دانگ فنگ تعداد زیادی خودرو در بازار ایران به فروش میرساند که البته با نامهای محتلف و توسط شرکتهای مختلف ایرانی عرضه میشوند.
کاهش ارزش پول ملی و متعاقباً قدرت خرید مردم از یکسو و تحریمهای گسترده علیه ایران که دسترسی خودروسازان را به قطعات پیشرفته و فناوریهای نوین بسیار محدود کرده از سوی دیگر منجر به پیشروی گامبهگام خودروسازان چینی در صنعت خودروی ایران و تسخیر بازار کشورمان شده است. لازم به یادآوری نیست که اکنون اکثر خودروهای مونتاژی در کشور محصول کشور چینند و خودروهای غیر چینی مونتاژی یا تولیدی نیز با درصد بالایی از قطعات چینی به دست خریدار میرسند.
در بین خودروسازان چینی به نظر دو شرکت چری و دانگ فنگ به همراه زیرمجموعههایشان بیش از دیگران در بازار ایران نفوذ کردهاند؛ گروه دانگ فنگ (DFM) یکی از بزرگترین مجموعههای خودروسازی چین محسوب میشود که در سال ۱۹۶۹ در ووهان تأسیس شده و چند دهه سابقهٔ فعالیت صنعتی دارد. این شرکت اکنون مالک برندهای متنوع و سازندهٔ وسایل نقلیه سبک و سنگین، موتور، گیربکس و قطعات خودرو است.
در این نوشته تصمیم دارم تمام خودروهای دانگ فنگ (Dongfeng) موجود در بازار ایران را به شما معرفی نمایم. دانگ فنگهایی که اکثراً با نام و نشانهای دیگری در بازار ایران حضور دارند.
خانمها، آقایان، این شما و این دانگ فنگ:
دانگ فنگ H30 کراس از ایرانخودرو
گل سرسبد این فهرست را میتوان محصول مونتاژی ایرانخودرو در سالهای نهچندان دور دانست. نه به خاطر ویژگیهای خارقالعاده آن بلکه بدان دلیل که این خودرو جاده را برای ورود دانگ فنگ به بازار ایران صاف کرد. دانگ فنگ H30 کراس زمانی که ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان قیمت داشت در کانون توجه مردم قرار گرفت و ازنظر استهلاک و هزینه نگهداری عملکردی نسبتاً رضایتبخش داشت. این خودرو مجهز به موتور آشنای ۱/۶ لیتری تنفس طبیعی TU5 و گیربکس اتوماتیک ۴ سرعته بود.
دیگنیتی از بهمن موتور
در حال حاضر گرانقیمتترین خودروی دانگ فنگ موجود در بازار ایران محصول پرچمدار گروه بهمن یعنی کراساوور دیگنیتی است. دیگنیتی درواقع همان دانگ فنگ iX5 است که با دو مدل پرایم (مدل پایه) و پرستیژ (مدل آپشنال) در دو سطح متفاوت فنی توسط بهمن به بازار ایران آمده است. دیگنیتی با موتورهای ۱/۵ و ۲ لیتری توربو و گیربکسهای سیویتی و اتومات ۶ سرعته به بازار عرضه شده است.
لاماری ایما از آرین پارس موتور
شرکت آرین پارس در گذشته نمایندگی شرکتهای دیاس و میتسوبیشی را در ایران بر عهده داشت و بنا بر اعلام مسئولانش همچنان نیز تنها نماینده رسمی میتسوبیشی در ایران است. در پی تشدید تحریمها و خروج خودروسازان ژاپنی و فرانسوی از بازار ایران، این شرکت اقدام به معرفی برند خود با نام لاماری نمود و اولین محصول این برند نیز لاماری ایما بود. لاماری ایما درواقع همان کراساوور دانگ فنگ فورتینگ T5 EVO است. لاماری ایما با موتور ۱/۵ لیتری توربو و گیربکس ۷ سرعته دوکلاچه خیس به بازار ایران آمده است.
فنگون iX7 از بهمن یا کارمانیا
کارمانیا بیشتر با پیشفروش ناموفق خودروهای بیوایدی و ماجرای هزاران مشتری شاکی در طرح ثبتنام BYD S7 شناخته میشود. این شرکت اخیراً تصمیم گرفته تا خودروی ۷ نفره دانگ فنگ فنگون iX7 را به بازار عرضه کند. خودرویی که بهنوعی مدل ۷ نفره و احتمالاً دو دیفرانسیل دیگنیتی بهحساب میآید. بهمن موتور نیز برنامه تولید این خودرو را اعلام کرده و هنوز قطعی نیست که این خودرو توسط چه شرکتی در ایران مونتاژ خواهد شد. این خودرو بهاحتمالزیاد با موتور ۲ لیتری توربو و گیربکس اتوماتیک ۶ سرعته به بازار خواهد آمد.
اف ام سی SX5 از فردا موتور
گروه خودروسازی فردا پیشازاین بهعنوان مونتاژ کننده خودروهای ایرانخودرو در سمنان فعالیت میکرد. محصول مونتاژی این شرکت به نام فردا SX5 درواقع همان دانگ فنگ SX5 است که نسل دوم آن از سال ۲۰۱۶ به خط تولید راه یافته است. این کراساوور به موتور ۴ سیلندر ۱/۶ لیتری تنفس طبیعی با خروجی ۱۲۳ اسب بخار و یک گیربکس CVT مجهز است. اخیراً فردا موتور نسخه ارتقا یافته این خودرو را با نام فردا SX5 پلاس به بازار فرستاده که از یک موتور ۱/۵ لیتری توربو به قدرت ۱۴۷ اسب بخار استفاده میکند و برخی آپشنهای جدید به آن افزوده شده است.
اف ام سی T5 از فردا موتور
شرکت خودروسازی فردا موتور از سال ۱۴۰۰ کراساوور FMC T5 را به بازار ایران عرضه نمود. این خودرو نیز بهمانند لاماری ایما از زیرمجموعه فورتینگ (Forthing) شرکت دانگ فنگ بوده و درواقع دانگ فنگ فورتینگ T5 نام دارد. T5 فردا محصول سال ۲۰۱۸ بازار چین است که با یک موتور ۱/۵ لیتری توربو و گیربکس اتوماتیک ۶ سرعته به بازار عرضه شده است.
ون FMC M4 از فردا موتور
مثل اینکه فردا موتور و دانگ فنگ با هم عقد اخوت بستهاند! بنا بر گزارشها فردا موتور ون FMC M4 یا همان دانگ فنگ فنگژینگ (DongFeng Fengxing M4) را در ایران مونتاژ خواهد نمود. فردا FMC M4 با ساختار ۷ صندلی با چهار صندلی جداگانه برای ردیفهای اول و دوم تولید میشود. این خودرو ازنظر فنی شباهت زیادی با لاماری ایما دارد و موتور ۱/۵ لیتری توربو آن قدرت ۱۹۵ اسب بخار و نهایت گشتاور ۲۸۵ نیوتنمتر تولید میکند که توسط گیربکس ۷ سرعته دوکلاچه خیس (Wet) به چرخها منتقل میشود.
ون اینرودز از بهمن موتور
شرکت بهمن موتور در نمایشگاه خودرو تهران ۱۴۰۱ یک مدل ون چینی را با نام اینرودز برای بازار ایران رونمایی کرد که همان ون دانگ فنگ C35 است. برخلاف ون فردا موتور، محصول بهمن در رده اقتصادی بوده و در دو مدل ون باری و ون مسافربری عرضه میشود که هر دو از موتور ۱/۵ لیتری تنفس طبیعی با خروجی ۱۰۵ اسب بخار و ۱۴۰ نیوتنمتر گشتاور، نیرو میگیرند. این پیشرانه به یک گیربکس پنج سرعته دستی متصل است و نیرو را به چرخهای عقب منتقل میکند.
پیکاپ ریچ از زامیاد
پس از خداحافظی نیسان پیکاپ از خط تولید شرکت پارسخودرو، سایپا تصمیم گرفت که جای خالی پیکاپ ژاپنی خود را با یک پیکاپ چینی پر کند. محصولی که البته اسمورسمش چینی بود اما ذاتاً با پلتفرم نیسان ناوارا نسل اول (اتاق D22) ساخته شده بود. پیکاپ ریچ، محصول شرکت دانگ فنگ با نام Dongfeng RICH است. این پیکاپ با موتور ۴ سیلندر ۲/۴ لیتری تنفس طبیعی به قدرت ۱۳۲ اسب بخار و گیربکس ۵ سرعته دستی و سیستم انتقال نیروی دو دیفرانسیل به بازار عرضه گشت. شرکت سایپا در آخرین سالهای تولید ریچ، خط مونتاژ آن را از پارسخودرو به زامیاد منتقل نمود.
و…
این فهرست را همچنان میتوان ادامه داد؛ چهبسا تا ابداً! بهجز خودروهایی که نام برده شدند کامیونهای کمپرسی کاوه و کشندههای البرز T300 و T375، کشندههای KX480 و KX520 و کامیون باری KR285 همگی از سایپا دیزل محصول دانگ فنگ هستند. بعلاوه طی سالیان گذشته خودروهای دیگری از دانگ فنگ از سوی خودروسازان کشور به بازار عرضه شدهاند که به دلیل فروش انگشتشمار در این فهرست بهتفصیل معرفی نشدند. خودروهایی نظیر کراساوور افامسی SX6 محصول فردا موتور و سدان S30 از ایرانخودرو از این دسته هستند. بعلاوه، برخی از خودروهای جدید عرضه شده در کشور نیز گرچه به سایر خودروسازان چینی منتسب هستند اما بررسیها نشان داده که با نام و آرم دانگ فنگ نیز در برخی بازارها عرضه شدهاند؛ خودروهایی نظیر پیکاپ کلوت از مکث موتور و اسیووی دایون Y5 از شرکت صنایع خودروسازی ایلیا از این نوعاند.
امیدوارم این نوشته بخشی از زوایای تاریک صنعت خودرو کشور را برای شما خواننده محترم روشن کرده باشد. و درخواست دارم اگر فکر میکنید در این فهرست محصولی از قلم افتاده آن را در بخش نظرات اعلام نمایید.
نویسنده: علی حسینزاده
MASOUD 0099
۱۷ اسفند ۱۴۰۱فاقد اهمیت
حسین
۱۷ اسفند ۱۴۰۱طرف داره میگه بخش تاریکی از صنعت خودرو هست بعد سریع اومدی کامنت مسخره گذاشتی؟
حیف وقتی که نویسنده برای امثال تو گذاشته!
آریا منش
۲۲ اسفند ۱۴۰۱نویسنده کارش اینه ، یه جوری وانمود نکن انگار داره لطف میکنه
صلوات
۲۹ اسفند ۱۴۰۱خودروسازی کارمانیاخرداد۹۷مبلع۶۰میلیون تومان به صورت قطعی گرفت که مهر۹۷خودروی بی وای دیs6تحویل دهندچهارسال بعدسروکله شان پیداشدگفتندخودروی بی وای تانک تحویل میدیم.نوروز۱۴۰۱تبلیغix7کردندبعدیی مدت اعلام کردندشرکت کارمانیارافروختندالان شده جکs5البته بیشتربرای اینکه مشکلات خودشان راحل کنندودوباره برمی گردنداین دفعه هرنفری یک میلیاردمی گیرندمیرن حاجی حاجی مکه کسی به کسی نیست دزدی شاخ ودم نداری که کارمانیادزدی کرد
زیزیگولو
۱۷ اسفند ۱۴۰۱چون کسایی که دانگ فنگ میخرن بعداً مشکلات زیادی با این ماشینا خواهند داشت پس باید اسمشو ببزارن دَنگ و فَنگ!!
RENAULT5
۱۷ اسفند ۱۴۰۱دقیقا به خصوص کامیون ها وکامیونت هاش که اصلا جالب نیستن واستقامت بسیار پایینی دارند
A1
۱۷ اسفند ۱۴۰۱دانگ فنگ نه نمیگه به همه ماشین میده یه مدت دیگه 206 دانگ فنگ ادیشن هم میدن
آلفا
۲۱ اسفند ۱۴۰۱همین ۲۰۶ (و ۲۰۷) ایرانیزه شده رو هم به کمک دانگ فنگ ساختن دیگه :)))
Royal Driver
۱۷ اسفند ۱۴۰۱اصلا زبان طراحی درست درمونی ندارن
Huracan Performante
۱۷ اسفند ۱۴۰۱دَنگ و فَنگ :)
Hamid3x
۱۸ اسفند ۱۴۰۱ما یا مصرف کننده هستیم یا تماشاگر
چی میشه گفت،
وقتی با ارز نیمایی وارد میشن ولی با دلار ازاد فروخته میشن
صادق پور
۱۸ اسفند ۱۴۰۱اگه میدونستم دیگنیتی و لاماری در اصل دانگ فنگ هستند، سمتشون نگاه هم نمیکردم
علیرضا
۱۸ اسفند ۱۴۰۱من ک چند ساله از اچ سی کراس، بسیار راضی و خرسندم..
Nsk
۱۸ اسفند ۱۴۰۱بازار سیاست زده ایران
جولان گاه لین چان
قهرمان کوهستان
Alireza
۱۸ اسفند ۱۴۰۱چقدر خاطرخواه داره دانگ فنگ 😂 ولی حقیقتا خاک بر سر خودروساز های ما که اگه یه کمپانی از بین بره کل بخش خصوصی به یغما میره😡
امیر
۱۹ اسفند ۱۴۰۱عزیزان دقت داشته باشید که شرکت دانگ فنگ جوینت ونچر پژو هستش !
این مافیای پژو دست از سر خودرو سازی تو این مملکت برنمیداره
Volvo fh
۲۰ اسفند ۱۴۰۱کشنده های t375 افتضاح هستند ،هر روز خراب هستند
راننده ها کلی تغییر ایجاد کردن تا بشه باهاشون کار کرد،مثلن از گیربکس ولوو اف12 بجای گیربکس خودشون استفاده کردن ،یا تعویض توربو با نمونه های بنز یا ولوو
خیلی هم تکان و لرزش و ضربه دارن
درکل راننده رو پیر میکنند
ناصر
۶ مرداد ۱۴۰۲روی هیچ برندی نمیشه تعصب داشت و قطعا جنس با کیفت تر از دانگ فنگ چینی هم توی دنیا زیاد هست وای واقعیت رو بپذیریم در دورانی که تمام دنیا تحریممون کرده و خودرو ساز داخلی ملت رو (خر) گیر اورده و هر جنس اشغالی رو به قیمت خودروی برند اورپایی میفروشه بهمون!!! یه شرکتی مثل دانگ فنگ با وجود تحریمهای امریکایی هم به ما لطف کرده هم به جیب خودش!!!
در کل چند مورد فراموش نشه
دانگ فنگ عالی نیست ولی شرف داره به تولید داخلی
از دانگ فنگ بهترم هست ولی گیر ما نمیاد!
خریدن جنس چینی بزرگترین مقابله با مافیای داخلی
hjkh
۲ دی ۱۴۰۲دانگ فنگ H30 کراس از ایرانخودرو
دیگنیتی از بهمن موتور
لاماری ایما از آرین پارس موتور
فنگون iX7 از بهمن یا کارمانیا
اف ام سی SX5 از فردا موتور
اف ام سی T5 از فردا موتور
ون FMC M4 از فردا موتور
ون اینرودز از بهمن موتور
پیکاپ ریچ از زامیاد
y5-y7 ایلیا خودروودایون
مکث موتور کلوت