بازیمتفرقه

شبیه سازهای رانندگی تا چه اندازه به واقعیت نزدیک هستند؟

واقعا شبیه‌سازهای رانندگی تا چه اندازه شرایط را برای رانندگان پشت نمایشگر شبیه‌سازی می‌کنند؟ یک راننده پاسخ می‌دهد.

بسیاری از رانندگان حرفه‌ای و آماتور از شبیه‌ساز رانندگی برای افزایش تمرکز، یادگیری پیست‌ها و افزایش مهارت‌های رانندگی استفاده می‌کنند. راننده آماتور و موسس کانال یوتیوبی «Drive61» هم جزو همین دسته افراد محسوب می‌شود که تجربه رانندگی با خودرویی مشخص را در دنیای واقعی و مجازی تجربه و در قالب یک ویدئو، تفاوت آن‌ها را بیان کرده است. او از شبیه‌سازهایی چون «iRacing»، «پروجکت کارز» و «آر فکتور» استفاده می‌کند. فرمان او مدل کلاب اسپرت از شرکت «فاناتک»، اسپانسر مسابقات حرفه‌ای اتوموبیلرانی، است که درکنار مجموعه پدال‌ها، مجموعه شبیه‌ساز او را کامل می‌کند.

تفاوت خودروها در شبیه ساز و واقعیت

نخستین سوالی که در این مقایسه به ذهن می‌رسد احتمالا این است که خودروها در شبیه‌ساز چه حسی را منتقل می‌کنند و این حس تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟ مشخصا از فاکتورهایی که روی حس رانندگی نقش بسیاری دارند می‌توان به نقاط ترمزگیری در پیست، لحظه تعویش دنده‌ها و سرعت سر پیچ‌ها و… اشاره کرد. شبیه‌سازها در این زمینه موفق بوده‌اند؛ چراکه شباهت زیادی میان نحوه تنظیم خودرو در واقعیت و عملکرد همان خودروها در شبیه‌ساز وجود دارد. درکل باید گفت که نحوه ترمزگیری، تغییر مسیر، تعویض دنده و… نزدیکی بسیاری با واقعیت دارد.

توسعه‌دهندگان شبیه‌سازها با همکاری پیوسته و تنگاتنگ با تیم‌های مسابقه به اطلاعاتی مهم مربوط عملکرد خودرو دسترسی پیدا می‌کنند؛ از آیرودینامیک خودروها گرفته تا فاکتورهای بالانس خودروها، چسبندگی، مپینگ موتور و… .

تفاوت فیزیک در شبیه ساز و واقعیت

هدف اصلی هر شبیه‌ساز، نزدیک‌کردن تجربه مجازی کاربر به دنیای واقعی است و این کار با ایجاد تنظیمات گوناگون محیطی انجام می‌دهد. راننده در پیست واقعی، احساس و تجربه خاصی از چرخش فرمان، چسبندگی خودرو و فشار ناشی از چرخش در پیچ‌ها دارد. همین مسئله ما را به اپیکی از اصلی‌ترین ضعف‌های شبیه‌ساز رانندگی می‌رساند؛ عدم ایجاد احساس فیزیکی کامل برای کاربر. هرچند شبیه‌سازها در بازسازی صدای موتورو تایرها و ایجاد فشار روی فرمان خودرو در کم یا بیش فرمانی به سطح مناسبی رسیده‌اند اما همچنان جای پیشرفت نیز وجود دارد. فرمان‌های «فاناتنک» تجربه کاربری مناسبی را برای رانندگان شبیه‌سازی ایجاد می‌کنند و بازخورد خوبی از کشش‌ها، بالا و پایین پیست و نهایتا، حس کم‌فرمانی و بیش‌فرمانی به راننده می‌دهند اما محصولات بهتری هم در بازار وجود دارند که با توجه به نوع خاص شبیه‌ساز می‌توانند تجربه راندگی مجازی را بهبود ببخشند.

در دنیای واقعی، راننده با جابه‌جایی بدن خود در صندلی و حس فشار نیروی گریز از مرکز می‌تواند توان خودرو و موقعیت آن را حس کند. یک راننده حرفه‌ای می‌داند چه اندازه فشار در چه جهتی نشانه کم‌فرمانی است یا چقدر ورودی فرمان می‌تواند روی بیش‌فرمانی او تاثیر بگذارد. به‌طور خلاصه، یک رانندگی سطح بالا در واقعیت توجه بسیاری به بازخورد لحظه‌ای اجزایی چون فرمان، ترمز و… به راننده است تا بتواند تا آنجا که خودرو یاری می‌کند، آن را سریع براند.

اما درهرصورت تفاوت‌هایی میان شبیه‌ساز و واقعیت وجود دارد و راننده تلاش می‌کند تا خود را با هر کدام از آ‌ن‌ها تطبیق دهد. شبیه‌سازها می‌تواند حس فرمان‌پذیری، شتاب و کلاچ را به‌خوبی شبیه‌سازی کنند اما در بخش ترمز کمی مشکل دارند؛ چراکه در واقعیت یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های ترمزگیری، دریافت بازخورد از ترمزها و درک لحظه کوتاه پیش از قفل شدن چرخ‌ها یا سرخوردن آن‌ها است که شبیه‌ساز دقت کافی را در این زمینه ندارد.

تفاوت پیست ها در شبیه ساز و واقعیت

مشخصا پیست‌های مشهور با بررسی و اسکن‌های فوق دقیق و تلرانس میلی‌متری در فضای دیجیتالی بازسازی می‌شوند؛ بنابراین تمام انحنای زمین و پستی‌وبلندی‌ها در نزدیک‌ترین حالت خود به واقعیت هستند. مسلما حس این المان‌ها در رانندگی تاثیر فراوانی دارد و خوشبختانه شبیه‌سازها پیشرفت‌های خوبی در این بخش داشته‌اند. قبلا شبیه‌سازها تنها برای یادگیری جهت پیست‌ها مورداستفاده قرار می‌گرفتند اما امروزه می‌توان چیزهای خیلی بیشتری را از رانندگی در آن‌ها آموخت.

پنالتی و قوانین

احتمالا بهترین شبیه‌ساز خودرویی برای تطبیق توانایی‌ها رانندگی، iRacing باشد. نحوه اعلام خطا در این شبیه‌ساز نزدیکی بسیاری با واقعیت دارد و راننده را مجاب می‌کند تا به فکر سبقت‌گیری درست و کنترل مناسب خودروی خود باشد. برخورد با خودروهای یکی از اصلی‌ترین نکاتی است که راننده شبیه‌ساز باید در استفاده از iRacing مدنظر داشته باشد تا به‌خوبی به تمرکز لازم برسد.

تنظیمات و تیون خودرو

بازتنظیم خودرو پیش از مسابقه و در حین برگزاری آن یکی از اصلی‌ترین بخش‌های یک مسابقه خودرویی به شمار می‌رود. خوشبختانه شبیه‌سازها نیز امکان تیونینگ و بازتنظیم خودرو را در حین یا پیش از مسابقه می‌دهند اما بحث‌هایی هم در این زمینه وجود دارد. این فرایند به‌خودی‌خود پیچیده محسوب می‌شود و بازسازی آن در شبیه‌ساز یکی از سخت‌ترین بخش‌های ساخت یک شبیه‌ساز موفق است. در تنظیم اجزای خودرو مانند نسبت‌دنده، فشار تایر، سفتی فنربندی و… نکاتی بسیار کوچکی قرار دارد که تغییر هر یک از آن‌ها، آن هم به میزان کم می‌تواند تاثیرات خود را در رانندگی نشان دهد.

بازسازی تمام این حجم از اطلاعات و سناریوهای گوناگون و تغییرات و ارتباط المان‌ها با یکدیگر به‌شکل واقعی هنوز در توان شبیه‌سازها نیست ولی به راننده این امکان را می‌دهند تا مانند واقعیت، بخشی از تنظیمات موردنظرشان را عوض کنند و پس از چند دور، تاثیر آن را روی خودروشان ببینند؛ هرچند دقت و تاثیر به اندازه واقعیت در آن وجود ندارد.

آیا شبیه ساز به واقعیت نزدیک است؟

بله. شبیه‌سازها راه طولانی را برای نزدیک‌تر کردن خود به واقعیت طی کرده‌اند. بهبودهای گرافیکی در سال‌ها اخیر، افزایش سطح فناوری اسکن پیست‌ها و توجه سازندگان به جزئیات منجربه ساخته شدن شبیه‌سازهایی کارآمد شده است. این نرم‌افزارها به جز ایجاد خطرهای واقعی رانندگی در پیست، حرکت‌ها و فشارهای فیزیکی واقعی و برخی نکات ریز و درشت دیگر، دقت فوق‌العاده‌ای دارند و وظیفه خود را به‌عنوان یک شبیه‌ساز به‌خوبی ایفا کرده‌اند.

بهترین شبیه سازهای رانندگی کدام اند؟

نرم‌افزارها و بازی‌های گوناگونی در حوزه شبیه‌سازی رانندگی مسابقه‌ای برای سیستم‌های رایانه شخصی و کنسول‌های بازی منتشر شده است که عناوین زیر را می‌توان جامع‌ترین و بهترین آن‌ها دانست:

  • iRacing
  • rFactor
  • Gran Turismo
  • Forza Motorsports
  • Project Cars
  • Assetto Corsa

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۴ رای

علی صفرپور

نویسنده و مترجم سایت پدال٬ کارشناس مهندسی مکانیک

مطالب مشابه

‫۶ دیدگاه‌ها

  1. Arshia m3csl

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
    سوابق: (1206 ديدگاه)

    شبیه ساز هم کیف میده دلم برای بازی کردن یک ریسینگ شبیه ساز خیلی تنگ شده بیشتر اوقات آرکید بازی کردم پروجکت کارز رو دوست دارم امتحان کنم تورنومنت داره برای جام پروجکت کارز؟ مثلا تو فیفا میشه برای بردن جام تورنومنت ها بازی کرد آیا تو پروجکت کارز برای بردن جام لمانز همچین سیستمی داره؟

  2. R/T

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
    سوابق: (958 ديدگاه)

    جالب بود

    موافقم 8
    مخالفم 1
    1. محمدهادی

      ۳۱ فروردین ۱۴۰۲
      سوابق: (2488 ديدگاه)

      سللطاااااان بی چون و چرای این مبحث همانا
      گرن توریسمو باشد و دیگر هیچچچ
      سلطان فکرکنم اولین برنامه یی بود که به این موضوع فکر کرد و اون رو به تصویر کشید
      تکان ها و تعادل خودرو در سرعت های متفاوت در شرایط متفاوت بی نظیره
      نمایش دادن سرعت پیمایش خودرو محسور کننده ست
      تغیراتی که صدای برخورد باد به خودرو ایجاد میکنه در طی تغیرات سرعت یا پشت خودروی جلویی قرار گرفتن و نمایش کاهش زوزه باد که نشون میده در یک نقطه امن نسبت به جریان عبور باد و مقاومت آن نسبت به بدنه ی خودرو قرار گرفتی و الان بهترین فرصت بدست آوردن بالاترین سرعت نسبت به خودروی جلوییه
      اصن این برنامه یک محشر دنیای فیزیکه
      گرافیک بازی هم که دیگه کامل کننده ی همه چیزه
      عشششق من از سال ۱۹۹۷ تا به الان Granturismo

      موافقم 5
      مخالفم 14
      1. iman1199

        ۳۱ فروردین ۱۴۰۲
        سوابق: (1863 ديدگاه)

        سللطاااااان بی چون و چرای این مبحث همانا
        فورزا موتور اسپرت باشد و دیگر هیچچچ
        سلطان فکرکنم اولین برنامه یی بود که به این موضوع فکر کرد و اون رو به تصویر کشید
        تکان ها و تعادل خودرو در سرعت های متفاوت در شرایط متفاوت بی نظیره فورزا موتور اسپرت که اوله تو این زمینه
        نمایش دادن سرعت پیمایش خودرو محسور کننده ست
        تغیراتی که صدای برخورد باد به خودرو ایجاد میکنه در طی تغیرات سرعت یا پشت خودروی جلویی قرار گرفتن و نمایش کاهش زوزه باد که نشون میده در یک نقطه امن نسبت به جریان عبور باد و مقاومت آن نسبت به بدنه ی خودرو قرار گرفتی و الان بهترین فرصت بدست آوردن بالاترین سرعت نسبت به خودروی جلوییه
        اصن این فورزا موتور اسپرت یک محشر دنیای فیزیکه تو این زمینه هم استو کورسا و آی ریسینگ و همون فورزا موتور اسپرت برتری دارن و اول هستن
        گرافیک فورزا موتور اسپرت هم که دیگه کامل کننده ی همه چیزه
        عشششق من از اول تا به الان Forza Motorsport

        در ادامه تو خود متن همین مطلب هم اومده «احتمالا بهترین شبیه‌ساز خودرویی برای تطبیق توانایی‌ها رانندگی، iRacing باشد. نحوه اعلام خطا در این شبیه‌ساز نزدیکی بسیاری با واقعیت دارد و راننده را مجاب می‌کند تا به فکر سبقت‌گیری درست و کنترل مناسب خودروی خود باشد. برخورد با خودروهای یکی از اصلی‌ترین نکاتی است که راننده شبیه‌ساز باید در استفاده از iRacing مدنظر داشته باشد تا به‌خوبی به تمرکز لازم برسد.»

        این مورد رو برای استو کورسا هم میتونیم بگیم خیلی برتری های اینچنینی داره فقط اینها اگه نسخه های جدیدشون بیاد که دیگه رسما برتری رو با فاصله زیادی حفظ میکنن از هر لحاظ فقط گفتن این نکته مهمه که
        تو شبیه ساز ها نباید بگیم این سللطاااااان و فقط این و از این جور حرفا نه چون اول حرفم فقط یک عکس العمل بود ولی حرف درست اینه که هر کدوم از شبیه ساز ها تو یک سری ویژگی ها و فاکتور ها و پارامتر ها نقاط قوت دارن هرکی غیر از این بگه یا متعصبی بیش نیست و یا اینکه تجربه و علم کافی رو نداره که بعد از اینکه به سطح مطلوبی از درک و تجربه و دانش برسید متوجه میشید از هر لحاظ چه گرافیک باشه چه فیزیک چه گیم پلی و .. انتخاب تخصصی میشه و تو هریک از زمینه ها پیشگام بودن معنی متفاوتی داره و نتایج مختلف هستن نه فقط یک مورد یا یک اسم

        موافقم 10
        مخالفم 3
  3. محمد

    ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
    سوابق: (1474 ديدگاه)

    بهترین فیزیک و واقع گرایی از لحاظ عملکرد رو بین شبیه ساز ها asseto corsa داره و رانندگان حرفه ای معمولا با این شبیه ساز تمرین می‌کنند ولی گرافیکش به پای فورزا و گرن توریسو نمیرسه ، هرکدام از این شبیه ساز ها هرساله تورنومنت و مسابقات جهانی براشون برگذار میشه و بعضی از تیم ها رانندگان خودشون رو از بین برندگان این مسابقات انتخاب میکنن که واقعاً هم جواب داده ، افرادی که تا به حال پشت فرمان ماشین مسابقه واقعی ننشسته بودن ولی به لطف تمرین با شبیه ساز ها توی فرمول سه ، مسابقات رالی و بعضاً دریفت خیلی خوب درخشیدند ، سال های بعد که پردازنده و کارت گرافیک های فوق العاده قویتر از امروز وارد بازار شد شبیه ساز ها شاید کمترین فرق رو با دنیای واقعی از لحاظ واقع گرایانه بودن چه از لحاظ گرافیکی چه از لحاظ فیزیک خودرو و پیست و شرایط آب هوایی داشته باشند برای کامل شدن این تجربه هم یک هدست vr لازمه

    موافقم 17
    مخالفم 2
  4. Mani

    ۱ اردیبهشت ۱۴۰۲
    سوابق: (4 ديدگاه)

    پیشنهاد میکنم بازی GTR2 رو ببینید بسیار واقع گرایانه تر از خیلی از عنوان امروزی هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا