست . درست حدس زدید هدف در وهله اول پول و دوم آزار ملت زبون بسته.
فرامرز
۲۴ اسفند ۱۳۹۵اگه واقعاْ هدفشون پیشگیری ازدلالی یا ارتکاب کلاهبرداری هست خوب هزینه ثبت سند رو صفر کنن یا حداقل برای چند بار اول از یک خودرو یا فرد هزینه نگیرن.
علیرضا4225
۲۳ اسفند ۱۳۹۵باز روز از نو و روزی از نو آخر و عاقبت دعوای زرگری پلیس و قوه قضائیه چیزی جز ازدست رفتن سرمایه و وقت مردم و بالاتر از اون توهین به شعور مردم فایده دیگری نداشت به کجا چنین شتابان؟
Khan
۲۳ اسفند ۱۳۹۵والا توی جوونی از فشار و استرس و ناراحتی توی این مملکت هر بیماری ای که باشه گرفتیم.
هرچی بخوای نادیده بگیری نمیشه دیگه، بعضی موضوعات قشنگ مثل سیلی خوردن توی گوش آدمه چطور بگی بیخیال…
هروقت فکر میکنی دیگه از این بدتر و سختتر نمیشه یه شاهکار جدید رو میکنن.
Khan
۲۳ اسفند ۱۳۹۵حالا هزینه ها چقدری میشه ؟ کسی اطلاع داره ؟
درصدی به قیمت معامله است یا هزینه ثابته ؟
Bavaria
۲۳ اسفند ۱۳۹۵برای پراید فکرکنم چیزی حدود چهارصد تومان اینا، سمند هفتصد تومان بشه(دقیق نمیدونم)،هرچه ماشین گرونتر این هزینه هم بالاتر میره، تا مثلا بامو به هشت میلیون میرسه
Mehran
۲۳ اسفند ۱۳۹۵خخخخخخخ به برگ سبز خودرو گفتن مدارک مربوط به تعویض پلاک!
احسان(احسان سابق)
۲۳ اسفند ۱۳۹۵یعنی یکی از بی خودترین و مفت خورترین بنگاه های اقتصادی کشور همین دفاتر ثبت اسناد رسمی هستن که یکی از کاذب ترین مشاغل قانونی کشوره. آشناهای زیادی دارم که تو این کار هستن و با جرات میتونم بگم این مراکز واقعا کار خاصی انجام نمی دن و کسایی که صاحب امتیاز این دفاتر هستن به واسطه بوروکراسی شدیدا دست و پاگیر و فاسد سیستم اداری ایران تونستن ثروت زیادی رو به جیب بزنن. این قانون جدید باعث میشه که نون این دفاتر نه به روغن، بلکه به طلا آغشته بشه. شخصا از اینکه برم اداره راهنمایی رانندگی و با مامورهای بعضا بدعنق سر و کله بزنم راحتترم تا اینکه برم دفتری که بهم لبخند بزنن اما برای یک امضای ناچیز صدها هزار تومن ازم بگیرن.
كوروش
۲۳ اسفند ۱۳۹۵دقیقا
از ازدواج و طلاق بگذریم
مابقی امور دفاتر رو می شد با ارجاع مستقیم و دسترسی قانونی بسیار اسان تر و بسیار ارزان تر برای همه حتی خود دولت خواهد شد مصیبت اصلی هم عدم شناخت مردم از حقوق خودشون هست اکثر هزینه هایی که مردم پرداخت می کنند بخشی بخاطر عدم شناخت حقوق خودشون هم هست
یوسف
۲۳ اسفند ۱۳۹۵این بخش نامه کاملا بدیهیه، کی از یه کوه پول بادآورده بدش میاد.
saied
۲۳ اسفند ۱۳۹۵دستشون درد نکه که این همه به فکر مردم هستن
amin
۲۳ اسفند ۱۳۹۵خب اینجا یک ابهامی به وجود میاد
در مورد خودروی صفر وضعیت چگونه است؟آیا خودروساز مرجع معتبرتری نسبت به پلیس است؟
آیا خودروساز نباید سند را در دفترخانه به نام خریدار منتقل کند؟
اینجا به نظر من یک خلإ قانونی وجود دارد.اگر مبنای مالکیت انتقال در دفتر اسناد رسمی است پس تکلیف مالکیت خودروی صفر چه میشود؟
مهمان
۲۳ اسفند ۱۳۹۵خیلی جالبه ، اگر این برگ سبز اینقدر بی ارزش هستش پس چرا از همون اول که قراره یک ماشین صفر خریداری بشه ، براش سند صادر نمی کنن؟
بیان از همون اول یک سند تنظیم کنن غیر از برگ سبز که نشون بده شرکت تولید کننده داره محصولش رو واگذار می کنه به خریدار که رسمیت پیدا کنه – در غیر اینصورت همین مشکل عدم وجود سند با توجه به متن بالا می تونه حتی بین تولید کننده و خریدار هم پیش بیاد.
در ضمن اگر هم قرار بر اینه هستش که سند زده بشه اونی که قرار ماشین رو بخره باید هزینه سند رو بده چون از اول وقتی سند بخوره یکبار پرداخت کرده و در دفعه بعد که قراره ماشین رو بفروشه دیگه لزومی نداره که پرداخت کنه. کسی که محصولی رو می خره هزینش رو می ده نه کسی که قراره بفروشه. کسی که می خواد مالک یک ماشین باشه و یا مالی از خودش داشته باشه در واقع داره خواهان بدست آوردن امتیاز اون هم میشه پس باید خودش هزینش رو بده نه فروشنده.
هر جوری به این قضیه نگاه می کنی یک جای کار می لنگه.
amin
۲۴ اسفند ۱۳۹۵بله.همونطور که ما که خریدار هستیم به خودروساز که ازش خودرو را میخریم هزینه نقل و انتقال رومیدیم پس منطقی این است که خریدار بعدی هم هزینه نقل و انتقال را پرداخت کند
کاش حداقل مثل معاملات املاک نصف فروشنده و نصف خریدار بدهند
4353
۲۳ اسفند ۱۳۹۵باعرض سلام توی چند استان فقط تعویض پلاک بوده وهر ماشین چند پلاک خورده ولی سند نخورده مردم بعد ده سال برن کجا صاحب سند واین ده نفرو بیارن انتقال بدن تکلیف ما چیه؟؟
ahmad
۲۴ اسفند ۱۳۹۵از اول هم معلوم بود اینا از آیتم چرب دوشیدن ملت حین معامله وسایل نقلیه چشم پوشی نمیکنن و نمیتونن از سود هنگفتی که از طریق معاملات نصیبشون میشه بگذرن!
سیبیل دولت چرب و چرب تر و چرب تر تر…
نیکوکلام
۲۴ اسفند ۱۳۹۵اصلا کل این پروسه نقل و انتقال و تعویض پلاک اشتباهه !!!!!!!
برای خودرو چه لزومی داره حتما تعویض پلاک کرد. نیروی انتظامی خودش انقدر دلش به حال مردم میسوزه و هی مردم مردم میکنه خب پلاک وقتی خودرو صفر میگیره چی میشه باید موقع فروش دوباره عوض بشه جوز گزفتن پول زور اصلا نباید موقع فروش پلاک عوض بشه چه نیازی هست جز اینکه میخوان خودشان راحت باشن پول خلافی بگیرن و ماشین از نظر فنی ایراد نداشته باشه و اینکه تا یه اتفاقی افتاد بدونند ماشین اخرین بار برای چه کسی است و زورشان میاد استعلام کنند از یه مرجع دیگه برای راحتی خودشان این بروکراسی تعویض پلاک راه انداختن
دفاتر اسناد رسمی که دیگه حرفشو نزن حالا بماند بیشتر پول را بابت مالیات و در بعضی بابت شهرداری میگیرن و حق ثبت و تحریرشان انصافا بالاست
همین چند ماه پیش برای یه لیفان ایکس 60 اتومات 1/200/000 پول دادم که فقط شش ماه بود خریده بودم مخم پکید
ahmad
۲۴ اسفند ۱۳۹۵قبلا تعویض پلان نبود و پلاک همراه با خودرو به مالک جدید منتقل میشد ولی مشکلات حقوقی و امنیتی ایجاد کرد که پلیس مجبور شد تعویض پلاک رو اجباری کنه…
البته تعویض پلاک هزینه چندانی نداره و ففقط زمانبر و معطل کنننده است
اصل هزینه مال تنظیم سند دفترخانه هاست!
محمد
۲۴ اسفند ۱۳۹۵من شخصا دلم میخواد هر چی دفتر ثبت اسناد رسمی هست آتیش بزنم. البته قبلش ازدوستان محترم درخواست میکنم محلو ترک کنن.
-Ali-
۲۴ اسفند ۱۳۹۵بالاترین درجه فساد بکار بردن قوانین برای ظلم است.