خرید خودرو یکی از تصمیمات بزرگ زندگی است اما برخی مدلها بیشتر از آنکه رضایت ببخشند، حسرت بهجا میگذارند. آیا میخواهید بدانید کدام خودروها بیشترین پشیمانی را به دنبال دارند؟
در بازار ایران، شرایط بهگونهای است که خرید هیچ خودرویی نمیتواند رضایت کامل خریداران را به دنبال داشته باشد زیرا خودروهای ایرانی کیفیت پایین و مشکلات متعددی دارند، خودروهای چینی با قیمت برندهای معتبر به فروش میرسند و خودروهای وارداتی بسیار گرانقیمت هستند؛ بنابراین، در این شرایط انتخابها بیشتر از بین بد و بدتر خواهد بود. درنتیجه، هنگام خرید خودروی جدید باید سعی کنید سراغ مدلهایی بروید که بهطور نسبی از لحاظ کیفیت، امکانات، خدمات پس از فروش و… شرایط بهتری دارند و از سوی دیگر، از برخی خودروها دوری کنید زیرا میتوانند پشیمانی بزرگی را به دنبال داشته باشند و خرید خودروی جدید را به تجربهای تلخ برای شما تبدیل کنند. ازاینرو، قصد داریم در ادامه به دلایل نخریدن برخی خودروها و سپس معرفی چند خودرویی که نباید سراغشان بروید بپردازیم.
چرا خرید برخی خودروها پشیمانی به همراه دارد؟
خرید برخی خودروها در بازار کشورمان به دلایل مختلفی میتواند پشیمانی بزرگی را به دنبال داشته باشد. اصلیترین دلایل این موضوع را در ادامه مرور میکنیم.
مشکلات فنی
یکی از مهمترین دلایل که خرید یک خودروی جدید را میتواند به تجربهای تلخ تبدیل کند، مشکلات فنی است. خرابیهای مکرر و هزینهٔ تعمیرات بالا نهتنها مدام شما را به نمایندگی میکشاند بلکه میتواند هزینههای سنگینی را به دنبال داشته باشد. کسانی که خودروی صفرکیلومتر میخرند، میخواهند چند سال با خیال راحت از خودرو استفاده کنند و رنگ تعمیرگاه را نبینند؛ بنابراین، خودروهایی که با مشکلات فنی متعدد مواجه هستند قطعاً خریدار را از انتخاب خود پشیمان خواهند کرد.
خدمات پس از فروش ضعیف
یکی دیگر از فاکتورهای مهم هنگام خرید خودروی جدید، توجه به خدمات پس از فروش است زیرا در طول استفاده از خودرو، قطعاً به تعمیرات و قطعات یدکی نیاز پیدا خواهید کرد و اگر خودرویی که انتخاب میکنید خدمات پس از فروش خوبی نداشته باشد، به دردسر خواهید افتاد. در صورت خرید خودرویی از شرکتهای نوپا و ناشناخته که نمایندگیهای محدودی دارند، پس از مدتی شما خواهید ماند و خودرویی بدون قطعات یدکی که یا باید قید استفاده از آن را بزنید و یا با صرف زمان و هزینهٔ گزاف، قطعات یدکی آن را پیدا کنید.
بازار دستدوم ضعیف
در بازار کشورمان، خودرو کالایی سرمایهای محسوب میشود و به همین دلیل، خریداران از همان ابتدای خرید خودروی جدید، به فکر بازار فروش دستدوم هستند تا خودرویی که انتخاب میکنند بهترین حفظ ارزش را داشته باشد و هنگام فروش دستدوم با قیمتهای بالایی خریدار داشته باشد. درنتیجه، اگر هنگام خرید خودروی جدید به این موضوع توجه نداشته باشید، ممکن است خودرویی که انتخاب میکنید پس از مدتی استفاده با افت قیمت شدید مواجه شود. علاوه بر این، چنین خودروهایی در بازار دستدوم خریدار ندارند و برای فروش باید مدتها منتظر بمانید و خودرویی که زمانی که با قیمت گزافی خریدهاید را با ضرر بزرگی به فروش برسانید.
خودروهایی که نباید بخرید
با توجه به مواردی که بیان کردیم، در ادامه چند خودروی حال حاضر بازار کشورمان را معرفی خواهیم کرد که خریدشان میتواند پشیمانی بزرگی به دنبال داشته باشد و بهتر است هرگز به آنها فکر نکنید.
سورن پلاس XU7P
همچمین بخوانید: سورن پلاس XU7P؛ بررسی کامل مشخصات، امکانات و قیمت
سورن پلاس با موتور EF7 بهعنوان یک سدان خانوادگی اقتصادی، میتواند انتخاب مناسبی باشد اما نسخهٔ جدید این خودرو که با پیشرانهٔ XU7P عرضه شده تا جایگزینی برای پژو پارس باشد، اصلاً گزینهٔ خوبی برای خرید نیست. پیشرانهٔ قدیمی هشت سوپاپ XU7P با بازدهی پایین، قدرت کم، مصرف سوخت بالا و سروصدای زیاد دلیل اصلی این موضوع است. سورن پلاس با این موتور شتاب و کشش پایینی دارد و میتواند با مشکلات فنی مختلف، خریدار را به دردسر بیندازد. همچنین این موتور به روغنی با سطح کیفی SN یا SM نیاز دارد که از روغن دیگر موتورهای داخلی گرانتر است.
زوتی DL5
همچنین بخوانید: پارس خودرو DL5 / زوتی T300 مشخصات فنی و قیمت کراس اور جدید بازار ایران
پس از آزادسازی واردات خودرو، پارسخودرو سراغ زوتی رفت یعنی شرکتی که قبلاً سدان S300 را با نام آریو از طریق سایپا در ایران عرضه کرده بود. پارسخودرو کراساوور T300 این شرکت را با نام DL5 به ایران وارد کرد ولی این خودرو با اینکه ارزانترین خودروی وارداتی محسوب میشد، به دلیل طراحی قدیمی و عرضهٔ محدود، در بازار شکست خورد. علاوه بر این، زوتی که در سال ۲۰۲۱ ورشکست شده بود و یک سال بعد دوباره سرپا شد، این روزها بار دیگر شرایط نامساعدی پیدا کرده و امکان تحویل DL5 را به پارسخودرو ندرد. این در حالی است که تا پایان بهمن ۱۴۰۳ تنها حدود ۵۰۰ دستگاه از این کراساوور چینی به ایران وارد شده است؛ بنابراین، به نظر میرسد پارسخودرو بهنوعی از واردات این خودرو پشیمان شده و با این اوصاف، بهتر است به خرید DL5 اصلاً فکر نکنید.
جیلی آزکارا
همچنین بخوانید: جیلی آزکارا هیبرید؛ مشخصات و قیمت شاسی بلند دو دیفرانسیل وارداتی
جیلی یکی از برندهای چینی خوشنام در بازار ایران بود و بازگشت آن به کشورمان میتوانست خبر خوبی باشد ولی به دلایل مختلف، این اتفاق رخ نداد. شرکت فردا موتور جیلی آزکارا را برای واردات انتخاب کرده بود که با برند نامآشنا، پیشرانهٔ هیبریدی خفیف و سامانهٔ چهارچرخ محرک، شانس مطرح شدن در بازار را داشت ولی خودروهایی که فردا موتور عرضه میکند عمدتاً سرنوشت خوبی پیدا نمیکنند! دلیل این موضوع، بدقولیهای فردا موتور و همینطور خدمات پس از فروش بسیار ضعیف است که باعث شد آزکارا در بازار کشورمان شکست بخورد. این خودرو همچنین واردات بسیار محدودی داشت و هماکنون درحالیکه در بازار قیمتی زیر قیمت نمایندگی پیدا کرده، بازهم خریدار ندارد.
سوبا M4
همچنین بخوانید: سوبا M4؛ مشخصات فنی، امکانات و قیمت Fmc m4
خودروهای مینیون در بازار کشورمان طرفدار ندارند و وقتی یک مینیون توسط شرکتی مثل فردا موتور عرضه شود، میتوان پیشبینی کرد که چه سرنوشتی در انتظار چنین خودرویی است! این خودرو که محصول دانگفنگ است، اولین بار در نمایشگاه خودروی اصفهان ۱۴۰۱ با نام سوبا M4 رونمایی شد و فردا موتور عرضهٔ آن را با تبلیغات فراوانی آغاز کرد ولی با توجه به دلایلی که گفتیم، از همان ابتدا مشخص بود که مینیون دانگفنگ شانسی در بازار ایران ندارند. فردا موتور مدتها است که سوبا M4 را برای فروش عرضه نکرده و نمونههای قبلی هم هماکنون در بازار حدود ۴۰۰ میلیون تومان قیمتی زیر قیمت نمایندگی دارند. درنتیجه، اگر M4 را انتخاب کنید، شما خواهید ماند و خودرویی که پس از چند سال نه قطعات یدکی دارد و نه خریدار.
هونگچی E-QM5
با تأکید دولت روی عرضهٔ خودروهای الکتریکی، بسیاری از شرکتها سراغ واردات این خودروها رفتند. یکی از اولین خودروهای برقی وارداتی به کشورمان هونگچی E-QM5 بود که توسط بهمن موتور وارد شد. هرچند مشکل فقدان زیرساختهای شارژ گریبان گیر همهٔ خودروهای برقی در بازار ایران است و این خودروها خصوصاً در نمونههای چینی چندان خریدار ندارند ولی شرایط E-QM5 از همه بدتر است. این سدان الکتریکی چینی عرضهٔ محدودی داشته و مدتها است از فروش آن خبری نیست درحالیکه نمونههای صفرکیلومتر قبلی در بازار نیز افت قیمت وحشتناکی را تجربه کرده و بیش از ۶۰۰ میلیون تومان از قیمت نمایندگی ارزانتر هستند.
جایگزینهای مناسب برای این خودروها
بجای خودروهایی که در بالا معرفی کردیم، در همین بازه قیمتی میتوانید سراغ مدلهای دیگری بروید که از لحاظ خدمات پس از فروش و بازار دستدوم شرایط بهتری دارند. بجای سورن پلاس میتوانید رانا پلاس را انتخاب کنید که هرچند فضای داخلی محدودی دارد ولی در عوض از پیشرانه بسیار بهتر و کمدردسرتری بهره میبرد. بجای زوتی DL5 میتوانید سراغ امویام X33 کراس بروید که هرچند پیشرانه ضعیفتری دارد ولی از طراحی بروزتری بهره میبرد و مهمتر از آن از پشتیبانی مدیران خودرو برخوردار است. X33 کراس همچنین ازآنجاییکه اساساً فیسلیفت X22 محسوب میشود، از لحاظ قطعات یدکی فنی هم شرایط خوبی دارد. اگر به دنبال یک کراساوور چینی چهارچرخ محرک هستید، بجای جیلی آزکارا میتوانید تیگو ۷ پرو مکس را انتخاب کنید و اگر مینیون میخواهید، هایما 7X ایرانخودرو انتخاب بهتری نسبت به سوبا M4 خواهد بود. در بازهٔ قیمتی هونگچی E-QMS هم از بین خودروهای چینی انتخابهای زیادی خواهید داشت ولی اگر فقط به دنبال مدلی برقی هستید، کیامسی EJ7 گزینهٔ مناسبتری خواهد بود.
نکاتی برای جلوگیری از خرید اشتباه
برای اینکه هنگام خرید خودروی جدید بهترین انتخاب را داشته باشید و بعداً پشیمان نشوید، باید به چند نکته توجه کنید که در ادامه مرور میکنیم.
تحقیق دربارهٔ خودروها
پیش از انتخاب خودرویی برای خرید، ابتدا بهطور کامل در مورد آن تحقیق کنید تا از مشکلات فنی احتمالاً و همینطور مزایا و معایب آن مطلع شوید. علاوه بر این، حتماً به شرکت عرضهکنندهٔ خودرو هم توجه کنید و از ارائهٔ خدمات پس از فروش مناسب و تأمین قطعات یدکی مطمئن شوید.
مشورت با کارشناسان فنی یا افراد باتجربه
برای اینکه بهترین انتخاب را داشته باشید، با کارشناسان، تعمیرکاران و افراد باتجربه در حوزهٔ خودرو مشورت کنید. این افراد ازآنجاییکه سالها با خودروهای مختلف سروکار داشتهاند، بیشتر از زیروبم خودروها و مزایا و معایب آنها باخبر هستند و میتوانند راهنماییهای راه گشایی داشته باشند.
بررسی نظرات کاربران در سایتها و شبکههای اجتماعی
قصد خرید هر خودرویی را که دارید، ابتدا نظرات خریداران قبلی در سایتها و شبکههای اجتماعی مختلف را مطالعه کنید. با بررسی این نظرات میتوانید به یک جمعبندی کلی در مورد خودرویی که قصد خرید آن را دارید برسید و درنتیجه انتخاب درستتری خواهید داشت.
نتیجهگیری
در این مطلب با خودروهایی در بازار ایران آشنا شدیم که اصلاً نباید به خریدشان فکر کنید و بجای آنها با قیمتی مشابه گزینههای بهتری را معرفی کردیم اما آیا شما تجربهای از خرید خودروی پشیمان کنندهای داشتهاید؟ لطفاً در بخش نظرات تجربهٔ خود را با ما و دیگر مخاطبین در میان بگذارید.
فرشید
۹ اسفند ۱۴۰۳حق
علی جردن
۱۰ اسفند ۱۴۰۳ناحق
به فکرمشتر زاویه و جهت وارد می کنند مطمئن باشید و من بهتون قول می دم قطعات جیلی آزکارا در بازار ایران بیشتر از قطعات برند DS فزانسوی موجوده
×پی نوشت ستاره دار اینکه در بحث کیفیت سواری و ماریال قطعات کابین جیلی آزکارا دو دیفرانسیل 2024 از کراس اور یا شاسی بلند DS و یا مشخصات فنی همان دی اس ۷ کراس بک تک دیف از جییلی
آزکارا دو دیف چینی بهتر از فرانسویه
فرشید
۱۰ اسفند ۱۴۰۳دی اس عرضه نشده وگرنه ممکن بود توی لیست باشه. این لیست بر اساس واقعیت فعلی بازار برای ماشین های سامانه نوشته شده
ehsan.fa
۱۰ اسفند ۱۴۰۳بلاخره پدال حرف دل من رو زد ، وقتی میگم دنا دارم و ناراضی م ، یه سری دوستان( بخاطر نداشتن تجربه زندگی تو شهر کوچیک )سریعا میگن فلان تویوتا بیست ساله رو بخر ، دوست عزیز تو شهر ما هنوز گیربکس اتومات تعمیرگاه نداره
۱۱ اسفند ۱۴۰۳یه پراید بخر با یه تویوتا
پراید از بقالی محل قطعاتشو میخری
تویوتا از تمایندگی
کوروش
۹ اسفند ۱۴۰۳بین هیوندای کونا و هوندا HR-V از لحاظ کیفیت متریال، امکانات، کیفیت سواری، ارزش خودرو در بازار آزاد، تأمین قطعات و خدمات پس از فروش کدامیکی ارزش خرید داره؟ هر دو خوشبختانه تولید چین نیستند، کونا بنزینی و HR-V هیبریدی هست، شرکت واردکننده آنها هم به ترتیب کرمان موتور و آذریوردسال هست.
گاس فرینگ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳با این قیمت های گزاف هیچکدام
وزل همان اچ آر وی هست با اپشن بیشتر (مثلا سقف مون روف که در اچ آر وی نیست) میگن 2900 الان اچ آر وی تو دیوار زدن 6 میلیارد کونا هم یک میلیارد اضافیه قیمتش سلتوس فیس موتور قدیم قیمتش بهتره
کوروش
۱۰ اسفند ۱۴۰۳آپشنهای HR-V خیلی خیلی بیشتر از وزله با تیپ فول آپشن اومده. HR-V کلا تو تیپ فولش هم سانروف و سقف شیشهای نداره که برای من زیاد مهم نیست و اگر مهم بود اصلا سراغ این دو تا گزینه نمیرفتم. من اگر ثبتنام وارداتیها باز بشه میخوام از سامانه بخرم، ظاهرا طبق چیزایی که شنیدم این دوتا توی خودروهای عرضه شده این سری خواهند بود،
Doctor Who
۹ اسفند ۱۴۰۳با سلام و احترام؛
مقاله کمی طولانی بود؛ میشد همین مقاله رو در چند جمله هم خلاصه کرد؛ مثلا به این شکل 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
اگر برای سلامت، ایمنی، اعصاب، وقت و پول خود ارزش قائل هستید این خودروها را نباید بخرید:
۱- کلیه محصولات ایرانخودرو
۲- کلیه محصولات سایپا
۳- کلیه محصولات مدیران خودرو
۴- کلیه محصولات کرمان موتور
۵- کلیه محصولات فردا موتورز
۶- کلیه محصولات گروه بهمن
حتی این مقاله رو به نحوی میشد از اینم خلاصهترش کرد:
“کلیه محصولاتی که توی ایران، تولید یا مونتاژ میشوند”
Reza
۹ اسفند ۱۴۰۳از ژنرال موتور بخریم ؟
Doctor Who
۹ اسفند ۱۴۰۳واقعا اگر مردم همت کنن و یه مدت روی تحریم خرید خودروی صفر داخلی وایسن یا به خرید ماشینای دست دوم رو بیارن، شاید اتفاقات مثبتی بیافته.
آخه نمیشه که هر آشغالی رو با هر قیمتی، توی هر زمانی که اراده کردن به مردم قالب کنن!
مثلا تولید کننده داخلی (در اصل مونتاژ کار داخلی) از دولت ارز ترجیحی گرفته برای تولید خودرو، بعد قطعات منفصله وارد کرده و با مونتاژ بیکیفیتتر از تولید کارخونه چینی، به بیشتر از ۳ برابر قیمت داره به من و شما میفروشه!
یعنی همون ماشین رو وارد میکردیم، هم پول کمتری میپرداختیم و هم کیفیت بالاتری میداشت.
رسما داریم باج سیبیل میدیم به بچههای بالا!
علی خسرو
۹ اسفند ۱۴۰۳کاملا حق با شماست. خیلی دوست دارم یکی از خریداران خودروهای ایرانی و چینی بیان و پاسخ این موضوع مطرح شده رو دقیق و با منطق بدن. ولی افسوس که خودشون هم نمیدونن دقیقا که چرا دارن این زباله ها رو میخرن و سوار میشن!
البته میدونم که هیچکس نمیاد چیزی بگه.حالا ببین زیر همین کامنت کسی میاد نظری بده یا نه.
Cehx
۹ اسفند ۱۴۰۳خیلیها دیدم میگن به خودروی دسته دو روی بیاوریم اما این کاملا غلطه چرا
چون فروشنده خودروش رو میفروشه که جایگزینش کنه و وقتی ببینه که نمیتونه از خودروسازان چیزی بخره ماشینش رو نمیفروشه (نهایتا دوماه بازار دسته دو جوابگو هست)
بهترین راه اعتراض به وضع خودروسازی هست و نه اعتراض در فضای مجازی بلکه اعتراض جمعیت در بیرون (بدون اسیب رساندن به اماکن عمومی)
تا زمانی که مردم به طور علنی اعتراض خودشونو نشون ندهند هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد چه از جانب دولت چه از جانب خودروساز
کشور های اروپایی کلی قوانین میزارن و خودروساز رو مجبور می کنند تا بره درست کنه خودروشو یا امریکایی ها که کلی قوانین الایندگی یک زمانی گذاشته بودند و در اخر هم جواب میده مثل تبدیل لایتنینگ به تایپ سی اپل که اتحادیه ی اروپا مجبورش کرد
بیژن
۱۰ اسفند ۱۴۰۳جناب علی خسرو، من به شما جواب میدم. بعنوان یک فرد معمولی به ماشین نیاز دارم که برای ترددهای روزمره درون شهری و گاها حومه شهری و ندرتا بین شهری استفاده کنم. هزینه نگهداری خودروهای معمولی داخلی و بعضا چینی، باتوجه به نیازهای حداقلی من توجیه پذیره. من عمر نوح ندارم. صبر ایوب هم ندارم. پول زیاد و آسون بدست اومده هم ندارم. یه سورن پلاس ای اف سون خریدم دویست و پنجاه تومن که هنوز گارانتی داره. تاحالا غیر مصرفی براش خرجی نکردم و کمتر از سی هزارتا بی دردسر کار کرده. اگه نخرم و بقول شما بعد مدت ها مبارزه مدنی و بفرض محال یه کرولا بدون عوارض وارد بشه من باید دومیلیارد بدم که کم و بیش همون استفاده رو ببرم.
B
۱۰ اسفند ۱۴۰۳یکم زیادی تو رویا زندگی نمیکنین ؟ واقعیت اینه مردم به ماشین نیاز دارن ۲۰ میلیاردم تو حسابشون نیست برن ماشین خارجی بخرن
بزور ۳۰۰ ،۴۰۰ تومن پول جمع کنن با کلی قرض و وام یه ماشین بخرن نگران نباش با نخریدن مردم هیچ اتفاقی نمیافته این داستانای تحریم کردن تو ایران جواب نمیده کل اقتصاد ایران نفت و گازه که مردمم روش کنترل ندارن بقیش در حد پشمکه انگار هنوز فکر میکنید ایران اروپاست با تحریم اعتراضات مدنی و اینجور چیزا نتیجه بگیرن مردم (اگه قرار بود نتیجه بگیرن با اینکارا تا الان میگرفتن )
اونایی که این قوانین و اجبار هارو بوجود آوردن خودشونم میدونن داستان از چه قراره ولی نمیخوان به تو یا من خدمتی بکنن
کی ازین خواب و خیالات درمیاین و میفهمین دقیقا دارین کجا زندگی میکنین و نگاه مسئولین به شما مثل نگاه ارباب و رعیته نوع نگاهشون به مردم با رهبران کشورای سالم فرق داره حتی چوپان هم برای گاو و گوسفنداش ارزش بیشتری قائله تا اینا برای مردم
۱۰ اسفند ۱۴۰۳خب ایول پس من برم یه کوییک پارس خودرویی بخرم 🔥🔥🔥 چون شما گفتین از این شرکتها نخر ولی نگفتین از پارس خودرو نخر🔥🔥
Doctor Who
۱۰ اسفند ۱۴۰۳دوست عزیز نمیدونم این جواب رو به صورت طنز تلخ نوشتی و یا تیکه انداختی؛ اما
۱- شما لُب مطلب و جان کلام رو دریاب،
۲- پارس خودرو زیرمجموعه سایپا هست،
۳- در بند آخر نوشتم هر خودرویی که تولید یا مونتاژ ایران بود که شامل پارس خودرو هم میشه،
۴- همین الان با بلند شدن زمزمه افزایش قیمت خودرو خیلیا که ثبت نام کردن و قیمت خودروشون غیرقطعی و در زمان تحویل بود دچار تشویش شدن؛ اونایی هم که سالهای پیش خودرو تحویل گرفتن اکثرا درگیر تعمیرگاه و تعویض قطعه هستن.
نمیشه که شما خودرو صفر تحویل بگیری و از روز اول دنبال تعویض قطعه باشی!
من خودم سال ۱۴۰۲ یه تارا اتوماتیک V2 تحویل گرفتم، درجا بردم آپکو و شمعا رو عوض کردم و شمع پایه بلند بوش گرفتم؛ چون ماشین جون نداشت! چراغها رو عوض کردم و مدل خطی انداختم.
اینها هزینهای نبود که من بخوام تقبل کنم. همه از روز اول ایرادات فنی و ظاهری تارا رو بارها گفتن.
کمپانی چکار کرد؟ رفعشون کرد؟
خیر!
اومد و همون اشکالات متعدد رو درنظر گرفت، کلاس خودرو رو عوض کرد و یه ۱۰۰ میلیون ناقابل (لباتو غنچه کن و بگو ۱۰۰ میلیون) گذاشت روش!!
پول به سختی به دست میاد و با حساب و کتاب باید خرج بشه.
کل زیرساخت تلفن همراه کشور از پول ثبت نامهای موبایل تامین شد؛ چشمت نره به الان! یه زمانی مردم چند میلیونی ثبت نام میکردن و ۲۰ ماه بعد خط موبایل رو تحویل میگرفتن!
خودرو به همچنین؛ ثبت نام میکنی و پول واریز میکنی، با قیمت غیرقطعی و بعد از یکسال تازه بخشنامه تغییر خودرو برات میاد!
از افزایش قیمت ارز و سکه و طلا که دیگه نگم!
رسما شدیم مادرخرج دولت
۱۰ اسفند ۱۴۰۳هعی
محمد
۹ اسفند ۱۴۰۳فردا موتور گند زد به جیلی آزکارا.
این جیلی آزکارا از تمام محصولات چری داخل ایران ارزش خریدش بیشتره.
الان با دو میلیارد پانصد راحت میشه یک جیلی آزکارا خرید.
اونوقت تیگو ۸ پرومکس ۳ میلیارد هست.
رهگذر
۹ اسفند ۱۴۰۳داداش کیلویی هم بخای حساب کنی قیمت تیگو ۸ باید بالاتر باشه
Hamidrez
۹ اسفند ۱۴۰۳فردا موتور خیلی عالیه فقط هروقت بپرسید کی تحویل میدید میگن فردا !
مرتضی
۹ اسفند ۱۴۰۳قبلن میخواستیم شرکتهای خودروسازی رو نقد کنیم ، میگفتیم فلان شرکت خودروساز نیست که یه مونتاژ کاره…
امروز به جایی رسیدیم که واقعاً بعضی شرکتهای به اصطلاح خودرو ساز حتی لیاقت مونتاژ کاری هم ندارن…
محصولاتی رو که میارن برای مونتاژ گاها ماشینهای بدی نیستن ولی اینقدر بد قیمت گذاری میکنن یا ورژن بدی رو ازون محصول انتخاب میکنن ویا خدمات پس از فروش نمیدن و مشکل قطعات پیدا میکنه مشتری که گند میزنن به همون محصول مونتاژی نسبتاً ارزشمند.
به عنوان مثال
کرمان موتور چی دردته که j4 دنده دستی رو مونتاژ نمیکنی، یا چرا یه موتور دو لیتری تنفس طبیعی نمیزاری رو j7 و x5 و بقیه ؟؟؟
تو که میدونی بنزین اشغاله ، تو که میدونی کشور ما خیلی جاهاش کوهستانیه ،تو که میدونی موتور دولیتری خواهان داره…
مگه چقدر عوارض بیشتر باید بدی برای موتور های بالای ۱۵۰۰ سیسی؟؟؟
همشون ازین باگها دارن ، بخاطر اینکه طولانی نشه نظرم ، بریده بریده نوشتم…
محمد
۹ اسفند ۱۴۰۳فکر کنم ۱۵۰۰ سی سی ارزون ترین در میاد.
۱۰ اسفند ۱۴۰۳مریضن
فاقد شعورن
دزدن ولی هیچ سودی نمیکنن
دزد بی مزدن
حجتاله براهنی
۱۱ اسفند ۱۴۰۳اینا هیچ توانایی از خودشون ندارن. اگر یه شرکتی تو چین بخواد موتورهای ۲ لیتری خودش رو بریزه تو دریا، اونوقت اینا میتونن برن بخرن بیارن!!!
علی
۱۰ اسفند ۱۴۰۳یه ماشین زباله رو با یه ماشین زباله دیگه جایگزین کنیم؟
امید
۱۰ اسفند ۱۴۰۳خود چینی ها با فروش خودروهای برقی به ایران و پاکستان با همون پولی که از فروش خودروی چینی به ایران گرفتن تسلا و بنز سوار میشن
مهدی میباخ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳سلام خدمت دوستان عزیز
یک درخواست نصیحتی از شما دارم
یکی از آشنایان گفتت بود که در بازه ۲ تا ۳ میلیارد تومان چه ماشینی بخرم و من به ایشون گفتم که اگر دنبال ماشین وارداتی که سرمایه باشه هستی ، کرولا / لوین بخر
اگر یه ماشین کارامد با خدمات پس از فروش هوب و بازار دسته دو خوب هستی تیگو ۷ پرو بخر
بنظرتون نصیحتم خوب بود؟ نظرتون چیه؟ خیلی ممنون میشم که پاسخ بدید🙏
کوروش
۱۰ اسفند ۱۴۰۳بستگی داره آشنای شما چه چیزی از ماشین بخواد و سلیقه و نیازش چی باشه. کرولا و لوین گزینه خوبی هست که معرفی گردید کرولا کراس هم من پیشنهاد میکنم ولی تیگو اصلا. تیگو نه بازار دست دوم خوبی داره نه خدمات پس از فروش چون قطعات ماشینهای چینی به شدت کمیاب شده.
گاس فرینگ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳کرولا کراس فنیش عینا کرولا هیبرید هست حتی داشبوردش کپی پیست همونه الکی حداقل حدود 700 800 گرون تره البته ثبت نام کارخونه نزدیک به همه قیمتاشون
بنطرم لوین کیت اسپرت هم نخرین همون معمولی شو بخرین نهایتا عشقتون کشید بدید سپر و رینگ شو عوض کنین
توی شهر خودمون کم کم کرولا (و نه لوین) داره جا میفته
مهدی میباخ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳تیگو ۷ به این دلیل گفتم که الان زیاد شدن و خب مدیران خودرو پشتش هست
البته مشکلاتی هم داره که قبلا اشاره کرده بودم…
مهدی میباخ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳پس با این وجود بهش میگم که کرولا بخره
(سال ۹۷ بود که قیمت النترا با تیگو ۷ برابر بود اما الان که نگاه میکنی النترا کجا و تیگو ۷ کجا….)
ممنون از همه اونایی که پاسخ دادن و نظراتشون رو به اشتراک گذاشتن امیدوارم که توی زندگیتون همیشه موفق باشید
دکتر حسن
۱۰ اسفند ۱۴۰۳همه حرفهاتون درست بود جز در مورد سورن پلاس چون با ۶۰۰ میلیون گزینه دیگری واقعا نیست که فضای جادار و امنیت سورن رو بده ضمنا موتورش هم درسته قدیمیه ولی این موتور در تیراژ بالا تولید شده و تا سالها خدمات پس از فروش داره، نکته ای که باید اشاره میشد و یادتون رفت اینه که ماشین با تیراژ زیر ۱۰۰ هزار تا رو نباید خرید چون بعدا مشکل تامین قطعات خواهد داشت، حتی اگر سیتروئن زانتیا باشه!!
نویدی
۱۰ اسفند ۱۴۰۳دکتر فرمودید امنیت سورن؟!!
عزیزم سورن و دنا فیس لیفت پژو ۴۰۵ هستن.ایمنی در حد پراید.
دکتر حسن
۱۱ اسفند ۱۴۰۳برو تصادفات پراید و سورن رو ببین و کراش تست سورن رو هم ببین و پراید که اصلا هیچی نداره… همیشه باید با منطق صحبت کرد نه اینکه دوغ و دوشاب رو قاطی کنی…اتاق سمند و سورن با اون ستونهای ضخیمش و میله ضرب گیر داخل درها برای پاس کردن استانداردهای ایمنی طراحی شده و به همین خاطر وزنش هم ۱۰۰ کیلو از پارس بیشتره، البته استانداردهایی که گفتم استانداردهای دهه نود میلادی هست نه استاندارد رو دنیا، ولی خوب پراید و خیلی از ماشینها از جمله پارس و ۴۰۵ همونهارو هم ندارند..
نویدی
۱۱ اسفند ۱۴۰۳بنده تصادف شاخ به شاخ پراید و سمند رو از نزدیک دیدم،هر دو ماشین ستونا جمع شده بود و فرمون رفته بود توی سینه راننده..این ضخامت ستون سمند و سورن و دنا هیچی به امنیت ماشین اضافه نکرده.
شما تصادفات شاخ به شاخ دنا رو ببین،توی همه موارد ستون جلو له شده.
تصادف شاخ به شاخ تیبا ۲ و مگان رو هم از نزدیک دیدم واقعا استحکام اتاق محصولات x200 سایپا یک لول از ۴۰۵ و نوه نتیجه هاش بالاتره.
توی خودروسازی ایران فقط شاهین و شاید (ریرا ) از نظر ایمنی و استحکام نسبتا قابل اطمینان هستن.
Saeedfarshchian
۱۰ اسفند ۱۴۰۳ماشین صفر خوبه ولی از دور!
اولن که خریدنش و در اومدن اسمت کلا شانسیه و یا باید پارتی داشته باشی
دویمش اینکه کجای دنیا ماشین از کارخونه میاد بیرون ایراد داره و اگر نمایندگی تعمیر کنی باز هم مشکل هست اگرم خودت تعمیر کنی و تعویض کنی گارانتی باطله
مورد داشته طرف برای انداختن کفپوش سه بعدی گارانتی ماشینش باطل شده
چرا الکی از این موضوع حمایت میکنین؟
چرا خود همین اقای اشتری هم بهش میگی ماشین سه چهار سال کار خارجی از x55 بهتره بهش برمیخوره و پشت مدیران خودرو در میاد؟
بابا حالا خوبه خودتون هزار بار ضربه از جنس چینی ناجور خوردین
حالا بازم بیاین آبشخور این دزدا و حرام خور هارو پر کنین
اگر عرضه پیدا کردن ماشین دست دوم برای خودتون ندارین مردمو به سمت حمایت از این اژدهای چند سر نکشونین!
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۰ اسفند ۱۴۰۳نظراتت برای خودت خوبه عزیزم
النترا ۲۰۱۵ یعنی ۱۰ سال کار الان ۲ میلیارده 😁 ماشین سه چهار سال کار خارجی اقلا دو برابره ایکس ۵۵ قیمتشه کجا زندگی میکنی پسرجان؟ حالت خوبه؟
من معتقدم ماشین صفر چینی از ۱۵ سال کار کرده کرهای بهتره
اگر ماشین صفر از نمایندگی مدیران خودرو یا کرمان موتور، تحویل گرفتی خراب بوده، اولین فرصت به رمال و جنگیر مراجعه کن خیلی بدشانس بودی
………
طبق تجربه خودم و اطرافیانم که مدت طولانی ایکس ۵۵ مدیران خودرو و جک و S5-X5 کرمان موتور داشتن، اینها بهترین گزینه با بودجه زیر ۲ میلیارد تومن هستند و به هیچ وجه کیا هیوندای مدل ۲۰۱۰ که ۳۰۰ هزار کیلومتر راه رفته باشه پیشنهاد نمیکنم
آرین
۱۰ اسفند ۱۴۰۳آقای اشتری شاید حق با شما باشه
اما من :
پدر بنده سال 97 یک دستگاه خودرو برلیانس h320 موتور کوچیک 1.5 لیتری خرید به قیمت 70 ملیون تومان (از پارس خودرو صفر تحویل گرفتن)
این ماشین تا سال 1400 دست ما بود و توی این مدت بسیار از این ماشین راضی بودیم اما یک سری ایرادات داشت :
1- 1 بار شلنگ رادیاتور پاره شد که البته خودرو پارک بود و اتفاق خاصی نیفتاد
2- زه پلاستیکی سقف زمانی که تحویل گرفتیم یک سمت خودرو به دلیل نامعلومی کمی بلند شده بود
3- دو بار فیوز شیشه بالابر های عقب سوخت
4- دوخت صندلی شاگرد کمی پاره شد
5- از موردات نمایندگی این بود که کیلس خودرو 2 سال بعد از خرید بالاخره به دست ما رسید
6- گاز کولر گویا یک مشکلی داشت (اینجور به من گفتن) جوری که کولر اصلا توان نداشت
خود خودرو به طور کلی جالب بود و کاملا راضی بودیم اما خب ایرادات رو داشت و خب پارس خودرو به نسبت کمپانی خوبی بود و خودرو کلا 42 هزار تا کارکرد
سال 1400 یک دستگاه خودرو کیا اسپورتیج مدل 2010 خریدن با کارکرد 240 هزار تا (تمیز بود انصافا و از آشنا خریدیم)
تنها مشکل این خودرو کلا دو مورد بود
1- یک بار کمک فنر های عقب تعویض شد
2- قفل در جلو سمت شاگرد خراب شد
و در کارکرد 275 هزار تا ماشین فروخته شد
لب کلام
ماشین کارکرد بالاتر یا باید تمییییییییییییز باشه جوری که صاحب قبلی به قولی ماشین دوست بوده باشه
یا همون صفر خرید با مشکلات مونتاژی
ببخشید طولانی شد
دکتر حسن
۱۰ اسفند ۱۴۰۳با این توصیفات که فرمودین ماشینهای داخلی باید خیلی بهتر باشند، مثلا با یک سمند ۹۴ ای آف سون بعد از ۱۶۵ هزار کارکرد کلا به جز مصرفی ها و ذغال دینام و یکی دو مرتبه خرج جزیی جلوبندی که اونم مصرفی هست فقط یک شیشه بالابر و یک رادیاتور عوض کردیم!! جالبه که رانندگان خودرو خیلی هم اهل ملاحظه نیستن و سرعت گیرها رو با دنده سه رد میکنند!بنظرم خودرویی با کیفیت هست که تا ۲۰۰ هزار فقط خرج مصرفی داشته باشه
آرین
۱۰ اسفند ۱۴۰۳والا چیزی که من دیدم این بود دیگه خودتون تفصیر کنید
Saeedfarshchian
۱۰ اسفند ۱۴۰۳بفرمایید
من میگم برمیخوره دقیقا همینه
بله آقای اشتری دقیقا هم نظرم برای خودمه و همینطور نظر شما بمونه برای خودتون
جک x5 کلا دو سال نیست اومده بعد شما میفرمایید طبق تجربه طولانی و بلند مدت ازش راضی بودین؟
اگه استفاده از خودرو به همین زمان کم برای شما کافیه بله و صد درصد ماشین چینی خیلی هم عالیه اما دو سال نهایت همون پنج سال تا آخر گارانتی
ما اینجا از ماشینایی صحبت کردیم که بعضا یک میلیون کیلومتر راه رفتن و پا به پای صاحبشون زندگی کردن مثل بنز های دیزلی با موتور om یا تویوتا هایی که میلیون کارکرد براشون هیچی نیست
البته که ماشین چینی خوبه ولی برای همون دو سه سال که بزنی نابودش کنی و بعد بندازیش به از خدا بی خبر!
ماشین چینی که هیچ روحی نداره و هروز مجبوری با مشکلاتش و نوشابه خانواده یکو نیم لیتری توربوش سرو کله بزنی!
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۱ اسفند ۱۴۰۳چند سال میخوام زندگی کنم که ماشین دست دوم بخرم و ۱۵ سال هم نگه دارم
Saeedfarshchian
۱۱ اسفند ۱۴۰۳پدر بزرگم از جوانی تا اخر عمرش با پیکانش زندگی کرد!
تقصیر ما نیست
همه جا مصرف گرایی شده
دکتر حسن
۱۱ اسفند ۱۴۰۳سلام، ماشین دست دوم به درد این میخوره که پول اضافی داشته باشی یک تمیزش رو بخری و به عنوان کلاسیک ازش استفاده هر از گاهی بکنی. شما الان تویوتای ۲۰۱۰ صفر کیلومتر هم گیربیاری باید کم کم به فکر خرج و تعمیراتش باشی چون بسیاری از قسمتهای خودرو مثل جلوبندی، شلنگ و… از لاستیک ساخته میشوند و عمر زمانی معینی دارند و در دراز مدت خشک شده کارایی چندانی ندارند. البته معنیش این نیست که سواری نده، ولی قابلیت اطمینانی که بخوای باهاش با سرعت بالا تو جاده بری رو نداره..به همین دلیل هست که بهترین برندهای لاستیک خودرو عمر حداکثر ده ساله دارند، این مورد در خصوص سایر قطعات لاستیکی خودرو مثل جلوبندی و شلنگ و…هم صادقه و به هر حال باید بعد مدتی تعویض بشوند
محسن
۱۰ اسفند ۱۴۰۳در مورد سورن xu7p اطمینان دارید؟ اینقد موتورش افتضاحه؟
گاس فرینگ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳قیافه اش با قالپاق خیلی کریه هست. باید رینگ 15 پر شرکتی براش خرید
گاس فرینگ
۱۰ اسفند ۱۴۰۳هاوال هیبرید جایگزین بهتری برای ازکارا هست از این لحاظ که جیلی هم هیبریدیه مصرف سوخت هاوال درحد 6-7 لیتره که در قیاس با مثلا تیگو 8 پرومکس یا دیگنیتی پرستیژ که با رانندگی پرفشار به صدی 20 هم میرسن عالیه
یا همون تیگو 7 نسخه e پلاسش
مسعود
۱۰ اسفند ۱۴۰۳به جای زوتی DL5 ام وی ام X22 PRO و X33 CROSS رو پیشنهاد داده بودین به نظرم بک X3 PRO هم که کرمان موتور عرضه میکنه گزینه بدی نیست
حجتاله براهنی
۱۱ اسفند ۱۴۰۳واقعا ممنون بابت این مقاله. بهطور خاص باید در مورد موتور XU7P اطلاع رسانی بشه تا مشتریان به دام خودروهایی با این موتور نیفتن. موتوری با تکنولوژی ۳۰ سال پیش که بهزور استفاده از قطعات خاص، هنوز نفس میکشه! این موتور واقعا عملکرد خوبی نداره، مصرفش بالاست و آسایش رو از راننده و سرنشینان میگیره.
محمد
۱ فروردین ۱۴۰۴ولی به نظرم sx5 فردا موتور واقعا خودروی خوبیه
اتاق بزرگ و محکم
موتور ژاپنی
و تنفس طبیعی که به بنزین حساس نیست
و قیمت خوب !
علی
۱۰ فروردین ۱۴۰۴اصلا نخریدن برای استفاده شخصی پیشکش مردم با فرهنگم اگه فقط بحث رانت حذف بشه و کسانی که چندتا چندتا خودروهای خوب را میگیرن و بسیار بالا میفروشن دستشون قطع بشه خودش کلی قدم مثبته