متفرقه

40 درصد برق ایالات‌متحده بدون انتشار آلاینده تولید می‌شود

سرانجام انرژی‌های تجدیدپذیر پس از سال‌ها جایگاه خود را در شبکه برق این کشور پیدا کردند.

درست پیش آغاز سال تازه میلادی، آژانس داده‌های نیروگاهی ایالات‌متحده، اطلاعات مربوط به تولید برق این کشور را منتشر کرد. این داده‌های تازه، تغییرات سال گذشته میلادی را تا ماه اکتبر نشان می‌دهند. خبر خوب برای این کشور غربی آن است که ظاهرا سیستم‌های تولید انرژی تجدیدپذیر توانسته‌اند در سال گذشته ۴۰ درصد تمام برقی تولیدشده را به خود اختصاص دهند.

سوخت های فسیلی

فقدان داده‌های این مرکز برای ماه‌های پس از اکتبر از دقت این تحقیق می‌کاهد؛ چراکه چند فاکتور وجود دارند که می‌توانستند روی عملکرد انرژی در ماه‌های آخر سال ۲۰۲۳ تاثیرگذار بوده باشند. برای نمونه، برخی از روش‌های تولید انرژی با تغییر فصل کارایی متفاوتی دارند که از این جمله می‌توان به انرژی خورشیدی اشاره کرد که بیشترین بازده خود را در تابستان دارد. دما هم تاثیر به‌سزایی روی روش‌های تهیه انرژی دارد؛ زمستان که سردترین فصل سال است مصرف انرژی مردم را به‌شدت افزایش داده و نیاز به سوخت‌های فسیلی را بالاتر می‌برد. این دو عامل روی انرژی تهیه‌شده از نیروگاه‌هی برقی‌آبی نیز تاثیر می‌گذارند که به‌طور سالانه عملکرد متفاوتی دارند.

مهم‌ترین المان در نمودارهای انرژی سال گذشته میلادی، مصرف خطی بوده است.به‌طور کلی  تولید سالانه برق نسبت‌به سال ۲۰۲۲ تنها ۱ درصد کاهش را تجربه کرده که نشان‌دهنده بهینه‌تر شدن مصرف انرژی برق است. هرگونه ظرفیت اضافه مصرف باعث تغییر تولید مراکز تولید می‌شود؛ خوشبختانه این تغییر برای سال ۲۰۲۳ در جهت مثبت روی داده است.

زغال‌سنگ حدودا ۲۰ درصد انرژی کشور آمریکا را تامین می‌کرد در سال گذشته میلادی به ۱۶.۲ رسید. برق بادی و خورشیدی روی‌هم‌رفته ۱۶ درصد تولید را به خود اختصاص دادند که نشان‌دهنده نزدیکی آن دو به زغال و پیشی گرفتن از آن در سال آینده است. میزان تولید برق بادی از سال ۲۰۲۲ تغییرا زیادی نکرده و تنها از ۱۰ درصد به ۱۱ درصد رسیده است. در سوی دیگر، انرژی خورشیدی هم سهم خود را از ۵ درصد به ۶ درصد افزایش داده است که شامل تولید ایستگاه‌های برق و رقم تولید تخمین‌زده شده توسط تولید خانگی مردم نیز می‌شود.

تولید برقی آبی از سال گذشته شاهد افت ۶ درصدی بوده و سهم آن را به ۵.۸ درصد رسانده است. سه نوع روش تولید برقی خورشیدی، بادی و آبی روی‌هم‌رفته توانسته‌اند در سال ۲۰۲۳ حدودا نیم درصد رشد داشته باشند. برق هسته‌ای سهم برابری را در دو سال متوالی به خود اختصاص داده است که به‌وسیله یک نیروگاه ۱.۱ گیگاواتی تازه در سال جدید افزایش پیدا خواهد کرد. احتمالا این آخرین نیروگاه تازه این کشور تا پایان ۲۰۳۰ باشد چراکه نگهداری این نیروگاه‌ها هزینه‌های بسیار بالایی را با خود به‌همراه دارند.

در آمریکا گاز طبیعی به‌عنوان سریع‌ترین منبع تامین‌کننده درحال رشد شناخته می‌شود که به‌نحوی جلوی رشد انرژی‌های تجدیدپذیر را گرفته است. سهم گاز در زنجیره تامین نیروی ایالات‌متحده در سال ۲۰۲۲ برابر ۴۰ درصد بوده که در سال ۲۰۲۳ به ۴۳.۳ درصد افزایش پیدا کرد. رشد گاز برای بهبود وضعیت محیط‌زیست هم مفید بوده است؛ چراکه نسبت‌به سایر سوخت‌های فسیلی کمترین میزان انتشار آلاینده را با خود به‌همراه دارد. این سوخت در میان تمام‌های سوخت‌های فسیلی و به ازای هر واحد، کمترین سطح تولید را دارد.

درهر صورت ایالات‌متحده برای رسیدن به سطح پایین تولید کربن که پیشتر هدف‌گذاری کرده است باید استفاده از گاز را نیز کاهش دهد پس آینده گاز تاثیر مستقیمی روی رسیدن به این هدف دارد. تا یک دهه گذشته، استفاده گسترده از منابع انرژی تجدیدپذیر تا این حد، ناممکن به نظر می‌رسید اما امروزه رشد بسیاری پیدا کرده است. سرعت رشد این فناوری‌های هنوز کم است اما آمریکا امید دارد تا پایان دهه جاری میلادی به شبکه برق بدون انتشار آلاینده دست پیدا کند. به نظر شما آیا حرکت کشورهای توسعه‌یافته در این جهت به وضعیت گرمایش زمین کمک می‌کند؟ نقش دیگر کشورها چیست؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۱ رای

علی صفرپور

نویسنده و مترجم سایت پدال٬ کارشناس مهندسی مکانیک

مطالب مشابه

‫۱۴ دیدگاه‌ها

  1. حسین

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (404 ديدگاه)

    اونهایی که همیشه میگن خودروی برقی که از برق فسیلی استفاده می‌کنه پس بنزین بسوزونیم الان نظر نمیدن.

    موافقم 40
    مخالفم 11
    1. بهزاد

      ۱۲ دی ۱۴۰۲
      سوابق: (2544 ديدگاه)

      پرفسور مسئله تولید کربن خودروهای درون سوز سبک در جهانه که نزدیک ۱۰ درصد تولید کلی را شامل میشه و از ۳۷ میلیارد تن کربن سهم این خودروها ۳.۵ میلیارد تن هست و شما برای ۳۳.۵ میلیارد تن باقی مانده چه راه کاری مد نظر داری یا سهم نزدیک ۱۲ میلیارد تنی چین در جهان؟!؟!؟!
      کسانی که میگن برق از سوخت های فسیلی بدست میاد آمارهای حال حاضر را بررسی میکنند و فشاری که برای تبدیل این نیروگاه ها وارد میکنند وگرنه تکلیف آینده تولید خودروها مشخصه و بحثی نداره.
      جوری حرف میزنید که انگار شرکت های تولید کننده ی خودروهای درون سوز مشغول تولید سوخت هستند!
      در آینده بنزین مجاز باشه اونها موتور احتراقی میسازند اگر برق باشه خودروهای برقی یا اگر هیدروژن ارزان و در دسترس اونها با توجه به بازار نوع نیروی پیش رونده خودرو را خواهند ساخت.

      موافقم 5
      مخالفم 8
      1. حسین

        ۱۲ دی ۱۴۰۲
        سوابق: (404 ديدگاه)

        چون سالهاست در صنعت برق فعالیت میکنم و دقیقا میدونم چی میگم احتمالا در برابر شما پرفسور هستم فی الواقع :)
        در کامنت نمیشه برای شما روند تغییر تولید انرژی رو توضیح داد، به نظرم به روند تغییر از سوختهای فسیلی به تجدید پذیر در 2 دهه گذشته توجه کنید و نه صرفا شرایط امروز، جوابتون رو میگیرید. دنیای تولید انرژی در حال تغییر هست و این تغییر اجنتاب ناپذیره چه شما متوجه اش بشین چه نه اهمیتی نداره.

        موافقم 11
        مخالفم 2
        1. بهزاد

          ۱۳ دی ۱۴۰۲
          سوابق: (2544 ديدگاه)

          پرفسور متاسفانه درکت نم کشیده.
          تولید جهانی کربن در سال ۲۰۰۰ حدود ۲۲ میلیارد تن بود که مصادف میشد با بهینه نبودن بیشتر نیروگاه ها و همچنین عدم استفاده از منابع پاک یا بهره برداری کمتر و حالا داره به ۴۰ میلیارد تن نزدیک میشه.
          مشکل اصلی سبقت زبان از مغزه و هر وقت بین این دو عضوت تعادل ایجاد کنی خود به خود درکت میره بالا.
          شما هنوز متوجه نشدید که مسئله تولید کربن هست و با جفنگ گفتن تولید کربن کم نمیشه.

          موافقم 2
          مخالفم 5
  2. yaghoub

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (344 ديدگاه)

    پس شصت درصد برق تولیدی آلایندگی داره اونم تو کشوری مثل آمریکا . وای به حال کشور هایی که هنوز رفیق شفیق مازوت هستند .

    موافقم 40
    مخالفم 6
  3. داک هادسون

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (98 ديدگاه)

    همیشه برام جالب بوده کارخانه های خارج دود سفید میدن بیرون به پاکی ابر اما کارخانه های خودمون دود سیاه که نفس کشیدن رو برای مردم سخت کرده . ایران اصلا کشور صنعتی محسوب نمیشه در جهان اما جزو آلوده ترین هاست .

    موافقم 54
    مخالفم 4
    1. Drifter

      ۱۲ دی ۱۴۰۲
      سوابق: (32 ديدگاه)

      چون اونا هزار جور فیلتر به کار میبرن تا آلاینده کاهش پیدا کنه و حتی از اون دود هم استخراج مواد دارن
      اینجا فقط برای کاهش هزینه حتی اصلی ترین کاتالیستا و فیلترها رو هم استفاده نمیکنن و وحشتناکترین آلاینده‌ها وارد هوا میشه
      مازوت سوزی هم که جای خود دارد …
      بنزین هم اسماً یورو ۴ عه ، در واقعیت شت ۷-
      این موضوع تو کشور ما اون قدر جای بحث داره که میشه باهاش یه کتابخانه رو پر کرد
      ولی متاسفانه اینجا جاش نیست …

      موافقم 14
  4. amir

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (3601 ديدگاه)

    از تولید هزاران ماشین برقی این خبر

  5. علی جردن

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (2123 ديدگاه)

    شاید تولید برق بدون آلایندگی باشه ولی تولید باطری برای ذخیره انرژی برق کلی آلایندگی خطرناک وارد چرخه ی طبیعت می کنه

    موافقم 20
    مخالفم 11
  6. حسین

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (3001 ديدگاه)

    خداروشکر ما هم از گاز استفاده میکنیم ولی تاسف برانگیز کشور هند هست که اکثر برقش با سوزاندن زغال بدست می آید و گند زده به جو زمین !
    این کشور که در چند سال اخیر رفتار وحشیانه ای هم با مسلمون ها داشته اخیرا در فیلمش سرباز های مرزی ایران رو بد نشون داده!
    در حالیکه گدا هاشون سر چهارراه های ما از مهربانی ما ارتزاق می‌کنند و درآمد روزانه یک میلیونی دارند!
    اون وقت ما فیلم های هندی نشون میدیم که اونا چقدر نایس اند ، کارگردان ما فیلم می‌سازه از بدی ایران و در کل فیلم یک آسانسور و یک اتوبان نشون نمی‌ده!
    چون اگر یک اتوبان در ایران نشون بده بهش جایزه اسکار و کن نمیدن.
    هی روزگار ، سینه مون خونه…

    موافقم 11
    مخالفم 43
  7. محمد

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (2 ديدگاه)

    من زیاد ریاضیم بد نیست ولی 40 درصد از کجا اومد؟ 43 درصد گاز طبیعی که تجدید پذیر نیست آلاینده هم هست. ذغال سنگ هم 16 درصد که تکلیفش مشخصه. همه انواع تجدید پذیر هم روهم دیگه حدود 22 درصد میشه.
    نکته جالبم اینجاست که هیچ اشاره ای هم به آلاینده هاش نشده. استفاده از ذغال سنگ، اونم 16 درصد کل!! هم اصلا زیاد نیست برای آلوده کردن کره زمین و گرما و…

    1. hamid

      ۱۲ دی ۱۴۰۲
      سوابق: (108 ديدگاه)

      ریاضیت افتضاحه ، یکم روش کار کن

  8. حسین

    ۱۲ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (404 ديدگاه)

    تنها راه توقف تغییرات اقلیمی و نجات انسان از انقراض تغییر مدل تولید انرژی از فسیلی به تجدید پذیر هست، این تغییر در یک سری از کشورها به صورت کامل همین الان انجام شده، مثلا 98% از تولید برق در نروژ از منابع تجدید پذیر هست. آمریکا در این زمینه بین کشورهای پیشرفته عقب هست هنوز ولی خوشبختانه این تغییر به آهستگی در حال انجام هست. شاید عجیب باشه ولی حتی در چین هم 30% از تولید برق تجدید پذیر هست.

  9. Tesla

    ۱۳ دی ۱۴۰۲
    سوابق: (26 ديدگاه)

    قدرت آمریکایی و دیگر هیچ 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا