خودروسازان امریکایی به عنوای غولهای این صنعت در دنیا شناخته میشوند؛ اما چرا غالب هایپرکارهای رونمایی شده توسط فورد و جنرال موتورز و کرایسلر، هرگز به تولید نهایی نرسیدند؟
تعدد و تنوع ابرخودروهای مفهومی یا سوپراسپرت رونمایی شده توسط برندهای امریکایی، جالب توجه است. این مدلها، غالبا بسیار زیبا و چشمنواز بودند اما هرگز به تولید انبوه نرسیدند. هرچند استثناهایی مثل فورد GT و محصولات ساخت شرکتهای مستقل مثل هنسی یا تواتارا نیز وجود دارند؛ ولی انتظار میرفت تعداد زیادی از مدلهای مفهومی رونمایی شده طی ۵۰ سال اخیر، به تولید نهایی میرسیدند.
در ادامهی مطلب نگاهی داریم به هایبرکارها و سوپراسپرتهای ناکام امریکایی که زیبایی جالب توجه و فقدان تولید داشتند. همچنین مصاحبههای کوتاه خبرنگار موتور وان با طراحان این خودروها را میخوانیم.
دوران دیوانگی هایپرکارهای آمریکایی: از اولدزموبیل تا کرایسلر
از اواخر دهه ۱۹۸۰ تا اواسط دهه ۲۰۰۰، آمریکا شاهد جنون هایپرکارها بود. در اینجا با برخی از ذهنهای درخشان پشت خودروهایی که هرگز به تولید نرسیدند، گفتوگو کردهایم.
اولدزموبیل و رویای سوپرکار
قبل از دهه ۸۰ میلادی، اولدزموبیل یکی از موفقترین برندهای آمریکایی بود و سالانه نزدیک به یک میلیون خودرو میفروخت. با معرفی موتور جدید “کواد-فور” (DOHC شانزده سوپاپ)، این شرکت تصمیم گرفت یک هایپرکار ۹۰۰ اسببخار برای نمایش فناوری خود بسازد.
اد ولبرن، طراح افسانهای جنرال موتورز، آیروتک را طراحی کرد. این خودرو با موتور ۲ لیتری توربو چهارسیلندر خود، رکورد سرعت ۲۵۷ مایل بر ساعت (۴۱۴ کیلومتر بر ساعت) را در مسیر آزمایشی GM شکست. طراحی آیروتک الهامگرفته از پورشه ۹۱۷LH بود و ضریب درگ باورنکردنی ۰.۳۰ داشت؛ یک شاهکار برای آن زمان.
ولبرن میگوید:
آیروتک یکی از پروژههای موردعلاقه من بود. نه فقط به خاطر رکوردهایش، بلکه به خاطر همکاری نزدیک با تیم آیرودینامیک. هرچند نسخه خیابانی آن هرگز ساخته نشد، ولی آیروتک الهامبخش نسل بعدی هایپرکارهای آمریکایی شد.
دهه ۹۰: فورد GT90
در سال ۱۹۹۵، فورد GT90 را در نمایشگاه دیترویت رونمایی کرد—یک هایپرکار با طراحی زاویهدار و موتور ۵.۹ لیتری V12 چهارتوربو که ۷۲۰ اسببخار قدرت داشت. این خودرو قرار بود در ۳.۲ ثانیه به ۶۰ مایل بر ساعت برسد و حداکثر سرعت آن ۲۳۵ مایل بر ساعت (۳۷۸ کیلومتر بر ساعت) پیشبینی شده بود.
جیمز هوپ، طراح GT90، میگوید:
ما میخواستیم یک زبان طراحی کاملاً جدید خلق کنیم—چیزی که هیچکس قبلاً انجام نداده بود. اما فورد هرگز قصد تولید آن را نداشت و این کانسپت دوستداشتنی پس از نمایش به موزه هاژک در اوکلاهما فرستاده شد.
کادیلاک سیین؛ جشن صدسالگی با هایپرکار
در سال ۲۰۰۲، کادیلاک به مناسبت صدسالگی خود، Cien (به اسپانیایی یعنی “صد”) را معرفی کرد. این خودرو با موتور ۷.۵ لیتری V12 و ۷۵۰ اسببخار، پاسخی به فورد GT90 بود. طراحی آن توسط سایمون کاکس (طراح ایسوزو و ساترن اسکای) انجام شد و بدنهی فیبر کربن داشت.
کادیلاک حتی برنامهریزی کرد که تعداد محدودی از Cien را با قیمت ۲۰۰,۰۰۰ دلار تولید کند، اما در نهایت به دلیل هزینه بالا و طراحی رادیکال، این پروژه متوقف شد.
کرایسلر ME Four-Twelve، آخرین تلاش بزرگ
در سال ۲۰۰۴، کرایسلر با ME Four-Twelve وارد رقابت هایپرکارها شد. این خودرو با موتور ۶ لیتری V12 چهارتوربو از مرسدس بنز و ۸۵۰ اسببخشی قدرت، میتوانست در ۲.۹ ثانیه به ۶۰ مایل بر ساعت برسد و به سرعت ۲۴۸ مایل بر ساعت (۴۰۰ کیلومتر بر ساعت) دست یابد.
برایان نیلندر، طراح این خودرو، میگوید: *”من واقعاً مشتاق بودم که این پروژه را به دست آورم. وقتی انتخاب شد، بیشتر از هیجان، احساس آرامش کردم.”* ME Four-Twelve حتی به مرحله پیشتولید رسید و برخی روزنامهنگاران با آن رانندگی کردند، اما مشکلات مدیریتی در دایملر-کرایسلر باعث توقف پروژه شد.
میراث هایپرکارهای آمریکایی
هایپرکارهایی مانند GT90، Cien و کرایسلر ME Four-Twelve ادامهدهنده مسیری بودند که اولدزموبیل آغاز کرد. در سالهای بعد، نمونههایی مانند فورد شلبی GR-1 (۲۰۰۵) و سالین S5S رپتور (۲۰۰۹) نیز ظهور کردند، اما آنها هم به تولید نرسیدند.

امروزه، هایپرکارهای آمریکایی به ندرت دیده میشوند، اما این مفاهیم فراموشنشدنی ثابت میکنند که رویاپردازی در صنعت خودرو همیشه زنده است—حتی اگر برخی رویاها هرگز به واقعیت نپیوندند.
froG-driVer
۱۵ فروردین ۱۴۰۴با اینکه اون زمان ها نمیفهمیدم حتی ماشین یعنی چی،ولی انقدر دوست داشتم الان تو اون زمان بودم،بیخبر از فجایع این دوره،اوایل قرن بیست و یکم🔥🫡❤️🔥
Reza
۱۵ فروردین ۱۴۰۴اون موقع هم فاجعه کم نبود ، من و شما بیخبر بودیم …
همیشه همین بوده …
Sina_carshow
۱۵ فروردین ۱۴۰۴داداش این ماشینا شاهکار بودن و صد حیف خیلیهاشون تولید نشدن
ولی تو زمان الانی که زندگی میکنی و امثال رولتو و اس اف 90 و ریمک و بوگاتی توربیلیون و فورد جی تی جدید و یوتوپیا و حتی کوروت zr1 و… رو نمیبینی بهشون میگی فجایع بعد حسرت اون دوره رو میخوری ببخشید میگم دچار پیری زودرس شدی باید یه فکر اساسی به حال خودت بکنی
این جملات رو آدمای خیلی مسن هم نمیگن
نه به تصادف
۱۵ فروردین ۱۴۰۴آیروتک زیباست و اینو میتونم به عنوان یه امریکایی ستاره بشناسم چون بین زیبایی و آیرودینامیک هست از جمله موتور کوچیکش
Mohammad
۱۵ فروردین ۱۴۰۴ای کاش تولید میشدن ، من همیشه از رقابتی شدن بازار حمایت میکنم ، از همه لحاظ باعث پیشرفت میشه ، در ضمن طراحی خیلی خوبی هم دارن واقعاً فوق العاده هستن
محمد
۱۵ فروردین ۱۴۰۴کرایسلر ME Four-Twelve حیف شد که تولید نشد میتونست رقیب قدرتمندی برای بوگاتی ویرون باشه و چه بسا قبل از ویرون رکورد هارو بشکنه ، مهندسی کرایسلر قبل از اینکه به این حال و روز بیفته چند سر و گردن بالاتر از بقیه آمریکایی ها بود ، هرچند نباید نقش پررنگ موتور بنز رو توی این ماشین نادیده گرفت
پرهام رهام
۱۵ فروردین ۱۴۰۴زیباترین مدل بین این خودرو ها از نظر من کرایسلر هستش هم طراحی جذاب تر است و حس جالب تری داره البته کادیلاک هم خیلی خیلی خوب ولی خب صد حیف….
Cehx
۱۵ فروردین ۱۴۰۴کادیلاک یجوریه (ارتفاع از سطح زمین زیاده و خودروی کشیده ای هست ) با یخورده کار درست میشه کادیلاک
ولی واقعا دلم میخواست کرایسلر تولید بشه
امین
۱۵ فروردین ۱۴۰۴ایکاش سی ین و ME 4 12 تولید میشدن . واقعا شاهکار بودن
R@min
۱۵ فروردین ۱۴۰۴همیشه بحث بازاریابی و پیش بینی بازگشت هزینه و سود اولویت برای مجوز تولیده که متأسفانه هیچ کدوم از این محصولات و صدها کانسپت دیگه در صنعت خودرو پشت این سد موندن.
Cehx
۱۵ فروردین ۱۴۰۴دقیقا ساخت کانسپت یه چیزیه تولیدش یه چیز دیگه
الان پژو کانسپت های زیادی داره که اغلب خوب هستند اما یا هزینه ساخت زیاد بوده یا بازار فروش ضعیف
کلا تو اون دوره زمونه کانسپت بیشتر نشون دهنده ی توانایی یه شرکت بود الان هم کاسه کوزه اش کلا جمع شده
ولی به طور کلی کانسپت هارو دوست دارم کاشکی امروزه هم تولید می شدند
R@min
۱۶ فروردین ۱۴۰۴کانسپت ها بودن و هستن جایی نمیرن. آجر اول ساخت یه محصول کانسپت هست. البته همه کانسپت ها برای هدف تولید توسعه داده نمیشن یکی از مهم ترین اهداف، نمایش برنامه برند در آینده هست که مثال امروزی بزنیم میشه به کانسپت جدید بیمر اشاره کرد یا یکی از اهداف دیگه معرفی زبان طراحی جدید یک برند هست مثل کادیلاک cien.
Armanbimmer
۱۵ فروردین ۱۴۰۴کادیلاک sixteen هم اشین جذابی بود.
خیلی هم ماشین خفنی بود هرچند که یه سدان محسوب میشد ولی خیلی ماشین خفنی بود
موتورش 1000 اسب بخار قدرت داشت بعد یه موتور V16 13.6 لیتر هم داشت که خیلی باحال بود.
Bentley
۱۵ فروردین ۱۴۰۴موتور ۲ لیتری ۹۰۰ اسب بخار تو دهه ۸۰ عجب هیولایی بوده.آمریکاییا قدر داشته هاشونو ندونستن.
مارکوپولو
۱۶ فروردین ۱۴۰۴عجب نمونههای خاصی 👌👌👌
آرش
۱۶ فروردین ۱۴۰۴همه عالی ولی اون اولدزمبیل فوق العاده ست شاهکاریه حییییف!!!