استراتژی چیست؟ مدیریت چیست؟ انصاف چیست؟ مافیا چیست؟ دروغ چیست؟ خودرو چیست؟ آیا از خود می پرسید که وجه تسمیه این پرسشهای ناهمگون و آن عنوان غریب برای این مقاله کدام است؟
مدتهاست که قصد نوشتن مطلبی درباره وضعیت خودروسازی ایران را دارم. از همان زمانی که ادعای خودروسازی و جهانی شدن خودروسازانمان گوش و چشم مردم را پر کرد، از همان روزهایی که ایران خودرو برای از رده خارج کردن پیکان قراضه اش باج یک میلیاردی از وزارت نفت گرفت، از همان روزهایی که نمایندگان مجلس برای حمایت از خودروسازی تعرفه های ۱۰۰ درصدی را اعمال کردند تا همین روزها که مدیر بیسواد خودروسازی مملکت در تلویزیون در مورد ترمزهای ABS سه کاناله گفت که تنها سه چرخ ترمز می گیرند و آن یکی لابد نمی گیرد! و آن یکی مدیر خودروسازی هم پشت تلفن حتی حال حرف زدن نیز نداشت و من مانده بودم که افسار خودروسازیمان را دست چه کسانی داده ایم.
این روزها که بحث ترمز ABS از سوی نیروی انتظامی درگرفت، گمان کردیم که شاید نیرویی در برابر قدرت مافیایی خودروسازان بلند شده و قصد گرفتن حق ملت را دارد. ملتی که سالهاست خودروهای از رده خارج و نا امن را می خرند چون مجبورند و باید از صنعت خودروسازی داخلی حمایت شود. آنها در تصادفات توسط کمربند ایمنی خفه می شوند، یا در داخل خودرو خود که ناگهان بیجهت آتش گرفته، می سوزند. خودروهایی که هنوز از نمایندگی در نیامده ترمز می برند.
نیروی انتظامی چند روزی جلوی خودروسازان ایستاد اما قدرت مافیایی کارخانه ها از طریق اهرمهای فشار وزارت کشور و صنایع و بعضی نمایندگان مجلس که وکیل خودروسازان و نه وکیل مردم بودند، باز همه چیز را به روز اول برگرداند. مگر نه اینکه فرمانده پلیس اذعان نموده بود با نصب ترمز ضد قفل ۱۳ درصد از تلفات جاده ای کاهش می یابند؟ آیا اکنون خودروها بدون ABS امن شده اند؟ آیا با امضای یک کاغذ دیگر جان مردم در خطر نیست؟ مگر قرار نبود که از ابتدای اردیبهشت امسال خودرویی بدون ترمز ضد قفل شماره گذاری نشود؟ پس بر چه معیاری این زمان به مهر سال آینده موکول شده؟ و چه تضمینی که به زمستان مثلاً ۴۰ سال دیگر موکول نشود؟
بارها گفته شده که ترمز ضد قفل هزینه اضافه ۶۵۰ میلیون دلاری بر دست خودروسازان خواهد گذاشت. البته که جان مردم یک ریال ارزش هم ندارد و مهم سود بیشتر است و لابد باید بابت امن کردن ماشینهای تولیدی یک باج بزرگ از دولت دریافت کنند! این که رئیس یک خودروسازی در یک برنامه تلویزیونی دروغهای شاخداری تحویل مجری می دهد و فکر می کند چون مجری را قانع کرده پس قضیه فیصله یافته و مردم هم خواب تشریف دارند. عدد ۷۰۰ میلیون دلار بابت خروج ارز سالانه سیستم ABS یا افزایش آمار تلفات با استفاده از ترمز ضد قفل یا اجباری نبودن آن در اروپا و آمریکا و اینکه EBD نسل جدید ABS است و ایران خودرو می خواهد جهش کند بروی EBD و ESP و … نمونه ای از دروغهایی بود که شنیدیم.
از این قضیه که بگذریم، بحث تعرفه واردات خودرو است. سالهاست که به بهانه حمایت از خودروسازی داخلی تعرفه های سنگینی بر واردات خودرو وضع شده است. وضعیت پیش از آن بدتر بود و واردات کاملاً ممنوع بود. با این حال مصوبه ای در مجلس تصویب شد که تا سال ۱۴۰۴ تعرفه واردات خودرو طی سه دوره پنج ساله کاهش یافته و به صفر برسد. دلیل این مصوبه این است که ایران با پیوستن به سازمان تجارت جهانی فاصله ای ندارد و پس از آن باید تعرفه ها را لغو کند و صنایع بر پای خویش بایستند.
این بند از آنجا چالشبرانگیز به حساب میآید که به گفته کارشناسان، با توجه به وضعیت فعلی خودروسازی ایران، ایجاد هماهنگی میان حذف تعرفهها و رشد کیفی این صنعت طی ۱۵ سال، کاری بسیار سخت و حتی شاید ناممکن است. آن طور که کارشناسان میگویند، خودروسازی ما در حال حاضر، چندین سال از خودروسازی دنیا عقب مانده و ما حتی اگر طی ۱۵ سال آینده این عقب ماندگی را جبران کنیم، باز هم در مقابل سرعت تکنولوژی در جهان خودرو کم خواهیم آورد.
15 سال دیگر دنیا با تحولاتی بسیار بزرگ در خودروسازی روبهرو خواهد شد و این در حالی است که مسوولان در این چشمانداز اصلا اشارهای به اینکه ما باید با چه راهکارهایی به تکنولوژی روز دنیا وصل شویم، نکردهاند.
در حال حاضر، بیشترین خودروهایی که به کشور وارد میشوند جزو برندهای هیوندایی، تویوتا و کیاموتورز به حساب میآیند و با توجه به فاصله فعلی ما با آنها و در صورتی که نتوانیم این فاصله را با سرعتی بالا جبران کنیم، قطعا ۱۵ سال دیگر نیز مشتری ایرانی برندهای کرهای و ژاپنی را به خودروهای داخلی ترجیح میدهد.
پرسشی که همچنان می ماند این است که گناه میلیونها ایرانی چیست که مجبور می شوند خودروهای نا امن، قدیمی، زشت، ازمدافتاده، پرسروصدا، آلوده کننده، پرمصرف، گران، ناراحت، ضعیف و بی کیفیت را سوار شوند و از آسایش و آرامش و پول و جان خود بگذرند به این بهانه که این چند شرکت بلاخره روزی برپای خویش بایستند یا نه. آیا خون مردمان سایر بلاد از خود ایرانیان رنگینتر است که همین خودروهای داخلی را به نیم بها خریداری می کنند؟ یا خارجی ها لیاقت خودروی خوب دارند و ما نداریم! و آیا ژاپن و کره و فرانسه و دیگران حتی ترکیه اینگونه خودروساز شده اند؟
حال شاید وجه تسمیه عنوان این مقاله را دریافته باشید. میلیونها ایرانی فدای ایران خودرو و سایپا …
genesis
۱۱ مهر ۱۳۹۰کاشکی حرف زدن فایده داشت؟!!!
رفیق
۱۱ مهر ۱۳۹۰جانا سخن از دل ما میگویی ………
جوان تحصیل کرده
۲۳ دی ۱۳۹۰صنعت عادت کرده چون حامی داره اجناس خودش رو گرون بفروشه تازه اونم بی کیفیت . شما نگاه کنین کیک رو مخریدی 50 تومان بعد شد 100 تومان بلافاصله همون کیک 100 تومانی نصف شد و …
کل صنعت ما همینه . علت تورم و گرونی تو کشور ما تحریم نیست صنعت بی رونق ماست
به خدا قسم اگه تعرفه برداشته بشه خود مدیرا میرن ور دست کارگرا کار میکنن آخه به لطف دولت خوردن و خوابیدن غم مردم رو که ندارن
اون وقت میبینید همین خودرو سازا چه جوری عقب ماندگی (من میگم40 ساله) رو هر طوری شده یکی دوساله جبران میکنن
همه جای دنیا شرکتا برای بقا میجنگن اونوقت مال ما فله ای میسازن و میدن بیرون . تازه خوب بلدن قیمت رو به دلایل زیادی مثل “هدفمندی” (که شده بهونه شون) بیشتر کنن
خلاصه کشور باید به حذف تعرفه پایبند باشه .
خیلیها که حسرت به دل میمیرند اما ما جوونا رو دعا کنید که انشاالله روزی جنسی رو میخوایم حالا هرچی (خودرو) راحت با دست باز بخریم و نگران قیمت و کیفیت (ایرانخودرو و سایپا) نباشیم
به خدا ایرانی و خارجی فرقی نداره اگه که محصول جهانی باشه
“آب در کوزه و ما تشنه لبان میگردیم”
اگه موافقید “موافقم رو بزنید” اگرم نه بگید چرا.
mohamad
۹ تیر ۱۳۹۱متن کاملا به جا و منتقدانه ولی باید دید ایا این قضیه یک طرفه است مطمئنا نه چون در راستای ظلم به مردم/مردم هم قبول میکنن زیر بار ظلم بروند شاید ناراحت بشید و موضع بگیرید که چکار کنیم چاره نداریم و از این حرفها.برای نداشتن چاره راههای عقلایی زیادی وجود دارد یکی تحریم محصولات بی کیفیت هستش یعنی به مدت چند ماه مردم خوودرو صفر نگیرند به خدا کوچکترین مشکل وضرری متوجهشان نخواهد بود ولی خودروسازا مجبور میشن گوش کنید مجبور میشن یه تجدید نظر اساسی تو تولیدشون بکنن.چون برا اینها فقط وفقط سود وفروش حتی به قیمت جان تمام مردم مهمه و دیگر هیچ.وقتی میریم برا خرید محصولاتشون صف میکشیم 10 20 میلیون تو حسابشون ماهها میخوابونیم نتیجش میشود همین
سایپاو ویران خودرو راضی مردم راضی نخره ناراضی
فکر میکنید که بدبخت تر از ما هم در جهان هم رده خودمان داریم نه به والله
همت کنید و خودروی صفر نخرید
pouya
۱۴ شهریور ۱۳۹۱وقتی انتظام نمیتونه کاری کنه.حرف زدن ما ک دیگه جای خود دارد
فردین
۳ مهر ۱۳۹۱اینقدر که به فکر فلسطین و عراق هستیم که خودمان را یادمان رفته. کجای کار تازه به صادرات پراید به کشورهای همسایه روی اوردیم چرا تلاش کنیم خودرو طراحی کنیم بحث سر پول که خداروشکر دو برابر کارخونه بنز درامد دارن.
دادگر
۲۹ مرداد ۱۳۹۲متن کاملا یک طرفه و غیر کارشناسی بود. آقای نویسنده شما چرا در نظر نمی گیرد عوضش فقط ما میریم بهشت و بقیه دنیا کمپلت میرن جهنم! به سادگی که نمیشه از کنار این چیزا گذشت…
سعید
۲ فروردین ۱۳۹۴شما مطمئنی میری بهشت؟؟؟؟
نصرت
۲۷ مهر ۱۳۹۲متن خوب و به عبارت دیگه سخن از دل بود عزیران:
– ما هم مقصریم وقتی ایران فرغون سایتو باز می کنه همه ما دیوونه وار میریم و ثبت نام می کنیم با چند ماه تاخیر و چند بار افزایش قیمت صدامون هم در نمیاد خب اونا چه انگیزه ای دارند که کیفیتو تغییر بدن؟؟
همه جای دنیا هزینه قابل توجهی از درامد کارخانه روی تحقیقات و افزایش آپشن و ایمنی و رقابت هزنه میشه ولی توی ایران چی؟؟؟؟/
بر عکس ما دنبال آپشن دزدی هستیم جیلی از چین وارد شد یه کم که صداها خوابید یواش یواش رفتیم به سازنده چینی گفتیم نیاز به 6 ایربگ نیست توی ایران دو تا هم زیاده خب نفعش تو جیب کی میره آیا قیمت میاد پایین؟ ابدا سودش میره تو جیب وارد کننده حالا کی باید جواب بده به کدامرجع باید شکایت کرد ووووو….؟؟؟/ 206 رو وارد کردیم abs رو حذف کردیم سنسور باران را حذف کردیم ایمنی کمربند را حذف کردیم چراغ توی داشبورد رو هم حذف کردیم چه اتفاقی افتاد به کی باید اعتراض کنیم ؟ به دولتی که سمینار تخم مرغ میزاره ؟ به دولتی که مونده کدام مرجع مسئول تعیین نرخ خودرو هست ؟ حالا به ایندولت بگیم ما آپشن می خواهیم !!!!!!!!!!! بهترین کار اینه نخریم فرغون داخلی رو بریم وام بگیریم ماشین خارجی ولو چینی بگیریم تا اینا ورشکست بشن به جهنم که 2500 کارمند ایرانفرغون بیکار میشن چند تا نسل هفتاد میلیونی را فدای اشتغال 2500 نفر بکنیم تا کی؟
رضائی
۶ فروردین ۱۳۹۳ای کاش وزیر محترم صنعت هم دیدگاه شما را داشت.
ARASH
۱۶ مرداد ۱۳۹۴نویسنده متن ممنون که خیلی چیزها را گفتی و یاد آوری کردی گاهی به موهای سفیدم در آینه مینگرم و می اندیشم منی که سالها کار کردم و تلاش میتوانست سهمم یک خودروی با کیفیت باشد افسوس نشد و فقط حسرت و سوزش از دست یک سری حرام خوار بی وجدان …حال 4 سال است نمیخرم و ندارم نیاز دارم به شدت اما به حرمت همین متن قسم اگر همه با هم نخریم نه حرام خواری نه مافیایی نه مدیر احمقی میماند که سرمان شیره بمالد..نخرید نمیخریم با هم
solat
۲۱ مرداد ۱۳۹۴کلید این قفل دست خودمونه نه وزیر صنایع و نه مسئولان دیگه ای
اگه ماها با هم همدل باشیم و کاملا تحریم کنیم خودرو های صفر ایرانخودرو و سایپا رو این مشکل خیلی راحت برطرف میشه / اخرش این میشه یا درب هر دو شرکت تخته میشه یا اینکه کیفیت خودروهاشونو ارتقاء میدن و قیمتا رو به طور کلی کاهش میدن / انتخاب با ماست . تحریم یا پذیرفتن ظلم و ذلت